הרפואה הסינית מייחסת לקיץ תכונות של יאנג (שפירושו המילולי הוא "הצד המואר של ההר / הגבעה"), כמו התרחבות, גדילה, קלילות, בהירות ויצירתיות. הרפואה ההודית המסורתית (איורוודה) מייחסת לעונה זו תכונות של חום, קלילות ויובש שאופייניות לפיטה (Pitta), אנרגיה המורכבת משילוב של אש ומים שפירושה בסנסקריט הוא "אש" (או "עיכול" / "בישול").
אז איך בכל זאת אפשר להגיע לאיזון טמפרטורות וטמפרמנט בקיץ? הנה כמה שינויים פשוטים שיעזרו לגוף שלכם להתמודד עם העונה החמה בצורה רגועה יותר.
בצלחת: קליל, מתוק, מקרר
הפיטה, שליטת הקיץ, מלבה את האש וגורמת להיחלשות מערכת העיכול. כדי לתמוך בה ולצנן את הרוחות, כדאי לאמץ את עקרונות התזונה הבאים:
1. הקלילו את התפריט. תפריט הקיץ צריך לכלול מזונות שנחשבים קלים לעיכול ובעלי איכות לחה, קרה ונוזלית. מיצי ירקות, סלטים ותבשילים צמחוניים יעשו את העבודה מצוין. מזונות מהחי (בעיקר בשר בקר וביצים), לעומת זאת, מומלצים פחות. הם נחשבים באיורוודה וברפואה הסינית לבעלי איכות מחממת ולמזונות הדורשים יכולת עיכול חזקה וזמן עיכול ממושך.
2. לכו על מתוק, מכווץ ומר. העדיפו מזונות המבוססים על הטעמים מתוק (דגנים, פירות, חלב, עוף), מכווץ (יוצר תחושה של יובש ומחנק דוגמת זה המתלווה לכורכום, רימון, אפרסמון, קטניות, דבש) ומר (ירקות ירוקים עליים). מזונות בעלי טעם חריף, חמוץ ומלוח תשאירו לעונות אחרות. הם מגבירים את איכויות החום והיובש הדומיננטיות בעונה זו.
3. אכלו במנות קטנות ובזמנים קבועים. דילוג על ארוחות מעודד חוסר שקט והפרעות במערכת העיכול. כדי לאפשר לה לפעול ביעילות ובקלילות ולא ליצור עליה עומס מיותר, אכלו ארוחות קטנות בשעות קבועות.
4. תגברו במזונות מקררים. שלבו בתפריט מזונות שנחשבים לבעלי איכות מקררת על פי הרפואה האיורוודית והסינית.
מה ברשימה?
- דגנים: אורז בסמטי, חיטה (קוסקוס), שעורה, שיבולת שועל, אמרנט, כוסמין.
- קטניות: במיוחד עדשים ושעועית מש או מונג (מש קלוף וחצוי), אזוקי, טופו, חומוס.
- פירות: תפוח, אגס, מלון, תמר, שזיף, תאנה, משמש, רימון, אבטיח ומלון. מומלץ לא לערבב פירות עם דגנים משום שלכל אחד מהם יש אנרגיה ייחודית משלו והשילוב עלול לפגום ביכולת העיכול. כדאי גם להימנע מפירות חמוצים (פירות הדר, ענבים ירוקים, פטל, שזיף, אפרסק, דובדבן, חמוציות).
- ירקות: מלפפון, קישוא, זוקיני, שומר, חסה, נבטים, אספרגוס, ברוקולי, בטטה, ארטישוק, שעועית ירוקה, במיה ודלעת.
- מוצרי חלב: גהי (חמאה מזוקקת), חמאה וקוטג'.
- שמנים: זרעי חמנייה ושמן קוקוס.
- ממתיקים: דבש וסילאן.
- וגם: אצות ועשב חיטה.
בכוס: מלפפונים, מנטה ויוגורט
תגידו יפה שלום לכל משקה קיצי שמתחיל ב"אייס". לפי הרפואה המשלימה, טמפרטורת השתייה המומלצת בעונה החמה היא טמפרטורת החדר. למה? כי משקאות קרים או קפואים מחלישים את העיכול, ומשקאות חמים מדי מאופיינים לא פעם באיכויות של יובש וכבדות הפוגעות ביכולת העיכול. בנוסף, קיימת הנחה שלפיה צריכה של מזון ומשקאות קרים גורמת גם לשיבוש התקשורת העצבית, דורשת הגברת ייצור החום הפנימי וגורמת לבזבוז אנרגיה. כדאי להפחית גם שתיית משקאות אלכוהוליים (בעיקר יין אדום, וויסקי, רום וברנדי) שכן הם מעודדים הצטברות של חום ויובש.
מה כן לשתות? הרבה מים בטמפרטורת החדר ולגוון בחליטות מרעננות ומשיבות אנרגיה. חליטות מומלצות: זרעי שומר, זרעי כוסברה, זרעי כמון (אפשר לשלב בין השלושה ביחס שווה), יסמין, פקעות ורדים, קמומיל, מנטה, סרפד ופסיפלורה.
שלושה מתכונים למשקאות מרעננים (בטמפרטורת החדר כמובן):
משקה מלפפונים בתיבול מפתיע
1/2 מלפפון חתוך
1/2 כוס חלב בטמפרטורת החדר
קמצוץ מלח הימליה והל
משקה לאסי להשבת האנרגיה
1 גביע יוגורט טרי
2 כוסות מים בטמפרטורת החדר
קמצוץ מלח הימליה, זרעי כמון וזרעי כוסברה
משקה לערב רומנטי
1 כוס חלב (פרה, עזים או שקדים)
3־4 טיפות מי ורדים
קמצוץ הל
חופן שקדים קצוצים קלופים (שהושרו במים במשך הלילה)
מה עושים:
מערבבים את כל המרכיבים בבלנדר לכמה דקות, מוזגים לכוס ושותים.
בארון: כותנה, פנינה ואבני חן
ומה כדאי ללבוש בקיץ כדי לצלוח את המזג הים תיכוני? העדיפו בגדים מבדים "נושמים" טבעיים כמו כותנה ומשי בגוונים בהירים וכאלה הנחשבים לבעלי השפעה מקררת: לבן, כחול, ירוק, סגול ואפור. במקביל הימנעו מגוונים בעלי השפעה מחממת כמו אדום, כתום וצהוב בוהק או כהים (שחור) — הם סופגים את אנרגיית השמש וגורמים לגוף לייצר יותר חום.
בנוסף, לפי האיורוודה בעונה החמה כדאי להתקשט בתכשיטים שעשויים מפנינים, כסף ואבני החן הבאות (מבוסס על המידע המופיע בספר "המדריך הצבעוני המלא של קריסטלים ואבני חן", קוני איסלין, הוצאת אסטרולוג):
- אמטיסט (אחלמה). נחשבת לאחת האבנים בעלות ההשפעה הגדולה על העין השלישית ומרבים להשתמש בה לצורכי מדיטציה. מסייעת להרגעת מערכת העצבים, העיכול והמערכת האנדוקרינית.
- מונסטון. נחשבת לבעלת השפעה מחזקת על הגוף, מרגיעה את מערכת העצבים ומסייעת להקלה על בעיות עיכול ועור (אלרגיות ועקיצות חרקים). בהיבט הרגשי מעודדת יכולת התבוננות פנימית ופיתוח אינטואיציות.
- מלכיט. נחשבת למסייעת בחיזוק מערכת החיסון. ברובד הנפשי מסייעת להשיג שלום פנימי ולהתמודד עם מגוון של רגשות ותחושות.
לנפש: סנדלווד ונשימה מקררת
בתקופת הקיץ גם הרגשות מתחממים לעתים, וכעס, שיפוטיות, ביקורתיות וחוסר שקט הם רגשות המקושרים לעודף פיטה. אחת הטכניקות המומלצות ביותר לקירור הגוף ולהרגעה היא Shitali Pranayama, שפירושה "נשימה מקררת". וזה הרבה פחות מסובך ממה שזה נשמע:
1. שבו בנוחות, הוציאו את הלשון, "קפלו" אותה משני צדיה כלפי פנים והדקו את השפתיים מסביב ללשון.
2. שאפו אוויר באיטיות כשהלשון משמשת עבורכם מעין צינור, מלאו את בטנכם באוויר ועצרו את הנשימה עד לנקודה שבה תרגישו שאינכם יכולים להמשיך עוד.
3. בסיום נשפו דרך הנחיריים.
דרך פשוטה נוספת להשגת אפקט מצנן לנפש הבוערת היא לבשם את חלל הבית בשמנים ארומתיים בעלי איכות מקררת דוגמת סנדלווד, ורדים, יסמין, מנטה, גרניום, פצ'ולי, וניל, לבנדר וקמפור. אפשרות נוספת היא למרוח טיפות של שמן סנדלווד ויסמין על הגוף לאורך מסלול הצ'אקרות השונות.
לפנים: מי ורדים, אלוורה ואבוקדו
כאמור, בתקופה זו של השנה, שנשלטת על ידי הפיטה, קיימת נטייה לגירויים בעור ודלקות. להקלה מהירה אפשר למרוח על העור מעט שמן קוקוס או ג'ל אלוורה איכותי. כמו כן, עם הקימה שטפו את הפנים במים קרירים בשילוב 2־3 טיפות מי ורדים, ופעמיים בשבוע רעננו את העור במסכת פנים קלילה.
מה צריך:
2 כפות יוגורט
1/4 אבוקדו טרי, מעוך
מה עושים:
מערבבים יחד את שני המרכיבים עד לקבלת מרקם אחיד ומורחים על העור למשך 30 דקות. שוטפים במים חמימים.
לגוף: שמן קוקוס, שחייה ותנוחת סירה
פעילות גופנית היא דרך נפלאה לתמוך בבריאות הגוף וגם בביקיני, אבל בקיץ כדאי להוריד הילוך ולהעדיף אימונים בעצימות נמוכה ובינונית. הפעילויות המומלצות הן הליכה, יוגה ושחייה. אם בכל זאת אתם מעדיפים פעילות מאומצת יותר, בצעו אותה בשעות הבוקר המוקדמות.
תנוחות היוגה המומלצות לעונה החמה הן סירה, קידה, גשר, גמל, קוברה, דג, ברכת הירח (נחשבת לבעלת השפעה מקררת יותר מברכת השמש) המסייעות לסלק עודפים של חום מהמעי הדק והכבד. תנוחות הפוכות שגורמות לזרימה מוגברת של דם לראש מומלצות פחות בעונה זו.
מה צריך:
1/2 כוס שמן קוקוס או שמן שקדים בכבישה קרה
מה עושים:
1. חממו את השמן מעט (הניחו את הצנצנת בתוך סיר או קערה עם מים חמים למשך כחמש דקות).
2. ודאו שטמפרטורת השמן נעימה ועסו את כל הגוף (רצוי במקלחת): התחילו באזור הראש והפנים ועסו קלות ובתנועות סיבוביות את הקרקפת, המצח, הלחיים האף והאוזניים.
3. רדו בהדרגה לכיוון הזרועות, המרפקים, החזה, הבטן, הרגליים, הברכיים וכפות הרגליים, ובהתאם לגמישות עסו גם את הגב והישבן.
4. קנחו במקלחת של מים חמימים. אין צורך להשתמש בסבון.
הכותבת היא מטפלת באיורוודה
_______________________________________________________
הכלים של האיורוודה לנשיות נינוחה, הקליקו על התמונה: