אהבה בימי קינואה: בגיל 65, פיליס גלזר התחתנה בפעם השלישית

כוהנת המזון הבריא מסבירה למה לקח לה ולבן זוגה 18 שנה לעבור לגור ביחד, נזכרת בנישואי הבוסר ליוני, בנם של שמעון וסוניה פרס, ומספרת על ההתמודדות עם הסרטן

פיליס גלזר וניסן בלבן בחתונתם.  "בחרנו להתחתן לבד בקפריסין. לא הייתי צריכה שם אף אחד חוץ ממנו באותו רגע" (צילום: אלבום פרטי)
פיליס גלזר וניסן בלבן בחתונתם. "בחרנו להתחתן לבד בקפריסין. לא הייתי צריכה שם אף אחד חוץ ממנו באותו רגע" (צילום: אלבום פרטי)
"תמיד התעניינתי בדברים טבעיים, אבל אחרי שחליתי בסרטן התחלתי להיות יותר מודעת" (צילום: דנה קופל)
"תמיד התעניינתי בדברים טבעיים, אבל אחרי שחליתי בסרטן התחלתי להיות יותר מודעת" (צילום: דנה קופל)

כש פיליס גלזר הגיעה לגיל 65, היא קיבלה מתנה בלתי צפויה: הצעת נישואים. ניסן בלבן, בן זוגה בן ה־77, הציע לה להתחתן. באפריל האחרון הם נשבעו אמונים בבית העירייה בפאפוס, קפריסין, בנוכחות - ובכן – אף אחד. שתי בנותיה ושני ילדיו שיגרו ברכות בווטסאפ.

 

"בחרנו לעשות את זה לבד, וזה היה כל כך אישי ורומנטי", משחזרת גלזר. "לא הייתי צריכה שם אף אחד חוץ ממנו באותו רגע. לבשתי שמלה לבנה עם פרחים שקרובת משפחה השאילה לי, והינומה שהבנות שלי קנו לי. האחראית על הנישואים בעירייה ביצעה את הטקס, ואחר כך הלכנו לאכול במסעדה".

"חשדתי שהוא קיבל רגליים קרות. הייתי המומה ופגועה. לא אמרתי כלום, אבל כשהוא התחיל לצחוק על כל העניין - נגיד כשבישלתי לו, הוא אמר: 'אוי, איזה אוכל טעים, אולי אני אתחתן איתך' - זה לא הצחיק אותי. אמרתי לו 'פאק יו'"

 

אם תנסו למצוא משהו שגרתי בזוגיות של גלזר ובלבן, כנראה לא תמצאו. כשנפגשו, היא הייתה כבר גרושה פעמיים ואם לשתיים, והוא גרוש ואב לשניים (היום הוא כבר סבא לחמישה); הם בחרו להתגורר בנפרד במשך 18(!) שנה עד שעברו לגור יחד, ורק כעת, אחרי 22 שנות זוגיות, החליטו למסד את הקשר.

 

למה בעצם נזכרתם עכשיו?

"את זה צריך לשאול אותו. הוא היה נשוי הרבה שנים וזה הספיק לו. יום אחד, לפני כחמש שנים, הלכנו לחתונה והוא פתאום אמר: 'בואי נטוס ללאס־וגאס ונתחתן שם'. אז עדיין גרנו בנפרד. אמרתי לו: 'כל עוד נמשיך לגור בנפרד, אז בסדר'. שבוע לפני הטיסה הוא חלה בדלקת ריאות והיה צריך לבטל הכל. חשדתי שהוא קיבל רגליים קרות. הייתי המומה ופגועה, הרגשתי שהוא בורח, וזה היה ממש לא יפה. לא אמרתי כלום, אבל כשהוא התחיל לצחוק על כל העניין - נגיד כשבישלתי לו, הוא אמר: 'אוי, איזה אוכל טעים, אולי אני אתחתן איתך' - זה לא הצחיק אותי.

אמרתי לו 'פאק יו'.

"אחרי שנה בכל זאת עברנו לגור ביחד. השנה הגעתי לגיל 65, והתלבטתי יחד איתו איך לחגוג את היום הולדת. הוא אמר: 'מה דעתך שניסע לקפריסין ונתחתן?' הייתי ממש בשוק, חשבתי שזה כבר לא יקרה".

 

מה ענית?

"אמרתי לו: 'אני אחשוב על זה', שיהיה קצת במתח. אבל הוא כבר התחיל בסידורים, קנה כרטיסי טיסה וטבעת. ראיתי שהפעם הוא באמת רוצה, אז הסכמתי".

 

איך הסביבה הגיבה כשסיפרת שאת מתחתנת בגיל 65?

"ציפיתי שאנשים יגידו 'בשביל מה?' אבל כולם חשבו שזה ממש רומנטי".

 

 

"ראיתי שהפעם הוא באמת רוצה, אז הסכמתי" (צילום: אלבום פרטי)
    "ראיתי שהפעם הוא באמת רוצה, אז הסכמתי"(צילום: אלבום פרטי)

     

     

    בכלל לא הטעם שלי

     

    פיליס גלזר הוכתרה כ"כוהנת הבישול הבריא" עוד לפני שמישהו בישראל ידע מה זה קינואה. הרבה לפני שדמויות כמו מיכל צפיר או פאולה רוזנברג פרצו לחיינו, גלזר כבר הסבירה איך מכינים סלט גריסים ומתקתקים טראפלס חרובים. היא הוציאה תשעה ספרים (בעברית ואנגלית) על בישול צמחוני, בריא ואורגני; כתבה טור אישי והגישה מתכונים ברדיו, וגם פתחה בית ספר לבישול בריא. היום היא מקיימת סדנאות בישול וכותבת טור אישי במגזין "מנטה".

     

    גלזר נולדה וגדלה בברוקלין, ניו־יורק, הצעירה במשפחה של ארבע בנות. במטבח של אמה למדה את סודות הבישול הבריא, אבל גם את היכולת לחטוא מדי פעם ללא ייסורי מצפון. "אמא שלי תמיד אמרה שכדור בן אנד ג'ריס אף פעם לא הזיק לאף אחד", היא צוחקת.

     

    בתיכון למדה בישיבה תיכונית, ולאחר מכן למדה משחק באוניברסיטת בוסטון. בגיל 24 החליטה לעלות לישראל. "אחותי עלתה לארץ, וכשהייתי בת 12 הוריי ואני באנו לבקר אותה", היא מספרת. "איך שפתחו את דלת המטוס, הרחתי ריח מדהים שלא הרחתי מימיי. בהמשך הבנתי שהוא הגיע מהפרדסים שהיו אז סביב שדה התעופה. בדרך לאחותי עצרנו בבאר־שבע, ובשוק הרחתי את כל התבלינים. זה היה כל כך אקזוטי בשבילי. כשסיימתי ללמוד החלטתי לנסות לגור בארץ. מהרגע הראשון הרגשתי פה כמו בבית, במיוחד שהגברים הישראלים נראו לי כמו אלילים. כל כך גבריים".

    "הייתי עוף מוזר מדי בשביל סוניה פרס. עשיתי להם תרגילי ספורט על השטיח בסלון. היא לא ידעה איך לאכול אותי. בסוף נכנסתי ללב שלה דרך האוכל"

     

    בשנותיה הראשונות בארץ ניסתה את כוחה בתחום המשחק, "אבל לא בחרו אותי, כי כשרצו אמריקאית לקחו את קרוליין לנגפורד. עבדתי קצת בקאמרי כעוזרת במאי והשתתפתי בסרט 'הינשוף', עם אסי דיין, אבל זה סרט שאף אחד לא ראה וטוב שכך. בן הזוג שלי מתחנן שאאפשר לו לראות את הסרט, אבל זה מביך מדי בשבילי".

     

    את הקריירה בתחום הבישול הבריא התחילה במקרה, אחרי שאחותה קנתה לה את הספר "בישול ים תיכוני" של קלאודיה רודן. "פתאום גיליתי את האוכל הים תיכוני, וזה ממש ריגש אותי", היא מספרת. "ראיתי שקריירת המשחק לא ממריאה, אז התחלתי להיות עיתונאית וקופירייטרית. כשגיליתי שאין בארץ בכלל ספרות על אוכל צמחוני, כתבתי את הספר 'חגיגה צמחונית', שיצא ב־1985 ומאוד הצליח. הייתי בין הראשונים בארץ שכתבו על אוכל צמחוני, והתחילו להכיר אותי".

     

    מה את מרגישה היום, כשהאוכל הבריא הפך לטרנד שמובל על ידי כוהנות חדשות, כמו מיכל צפיר ופאולה רוזנברג?

    "אני הייתי הראשונה בארץ שהעלתה את המודעות לאוכל בריא. אני שמחה וגאה שבניתי את הבסיס שאִפשר לכוהנות חדשות להמשיך לפתח את הכיוון הזה".

     

    גם בחייה האישיים לא היה רגע דל. בגיל 28, ארבע שנים אחרי שעלתה לארץ, היא נישאה ליוני פרס. אלה היו נישואי בוסר שהחזיקו מעמד שנה, אשר במהלכה התגוררו בני הזוג אצל הוריו - נשיא המדינה לשעבר, שמעון פרס, ואשתו סוניה, בתל־אביב. "ראיינתי ל'ג'רוזלם פוסט' מישהי אצלי בבית, יוני היה ידיד שלה והיא ביקשה ממנו לבוא לאסוף אותה", מספרת גלזר על ההיכרות. "הוא איחר, הייתי צריכה לצאת, אז השארתי אותה בבית ואמרתי לה לטרוק את הדלת כשהיא יוצאת. הוא הגיע, ראה את התמונה שלי על הקיר וביקש להכיר אותי. אחרי שבועיים הוא כבר הציע לי נישואים. התאהבתי בו".

     

    למה זה נגמר אחרי שנה?

    "היינו צעירים מדי. לא היינו בשלים לנישואים, זה לא עבד ונפרדנו בטוב".

     

    איך הסתדרת עם בני הזוג פרס?

    "הייתי עוף מוזר מדי בשביל סוניה. הייתי אמריקאית פמיניסטית בתקופה שפמיניזם הייתה מילה גסה. הייתי עיתונאית, עבדתי הרבה שעות, וזה לא היה מקובל אז שאישה נשואה תעבוד כל כך הרבה. עשיתי להם תרגילי ספורט על השטיח בסלון כשכולם ראו טלוויזיה. אני חושבת שהיא לא ידעה איך לאכול אותי. אבל בסוף נכנסתי ללב שלה דרך האוכל. היא מאוד אהבה את האוכל שלי".

     

    סוניה ושמעון פרס. "מאוד אהבה את האוכל שלי" (צילום: HERMAN CHANANIA, לעמ)
      סוניה ושמעון פרס. "מאוד אהבה את האוכל שלי"(צילום: HERMAN CHANANIA, לעמ)

       

      חמש שנים אחרי גירושיה, הכירה גלזר בבליינד־דייט את רני אורון ונישאה לו. אחרי שש שנות נישואים ושתי בנות - ירדן (29), בוגרת תקשורת דיגיטלית במכללת ספיר, וזוהר (27), עובדת סוציאלית - הם התגרשו, אבל נשארו חברים טובים. "אנחנו ביחסים מצוינים. הוא עדיין חלק מהמשפחה, הוא בא לארוחות ועושה איתנו חגים. אני אוהבת אותו מאוד", היא אומרת.

      את ניסן בלבן הכירה עוד כשהייתה נשואה, כשהשניים נפגשו על רקע מקצועי. "הייתי קופירייטרית במשרד הפרסום 'אריאלי', הוא היה מוציא לאור בחברת 'כתר', ופנה אליי כדי שאערוך ספר בישול באנגלית על אוכל תנ"כי. נשארנו ידידים, מדי פעם שתינו קפה יחד, אבל לא מעבר לזה. הוא היה מאוד נחמד, מאוד ג'נטלמני, אבל לא עלה על דעתי להתאהב בו. שנינו היינו נשואים אז.

      "אני מכירה המון זוגות שקינאו בנו שהצלחנו לגור בנפרד ועדיין לשמור על הזוגיות, כי באיזשהו מקום הם גם התגעגעו לפינה שתהיה רק שלהם, מסודרת בטעם שלהם, בלי לתת דין וחשבון לאף אחד"

       

      "אחרי כמה שנים פגשתי אותו במקרה בסופר. הוא סיפר לי שהוא התגרש ואני סיפרתי לו שאני עומדת להתגרש. הוא הזמין אותי לארוחת ערב אצלו בבית על בסיס מקרוביוטי, הוא היה אז חסיד של האוכל הזה. הלכתי, והתחלתי לחבב אותו יותר ויותר. ניסיתי להתנגד לזה בהתחלה ביני לבין עצמי. הוא בכלל לא היה הטעם שלי ומבוגר ממני ב־12 שנה. עד שהוא הזמין אותי לקונצרט, ואני לא אומרת 'לא' לקונצרט. בערב הזה אמרתי לעצמי: 'אולי בכל זאת?' בסוף הערב הוא נישק אותי, ומשם זה התגלגל".

       

      למה גרתם בנפרד במשך 18 שנה?

      "לפני זה לא היינו מוכנים. כל דבר בעתו. היו לי שתי בנות קטנות, כלבה, שני חתולים וסדנאות בבית, וזה ממש לא התאים לגור ביחד. אהבנו להיפגש, אבל בסוף כל בילוי כל אחד אהב לחזור ל'מערה' שלו. אני מכירה המון זוגות שקינאו בנו שהצלחנו לגור בנפרד ועדיין לשמור על הזוגיות, כי באיזשהו מקום הם גם התגעגעו לפינה שתהיה רק שלהם, מסודרת בטעם שלהם, בלי לתת דין וחשבון לאף אחד. היום כיף לנו לגור ביחד".

       

      איך ניסן משתלב עם נושא התזונה הבריאה?

      "ניסן מת על האוכל שלי וזה ממש מתאים לו. הוא גם פריק של אוכל בריא. במשך שנים הוא נמנע מסוכרים ומגלוטן. גם את הבנות שלי גידלתי ככה. בבית לא הייתה קולה וכל מיני דברים קפואים ורעלים אחרים, אבל כשהן יצאו לטיולים נתתי להן כסף ואמרתי: 'תקנו מה שאתן רוצות, רק אל תראו לי - אני לא רוצה לדעת'. רציתי שהן יהיו כמו כולם".

       

       

      "השמיים לא נפלו, ולא ריחמתי על עצמי" (צילום: דנה קופל)
        "השמיים לא נפלו, ולא ריחמתי על עצמי"(צילום: דנה קופל)

         

        בשר על האש? לא תודה

         

        למרות אורח החיים המוקפד שלה, לפני כ־12 שנה גלזר חלתה בסרטן השד. כן, זה באמת נראה כמו בדיחה של אלוהים, אבל במקום לכעוס עליו או על מזון הבריאות שאכזב, היא בחרה להפיק מהמכה שניחתה עליה כמה תובנות חשובות ולעשות שינוי בחייה.

        "ניסיתי להבין למה חליתי, ומה אני צריכה לשנות בחיים שלי. אחותי חלתה כמה שנים לפניי בדיוק באותו סרטן, בתעלת החלב בשד. עשינו בדיקה וזה לא גנטי, והגענו למסקנה שזה סביבתי. ברגע שהבנתי את זה, זה שינה את החיים שלי"

         

        איך התמודדת עם הידיעה על המחלה?

        "השמיים לא נפלו ולא ריחמתי על עצמי. הסרטן שקיבלתי היה מסוג שלא מתפשט ולא שולח גרורות, אבל יש לו נטייה לחזור בגרסה אגרסיבית, לכן עברתי ניתוח לכריתת הגוש. הציעו לי לעשות הקרנות ולקחת כדורים מסוג טמוקסיפן, ולא הסכמתי, אבל לקחתי כדור אחר, קצת יותר ידידותי. ניסיתי להבין למה חליתי, ומה אני צריכה לשנות בחיים שלי. אחותי חלתה כמה שנים לפניי בדיוק באותו סרטן, בתעלת החלב בשד. עשינו בדיקה וזה לא גנטי, והגענו למסקנה שזה סביבתי. ברגע שהבנתי את זה, זה שינה את החיים שלי".

         

        מה זה סרטן על רקע סביבתי?

        "סרטן שנובע מכל מיני כימיקלים ופרבנים, חומרים משמרים נפוצים במוצרי קוסמטיקה ובתרופות, שאנחנו באים איתם במגע ואין לנו שליטה עליהם. פגשתי קבוצת נשים במסעדה, כולן עם ליפסטיק אדום. שאלתי: 'מי מכן מורידה את הליפסטיק לפני שהיא אוכלת?' כמובן שאף אחת, ואת יודעת כמה כימיקלים יש בליפסטיק? למה צריך לאכול אותו? יש סוגים של בושם שמכילים יותר מדי רעלים. אני לא יודעת איזה כן ואיזה לא, אז אני מתרחקת מבשמים בכלל. רוב האנשים לא מכבסים סדינים חדשים לפני השימוש, ולא יודעים שמרססים את הבדים האלה בחומרים נגד עש, ואם לא שוטפים מקבלים את כל החומרים האלה ישירות לגוף. יש לי ידידה אונקולוגית שאמרה לי שאחד הדברים הכי מסרטנים זה בשר על האש. תמיד התעניינתי בדברים טבעיים, אבל אחרי שחליתי בסרטן התחלתי להיות יותר מודעת".

         

        כחלק מהשינוי שעשתה זרקה גלזר את כל הקרמים שבהם השתמשה, והחליפה אותם בשמן קוקוס טהור. "ישנן סכנות רבות בתכשירי איפור וטיפוח, והתחלתי לחפש אלטרנטיבות שיהיו גם בריאות וגם אפקטיביות. הקוקוס היה לי שומני ומבריק מדי, אז התחלתי למהול אותו עם שמנים אחרים, כמו חוחובה ואבוקדו. כך גיליתי את שמן המורינגה. קיבלתי אותו מבחור שמגדל עצי מורינגה בערבה, הוספתי אותו לתערובת השמנים שלי, מרחתי על הפנים והצוואר פעמיים ביום, וזה הרגיש לי ממש טוב. פתאום התחילו להחמיא לי מעל ומעבר לרגיל, חשבו שעשיתי

        בוטוקס".

        "פגשתי קבוצת נשים, כולן עם ליפסטיק אדום. שאלתי: 'מי מורידה את הליפסטיק לפני שהיא אוכלת?' כמובן שאף אחת, ואת יודעת כמה כימיקלים יש בליפסטיק?"

         

        ולא עשית?

        "עשיתי בעבר ויכול להיות שאעשה בעתיד, אבל עם שמן המורינגה הפנים שלי קיבלו אור חדש ואנשים אומרים לי שאני זורחת. הבנתי שיש לי נוסחה מנצחת, צלצלתי לבחור מהערבה ואמרתי לו: 'אני חושבת שעליתי על משהו', והוא ענה: 'יאללה, בואי נלך על זה'".

         

        במשך שלוש שנים שקדה גלזר על פיתוח תרכובת סרום ייחודית, ועכשיו היא מוציאה אותה לשוק. הסרום הוא למעשה תערובת שמנים שנרקחה מרכיבים טבעיים בלבד, והוא ראשון בסדרה של מוצרי טיפוח עתידית בשם NATURALS BY PHYLLIS. "לקח לי שנים להגיע לנוסחה המדויקת, ותאמיני לי שלא הייתי נכנסת להרפתקה הזאת אם לא הייתי חושבת שיש פה משהו. בשביל מה אני צריכה את זה? כל החיים שלי רציתי לעשות דברים שיהיו שימושיים לאנשים. כמו שהבאתי לארץ את בשורת המזון הבריא, היום יש לי בשורה חדשה: עץ המורינגה".

         

        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד