צונן גם בקיץ: טיסה ישירה אל חופשה קרירה ב"ארץ האגמים" - פינלנד

כשברחבי ישראל נמדדו 40 מעלות, נהנו המבקרים בפינלנד ממזג אוויר נעים, ומטמפרטורות שלא עלו על 20 מעלות. איך מגיעים ומה יש לראות ולעשות בארץ הסקנדינבית הרחוקה?

מראה אל הנמל של הלסינקי. אל "תינעלו" על המסלול שקבעתם לעצמכם. הגעתם לעיר או עיירה שמוצאת חן בעיניכם? הישארו בה יותר  (צילום: Shutterstock)
מראה אל הנמל של הלסינקי. אל "תינעלו" על המסלול שקבעתם לעצמכם. הגעתם לעיר או עיירה שמוצאת חן בעיניכם? הישארו בה יותר (צילום: Shutterstock)
שמה האמיתי של פינלנד הוא סואומי, מילה שפירושה אדמת ביצה, ולנוכח כמות המים שבאגמים - השם מובן ומוצדק (צילום: Shutterstock)
שמה האמיתי של פינלנד הוא סואומי, מילה שפירושה אדמת ביצה, ולנוכח כמות המים שבאגמים - השם מובן ומוצדק (צילום: Shutterstock)
פינלנד היא אחת המדינות הפחות מתוירות על ידי ישראלים, גם כי בעבר הטיסות לשם היו נדירות יחסית, גם בגלל עונת הקיץ הקצרה יחסית, וגם בגלל השמרנות, שמובילה את רוב התיירים הישראלים לערים המוכרות להם: לונדון, פריז, ניו יורק, ברצלונה וברלין.

 

אבל פינלנד קרובה מתמיד. פחות מארבע וחצי שעות טיסה וכ-450-350 דולר מפרידים בין עומס החום בנתב"ג לארץ האגמים הסקנדינבית הצוננת. טיסות ישירות עם "פינאייר" מחברות בין נתב"ג להלסינקי, מגוון חברות תעופה ("סוויס", "לופטהנזה", "אייר באלטיק", "טורקיש", "אוקראין אינטרנשיונל" ואחרות) מציעות טיסות לשם עם חניית ביניים קצרה, ומזג האוויר הפיני בסוף הקיץ נעים ומהווה מפלט מצוין מהחום המזרח תיכוני.

 

אגם בארץ האגמים. ארץ עם מרחבים פתוחים עצומים (צילום: Shutterstock)
    אגם בארץ האגמים. ארץ עם מרחבים פתוחים עצומים(צילום: Shutterstock)

     

    מה כדאי לדעת על פינלנד לפני שטסים לשם?

     

    • שהיא גדולה בשטחה בערך פי 15 מישראל, אבל מספר תושביה הוא רק קצת יותר מחמישה מיליון, כלומר – יש בה מרחבים פנויים עצומים.
    • שהיא התברכה ב- 187,888 אגמים וב-179,584 איים, בערך אגם או אי לכל משפחה מורחבת.
    • ששמה האמיתי של המדינה הוא סואומי  (Suomi), מילה שמקורה בשבדית ופירושה אדמת ביצה, ולנוכח כמות המים שבאגמים - השם מובן ומוצדק.

     

    לאן לטייל?

     

    פינלנד כאמור, גדולה וכוללת גם את לפלנד, חבל ארץ צפוני וקר במיוחד הפופולרי בטיולי השלג (הנערכים בו בעונת החורף), אבל הפעם נתמקד באזור "ארץ האגמים" במרכז המדינה.

    מתחילים בנמל התעופה בהלסינקי, שם, בלשכת התיירות, תוכלו להשיג כל פרט מידע שלא הצלחתם למצוא מראש באתרי האינטרנט וגם לקבל מפות של הערים הגדולות ואפילו מגזין מעודכן על פסטיבלים ואירועים שמתרחשים בפינלנד במהלך הקיץ (מומלץ במיוחד).

     

    טורקו

     

    ארץ האגמים נמצאת אמנם מצפון להלסינקי, אבל כתחנה ראשונה במסלול בחרתי דווקא בעיר טורקו (Turku), כשעתיים נסיעה מערבה מהלסינקי, בעיקר כי רציתי להכיר גם את הערים הגדולות של פינלנד.

    טורקו, שנקראת גם Abo, היא העיר העתיקה בפינלנד, בעבר הייתה בירת המדינה והיא גם עיר הנמל הראשית כי הים בסביבתה אינו קופא גם בחורף (למעט בשנים קרות במיוחד).

    רוב האטרקציות התיירותיות במרכז העיר נמצאות במרחק הליכה, והתחושה בעיר בטוחה לחלוטין, עד כדי כך שאנשים בה לא נועלים את האופניים שלהם. הם בטוחים שאיש לא ייקח אותם.

    בכיכר המרכזית תמצאו שוק אוכל יומי ובסמוך גשרים קטנים החוצים את הנהר. אם המלון שלכם מציע אופניים להשכרה – קחו מיד. מסלול רכיבה מהנה חולף לאורך גדות הנהר עד הים.

    עוד בעיר: קתדרלה, מרכז עתיק וטירה גדולה (כעשר דקות נסיעה ממרכז העיר), שביקור בה יימשך כשעה.

    כדאי לדעת, שטורקו היא גם עיר סטודנטיאלית, צעירה ותוססת ובקיץ נערכים בה לא מעט פסטיבלים, למשל, Ruirock, פסטיבל רוק שראשיתו עוד בשנת 1970 (אתר הפסטיבל), פסטיבל נוסף הנקרא Pinkpop, פסטיבל מוזיקה אלקטרונית בשם ILMIO, ופסטיבל היפ-הופ גדול בשם Aura. ואם כל זה רועש לכם מדי - יש בעיר גם פסטיבל של מוזיקה קלאסית, הופעות של התזמורת הפילרהמונית ובלט, ולרעבים ממתין פסטיבל אוכל גדול הנקרא Potato Festival. לחובבי האמנות מציעה טורקו מגוון מוזיאונים (אתר התיירות המקומי)

     

    טורקו: צעירה, תוססת ובטוחה לחלוטין (צילום: Shutterstock)
      טורקו: צעירה, תוססת ובטוחה לחלוטין(צילום: Shutterstock)

       

       

      טיפ: לא הרחק מטורקו שוכנת העיר ראומה (Rauma), אתר מורשת עולמי של אונסק"ו, בזכות עיר עתיקה הבנויה מבתי עץ צבעוניים. אישית – פחותתיירותית מדי ברחובות. עדיף אולי לנצל את הזמן באזור הזה ולעצור בפארק הלאומי היפה Puurijarvi Isosuo, המפורסם כאתר צפייה בציפורים ועופות מים.

       

      טמפרה

       

      העיר השלישית במספר תושביה בפינלנד (כ-300,000 איש) ממוקמת בין שני אגמים גדולים, ובשטח השיפוט הענק שלה יש עוד כמאתיים אגמים קטנים.

      טמפרה (Tempere) היא עיר תעשייתית, אבל מדי שנה נערכים בה פסטיבלי סרטים, מוזיקה ופרחים, ויש בה מוזיאון וגלריות לאמנות. בקרו באתר הרשמי של העיר,  כדי להתעדכן במתרחש בה בתקופת הביקור שלכם.

       

      מה לראות ולעשות בעיר ובסביבתה?

      יש מסלולי הליכה מסודרים, אוטובוס תיירים הנוסע במסלול קבוע סביב העיר ואפשריות לשיט מקסים באגמים. קחו בחשבון, שלא מדובר בעיר זולה, אבל יש אפשרות ללינה בקמפינג (Haramala Camp) על גדת האגם, מרחק חמש דקות נסיעה ממרכז העיר. תמצאו שם בקתות לזוגות או למשפחות, שירותים ומקלחות משותפים (אך נקיים מאוד), פיצרייה וחוף חולי המאפשר רחצה באגם. רצוי מאוד להזמין מקום מראש.

       

      קופיו

       

      קופיו (Kuopio) מרוחקת כ-300 ק"מ צפונה מטמפרה, וזו הזדמנות להרחיב בנושא הכבישים בפינלנד:

      הבשורה הרעה: יש אין ספור מצלמות מהירות. הבשורה הטובה: גם בלי המצלמות אין סיבה למהר כי אחרת מחמיצים את הנופים הירוקים. לאורך הכבישים נטועים עצים, מדי פעם צץ אגם, פה ושם יש בתים כפריים.

      פינלנד היא מדינה מישורית. אין כמעט עליות, ירידות או פיתולים, הכביש ישר ישר, וכאמור - מאובזר במצלמות מהירות. למי שרוצה לגוון מומלץ להיעזר במפות דרכים ולחפש כבישים צדדים החוצים כפרים ואגמים. קוריוז על דרך צדדית כזאת: נהגתי ונהגתי, והדרך הגיעה לאגם והסתיימה. זה היה מוזר, כי האגם לא הופיע במפה, אבל אחרי רגע הבחנתי במעבורת קטנה שמעבירה מכוניות מגדה לגדה. הרכב שלי היה היחיד על סיפון המעבורת בהפלגה הקצרה הזאת והתברר גם שאין צורך לשלם. המדינה מעניקה לנוסעים על כבישיה המשובחים שירות מעבורת בחינם.

       

       

      שוק פרחים במרכז קופיו: עיר יפה, משובצת אגמים ואיים (צילום: RnDmS/Shutterstock)
        שוק פרחים במרכז קופיו: עיר יפה, משובצת אגמים ואיים(צילום: RnDmS/Shutterstock)

         

        קופיו היא עיר יפה, עם מרכז מלא בחנויות וקניונים, נמל שיש בו מתקני לונה פארק, טיילת ארוכה ו-wi-fi חופשי על חשבון העירייה.

        אחת האטרקציות בעיר היא סאונת העשן הגדולה בעולם, ‪The Jatkankamppa smoke sauna‬, הממוקמת מחוץ לעיר, בלב פארק ואתר נופש. עוד בעיר: מספר מוזיאונים עם תערוכות מתחלפות בעונת הקיץ.

        אם רוצים לראות מלמעלה את העיר ואת האגמים והאיים הקטנים המשובצים בהם, כדאי לעלות למגדל Puijon Tori, ממנו נשקף נוף נאה.

        טיפ: מהנמל בעיר יוצאים טיולי שיט, מקצר, בן כשעתיים, ועד ארוך (כעשר שעות) לעיר סבולינה. מי שעושה את המסלול בתחבורה ציבורית – יכול לבחור בשיט כאמצעי נהדר להגיע לתחנה הבאה.

         

        איסאלמי

         

        כשזרים מבטאים את שם העיר, Iisalmi, הוא נשמע כאילו קשור לאסלאם, אבל הפינים הוגים את השם בצורה אחרת לגמרי. בפיהם הוא נשמע כמורכב משלוש מילים - "אייי–סאאל-מי".

        העיר מרוחקת כשעה נסיעה צפונה מקופיו, ומפורסמת במפעל הבירה והמשקאות שלה, Olvi Brewey, הממוקם במתחם מטופח על הטיילת.

        אפשר לבקר במפעל ובזכותו נהניתי העיר גם מפסטיבל בירה שנערך בה מדי שנה. נערכים בה אירועים מעניינים (ואף ביזאריים) נוספים, בהם מרוץ שבו הגבר נושא את זוגתו על גבו, תריאטלון לילה או פסטיבל המוות בהשתתפות להקות רוק כבד.

        מה לעשות בעיר? בעיקר לטייל ברגל או ברכיבה בפארק ובין האגמים סביבה.

         

         

        מומלץ ללון בבקתות האירוח שבקרבת האגמים (צילום: Shutterstock)
          מומלץ ללון בבקתות האירוח שבקרבת האגמים(צילום: Shutterstock)

           

           

          היכן ללון? הכי מומלץ – באחת ממאות בקתות האירוח באזור האגמים והאיים שבקרבת העיר, קרוב לטבע. לחלק מהן ניתן להגיע רק באמצעות סירה.

          Camping Koljonvirta למשל ממוקם בקרבת העיר בדיוק במקום בו התחולל קרב מפורסם בהיסטוריה הפינית בין הרוסים לפינים-שבדים, ב-1808. יש במקום בקתות להשכרה המצוידות במקלחת, שירותים וסאונה. האתר פתוח מחודש מאי ועד תחילת ספטמבר.

          אתר העיר: iisalmi.fi

           

          הלסינקי

           

          לא ארחיב על הלסינקי. זו בירת פינלנד, וחומר תיירותי עליה תמצאו בקלות ברשת. אבל על המלצה אחת לא אוותר, כי היא קרובה לטבע: חצי האי Seurasaari, שהוא בעצם "פארק הירקון" של הלסינקי, רק הרבה יותר פראי וקרוב לטבע.

          יש שם גם מוזיאון תחת כיפת השמיים, שבילי הליכה ורכיבה על אופניים וזו מן פנינת טבע שמתאימה גם למי שנשארים בהלסינקי ולא יוצאים ממנה לטיול ארוך.

           

          איך מגיעים? באוטובוס בקו מס' 24, שיוצא בכל 20 דקות ממרכז העיר או התחנה המרכזית ובתוך כ-25 דקות מגיע לפארק.

          אתר התיירות של הלסינקי.

           

           

          חצי האי Seurasaari. פארק הירקון של הלסינקי (צילום: Shutterstock)
            חצי האי Seurasaari. פארק הירקון של הלסינקי(צילום: Shutterstock)

             

             

            טיפים לדרך:

             

            • פינלנד היא מדינה גדולה, ובמסלול כמו זה המתואר כאן עוברים בקלות 2,000 ק"מ ואף יותר. מומלץ לכן, לשכור רכב חסכוני בעל מנוע דיזל או רכב קטן יחסית (קטגוריה B תספיק בהחלט).
            • שימו לב שהדרכים מרושתות היטב במצלמות מהירות. סעו כחוק ולאט!
            • ניווט בעזרת "ווייז" מחייב חיבור קבוע (ויקר) לרשת האינטרנט. טיפ: הורידו מראש, בבית, את אפליקציית HERE (של "נוקיה") ואת מפת פינלנד, הגדירו את השפה כ"אנגלית" ואת הניווט כ"לא מחובר לרשת", ותיהנו ממערכת ניווט מצוינת וחינמית.
            • רעבים בדרך? עצרו בתחנות הדלק, שהן למעשה קומפלקסים גדולים הכוללים גם סופרמרקטים ורשתות מזון מהיר, ואפילו קזינו עם מכונות מזל. לרשת הגדולה קוראים ABC ובתפריט גם מנות שניצל והמבורגר. המחירים? כמו אצלנו, בישראל.
            • אל "תינעלו" על המסלול שקבעתם לעצמכם. הגעתם לעיר או עיירה שמוצאת חן בעיניכם? הישארו בה יותר, על חשבון מקומות אחרים. שום דבר פה לא "חשוב" או בבחינת "לא להחמיץ".
            • אם תוכלו להרשות לעצמכם, קנו אופניים מתקפלים ושאו אותם בתא המטען של הרכב. כך תוכלו בכל מקום לעבור לדיווש, כולל בערים ובכפרים. אפשר כמובן, לנסות למכור את האופניים בתום הטיול.
            • לא אוהבים לנהוג? לכל היעדים המוזכרים כאן אפשר להגיע גם בתחבורה ציבורית (רכבת).
            • לינה? הכי מעניין, הכי הרפתקני והכי מתאים לאווירה של פינלנד זה ללון בבקתות עץ מבודדות, על חוף אחד האגמים.

             

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד