החלב לא יזלוג מהשקית, המלח לא יבוזבז והסבון במקלחת יחזיק מעמד

כמה פשוט, כמה חכם וכמה נחוץ: בוגרת עיצוב תעשייתי ב''בצלאל'' החליטה לשפר את האריזות של מוצרי המזון הבסיסיים. הטיפול עדין ומרומז - התוצאה מדברת בעד עצמה

סיגל נמיר

|

14.08.18 05:00

לשימוש הכתבה בלבד טל שוטנפלס עיצוב תעשייתי בצלאל 2018
לשימוש הכתבה בלבד טל שוטנפלס עיצוב תעשייתי בצלאל 2018 (האם יש מוצר יסוד יותר יסודי משקיק קמח במשקל אחד קילוגרם? האם הקמח מוכרח להתעופף ממנו בשלב כזה או אחר? בפתרון פשוט, טל שוטנפלס יצרה משפך)
לשימוש הכתבה בלבד טל שוטנפלס עיצוב תעשייתי בצלאל 2018
לשימוש הכתבה בלבד טל שוטנפלס עיצוב תעשייתי בצלאל 2018 (ישראלים רבים ממשיכים לשמור אמונים לשקית החלב, אך לא בגלל האריזה המרגיזה שלה. הסטודנטית הפכה אותה למכל מפלסטיק מתכלה, עם בסיס שטוח ויציב. אין נזילות ואין בריחה של השקית מהידיים)
לשימוש הכתבה בלבד טל שוטנפלס עיצוב תעשייתי בצלאל 2018
לשימוש הכתבה בלבד טל שוטנפלס עיצוב תעשייתי בצלאל 2018 (קנקן הפלסטיק הנוסטלגי של החלב קיבל חומריות חדשה מסיליקון גמיש. במקום להסתיר את שקית החלב - מתגאים בה, והחריץ משמש כסוגר ששומר על טריות החלב)
לשימוש הכתבה בלבד טל שוטנפלס עיצוב תעשייתי בצלאל 2018
לשימוש הכתבה בלבד טל שוטנפלס עיצוב תעשייתי בצלאל 2018 (שקיות של קטניות הן הזמנה לנפילת גרגרים. משפך פלסטי עם פקק מאפשר להיפטר מהמסורת הזו, ולהרוויח שמירה על טריות המוצר)
לשימוש הכתבה בלבד טל שוטנפלס עיצוב תעשייתי בצלאל 2018
לשימוש הכתבה בלבד טל שוטנפלס עיצוב תעשייתי בצלאל 2018 (ובמקום המדבקה המיותרת על כיכר הלחם, שרוב האנשים לא אוהבים את טעמה, יש ספרון מתקפל וזעיר שמגיש לצרכנים את המידע הרלבנטי על מרכיבי הלחם - ואין סיכוי ללעוס אותו. יש כבר ניצני שיתוף פעולה עם ''ברמן'')

כשמפעילים אותם במיומנות, בכוחם של החשיבה היצירתית וכלי העיצוב לשדרג ולרומם גם את המוצרים הבסיסיים ביותר. הערך המוסף של התערבות המעצב בתהליך קיים עומד במרכז פרויקט הגמר של טל שוטנפלס, בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי ב''בצלאל''.

 

ולא מדובר בהכרח בשינויים דרמטיים ויקרים; להיפך, די בשינויים קטנים, עדינים, לאורך פס הייצור, כדי להוביל לשינוי משמעותי במוצר הסופי.

 

שמונה מוצרים בחרה הסטודנטית כשפני ניסיונות לטיפולה היצירתי: הלחם האחיד, שקית החלב וקנקן הפלסטיק שלה, שקיקי הנייר של הקמח ומלח השולחן, שקית הקטניות, שקית האורז (מארז חמישה קילוגרמים) וסבון הרחצה המוצק. כולם מוצרי צריכה חיוניים שפונים לכל האוכלוסייה. מוצרים מקומיים, פשוטים ולא יקרים, שהם גם סמלים תרבותיים ונוסטלגיים, אך לא כאלה שמתבלטים מתחת לאור הזרקורים.

 

באדיבות טל שוטנפלס
קנקן החלב, שקיק המלח והסבון המוצ(ד)ק - את שלושתם נפגוש מיד (באדיבות טל שוטנפלס)

 

המטרה הייתה לשדרג את שמונת מוצרי הבסיס בלי לייקר את ייצורם, מתוך דיאלוג עם כמה עקרונות מנחים: התערבות מינימלית בפס הייצור, שיפור תפקוד המוצר, התממשקות ביתית של המוצר, הפיכת מכל האריזה לכלי ככל שניתן, וחשיבה על קיימות. וכל זה מבלי להשתלט על אופיים הבסיסי של המוצרים, אלא להיפך – להעצים את זהותם האיקונית וסמליותם התרבותית.

 

שקית החלב הפכה למכל עם בסיס שטוח שיכול לעמוד באופן עצמאי, ומיוצר מפלסטיק מתכלה. קנקן החלב קיבל בחזיתו חריץ שמאפשר לדחוף לתוכו את הקצה הפתוח של השקית, ובכך להשתמש בו כסוגר השומר על טריות החלב ומונע את טפטופו.

 

לקנקן הפלסטיק, "סוג של אייקון בתרבות הישראלית בפני עצמו", עוצבה אלטרנטיבה נוספת וגמישה, מסיליקון, שמאפשרת הצצה לגרפיקה המזוהה של השקית, ובכך במקום להסתיר את המוצר בתוכה היא נותנת לו מקום של כבוד.

 

בלחם האחיד הוחלפה מדבקת הנייר עם לוגו המאפייה לספרון אקורדיאון זעיר באותן מידות, שמנגיש את המידע הקשור למוצר: מרכיביו של הלחם וערכיו התזונתיים. השינוי נעשה בשיתוף פעולה עם מאפיית "ברמן", ומספר לחמים עם המדבקה המשודרגת אפילו הצליחו לחמוק בקצה פס הייצור המהיר מידי הצוות שבחן את ההצעה, ויצאו לשוק. מעניין אם רוכשיהם שמו לב לשינוי המרענן.

 

הלחמים עם המדבקות החדשות יוצאים מהתנור

 

שקיק המלח הפך למלחייה, ובכך התייתר הצורך להעביר את המלח לכלי ייעודי נוסף, שעשוי פעמים רבות מפלסטיק ואינו שומר על זהותו של המוצר שבתוכו. מלחיית הנייר הרבה יותר זולה ומקיימת מאחיותיה, ולעומתן היא שומרת על מראהו המזוהה של המלח.

 

 

באדיבות טל שוטנפלס
שדרוג שקיק המלח (באדיבות טל שוטנפלס)

 

הטיפול בשקיק הקמח נעשה אף הוא בשיתוף פעולה, הפעם עם טחנת הקמח "שטיבל". אחרי ביקורים וניתוחים של פס הייצור יצרה שוטנפלס לשקיק הנייר מעין משפך שהופך את מזיגת הקמח לנוחה בהרבה מזו המתקיימת בשקיק הנוכחי, ממצב את השקיק גבוה יותר בקרבה לדרגת כלי, והופך אותו להרבה יותר תפקודי ושימושי. כעת שוטנפלס ושטיבל מתעתדים לבחון את האופן שבו ניתן לקדם את הצעת העיצוב החדשה ולהטמיע אותה במוצרי החברה.

 

שקית הקטניות קיבלה גם היא משפך – הפעם משפך פלסטי עם פקק השומר על טריות הקטניות. שקית האורז התברכה בתוסף בדמות כתפיות המתלבש עליה, ומקנה לה גלגול חיים נוסף כתיק גב.

 

באדיבות טל שוטנפלס
שדרוג שממחזר את שקי האורז: כתפיות שהופכות אותה לתיק גב אופנתי בגמר השימוש (באדיבות טל שוטנפלס)

 

בסבון המוצק נוצרה מעין מגירה, תא קטן, שאליו ניתן לדחוס את שאריות הסבון הישן שמתפזרות לכל עבר. כך ניתן לנצל את הסבון עד תומו ולמנוע את שאריות הפחת שמצטברות באופן מרגיז במעמד הסבון.

 

באדיבות טל שוטנפלס
הסבון שאינו נגמר במקלחת. במקום שיירים דביקים - אפשר לנצל אותו עד תומו (באדיבות טל שוטנפלס)

 

 

  • מנחה פרויקט הגמר: נטי שמיע-עופר

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד