הבלוג של חוה ועמית דונסקוי

הכרוב הממולא של סבתא חוה: הכי פשוט והכי טעים - בזכות טוויסט קטן

הקיץ גמר לכם את הכוח לבשל? חוה דונסקוי (86), מלכת המטבח לשנת 67', תוכיח לכם במשך אוגוסט שאתם דווקא יכולים. והפעם: כרוב ממולא שמכינים בתנור במקום על הגז

חוה ועמית דונסקויפורסם: 01.08.18 09:31
מכינים בשיטת "שגר ושכח" הכרוב הממולא של סבתא חוה (צילום: בועז לביא)
מכינים בשיטת "שגר ושכח" הכרוב הממולא של סבתא חוה (צילום: בועז לביא)

אני זוכרת את אמא שלי מוציאה מהמקפיא כרוב ענק עטוף בשקית ומקלפת עלה אחרי עלה, כמו קוסמת. הייתי יושבת לידה ומביטה כמעט מהופנטת בכרוב שמתקלף לו כל כך בקלות.

 

אצלנו בבית כרוב ממולא היה מנה די סטנדרטית. אף פעם לא שמעתי את אמא שלי מקטרת שזו עבודה קשה או שמדובר בתבשיל מסובך. כנראה שבגלל זה לא נרתעתי אף פעם מלהכין אותו בעצמי. אם תציצו במתכון תראו שהוא באמת פשוט, מסוג המנות שרק נשמעות מסובכות. אני קוראת למנה הזאת " שגר ושכח": מכניסה לתנור (במקום לשלוח לכיריים, כמקובל - וזו הגדולה של המתכון הזה), שוכחת לגמרי ואחרי שעה וחצי הריח במטבח פשוט קורא לי. אני מוציאה בזהירות את הסיר, פותחת את המכסה ומתעלפת מהיופי ומהריח הנפלא.

 

הערה קטנה: כדאי מאוד לבסס את הרוטב על ציר ירקות ולא על מים, כי הוא מוסיף לתבשיל טעמים עמוקים. קל מאוד להכין אותו: פשוט שמים בסיר גזר, בצל, קישוא, פטריות מיובשות, סלרי וכרשה, מוסיפים 1.5 ליטר מים ומעט מלח, מבשלים כשעה ומסננים.

 

>> רוצים לקבל את המתכונים שלנו ישירות למייל? לחצו כאן

 

מרכיבים

כ-20 חידות

 

לממולאים

  • 1 כרוב לבן גדול
  • 2 כפות שמן
  • 2 בצלים גדולים, קצוצים
  • 2 שיני שום, כתושות
  • 1/2 1 כוסות (300 גרם) אורז בסמטי
  • 2 גזרים, מגוררים דק
  • 1 כף מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • 1 כוס (240 מ"ל) מים רותחים
  • 4 עגבניות, פרוסות

 

לרוטב

  • 1 ליטר ציר ירקות או מים
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן
  • 1כפית פפריקה מתוקה
  • 2 כפות עגבניות מרוסקות
  • 1 כפית פלפל ירוק חריף טרי, קצוץ
  • מיץ מ-1 לימון
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה

  1. הממולאים: עוטפים את הכרוב בשקית ניילון ומקפיאים למשך 8 שעות לפחות. מפשירים במשך שעתיים ומפרידים את העלים (בזכות ההקפאה הפעולה תהיה קלה).
  2. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל והשום במשך כ-20 שניות. מוסיפים את האורז והגזר, מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים. מוסיפים את המים ומבשלים 10 דקות.
  3. מניחים עלה כרוב על משטח העבודה, כשהצד שהיה מחובר לגזע פונה כלפיכם. מניחים במרכז העלה כף ממלית האורז, מקפלים מעליה את העלה מימין ומשמאל ומגלגלים אותו כלפי מעלה, תוך הידוק.
  4. יוצרים באותו אופן ממולאים נוספים.
  5. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  6. מסדרים את פלחי העגבניות בתחתית סיר עם ידיות חסינות חום (או תבנית) שיכיל את הממולאים בצפיפות. מניחים מעל את הממולאים.
  7. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב ויוצקים בעדינות על הכרוב הממולא. מכסים היטב ואופים כשעה וחצי.
  8. מומלץ להגיש בליווי יוגורט צונן וסלט ירוק.

 

_________________________________________________________________________

 

ויש גם מאפה כרוב מרשים עם בשר ואורז - לחצו על התמונה

 

  (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמא שלי, סבתא חוה, כבר בת 86, ולפעמים נדמה לי שהיא התחילה לבשל כבר כשהיתה בגן – זה בא לה בכזו טבעיות. בשנת 1967 היא זכתה בתחרות "מלכת המטבח" ומאז פשוט לא יצאה משם: אופה, מבשלת ובעיקר בעלת טעם משובח. אישה חזקה שהקדימה את המהפכה הפמיניסטית, וכבר בסוף שנות ה-60 הקימה חברת קייטרינג ולימדה עולים חדשים לבשל אוכל ישראלי.

במשך אוגוסט היא תחלוק כאן איתכם מניסיונה העשיר, ובאמצעות המתכונים הקלים והמדויקים שלה תוכיח שגם בשיא החום והלחץ אפשר להמשיך לבשל דברים טובים לכל המשפחה.

לי קוראים עמית דונסקוי ואני שפית, מתכונאית וסטייליסטית מזון. אני נושמת קולינריה 24/7 ומסתובבת בעולם כדי למצוא השראות, טעמים וניחוחות חדשים. גם בלילה, בחלומות, אני מחברת טעמים ומנסה שוב ושוב ליצור שלמות, כי אוכל הוא תמיד סיפור אהבה.

אם אתם רוצים לגלות את המתכונים, הסודות והפטנטים שמלווים אותי שנים רבות, אתם מוזמנים לבקר בבלוג שלי - amitdonskoy.com