כל ביצייה - יציאה: חביתות מיוחדות, ואיך להפוך אותן לתפוחות במיוחד

רוצים שהחביתות שלכם יהיו גבוהות ואווריריות? לאסנת לסטר יש בשבילכם כמה טיפים – וגם מתכונים לשדרוגים מגניבים

אסנת לסטרפורסם: 31.05.18 10:05
חביתה עם ירקות וסחוג (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
חביתה עם ירקות וסחוג (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

בתיכון היינו כולנו בגדנ"ע (גדודי נוער עברי). פעם בשבוע הגענו לבית הספר בבגדי חאקי, עברנו אימוני מכשולים והתאמנו בירי ברובים. אבל גולת הכותרת של האימונים היתה השירות הלאומי: פעם בשנה יצאנו לשבועיים לאחד הקיבוצים ועזרנו שם בקטיף.

 

בכיתה י"א נסענו לשירות לאומי בקיבוץ ברור חיל. בימים היינו עוזרים בקטיף תפוחים ואגסים, ובערבים אכלנו עם כל חברי הקיבוץ בחדר האוכל, התכנסנו לפעילויות שונות בצריף שנקרא "המועדון" ובסוף הלכנו לישון על מיטות עץ בצריפים ישנים. נהנינו והרגשנו חשובים - ושאנחנו באמת תורמים לקיבוץ.

 

את יום העבודה התחלנו בחמש בבוקר. לבשנו בגדי חאקי ונעליים גבוהות חומות ונסענו למטע על גבי פלטפורמה נגררת שחוברה לטרקטור. במטע לבשנו סלים עם כתפיות והצטרפנו לשאר חברי הקיבוץ, עולים על סולמות, קוטפים וממלאים מכלי ענק בפרי.

 

בשבע כבר היינו רעבים. ההשכמה המוקדמת והעבודה הפכה אפילו אותי, אחת שלא נוגעת בארוחת בוקר, לרעבה. אחרי שעבדנו כמעט שעתיים עלינו על הפלטפורמות ונסענו לבקתה שניצבה בקצה המטעים. נכנסנו פנימה לתוך חדר די גדול, שבמרכזו עמד שולחן מכוסה בשעוונית לבנה ומסביבו ספסלים ארוכים. בשני קצות השולחן היו ערימות של צלחות פלסטיק תכולות ומזלגות אלומיניום.

 

בקצה החדר ניצבה על השיש פתילייה שעליה מחבת גדולה. לידה עמדה חברת קיבוץ (נדמה לי שקראו לה אווה) עם קוקו בהיר אסוף והכינה לכולנו את ארוחת הבוקר: תחילה העמידה בטריקה שתי קערות ענקיות של ירקות קצוצים על השולחן, אחר כך הורידה את המגבת הכחולה שהייתה תלויה על כתפה, שמה אותה על השולחן והציבה עליה את המחבת הגדולה. הסתכלתי לתוך המחבת וראיתי את החביתה הכי גדולה, הכי תפוחה והכי זהובה שבה חזיתי אי פעם.

 

אווה שמה לכל אחד בצלחת כף גדושה מהסלט, אחר כך חתכה לאט פרוסות מהחביתה והגישה לכל אחד. אני לא יכולתי להוריד את עיני מהחביתה התפוחה ועקבתי בדריכות איך אווה נועצת לתוכה בכל פעם את הסכין וחותכת דרך בועות האוויר.

 

"גברת צעירה, את לא אוכלת?" פנתה אלי פתאום אווה. "אה, כן", עניתי והתחלתי לחתוך במזלג את פרוסת החביתה הענקית שבצלחת שלי. מאותו רגע לא נשמע כל רעש או דיבור בחדר מלבד קשקוש המזלגות בצלחות. תוך 5 דקות סיימו כולם לאכול וקמו ללכת. הבטתי בצלחת שלי, שעדיין הייתה חצי מלאה, והבנתי שאני היחידה שלא גמרה לאכול. כולם התחילו עולים על הפלטפורמה לחזור לעבודה והבנתי שאין סיכוי שאסיים את ארוחת הבוקר הזאת. קמתי ויצאתי להשיג את כולם.

 

ביום שלמחרת כבר העזתי וביקשתי פרוסת חביתה קטנה יותר וגם פחות סלט. אולי זה לא יהיה משביע, חשבתי לעצמי, אבל להיות שוב אחרונה יהיה מביך מדי.

 

שנים רבות זכרתי את החביתה שבבקתה אשר בקצה המטעים ותמיד תמהתי איך מביאים חביתה לגודל ואווריריות שכאלה. לפני כמה שבועות החלטתי לשתף את מאזיני "סיר לשבת" בזיכרונות שלי ולבקש מהם פתרונות לחידת החביתה התפוחה. אלה התשובות והמתכונים שקיבלתי מהם

 

פגישה גורלית עם חביתה בבקתה. אסנת (למטה משמאל) בשבוע הגדנ"ע
    פגישה גורלית עם חביתה בבקתה. אסנת (למטה משמאל) בשבוע הגדנ"ע

     

    אז איך הופכים חביתה לתפוחה במיוחד?

    • השיטה הכי פשוטה: מניחים מכסה על המחבת עד גמר טיגון החביתה.
    • מוסיפים מעט אבקת אפייה – כ-1/8 כפית לכל ביצה.
    • מוסיפים מעט קמח תופח.
    • מוסיפים שמנת מתוקה (1 כף לכל ביצה) ומקציפים – רצוי להיעזר במיקסר חשמלי.

     

     

    >> רוצים לקבל את המתכונים שלנו ישירות למייל? לחצו כאן

     

     

    חביתה מיוחדת עם ירקות ואריסה

    מתכון של שוש עטר.

     

    מרכיבים

    • 3 ביצים
    • 1/2 בצל, פרוס
    • 1 פלפל אדום, חתוך לקוביות
    • חופן שמיר קצוץ
    • חופן זיתים מגולענים
    • 8 עגבניות שרי, חצויות
    • 1 כף אריסה
    • 1 כפית פפריקה מתוקה
    • מלח
    • פלפל שחור גרוס
    • 1 כף מלאה קמח תופח
    • מעט שמן זית לטיגון

     

    אופן ההכנה

    1. טורפים את הביצים, רצוי בעזרת מיקסר, עד שהן תפוחות ובהירות.
    2. מוסיפים את שאר המרכיבים, למעט הקמח ושמן הזית, ומערבבים. בוזקים את הקמח על פני הבלילה ומערבבים עד שהוא נטמע בה.
    3. מחממים במחבת שמן זית ומטגנים את החביתה על אש בינונית משני הצדדים עד להזהבה.

     

    • גיוון: אפשר להניח על החביתה (או על כל חביתה אחרת שמכינים) טונה מפחית שימורים, לקפל לשניים ולהגיש.

     

     

    חביתה תפוחה עם תבלינים

    מתכון של גדעון יצחק לוי מטבריה.

     

    חביתה תפוחה עם תבלינים (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      חביתה תפוחה עם תבלינים(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

       

      מרכיבים

      • 2 ביצים
      • 1 כפית כורכום
      • 1 כפית צ'ילי גרוס
      • 1/2 כפית מלח
      • 1/2 כפית אבקת אפייה
      • שמן לטיגון (רצוי קוקוס)

       

      אופן ההכנה

      1. טורפים את הביצים בקערית בעזרת מזלג. מוסיפים את התבלינים ואבקת האפייה וטורפים היטב.
      2. מחממים שמן במחבת על אש בינונית. יוצקים את הבלילה למחבת ומטגנים עד שהחביתה תפוחה והתחתית שלה זהובה. הופכים את החביתה ומטגנים עד שגם צדה השני מזהיב.

       

       

      חביתה עם בצל, פטריות ושמיר

      מתכון של שושנה מנצל מגבעת אבני.

       

      חביתה עם בצל, פטריות ושמיר (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
        חביתה עם בצל, פטריות ושמיר(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

         

        מרכיבים

        • 4 ביצים
        • 1 כרשה (החלק הלבן בלבד), קצוצה
        • 1 בצל, קצוץ
        • 1 סלסילה פטריות, חתוכות גס
        • 2-1 כפות מלאות שמיר קצוץ או פטרוזיליה קצוצה
        • מלח
        • פלפל שחור גרוס
        • שמן זית לטיגון

         

        אופן ההכנה

        1. מחממים שמן זית במחבת ומטגנים את הכרשה והבצל עד לסימנים ראשונים של הזהבה. מוסיפים את הפטריות ומטגנים דקה נוספת, תוך ערבוב.מוסיפים את התבלינים והשמיר ומערבבים.
        2. טורפים את הביצים, רצוי בעזרת מיקסר, עד שהן תפוחות ובהירות. מוסיפים למחבת ומטגנים עד להזהבת צדה התחתון של החביתה. הופכים את החביתה ומטגנים עד שצידה השני מזהיב קלות.

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

        _________________________________________________________________________

         

        ויש עוד מתכונים לחביתות מיוחדות - לחצו על התמונה

         

          (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

        וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)