בוכה מתוך שינה: כך תעזרו לילד להתגבר על סיוטי וביעותי לילה

שמעתם בכי נוראי מחדר הילדים? יכול להיות שהילד רק חולם. סיגל פולר, יועצת שינה, מסבירה איך מבדילים בין סיוטים לביעותים ומה עושים בכל מצב

סיגל פולרפורסם: 07.06.18 09:37
האינסטינקט שלנו הוא הרבה פעמים לקחת את הילד, לנסות לדבר איתו - מה שבעצם מעיר אותו, כי הוא עדיין ישן (צילום: Shutterstock)
האינסטינקט שלנו הוא הרבה פעמים לקחת את הילד, לנסות לדבר איתו - מה שבעצם מעיר אותו, כי הוא עדיין ישן (צילום: Shutterstock)

"שמעתי צרחות היסטריות מחדר הילדים. בכי נוראי", מספרת לי אמא אחת. "רצתי לשם לבדוק מה הילד צריך ומצאתי אותו ישן לגמרי. ישן ובוכה - בכי חזק ולא מוכר". הורים רבים נתקלו בתופעה הזו - הילד בוכה בהיסטריה, אבל בעצם ישן. מצב כזה יכול לתאר שני מצבים: סיוטים או ביעותי לילה. שניהם יכולים להיגרם גם מעייפות יתר או חוסר בשעות שינה. ארחיב על כל תופעה כדי לעמוד על ההבדלים ביניהן ועל דרכי הפעולה המומלצות.

 

ביעותי לילה

מצב זה מתרחש אצל כ-15% מהפעוטות, סביב גילאי 2-6 ובדרך כלל במחצית הראשונה של הלילה. ביעותים יכולים להיגרם עקב עייפות יתר, מתח או לחץ ביום בו הם קרו. ביעותים מאופיינים בצעקות חריגות של הילד שנמצא במיטתו, אולי אפילו עם עיניים פתוחות, צועק ומשתולל, אך אינו מודע לקיומכם. ומהצד שלנו, אנחנו בעיקר חסרי אונים, לא יודעים מה לעשות ואיך להתמודד.

 

האינסטינקט שלנו הוא הרבה פעמים לקחת את הילד, לנסות לדבר איתו - מה שבעצם מעיר אותו, כי הוא עדיין ישן. ביעותים קורים מבלי שהילד מודע להם - הוא מבחינתו ישן כרגיל. החדשות הרעות הן שאין שום דבר שיכול להקל עליו ולעזור לו ב"טראנס" הזה. לנו קשה מאוד לעמוד שם בחוסר מעש, אך חשוב לזכור שהילד כלל לא מודע למה שמתרחש. למעט לשבת שם ולתת לביעות לחלוף, אין הרבה מה לעשות מצידנו. אם תעירו אותו זה רק יפריע לו ויקטע את רצף השינה, כך שההמלצה היא פשוט להיות שם ולחכות שהביעות יחלוף ויירגע.

 

מכיוון שהילד בעצם ישן וכלל לא מודע למה שקרה בלילה, אני ממליצה שלא להעלות את זה ביום הבא. הוא לא בהכרח מבין את המשמעות ואת החוויה שלכם מהצד, וזה עלול להלחיץ אותו לשווא. כדי לנסות לצמצם ביעותים, חשוב להקפיד על כמות שעות שינה מספקת בהתאם לגיל הילד. חשוב לסגל טקס לילה מרגיע וקבוע ולזכור שהביעותים במרבית המקרים פשוט חולפים מעצמם.

 

סיוטים

ממש כמו אצלנו המבוגרים סיוט הוא פשוט חלום רע. בניגוד לביעותי הלילה, סיוטים לרוב קורים במחצית השניה של הלילה. סיוטים נוטים להופיע עקב עייפות יתר, בלבול, מתח וחשיפה לדברים מפחידים. בשונה מביעותים, כאן הוא מתעורר מהסיוט וזקוק לרוגע ולביטחון מכם. הקשיבו והכילו אותו, היו שם איתו, חבקו אותו ועיזרו לו להירגע, ולאחר מכן תנו לו לחזור ולהמשיך לישון במיטתו.

 

הרבה פעמים כשיש לילד סיוט הוא נוטה להגיע למיטת ההורים או שאתם לוקחים אותו למיטתכם בעצמכם. מה שעובר לילד בראש במצב כזה הוא שהמיטה שלו היא לא מקום בטוח וטוב עבורו לשינה. ומכאן מתחיל גלגל שיכול לקבע את הסיוטים.

 

אפשר לעזור לו ע"י מנורת לילה בחדר, דלת פתוחה, חפץ מעבר או בובה אהובה לישון איתה, אך שדרו לו שהחדר והמיטה שלו הם מקום בטוח. אם צריך, אני ממליצה לשים כיסא ליד הדלת ולהיות שם עד שיירדם, למשך כמה ימים, כדי להקל עליו. אך שימו לב להוציא את הכיסא ברגע שאתם רואים שיפור, ולחזור למצב של הירדמות עצמאית.

 

סיוטים הם דבר אותם הילד לוקח איתו גם לאחר הלילה וזוכר בבוקר. אפשר לנסות ולדבר איתו, ולשאול אותו מה יעזור לו להתגבר. רצוי לא להתעלם מהתופעה, אלא לנסות לעזור לילד להתגבר עליה בדרכים יצירתיות. כדי לנסות למנוע סיוטים, ישנם מספר צעדים בהם ניתן לנקוט:

 

הימנעו מעייפות יתר

הכניסו את הילד לישון תוך חצי שעה מרגע הופעת סימני העייפות. אם יש לכם שעת השכבה קבועה, נסו להקדים אותה מעט ולבחון את ההשפעה.

 

הקפידו על כמות שעות שינה מספקת

בתמונה למעלה תוכלו לראות טבלה עם כמות שעות השינה הרצויה לכל גיל. שימו לב שהילד שלכם מקבל את המכסה לה הוא זקוק.



צמצמו תכנים מפחידים

נסו להבין ממה נגרם הסיוט ולצמצם חשיפה אליו (דמות מספר מסויים, תוכנית טלוויזיה ספציפית ועוד).

 

דברו איתו

אם הילד נמצא בתקופה של לחץ ושינויים, נסו לדבר איתו יותר, להכיל ולעזור לו עם הקשיים אותם הוא חווה, כדי שיגיע רגוע יותר לשנת הלילה.

 

שיהיו לילות שלווים ורגועים.

 

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" - מענה תמידי ומיידי לבכי ומלווה משפחות לאחר לידה (פוסט פארטום דולה). חושבת שבכי של תינוק הוא השפה שלו ודרכו היחידה לתקשר עם העולם ולכן יש להיענות לו ולהיות שם עבורו בכל פעם שהוא זקוק לכם.

נשואה לליאור ואמא לתומאס, שבזכותו ובזכות המון לילות לבנים והרדמות מורטות שיער הגעתי לאיפה שאני עכשיו. מאמינה בהעצמת ההורים, חיזוק האינטואיציה שלהם ומתן כלים להתמודדות עתידית.