חזון לחלון: כך תתאימו את החלונות לחדרים השונים בבית שלכם

כל מי שאי פעם שיפץ את הבית או קנה דירה חדשה, יודע עד כמה שלב בחירת החלונות הוא קריטי וחשוב משום שלחלון יש תפקיד מכריע במראה הבית. כך עושים זאת נכון

מיטל ר. פישמן - בשיתוף פניציה

|

06.09.18 | 09:12

ליהנות מכל העולמות (צילום: Shutterstock)
ליהנות מכל העולמות (צילום: Shutterstock)

בבואנו לתכנן חלונות בדירה חדשה או משופצת, רובנו משקיעים זמן ומאמץ בהתאמת המסגרת, אבל מתעלמים מהדבר החשוב והמשמעותי ביותר שנמצא שם באמצע – הזכוכית.

  

הזכוכית היא לא רק החומר השקוף והבלתי נראה שמפריד בין הפנים לחוץ, יש לה תכונות רבות שיכולות לתרום לאיכות החיים בבית. "תכנון לא נכון של החלון ישפיע על האווירה בבית ועל הוצאות כלכליות עתידיות כמו הפעלת מיזוג או חימום, דהייה ושחיקה של רהיטים, צורך בסורגים והתקנת אמצעי הצללה כמו וילונות", אומר יניב כהן, מנהל המוצרים של חברת פניציה.

 

מהם העיצובים החדשים המפתיעים בזכוכית? כל מה שצריך לדעת

 

אז איך עושים את זה נכון? כהן מציע לשקול מספר פרמטרים בעת תכנון החלונות, אשר ישפיעו על גם האווירה בבית ולא פחות גם על הכיס: מיקום החלון בבית, פונקציונליות, בידוד, אקוסטיקה ובטיחות.

 

ליהנות מהבחוץ גם מבפנים (צילום: Shutterstock)
    ליהנות מהבחוץ גם מבפנים(צילום: Shutterstock)

    התאימו את החלונות לחדרים

    הפונקציונליות של כל חדר בבית היא שיקול משמעותי כשאנחנו מתכננים חלונות - חדרים שונים זקוקים לחלונות שונים. בסלון, למשל, הנטייה היא בדרך כלל להתקנת חלונות במפתחים גדולים, אשר מכניסים הרבה אור טבעי ונוף ויוצרים אווירה מרגיעה בבית.

     

    יחד עם זאת, ברוב המקרים הסלון מקבל שמש ישירה במהלך רוב שעות היום ואז נעזרים באמצעי הצללה אשר מבטלים את יתרונות החלון הגדול. חשוב לבחור בזכוכית שתפחית מעט את עוצמת קרינת השמש החודרת דרכה, אחרת הטמפרטורה בחדר תזנק לשמיים.

     

    להתחבר עם הטבע (צילום: Shutterstock)
      להתחבר עם הטבע(צילום: Shutterstock)

      חלונות בחדרי אמבטיה ושירותים, לעומת זאת, מצריכים התייחסות אחרת. הצורך בחלון לאוורור עומד אל מול הצורך בפרטיות. כיום קיימות זכוכיות-פרטיות (Privacy Glass), זכוכיות אלו מעבירות הרבה אור אבל אטומות למראה, כך פוחת הצורך להתפשר על חלונות קטנים בכדי לשמור על הפרטיות.

       

      "זכוכית זו דומה לזכוכית חלבית, הנפוצה בשוק, המיוצרת בטכנולוגיה של התזת חול, אבל בשונה ממנה, זכוכית הפרטיות מיוצרת בתהליך של צריבה בחומצה שאיננה פוגעת בפני שטח הזכוכית. בצורה זו לכלוך לא נדבק אליה ופשוט מאוד לנקות אותה".

       

       

      יותר גדול - יותר טוב?

      בשנים האחרונות יצרני הזכוכית מציעים גם זכוכיות בגדלי ג'מבו, זכוכיות במידות של שישה מטרים. זכוכיות במידות אלו העלו את הדרישה לחלונות גדולים יותר, ולא רק בבתים פרטיים.

       

      "האדריכלות המודרנית דורשת חלונות גדולים עם מינימום חיבורי מסגרת, שייכנס כמה שיותר נוף", מסביר יניב. "ישנה מגמה לתכנון מבנים אטומים מחד אך שקופים מנגד, לדוגמה קיר בטון אטום בחזית אחת של המבנה, ובחזית הנגדית - קיר זכוכית ענק שצופה אל הנוף".

       

      החלון הוא פתח לעולם החיצון והעין נמשכת באופן טבעי למה שנשקף בעדו, לכן הוא תמיד יהיה המוקד של כל חדר. טבע ירוק ונופים מרהיבים מחוץ לחלון בהחלט מוסיפים אופי ואווירה לבית, יחד עם זאת חלונות לא תמיד חייבים להיות סטנדרטיים. הוספה של חלון גג (סקיילייט) הפונה לשמיים הכחולים יכניס יותר אור מאשר חלון אנכי. חלון זה יתרום לתחושה של חדר גדול יותר, מרווח ושטוף אור וטבע.

       

      כמה כיף לשבת ולצפות בטבע - במזגן (צילום: Shutterstock)
        כמה כיף לשבת ולצפות בטבע - במזגן(צילום: Shutterstock)
         

        קחו בחשבון את השמש

        אין דבר מרהיב יותר מאשר חלון גדול שמכניס את כל האור, הטבע והירוק פנימה. חשוב לקחת בחשבון את השפעת השמש לאורך שעות היום ולזכור שכמות האור הנכנס לבית משפיע באופן ישיר על הטמפרטורה בחדר.

         

        "חלונות שפונים לכיוון דרום ודרום מערב מקבלים שמש חזקה רוב שעות היום, משעות הבוקר ועד שקיעת החמה. מומלץ לקחת את זה בחשבון בעת תכנון החלון. נתקלתי בלא מעט מצבים שהפונקציונליות של החלון לא נלקחה בחשבון בעת תכנונו", מספר כהן.

         

        "חלונות גדולים מכניסים המון אור טבעי, יחד עם חום המגיע מקרינת השמש. כשנתון זה לא נלקח בחשבון, תידרש הפעלה ממושכת של מזגן

        להורדת הטמפרטורה בחדר ואף התקנה של אמצעי הצללה. זה לא פרקטי. חייבים לחשוב על הטווח הרחוק ולא רק על אפקט ה"וואו".

         

        "שימוש בזכוכית בעלת גוון אפור, למשל, יפחית את כמות האור הנכנס למבנה לרמה מומלצת של 60%-70% ותיווצר הפחתה גם בקרינת השמש היוקדת. למעשה זה די דומה לאפקט שמשקפי השמש עושים. ניתן לשלב זכוכיות אלו גם ביחידת זיגוג בידודית. יחידה המורכבת משילוב של שני לוחות זכוכית עם מרווח אוויר (או גז מיוחד) ביניהם. להרכב זה יש תכונות בידוד תרמי מיטבי", אומר כהן.

         

        מהפנים אל החוץ

        החלונות בבית הם פתח לנופים ירוקים ולאור טבעי, אך גם לרעשים לא רצויים מהחוץ. אנשים רבים חיים כיום באזורים מרובי רעש כגון תחנות רכבת, נמלי תעופה וכבישים ראשיים.

         

        שימו לב, לא חייבים להשלים עם הרעש הקיים. ניתן למזער אותו על ידי התקנת זכוכיות אקוסטיות מותאמות המבודדות רעש באופן מיטבי. כאשר מתכננים חלונות אקוסטיים חשוב להבין מול איזה סוג של רעש אנחנו מתמודדים. תנועה כבדה בכביש סואן, למשל, מייצרת רעש של 85 דציבלים ויש להתאים את רמת הבידוד האקוסטי לסוג רעש זה, כדי שאיכות החיים בבית לא תיפגע.

         

        התנפצות, הדף ואפילו פריצה - הזכוכית יכולה להם

        המחשבה על התנפצות חלון גדול או של מעקה זכוכית במרפסת עלול להרתיע לא מעט אנשים, בייחוד כשחושבים על דירות בקומות גבוהות. גם לזה יצרני הזכוכיות נערכו וכיום יש זכוכיות בטיחותיות, שכאשר הן נשברות הן לא מתנפצות לאלפי רסיסים. "אלו זכוכיות רבודות (מוכרות גם בשם טריפלקס). ההרכב שלהן כולל חומר פולימרי (PVB) שמדביק את שתי הזכוכיות. באופן זה, גם במקרה שהזכוכית תשבר היא לא תתנפץ לכל עבר אלא תמשיך לעמוד כיחידה אחת", מסביר כהן.

         

        ולא רק התנפצות, ישנן זכוכיות ביטחון העמידות בפני פריצות ובכך הן מייתרות את הצורך בסורגים. "קיימות זכוכיות ממוגנות, עמידות לפריצה אלימה. זכוכיות אלו יכולות להחזיק מעל 15 דקות של פריצה מקצועית, לא מה משנה מה הפורצים יעשו, הזכוכית פשוט לא תאפשר להם לעבור דרכה, תעכב אותם לזמן ממושך ובכך למעשה הרעש שיגרמו כשינסו לפרוץ יסגיר אותם. אפשר גם למגן בתי עסק ומשרדים מפני ירי ואפילו הדף של פיצוץ. במקרים אלו, רוב הפציעות של האנשים ששוהים במבנה נגרמות משברי זכוכיות שהתפזרו לעברם, זכוכית נגד הדף תשמור על האנשים בתוך המבנה ותגן מפני פגיעות שברי הזכוכית ".

         

        להרגיש בטוחים גם אם הכל זכוכית מסביב (צילום: Shutterstock)
          להרגיש בטוחים גם אם הכל זכוכית מסביב(צילום: Shutterstock)
            

           

          "עד לאחרונה המודעות לתועלות הזכוכית ולתכנון מושכל של חלונות, הייתה מעטה", מסכם כהן. "למרבה המזל, אנחנו רואים מגמה של שיפור בשנים האחרונות בכל העולם. כיום גוברת המודעות לחשיבות הבחירה בזכוכית המתאימה לבנייה ירוקה, לאקוסטיקה של פנים וחוץ ולחיסכון בעלויות חימום וקירור".

           

          בשיתוף פניציה 

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד