נכנסים לריכוז: האם ריטלין הוא הפתרון היחיד ל- ADHD?

שמונה דברים שכדאי לדעת על הפרעות קשב וריכוז ועל הדרכים להתמודד איתן (כדי להצליח סוף סוף לקרוא את הכתבה הזאת, למשל)

יותר ויותר הורים מטילים כיום ספק בפתרון התרופתי להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז, ומחפשים חלופות בטוחות יותר (צילום: Shutterstock)
יותר ויותר הורים מטילים כיום ספק בפתרון התרופתי להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז, ומחפשים חלופות בטוחות יותר (צילום: Shutterstock)

1. שכיחות התופעה עולה בהתמדה

אם נדמה לכם שכולם סביבכם לוקים בהפרעות קשב וריכוז (ADHD), אתם ממש לא רחוקים מהמציאות. לפי מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, בין השנים 2007 ל-2012 השכיחות של ADHD בארצות הברית עלתה ב -57%! כמו כן, על פי נתוני המרכז לבקרת מחלות בארצות הברית (ה-CDC), הפרעת קשב וריכוז (ADHD) היא ההפרעה הנוירו-התנהגותית הנפוצה ביותר בארצות הברית – עם כ -9.4% מהילדים בני 2-17 שנים שאובחנו.

 

2. תסמיני ההפרעה מגוונים

קיים מגוון תסמינים שעשויים להעיד על הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים. למשל: דעתו של הילד מוסחת בקלות, הוא מאבד את המיקוד, יש לו בעיה מהותית עם ארגון, הוא מתקשה בביצוע משימות ארוכות, מרבה לשכוח דברים. בעבר הפרידו היפראקטיביות (ADHD) מהפרעות קשב וריכוז (ADD), אולם כיום נוטים להתייחס לאימפולסיביות והיפראקטיביות כחלק מהתופעה. אלה הם הילדים שבעבר כונו "שובבים", והם נוטים להתרוצץ בלי הפסקה, אינם מסוגלים להשלים משפט ומפריעים לאחרים ללא הרף.

 

3. חוסר טיפול עלול להחריף את התסמינים

התסמינים של ADHD עשויים להשתנות מאחד לשני ולנוע על הסקאלה שבין "מתון" ל"חמור מאוד". כמו כן, חוסר טיפול בתופעה עלול להביא לדיכאון או לחרדות, שבתורם יחריפו את התסמינים. עם זאת, חשוב לדעת כי לפני שמטפלים – יש לאבחן את ההפרעה (ראו סעיף 5).

 

4. לא רק ילדים סובלים

ישנם מבוגרים רבים שלא אובחנו בילדותם, לא טופלו וכעת חווים קשיים רבים הן בעבודה והן במערכות יחסים

בעידן הנוכחי ישנה מודעות גבוהה להפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים, ורבים מההורים פונים לאבחון מוקדם עם הילדים במטרה לטפל בתופעה ולהקל על הילד עם ההתמודדות עימה. אך ישנם מבוגרים רבים שלא אובחנו בילדותם, לא טופלו וכעת חווים קשיים רבים הן בעבודה והן במערכות יחסים. טיפול בבעיה גם בשלב הזה של החיים עשוי לשפר משמעותית את איכות חייהם, כמו גם את הביצועים וההישגים.

 

5. ישנן כמה שיטות לאבחון ADHD

כאמור, מומלץ לאבחן כדי לטפל. האבחון להפרעות קשב וריכוז הוא רב שלבי ואינטגרטיבי. בישראל יש שלושה מבדקים מובילים לאבחון: מבחן TOVA, מבחן MOXO ומבחן CPT.

 

מבחן TOVA: מבוסס על הצגת ריבועים בחלקים שונים של מסך המחשב כשעל הנבחן להקיש על מקש בכל הופעה של אובייקט מסוים שהוגדר מראש, ולא להקיש כשמופיע אובייקט מהסוג השני. המבחן נמשך 21.6 דקות, וככל שחולפות הדקות משתנה פרק הזמן שעובר בין גירוי אחד לזה שאחריו, וזאת במטרה לראות באיזו מידה הצליח הנבחן לשמור על רמת הקשב שלו. כמו כן, ישנה חלוקה היא לשני סגמנטים: בראשון הפעילות מוגדרת כ"משעממת" (יחס ההופעה של אובייקט היעד הוא 1 ל-3.5) בעוד שבשני הפעילות "מגרה" (יחס הפוך).

 

מבחן MOXO: כלי אבחוני שפותח בישראל והפך למקובל בעולם כולו. הנבחן יושב מול מסך מחשב שבו מוצגים גירויים שונים שבהם הוא עשוי להיתקל בחיי היומיום. כאשר מופיע גירוי מסוים שהגדיר הבוחן מראש, על הנבחן להקיש על כפתור ספציפי. המטרה כאן היא לראות באיזה מידה יכול הנבחן להתמקד בביצועה של משימה אחת בזמן שיש גירויים חיצוניים אודיו-ויזואליים שמפריעים לו בכך, ממש כמו בעולם ה"אמיתי". למעשה, זהו סוג ההפרעה הנפוץ ביותר בקרב ילדים, כמו למשל במהלך מבחן שהם מבצעים בכיתה. הקושי שלהם הוא להתמקד בביצוע המבחן בזמן שיש סביבם גירויים שמפריעים להם להתרכז - רעשים מבחוץ, רשרוש העטים, קולות של ילדים אחרים ועוד.

 

Conners CPT (או בקצרה מבחן CPT): זהו למעשה מונח המאגד בתוכו כמה מבחנים נוירו-פסיכולוגיים ממוחשבים, שמהם ניתן ללמוד על ממדי הבעיה אצל ילדים ומבוגרים כאחד. המבחנים מבוססים על בחינה של מהירות התגובה של הנבדק באופן הבא: במסך המחשב שמולו יושב הנבחן מופיעה אות אנגלית מסוימת והוא צריך להקיש עליה באמצעות המקלדת במהירות האפשרית. מה שמודדים כאן הוא פרק הזמן הנדרש מרגע הופעת האות ועד לביצוע הלחיצה בפועל.

 

6. הטיפול הנפוץ ב-ADHD הוא באמצעות תרופות כימיות

ובין השנים 2013 ל-2017 חלה עלייה של 30% במספר המרשמים לריטלין על פי נתוני קופות החולים כללית ומכבי

הטיפול הנפוץ ב-ADHD הוא באמצעות תרופות כימיות. כך לדוגמה, מחקר שפורסם בכתב העת המוביל רפואת ילדים Pediatrics, מצביע על כך שבין השנים 2000 ל-2014 עלה השימוש בתרופות פסיכו-אקטיביות בקרב ילדים ונוער בארצות הברית ב-64%! גם בארץ נרשמה עלייה בשימוש בתרופות אלה, ובין השנים 2013 ל-2017 חלה עלייה של 30% במספר המרשמים לריטלין על פי נתוני קופות החולים כללית ומכבי.

 

7. לתרופות אלה עלולות להיות תופעות לוואי לא פשוטות

אצל חלק מהילדים השימוש בתרופות הנפוצות דוגמת ריטלין וקונצרטה עלול לגרום לתופעות לוואי לא נעימות, ולעתים אף מסוכנות לבריאות. כך לדוגמה, מחקר שנעשה באוניברסיטת וושינגטון מצא שתרופות פסיכו-אקטיביות עשויות להגביר את הסיכון להשמנה בקרב ילדים, כמו גם את הסיכון לסוכרת. כמו כן, הריטלין הוא סם ממריץ, חומר שומני שרק חלקו מתפנה מהגוף והוא מצטבר ברקמות השומן ובמוח למשך שנים. מעבר לזה, ריכוז גבוה של ריטלין גורם אמנם לריסון הילד קרוב לזמן הנטילה, אבל כאשר רמתו בדם מתחילה לרדת, הוא ממריץ ועלול לגרום להתנהגות פסיכוטית בלתי נשלטת המתבטאת בנמרצות יוצאת דופן של הילד ובהתפרצויות זעם.

 

8. אבל יש להן חלופה טבעית נטולת תופעות לוואי ומוכחת מחקרית

על רקע תופעות הלוואי האלה לא מפתיע שיותר ויותר הורים מטילים כיום ספק בפתרון התרופתי להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז, ומחפשים חלופות בטוחות יותר, בין אם דרך שיטות הדוגלות בהפעלת הגוף ובין אם באמצעות פורמולות מהטבע שאינן תרופות.

 

אחת מהפורמולות האלה היא תוסף התזונה "ריכוזית". פורמולה זו, המורכבת מצמחים סיניים, נחקרה בבית החולים תל השומר במרפאה לקשב וריכוז בניהולה של ד"ר מירי כץ, פסיכיאטרית ילדים, על ילדים שאובחנו כבעלי הפרעת קשב וריכוז וחלקם גם היפראקטיביות.

 

המחקר בחן את המדדים הקוגניטיביים והשליטה בדחפים אצל 120 ילדים בני 6-12 שאובחנו קודם לכן כסובלים מהפרעות קשב וריכוז (בהתבסס על הקריטריונים של DSM-IV, מבחן TOVA וראיונות שנערכו עם הילדים וההורים).

 

לאחר ארבעה חודשי טיפול בחנו החוקרים את מדדי הילדים ומצאו שהילדים שקיבלו ריכוזית שיפרו בצורה משמעותית את הציון הכולל במבחני TOVA
הילדים חולקו לשתי קבוצות: 80 מהם טופלו באמצעות ריכוזית ו-40 מהם השתייכו לקבוצת הביקורת וניתן להם פלצבו (מוצר דמה שהכיל צמחים שאינם פעילים אבל דומים במראה ובטעם). לאחר ארבעה חודשי טיפול בחנו החוקרים את מדדי הילדים ומצאו שהילדים שקיבלו ריכוזית שיפרו בצורה משמעותית את הציון הכולל במבחני TOVA, לצד כל אחד מתתי המבחנים שלה. זאת ועוד, השיפור במדדים היה בלתי תלוי בסוג הספציפי של ה-ADHD. בנוסף, נטישת הטיפול עקב חוסר יעילות הייתה גבוהה פי כמה בקבוצת הביקורת בהשוואה לקבוצה שקיבלה את תוסף התזונה ריכוזית: 50% מהמטופלים בקבוצת הביקורת, לעומת 9% בקבוצת המחקר.

 

לכן, לפני שאתם בוחרים באופציה התרופתית, המלווה כאמור בתופעות לוואי לא פשוטות שלהן השפעה נרחבת במשך שנים, חשוב לבחון את כל האפשרויות הקיימות לאחר ביצוע האבחון. זאת כדי להעניק לילד שלכם את התמיכה המקסימלית ואת הטיפול האפקטיבי והנכון ביותר עבורו.

 

ריכוזית משווקת בהצלחה בישראל כבר למעלה מעשר שנים ומוצעת גם בסירופ וגם בכמוסות כדי להקל על הנטילה. להשיג ברשתות הפארמים, בבתי המרקחת ובתי הטבע.

 

 לאתר ריכוזית

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד