פרמזן לטבעונים: מהם שמרי בירה ועם מה אוכלים אותם?

כשלא אוכלים רכיבים מן החי מחפשים מקורות חלופיים לחלבון מלא, לברזל ולוויטמינים מקבוצת B. שמרי בירה הם מקור מעולה לכל אלה והם טובים לא רק להשלמת חוסרים

ילנה ויינברג

|

13.08.18 | 21:13

אבקת שמרי בירה  (צילום: Shutterstock)
אבקת שמרי בירה (צילום: Shutterstock)

כל כמה זמן שומעים על מזון-על או תוסף תזונה חדש-ישן שהופך ללהיט היסטרי בקרב חסידים של שיטות תזונה שונות. שמרי בירה (Nutritional Yeast) הם מן אבקה צהובה שהיא בת בית אצל צמחונים וטבעונים. מדובר על פתיתים או גרגירים של שמרים לא פעילים שנמכרים לרוב בבתי טבע אך לא רק.

 

הפתיתים הללו מיוצרים מאותו סוג שמרים שמשמשים את האופים ואת מבשלי הבירה. השמרים גדלים מספר ימים בסביבה עשירה בסוכר, לאחר מכן מחממים אותם (כדי להפכם ללא פעילים), שוטפים, מסננים ומייבשים. לעיתים היצרנים מוסיפים ויטמינים ומינרלים נוספים, כדי להגביר את הערך התזונתי של המוצר.

 

בממוצע, שתי כפות של שמרי בירה מכילות כ- 60 קלוריות ובתוכן 5 גרם פחמימות (כאשר 4 גרם מתוכן הם סיבים תזונתיים). מנת פתיתים מכילה גם 9 גרם חלבון מלא וגם 20% מהכמות המומלצת היומית של ברזל (לגרסה ה'מחוזקת' - ורק 5% לגרסה הטבעית). בנוסף, הם מכילים כמויות יפות של אשלגן, אבץ, כרום, וויטמינים מקבוצת B ונוגדי חמצון חזקים.

 

הערך התזונתי הגבוה מעניק לשמרי בירה סגולות רפואיות שונות. מחקרים הראו כי סוגי הפחמימות המצויים בהם מורידים את הדלקתיות והיווצרות גידולים. כמו כן, הם מגינים מפני זיהומים ומחזקים את מערכת החיסון על ידי היקשרות לרעלנים, המרצת תאי דם לבנים ועצירת הבקטריות במעיים. כמו כן, השמרים יכולים להוריד את רמות הכולסטרול וסוכר בדם.

 

בנוסף לסגולות רפואיות, הפתיתים האלה גם טעימים וביכולתם להסמיך תבשילים ולשפר את מרקמם. טעמם מזכיר פרמזן ולכן אפשר פשוט לפזר אותם על פסטות, מאפים, פופקורן, חביתות, ירקות קלויים ועוד.  שימו לב שיש להשתמש בהם לקראת סוף הבישול, כדי לשמר את הערך התזונתי שלהם.

 

  •  אם תוסיפו כמה כפות פתיתים למרק, תזכו למרק סמיך יותר ולטעם 'אומאמי' מודגש
  • הוספתם לרטבים, תזכה אותם בטעם גבינתי - מבלי להוסיף מוצרי חלב
  • הם יכולים לשפר את המרקם של קציצות, לביבות ומאפים טבעוניים (ולא רק)
  • אפשר להכין מהם ממרח מזין באמצעות ערבוב הפתיתים עם שמן, מים ותבלינים אהובים 

 

>> חבילה אחת של שמרים יכולה להחזיק אצלכם מעמד מספר חודשים, בתנאי שתאוחסן נכון: יש לשמור אותה הפתיתים במיכל אטום, במקום קריר, חשוך ויבש.

 

חשוב לדעת כי צריכה עודפת של שמרי בירה עלולה להפריע לספיגת סידן מהמזון, שכן יש בהם כמות זרחן גבוהה. עם זאת, לא אמורה להיות בעיה בלהוסיף אותם מדי פעם למנות לשידרוג הערך התזונתי שלהם. כמו כן, יש לוודא כי אין אלרגיה לשמרים לפני שמשתמשים בהם.

 

צריכים מתכון למתחילים? קבלו קציצות דגים ברוטב חרדל ודבש

 

לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: עודד חוברה)
לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: עודד חוברה)

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד