הסלט שמלהיב כבר 30 שנה: מתכון של רות סירקיס שלא תפסיקו להכין

מפגש מרגש עם כוהנת הבישול הריץ את אסנת לסטר בפעם המיליון ל"מהמטבח באהבה", ולסלט הנפלא שהיא מכינה מתוכו כבר עשרות שנים. שווה גם לכם להיזכר

אסנת לסטרפורסם: 28.06.18 13:46
סלט חסה ואגוזים של רות סירקיס (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
סלט חסה ואגוזים של רות סירקיס (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

השנה הצגתי בשבוע הספר את הספר החדש שלי, "תבשילי חמין של שבת". התבוננתי סביבי בהערצה בקהל המורכב ממחברי ספרים ומהקוראים שלהם, והתרגשתי. כילדה, קריאת ספר היתה עבורי כמו צפייה בסרט: חייתי את הדמויות ואת מה שקורה להן, ומבחינתי זו היתה מציאות – וגם כיום היה זה בשבילי כבוד גדול להיות מוקפת באנשים שיוצרים את ה"סרטים" האלה.

 

בין הדוכנים בלט זה של רות סירקיס, מחלוצות מחברי ספרי הבישול והקולינריה בישראל. אני בטוחה שאין כמעט מטבח בארץ שאי אפשר למצוא בו על המדף את ספרה "מהמטבח באהבה" - ספר הבישול הנמכר ביותר בישראל אי פעם, עם כמיליון עותקים שהודפסו. כל אחד ואחת מוצאים בספר את המתכונים האהובים עליהם, אלה שמכינים שוב ושב, ואני לא יוצאת דופן: בעותק שלי יש כמה עמודים מוכתמים במיוחד, שבהם המתכונים שאני חוזרת אליהם כל הזמן.

 

שמחתי מאוד על ההזדמנות לפגוש את רות סירקיס וניגשתי לדוכן שלה יחד עם בעלי צביקה. בדוכן היה באותה העת גם בעלה של רות, רפי, שמנהל איתה את הוצאת הספרים, וכשהתחלנו לשוחח גילינו שיש לנו הרבה מהמשותף. התרגשתי לקבל מרות את הספר "משוויץ באהבה" והענקתי לה את הספר "תבשילי חמין של שבת". לאחר כמה ימים שמחתי לגלות באתר של רות כתבה על הספר.

 

הפתעה באתר האינטרנט. אסנת (במרכז) עם רות ורפי סירקיס (צילום: ד''ר צביקה לסטר)
    הפתעה באתר האינטרנט. אסנת (במרכז) עם רות ורפי סירקיס(צילום: ד''ר צביקה לסטר)
     

     

    טיפים לסלט טעים במיוחד

    לפני שניגש למתכון הקלאסי של סירקיס, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להפוך אותו לטעים במיוחד - ויש גם רעיונות לשדרוג שיכולים להתאים לכל סלט שמכינים.

     

    • חשוב מאוד שסלט לא יהיה רטוב, כי המים מדללים את הטעם והופכים את העלים ל"סמרטוטיים". הנוזל היחיד בסלט צריך להיות הרוטב, ולכן רצוי להוציא מהעגבניות את החלק הנוזלי עם הגרעינים וגם את המלפפון לחצות לאורכו ולגרד בעזרת כפית את החלק הרך עם הגרעינים.
    • כדי להפוך את החסה לפריכה חשוב לשטוף ולייבש אותה היטב.
    • לא חותכים חסה בסכין רגילה, אלא בסכין מיוחדת המיועדת לכך - והכי כדאי פשוט לקרוע את העלים לחתיכות בעזרת הידיים. הסיבה: חיתוך בסכין רגילה גורם לחסה לנבול.
    • כדאי שתמיד יהיו במקרר פרוסות קלויות של פלפלים, קישואים וחצילים בשמן וחומץ – הם ישמשו תוספת נהדרת לכל סלט.
    • תוספות נוספות שיהפכו כל ביס ליותר מעניין: מלפפונים חמוצים קצוצים, זיתים מגולענים, פיצוחים או קרוטונים.
    • תמיד כדאי להוסיף לסלט גם נגיעות מתוקות עם צימוקים, חמוציות או אגוזי פקאן מסוכרים.
    • במקום רוטב לסלט (או בנוסף אליו) אפשר לזלף טחינה גולמית, סילאן או רכז רימונים.
    • כדי להפוך את הסלט לארוחה של ממש אפשר להוסיף לו ביצים קשות קצוצות, טונה או חתיכות חזה עוף.

     

     

    סלט חסה ואגוזים

    לפני 30 שנה לקחתי חלק במפגש חברים שאליו הביאה חברתי מיכל סלט שהיה גם טעים וגם חגיגי. כששאלתי אותה מהיכן המתכון היא ענתה קצרות: "מהמטבח באהבה". למרות השעה המאוחרת שבה חזרנו מהמפגש, הורדתי את הספר מהמדף, מצאתי את המתכון וסימנתי את העמוד. מאז אני מכינה אותו בכל ארוחה משפחתית או ארוחה חגיגית, ומכיוון שאני אוהבת טעמים חזקים הכנסתי למתכון כמה שינויים קטנים.

     

    עם הזמן למדתי להכין את רוב המרכיבים לסלט יומיים-שלושה מראש ולשמור אותם במקרר: את החסה השטופה, היבשה והקרועה לחתיכות אני מכניסה לשקית ניילון שאינה סגורה הרמטית (כדי למנוע הצטברות של לחות); את הגזר המגורר אני שמה בשקית נפרדת וסגורה; את הרוטב אני מאחסנת בצנצנת סגורה; וכך גם את האגוזים (אחרי שהצטננו) – הם נשמרים כך במקרר גם חודש שלם.

     

    מכיוון שהרוטב מתאים לכל סלט או ירק מבושל אני משלשת את הכמות ושומרת במקרר לתקופה ארוכה.

     

    מרכיבים

    כ-6 מנות

     

    לסלט

    • 1 חסה, שטופה, מיובשת וקרועה לחתיכות
    • 2 גזרים גדולים, קלופים ומגוררים (במתכון המקורי מגלפים אותם בקולף ירקות. קצת יותר עבודה מאשר לגרר, אבל יותר יפה)
    • 1/3 כוס שמן זית
    • 1 כוס אגוזי פקאן או קשיו
    • 2 כפות אבקת שום או אבקת שום גבישי
    • 1 כפית מלח

     

    לתחמיץ הצרפתי

    • 2 כפות חומץ
    • 2 כפות מיץ לימון
    • 1/2 כפית אבקת חרדל
    • 1/2 כפית חרדל (תוספת שלי)
    • מלח
    • פלפל שחור גרוס
    • פפריקה אדומה
    • 1 כף מלאה שמיר קצוץ
    • 1/2 כוס שמן זית
    • 1 כפית סוכר

     

    אופן ההכנה

    1. שמים בקערה את החסה והגזר.
    2. מחממים את השמן במחבת ומקפיצים את האגוזים עד שהם מזהיבים (צריך לשמור שהאגוזים לא יזהיבו מדי או יישרפו כי אז הם הופכים למרים). מוציאים את האגוזים מהמחבת בעזרת כף מחוררת ומפזרים על מגבות נייר. זורים על האגוזים את השום והמלח ומניחים לצינון.
    3. שמים בבלנדר או במעבד מזון את כל מרכיבי התחמיץ, למעט השמן והסוכר (אפשר להכין את הרוטב גם בקערה ולערבל במזלג או במטרפה, ואפשר להכניס את כל המרכיבים, כולל השמן והסוכר, לצנצנת עם מכסה אטום ולנער היטב).
    4. תוך כדי עיבוד מוסיפים את השמן באטיות עד שנוצר רוטב סמיך.
    5. מוסיפים את הסוכר, מעבדים רגע, טועמים ואם צריך מתקנים תיבול.

     

     

     

    סלט בריאות

    גם המתכון הזה לקוח מתוך הספר "מהמטבח באהבה" של רות סירקיס. "סלט בריאות זה", כותבת סירקיס בספר, "הוא ממטבחם של הצמחונים ויכול להיות ארוחה בפני עצמה". בחרתי להיצמד לרעיון של "ארוחה בפני עצמה", אבל לשנות את ההגשה ולהחליף את הקערה בצנצנות. כך, אפשר לקחת את הסלט לעבודה, ללימודים או לפיקניק.

     

    אם רוצים, אפשר לשמור את הרוטב בנפרד מהסלט עד להגשה, בצנצנת קטנה או בשקית.

     

    סלט בריאות של רות סירקיס (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      סלט בריאות של רות סירקיס(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

       

      מרכיבים

      3 צנצנות

       

      לסלט

      • 3-2 סלקים בינוניים (אני השתמשתי במבושלים), חתוכים לקוביות קטנות
      • 3 גזרים, קלופים ומגוררים
      • 2-1 מלפפונים, חתוכים לקוביות קטנות
      • 2-1 עגבניות, חתוכות לקוביות קטנות
      • 1/2 אבוקדו גדול (בעונה), חתוך לקוביות קטנות ומושרה לכמה שניות במיץ לימון
      • 1 חסה, שטופה, מיובשת וקרועה לחתיכות
      • 2 כפות גרעיני חמנייה קלופים

       

      לתחמיץ

      • 1/3 כוס מיץ לימון
      • 1/3 כוס שמן זית
      • מלח
      • פלפל שחור גרוס
      • 1 כפית סוכר (תוספת שלי)

       

      אופן ההכנה

      1. שמים את כל מרכיבי התחמיץ בצנצנת, סוגרים ומנערים היטב. מחלקים את התחמיץ באופן שווה בין 3 הצנצנות.
      2. מסדרים בצנצנות בשכבות את מרכיבי הסלט, לפי סדר הופעתם במתכון (הירקות הקשים נמצאים למטה כדי שלא יימעכו, והחסה למעלה כדי שלא תבוא במגע עם הרוטב ותהפוך לסמרטוטית).
      3. סוגרים את הצנצנות ושומרים במקרר עד ליציאה לעבודה, ללימודים או לפיקניק. לפני האכילה מנערים את הצנצנת, כדי שהרוטב יתערבב עם הירקות.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

      _________________________________________________________________________

       

      ויש גם 3 מתכונים לסלטי כרוב מיוחדים - לחצו על התמונה

       

        (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)