כיצד האדפטוגנים יכולים לשנות את החיים שלכם ועם מה אוכלים אותם?

מה שטוב למתעמלים סובייטים, עשוי לסייע גם לכם להתמודד עם לחץ ומתחים, לשפר את הסיבולת ולהביא אתכם למרכז - והכול באופן טבעי לחלוטין

מורן נאור

|

04.06.18 | 09:14

משקה מאקה - להחזרת האיזון למקומו (צילום: מורן נאור)
משקה מאקה - להחזרת האיזון למקומו (צילום: מורן נאור)

בשלהי שנות ה-40 מדענים סובייטים חיפשו דרכים לשפר ביצועים של חיילים, טייסי חלל וגם ספורטאים. השאיפה להשגת יתרון בכל תחום שהוא, הביאה אותם לחפש ולפתח חומרים מצמחי מרפא שהיו עשויים להביא להם את התהילה. חקר הצמחים המסויימים שבחרו לא היה מקרי, האדפטוגנים (Adaptogens) היו בשימוש עוד בקרב חברות מסורתיות (בעיקר בתרבות הסינית והאיורוודה), אולם זאת הייתה הפעם הראשונה שמישהו ניסה לאמוד את סגולותיהם בצורה מדעית.

 

אדפטוגנים הינם צמחים לא רעילים שיש להם יכולת לעזור לגוף שלנו להתמודד עם סוגי סטרס שונים. יכולות הריפוי שלהם מסייעות להגן ולאזן ואף להתאים את עצמנו למצבי לחץ שונים.

 

לא מדובר על פעולה נקודתית אחת, הצמחים האלה מועילים לגוף כמכלול, כאשר לכל אחד מהם יש השפעה מיוחדת על מערכת אחרת. בגדול אדפטוגנים פועלים על אותן מערכות הגוף שאחראיות להתמודדות עם גורמי מתח ולחץ מבחוץ, על ידי איזון ההורמונים והתגובה הפיזיולוגית שלנו.

 

המחקר עדיין אינו מסוגל לענות על השאלה 'כיצד בדיוק האדפטוגנים משפיעים על הבריאות' אך לא חסרה תמיכה מדעית לכך שהתזונה משפיעה על הגוף הרבה מעבר למראה ולמשקל שלו. האדפטוגנים מציעים דרך להפוך לחיוניים יותר, להעשיר את אורח החיים שלנו ולהעלות את רמות האנרגייה. כל זה בנוסף לשינה ותזונה טובה מכיוון שאינם אלא תומכים באורח חיים בריא ולא מהווים תחליף. בכל מקרה יש להתייעץ עם אנשי מקצוע לפני שאתם מאמצים אדפטוגן בתפריט היומי שלכם.

 

אבקת מאקה (צילום: מורן נאור)
    אבקת מאקה(צילום: מורן נאור)

     

    איך משתמשים?

    אדפטוגנים עובדים טוב יותר בשימוש קבוע. אם עשיתם את שיעורי הבית ואתם משתמשים נכון בצמח לא תצטרכו לדאוג לכך שהוא יעמיס על הגוף או שתפתחו רגישות אליו. חשוב מאוד להתחיל את השימוש בהדרגה ואין להתחיל בכמות גבוהה.

     

    בחרתם צמח? השתמשו במעט ממנו בכל יום ואמדו את ההשפעה שלו עליכם. אם אתם מרגישים השפעה חיובית, אפשר להגדיל מעט את המינון ולהמשיך בשימוש. האמצעי האופטימאלי הוא ניהול יומן (אפילו בנייד) ותיעוד ההרגשות, מצבי הרוח, רמות האנרגיה, התמודדות עם מתח וכו', אל תחסכו בפרטים. התחילו את היומן לפני השימוש והמשיכו לתעד כמה שבועות אחרי תחילתו. ניהול היומן יעזור לכם לשים לב לשינויים קטנים ועדינים שכן בשגרה שלנו אנו לא עוצרים ושמים את דעתנו למה מתרחש בפנים. 

     

    אפשר לשלב את האדפטוגנים בתפריט בדרכים שונות:

    • שימוש צמח כפי שהוא: למשל, שילוב עלי ריחן קדוש/טולסי בסלט
    • חליטה של הצמחים / שתיית תה צמחים
    • שימוש בתמצית מהולה במים
    • שימוש באבקה של צמח מיובש וטחון בתוך סמודיס, תבשילים, מאפים, רטבים וכו'

     

     

    מאקה

    אחד האדפטוגנים האהובים עלי הוא המאקה שמוכר בזכות ההשפעה שלו על הפעילות ההורמונאלית שלנו. מאקה הוא שורש ממשפחת המצליבים שגדל בפרו. ייחודו בכך שהוא הצליח להסתגל ולשגשג בתנאים הקשים של הרי האנדים. בנוסף להיותו אדפטוגן (בעל יכולת לסייע לנו בהתמודדות במצבי לחץ) מאקה מוערך כמגביר ליבידו, כמאזן בריאות ההורמונלית ומשפר פוריות אצל גברים ונשים כאחד.

     

    השורש עשיר בנוגדי חמצון, עוזר לווסת את המערכת האנדוקרינית (שמורכבת מבלוטות המייצרות הורמונים ולהן יש השפעה ישירה על חילוף החומרים שלנו), לשפר את התפקוד המיני, מועיל לשינה ולמצב הרוח. קיימים שמונה סוגים של מאקה, כאשר המחקרים הראו כי לכל סוג יש פרופיל שונה במקצת של ויטמינים, מינרלים ומרכיבים אחרים. ניתן לצרוך אותו בצורות שונות: כשורש טרי, מבושל או מיובש אך בישראל הוא זמין רק בצורת אבקה יבשה שיש לה טעם אגוזי וקרמלי מעט.

     

    השימוש: מאקה משמש באופן מסורתי כמזון ולכן נחשב בטוח. עם זאת, מכיוון שאנחנו לא מורגלים בו, צריך להתחיל בהדרגה על מנת לאפשר לגופנו להכיר אותו ואז להגדיל את הכמות. התחילו עם 1 גרם אבקת מאקה ליום המחולקת למספר מנות. אפשר לשלב את האבקה בשייקים, דייסות, קינוחים, גרנולה, מוזלי, פנקייקס, משקאות חמים (קפה ושוקו) ועוד. צריכים רעיון מדוייק יותר? קבלו מתכון למשקה מרפא:

     

    אליקסיר מאקה - קשיו

    במתכון הזה אין צורך להכין מראש חלב אגוזים: חמאת אגוזים בתוספת מים יוצרים יחד את החלב, ויהפכו את המשקה לקרמי ועשיר כמו שאנחנו רוצים.

     

    אליקסיר מאקה - קשיו (צילום: מורן נאור)
      אליקסיר מאקה - קשיו(צילום: מורן נאור)

       

      מרכיבים

      • 2 כוסות מים רותחים שעמדו 2 דקות
      • 2 כפות חמאת קשיו (או כל חמאת אגוזים שאוהבים)
      • 1 כף אבקת מאקה
      • 3 תמרים
      • 2 כפיות אבקת קקאו
      • 1/2 כפית קינמון טחון
      • תמצית וניל חפי הטעם

       

      אופן הכנה

      1. שמים את כל המרכיבים בבלנדר ומפעילות במהירות גבוהה 2-1 דקות.
      2. מקשטים עם מעט קינמון ו/או כוכב אניס מלמעלה.

       

      מורן נאור היא שפית, בעלת מותג לקינוחים טבעיים ובלוגרית לאורח חיים בריא

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד