צילום: שי יחזקאל

למה כדאי לאכול שוקולד מריר, לשתות מיץ דובדבנים ולהתנשק?

ד"ר פרדריק סלדמן, קרדיולוג ומומחה לתזונה והיגיינה צרפתי, מרכז בספר חדש תובנות על ההרגלים הקטנים שיכולים לעזור לנו לפגוש פחות אותו ואת עמיתיו הרופאים

האופן שבו דברים קטנים לכאורה כמו בחירת מזרן השינה, עיצוב חדר השירותים, נשיקות צרפתיות ומיקום השעון המעורר משפיעים על בריאותנו (צילום: Shutterstock)
האופן שבו דברים קטנים לכאורה כמו בחירת מזרן השינה, עיצוב חדר השירותים, נשיקות צרפתיות ומיקום השעון המעורר משפיעים על בריאותנו (צילום: Shutterstock)

בדרך כלל אנחנו נוהגים להגיע לרופא שלנו כשיש לנו מחלה, ומן הסתם מצפים ממנו לאבחנה ואולי גם לתרופה. לעומת זאת, רובנו לא ניגשים לרופא כשאנחנו בריאים, וגם לא מצפים שידריך אותנו באיזה צד של המיטה לישון, איך לשבת בשירותים וכמה פעמים בחודש לנקות את המקרר. וגם כשאנו מגיעים אליו עם מחלה איננו מצפים שהוא ירשום לנו חיבוק עם הבעל, קניית מזרן חדש או לחיצה עם הלשון על החך העליון.

 

אבל רופא צרפתי בשם ד"ר פרדריק סלדמן לא ממש עונה על ההגדרות המקובלות האלה, ומבקש להגדיר מחדש את תפקיד הרופא כמי שעוסק במניעת מחלות - ולא רק כמי שמטפל בהן. סלדמן, קרדיולוג צרפתי ומומחה לתזונה ולהיגיינה, עבר ביסודיות על כל המחקרים שעוסקים בהשפעה של התנהגויות יומיומיות שונות על שיפור הבריאות, מחקרים שלרוב מזמינים עיון של עיתונאים יותר מאשר של רופאים, וסיכם אותם יחד לכדי מדריך מבוסס מדע לחיים בריאים. המדריך, שעשיר בעצות ומתמקד בהרגלים הקטנים שעשויים לשפר את הבריאות שלנו, תורגם לאחרונה לעברית ויצא לאור בהוצאת מטר תחת הכותרת: "התרופה הטובה בעולם – על כוחות הריפוי הטבעיים של גופנו".

 

המחקרים המפורטים בספר שונים זה מזה במידת התקפות שלהם. חלקם קטנים וחד פעמיים, ואילו אחרים גדולים וכאלה שנאספו ממקורות רבים. עם זאת, עד שהרפואה תתייחס יותר ברצינות למידע המצטבר על מניעת מחלות בדרכים שאינן קשורות בתרופות או בפרוצדורות רפואיות, הספר הזה הוא מאגר נדיר של ידע על האופן שבו דברים קטנים לכאורה כמו בחירת מזרן השינה, עיצוב חדר השירותים, נשיקות צרפתיות, יריקות ומיקום השעון המעורר משפיעים על בריאותנו.

 

 

ד"ר פרדריק סלדמן מבקש להגדיר מחדש את תפקיד הרופא כמי שעוסק במניעת מחלות - ולא רק כמי שמטפל בהן (צילום: באדיבות ד"ר סלדמן)
    ד"ר פרדריק סלדמן מבקש להגדיר מחדש את תפקיד הרופא כמי שעוסק במניעת מחלות - ולא רק כמי שמטפל בהן(צילום: באדיבות ד"ר סלדמן)

     

    "ספר זה הוא צעד ראשון לפתח את הכוחות היוצאים מגדר הרגיל של מוחכם ושל גופכם כדי שתוכלו לצפות מראש, להחלים, לחיות בצורה אינטנסיבית יותר, להגדיל את רווחתכם – ובפשטות ללמוד להיות מאושרים". ד"ר פרדריק סלדמן
    "ספר זה הוא צעד ראשון לפתח את הכוחות היוצאים מגדר הרגיל של מוחכם ושל גופכם כדי שתוכלו לצפות מראש, להחלים, לחיות בצורה אינטנסיבית יותר, להגדיל את רווחתכם – ובפשטות ללמוד להיות מאושרים", הוא כותב באחרית דבר. חלק מהספר מוקדש לחומר שכבר שיננו היטב ומזכיר לנו שוב שכדאי לנו לשתות מים, לעקוף ברגל את המעלית, להוציא כל מקור אור מחדר השינה ולא לשבת יותר משלוש שעות ברציפות. אבל בין המידע המוכר הזה מזדקרות להן כמה ידיעות חדשות שכדאי לנסות בבית. הנה כמה שאלות מהחיים שמופיעות בספר, והתשובות עליהן עשויות להפתיע גם אתכם.

     

    איך נשיקות צרפתיות יכולות לסייע לבריאות שלכם?

    בנשיקה צרפתית אנחנו מעבירים רוק זה לזה, ומתברר שברוק של אדם אחר יש רכיבים רבים שמשפיעים על הבריאות שלנו. כך לדוגמה, נמצא שאצל אנשים שסובלים מאקזמה, האלרגיה נחלשת בעקבות נשיקות צרפתיות, דבר שבא לידי ביטוי בירידה בנוגדנים מסוג IgE שמהווים אינדיקציה לאלרגיה. בנוסף, נשיקות צרפתיות עם אהוב חדש מדביקות אותנו בנגיף ציטומגלו (CMV) והופכות את הגוף לחסין בפניו. החיסוניות הזאת חיונית עבור נשים הרות היות שהיא מונעת הידבקות בזמן ההיריון שעלולה לפגוע בעובר שבבטנן.

     

    נשיקות צרפתיות מעבירות גם חלבון בשם SLPI, מרכיב ברוק הנלחם במחוללי מחלות, מסייע בריפוי רקמות, בעל השפעה נוגדת דלקת ומועיל אפילו לבריאות השיניים.

     

    ועוד משהו שאולי כבר ידעתם - נשיקה צרפתית מגבירה בדרכים שונות את רמתם של כמה הורמונים ומוליכים עצביים בגופנו כמו טסטוסטרון, דופמין ואוקסיטוצין, וכך מעלה את התשוקה ואת תחושת הקירבה.

     

    למה כדאי להתחבק?

    חיבוק מבן הזוג הקבוע מיטיב עם הבריאות הנפשית כמעט כמו מדיטציה. במחקר שביצעו פסיכיאטרים מצפון קרוליינה הם הראו שנשים בנות 20־49 שזכו לחיבוק של בן זוג קבוע נהנו מהפרשת אוקסיטוצין, הורמון המופרש באורגזמה ובהנקה ומביא לירידה בקצב הלב ובלחץ הדם ולהפחתת הלחץ הנפשי.

     

    החיבוק מביא לירידה בקצב הלב ובלחץ הדם ולהפחתת הלחץ הנפשי (צילום: Shutterstock)
      החיבוק מביא לירידה בקצב הלב ובלחץ הדם ולהפחתת הלחץ הנפשי(צילום: Shutterstock)

       

      מה הקשר בין השרפרף בשירותים לטחורים?

      מתברר שמוטב להתפנות בעמידה שפופה ולא לשבת על האסלה, מכיוון שאז זווית פי הטבעת סגורה ואינה מותאמת למטרה. נמצא כי אנשים שמשתמשים ב"בית שימוש טורקי" מתפנים מהר יותר, מתאמצים פחות ולכן גם סובלים פחות מטחורים. מכיוון שהאסלה המערבית כבר התנחלה בחדרי השירותים שלנו, יש דבר אחד שיכול להפוך אותה לדומה יותר לתנוחה הפיזיולוגית הרצויה - שרפרף שעליו מניחים את כפות הרגליים. על פי ד"ר סלדמן, אימוץ ההרגל הזה חשוב במיוחד לגברים, שכן הטחורים מקושרים אצלם עם בעיות זקפה.

       

      איך המיקום של השעון המעורר משפיע על התפקוד שלכם?

      השעון המעורר שלכם ממוקם על השידה שלצד המיטה? כדאי שתמקמו אותו הרחק מטווח היד. ממחקר שנערך באוניברסיטת רש בשיקגו, עולה כי אנשים שנוהגים לכבות את השעון המעורר וחוזרים לישון נשארים אפופים ומעורפלים גם לאחר שקמו ולאורך כל הבוקר. לעומת זאת, אלה שקמים מהמיטה כדי לכבות את השעון לא חוזרים לישון ונהנים מבוקר צלול, ממוקד ופרודוקטיבי יותר.

       

      הכיוון הנכון (צילום: shutterstock)
        הכיוון הנכון(צילום: shutterstock)

         

        איך כדאי להסתבן?

        ובכן, מלמעלה למטה – ולא להפך. והסיבה: בדרך זו תמנעו העברת חיידקים מהרגליים והישבן לכיוון הפנים.

         

        האם ייתכן שהמזרן שלכם גורם לכם לחלות?

        מחקר שוודי שבדק את הקשר בין שכיחות מחלות סרטן לתנוחות שינה העלה ממצא מפתיע: אנשים שישנים על צד שמאל נוטים יותר ללקות בסרטן מסוג מלנומה וריאות בצד השמאלי של גופם. מכיוון שהממצא לא נצפה ביפן, עלתה ההשערה שהדבר שגורם לאנשים ללקות בסרטן בצד שעליו הם ישנים הוא המגע עם קפיצי המתכת של המזרן (שלא נמצאים במזרן הפוטון היפני), מגע שחושף אותם לשדות קרינה אלקטרומגנטית.

         

        האם אפשר להגביר את הזקפה באמצעות מזון?

        כן, פיסטוקים יכולים. לפי ד"ר סלדמן, 30 גרם פיסטוקים לא מומלחים ביום (חמש פעמים בשבוע) מכילים שפע של רכיבים בריאים כמו חומצות שומן לא רוויות, סיבים, פיטוסטרולים, אנתוציאנינים ורזברטול. אלה תורמים לא רק להורדת הכולסטרול, לעיכוב ההזדקנות ולמניעת מחלות לב וכלי דם, אלא גם לשיפור הזקפה של הגבר. להעלאת הליבידו, של נשים ושל גברים, הוא ממליץ לשתות כוס מיץ רימונים ביום.

         

        להעלאת הליבידו (צילום: Shutterstock)
          להעלאת הליבידו(צילום: Shutterstock)

           

          למה כדאי לאכול שוקולד מריר כדי לרזות?

          כי אכילה של 2-4 קוביות שוקולד מריר 99%(!) מקטינה את החשק לאכול. וההסבר: אכילתו מורידה את רמות ההורמון גרלין (המכונה "הורמון הרעב") וכך מדכאת את התיאבון. אגב, גם זעפרן פועל באופן דומה לדברי ד"ר סלדמן ויכול לסייע לשמירה על הדיאטה.

           

          מהו משך הזמן בסקס שגורם להנאה?

          הנאה מינית מוצגת אצל ד"ר סלדמן כחלק בסיסי בבריאות. לכן הוא עונה על השאלה המעניינת כמה זמן הסקס צריך להימשך (בניגוד לכמה פעמים בשבוע, שזו שאלה הרבה יותר נפוצה). המחקר שהוא מוצא בנושא שאל שאלה ספציפית מאוד והיא – מהו משך החדירה (בסקס הטרוסקסואלי) שנחשב לגורם הנאה, ומתי הוא קצר מדי או ארוך מדי. במחקר, שנערך על ידי חוקרים מארצות הברית וקנדה, נמצא שזוגות דירגו חדירה שארכה 3-7 דקות כמהנה ביותר. לעומת זאת, מגע שנמשך 1-2 דקות היה קצר מדי לדעת הנבדקים, וזה שנמשך יותר מ־10 דקות היה ארוך מדי.

           

          למה לא כדאי לתת לבן הזוג לנסוע כל כך הרבה לנסיעות עסקים?

          והתשובה היא לא כי הוא עלול להיות לא נאמן, אלא כי פרידה של יותר מארבעה ימים מבן או בת הזוג משפיעה על מצבנו הנפשי. שינה גרועה, עלייה ברמת הורמון הסטרס קורטיזול והגברה של קצב פעימות הלב מתרחשות כששותפנו לחיים מאריך בביקורו במחוזות זרים. עצמאות או בריאות? תחליטו אתם.

           

          פרידה של יותר מארבעה ימים מבן או בת הזוג משפיעה על מצבנו הנפשי (צילום: Shutterstock)
            פרידה של יותר מארבעה ימים מבן או בת הזוג משפיעה על מצבנו הנפשי(צילום: Shutterstock)

             

            מה תרוויחו אם תתחילו לבצע פעולות ביד הלא דומיננטית שלכם?

            וגם: ללחוץ איתה על כפתור המעלית ופעולות שגורות נוספות שאתם עושים ביד הדומיננטית. כשאתם משנים את הדפוסים ועוברים לעשות דברים ביד הלא דומיננטית, אתם מעוררים חלקים רדומים במוח ויוצרים מעגלים עצביים חדשים. מעגלים עצביים הם שם המשחק בכל מה שקשור באובדן זיכרון, והם יסייעו ליצור חומת הגנה בפני תהליכי ניוון והידרדרות זיכרון שאורבים לנו עם הזיקנה.

             

            איך כדאי לכם ללכת?

            כדי ליהנות מההשפעות הבריאותיות של ההליכה חשוב ללכת ברצף לפחות 30 דקות (ובמהלכן לנסות להספיק לצעוד שלושה ק"מ). ב-20 הדקות הראשונות של ההליכה (הרצופה) שורפים סוכר, ורק אחרי זה הגוף מתחיל לשרוף שומן. כדי להגיע לשלב שריפת השומן, תצטרכו ללכת בפארק, על חוף הים או במקום שבו רמזורים או כבישים לא יעצרו אתכם ולפנות להליכה חצי שעה לפחות.

             

            מה תרוויחו מביקור חולים חוץ מלהרגיש צדיקים?

            מערכת חיסון איתנה יותר. חוקרים קנדיים מצאו כי התבוננות בתצלומים של חולים במשך עשר דקות מפעילה את מערכת החיסון בעוצמה רבה. דגימות דם שנלקחו מהמשתתפים במחקר הדגימו עלייה של 25% במספר הציטוקינים שבתאים הלבנים המופרשים בעת מפגש עם מחוללי מחלות ומשפיעים על איכות התגובה של מערכת החיסון.

             

            למה כדאי לסובב את הספל בבית קפה?

            התיישבתם בבית קפה שרמת ההיגיינה בו נראית לכם מפוקפקת? ד"ר סלדמן ממליץ לכם פשוט לסובב את הספל ובמקום לאחוז בו ביד ימין (ברירת המחדל של רובנו) לאחוז בו ביד שמאל. בפעולה פשוטה זו תוכלו להפחית משמעותית את הסיכון להידבקות במחלות ממש לא נחמדות שאפשר לחטוף בבתי קפה ובמסעדות.

             

            תחליפו יד (צילום: Shutterstock)
              תחליפו יד(צילום: Shutterstock)

               

               

              מה ייצא לכם אם תחייכו?

              כן. חייכו אפילו אם לא בא לכם. לא מכיוון שזה יעזור לאנשים לחבב אתכם (יותר מאשר אם תתבכיינו להם), אלא מכיוון שהחיוך, אפילו כשמדובר בחיוך מלאכותי, מגביר את העמידות שלכם ללחץ ומוריד את קצב הלב.

               

              למי כדאי לשתות מיץ דובדבנים?

              לסובלים מבעיות הירדמות. במחקר בריטי שנערך לאחרונה נמצא כי שנת הלילה של נבדקים ששתו פעמיים ביום 30 מ"ל של מיץ דובדבנים התארכה ב־25 דקות לאחר שבוע בלבד. וההסבר? מיץ הדובדבנים מגדיל את כמות המלטונין בדם, הורמון המופרש בלילה, אחראי להשריית שינה ומשפר את מחזורי השינה. לדברי ד"ר סלדמן, גם קיווי עושה את העבודה הזאת מצוין. "אני מעדיף לשתות משקה דובדבנים וקיווי כדי לשפר את שנת הלילה שלי מליטול גלולות שינה שמשרות שינה באיכות ירודה והתעוררות המלווה בתחושה של כבדות", הוא כותב.

               

              איזון עדין: אילו כללי היגיינה חשוב לאמץ חוץ מלשטוף ידיים לפני האוכל ואחרי ביקור בשירותים?

              ד"ר סלדמן מודה שהיגיינה מופרזת עלולה לעתים להוביל לתוצאה הפוכה מזו הרצויה, ועם זאת הוא מדגיש כי שמירה על כמה כללי היגיינה בסיסיים מעבר לנטילת ידיים חיונית להדיפת זיהומים לא מעטים. הנה כמה כללי אצבע שכדאי לאמץ:

               

              1. סגרו את מכסה האסלה לפני הדחת המים. כך תימנעו משאיפת הרסס שבאמצעותו חיידקים יכולים למצוא את דרכם גם אל הריאות שלכם.

               

              2. החליפו כרית שינה בכל שנתיים. במהלך השימוש בה היא צוברת קרדית אבק או צואת קרדית ועלולה לעורר אלרגיה.

               

              3. נקו את המקרר פעמיים בחודש. זאת כדי להקטין את הסיכון להתפתחות חיידק הליסטריה המשגשג בסביבה לחה וקרה (בדיוק כמו במקרר שלכם).

               

              4. החליפו מדי פעם את מברשת השיניים.

               

              5. יבשו את המגבות היטב לאחר השימוש. מגבות לחות מהוות מצע להתפתחות חיידקים. הימנעו גם מלחלוק אותן עם בני המשפחה כדי שלא תחלקו ביניכם גם את החיידקים.

               

               

              הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
              הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד