קצרתם חיטים? עכשיו תאפו לחם! שלוש כיכרות מיוחדות לשבועות

מה שוות כל הגבינות של החג אם אין פרוסה טובה לשים מתחתיהן? אז קבלו שלושה לחמים מופלאים: בטטה ללא לישה, כוסמין עם אגוזים או לחם צמה עם גבינות ותרד

Xnet

|

13.05.18 | 10:28

לחם כוסמין עם אגוזים ופירות יבשים (צילום: דפנה אוסטר מיכאל)
לחם כוסמין עם אגוזים ופירות יבשים (צילום: דפנה אוסטר מיכאל)

לחם כוסמין עם אגוזים ופירות יבשים / דפנה אוסטר מיכאל

לחם כוסמין מופלא עם הרבה תוספות טעימות. אני אוהבת לאפות אותו בתבנית עגולה – כך מתקבלת כיכר גבוהה, חגיגית ומיוחדת.

 

>> רוצים לקבל את המתכונים שלנו ישירות למייל? לחצו כאן

 

מרכיבים

כיכר אחת בתבנית בקוטר 20-18 ס"מ

 

  • 1/2 2 כוסות (250 גרם) קמח כוסמין לבן
  • 2 כוסות + 2 כפות (250 גרם) קמח כוסמין מלא
  • 3 כפות סוכר
  • 1 כף שמרים יבשים
  • 3 כפות שמן זית
  • כ-1/2 1 כוסות (כ-360 מ"ל) מים
  • 3/4 כף מלח
  • חופן צימוקים
  • חופן חמוציות
  • חופן אגוזי מלף חתוכים גס
  • 1 כפית זרעי אניס או שומר
  • 1 כפית קצח
  • קליפה מגוררת מלימון אחד
  • לציפוי: קצח, שומשום

 

אופן ההכנה

  1. מנפים את שני סוגי הקמח לקערה, מוסיפים את הסוכר והשמרים ומערבבים היטב.
  2. מוסיפים את השמן והמים ולשים היטב, עד שמתקבל בצק אחיד ומעט דביק (אם הבצק יבש מדי, מוסיפים בהדרגה עוד מעט מים). מכסים את הקערה ומתפיחים חצי שעה.
  3. לשים את הבצק קצרות, כדי להוציא ממנו את האוויר. מוסיפים את המלח, הפירות היבשים, האגוזים, התבלינים וקליפת הלימון ולשים עד שהם נטמעים בבצק באופן אחיד. מכסים ומתפיחים חצי שעה.
  4. לשים שוב כמה שניות, להוצאת האוויר, מכסים ומתפיחים חצי שעה.
  5. חוזרים על הלישה וההתפחה פעם נוספת. בשלב זה אפשר להעביר את הבצק למקרר, כשהוא מכוסה היטב בניילון, ולשמור אותו עד 12 שעות לפני שממשיכים לעיצוב ולאפייה.
  6. משמנים נייר אפייה ומרפדים בו את התבנית. יוצרים מהבצק כיכר עגולה ומצפים אותה בקצח ובשומשום מכל הצדדים. מניחים בתבנית, מכסים ומתפיחים שעה עד שעה וחצי. לקראת סוף ההתפחה מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  7. אופים את לחם הכוסמין 25 דקות. מוציאים אותו מהתבנית, מסירים את נייר האפייה ומעבירים לתבנית שטוחה. מחזירים לתנור, מנמיכים את הטמפרטורה ל-180 מעלות ואופים 20 דקות נוספות.
  8. מניחים ללחם להצטנן לחלוטין לפני שפורסים אותו.

 

  • עוד מתכונים של דפנה אוסטר מיכאל - בבלוג "מתנות קטנות"

 

 

לחם בטטה ללא לישה / אינס שילת ינאי

 

לחם בטטה ללא לישה (צילום: אפיק גבאי)
    לחם בטטה ללא לישה(צילום: אפיק גבאי)

     

    מרכיבים

    כיכר אחת גדולה

     

    • 2 כוסות (250 גרם) קמח מלא
    • 2 כוסות (280 גרם) קמח לבן
    • 2 כפיות שמרים יבשים
    • 1 כף מלח
    • 1 בטטה גדולה (כ-300 גרם), קלופה ומגוררת
    • 2 כוסות (480 מ"ל) מים פושרים
    • 2 כפות עלי טימין

     

    אופן ההכנה

    1. מערבבים את כל המרכיבים בקערה, עד שמתקבל בצק אחיד ודביק. מכסים את הקערה בניילון ומתפיחים 10 שעות בטמפרטורת החדר.
    2. מקמחים היטב את משטח העבודה, מעבירים אליו בזהירות את הבצק ומעצבים אותו לכיכר עגולה (אפשר להיעזר בקלף).
    3. משמנים היטב סיר (או מחבת) מברזל יצוק בקוטר 24 ס"מ ומקמחים אותו. מעבירים אליו את הבצק ומתפיחים שעתיים.
    4. לקראת סוף התפיחה מחממים את התנור ל-220 מעלות.
    5. מפזרים על הכיכר מעט קמח ואופים 15 דקות. מנמיכים את חום התנור ל-180 מעלות ואופים כ-30 דקות נוספות, עד שהלחם משמיע צליל חלול כאשר נוקשים עליו עם כף.
    6. מחלצים בזהירות את הלחם החם מהסיר ומניחים לו להצטנן לפני שפורסים ומגישים אותו.

     

    • עוד מתכונים של אינס שילת ינאי - בבלוג "תיק אוכל"

     

     

    לחם צמה עם תרד, גבינות ועגבניות מיובשות / דינה משה

     

    לחם צמה עם תרד, גבינות ועגבניות מיובשות (צילום: דינה משה)
      לחם צמה עם תרד, גבינות ועגבניות מיובשות(צילום: דינה משה)

       

      מרכיבים

      כיכר אחת בתבנית קפיצית בקוטר 26-24 ס"מ

       

      לבצק הבסיס

      • 200 גרם עלי תרד
      • 1/3 כוס (80 מ"ל) + 1/2 כוס (120 מ"ל) מים פושרים
      • 1/2 כפית סוכר
      • 1/2 כף שמרים יבשים
      • 2 כוסות (280 גרם) קמח
      • 2 כפות שמן
      • 1 כפית מלח
      • 1/2 כפית בזיליקום יבש
      • אפשרות: 1/2 כפית צ'ילי גרוס
      • 1 כוס (100 גרם) גבינה צהובה, מגוררת
      • 1/2 כוס (50 גרם) גבינה בולגרית, מפוררת
      • 1/2 כוס עגבניות מיובשות, קצוצות

       

      לצמה

      • 1/3 כוס (80 מ"ל) + 1/2 כוס (120 מ"ל) מים פושרים
      • 1/2 כפית סוכר
      • 1/2 כף שמרים יבשים
      • 2 כוסות (280 גרם) קמח
      • 2 כפות שמן
      • 1 כפית מלח

       

      אופן ההכנה

       

      בסיס הלחם

      1. מרתיחים מים בסיר ומבשלים את עלי התרד במשך 3 דקות. מסננים, שוטפים במים קרים וסוחטים היטב, כדי להיפטר מנוזלים.
      2. מערבבים בקערה גדולה 1/3 כוס מים פושרים עם הסוכר והשמרים, מכסים ומניחים ל-15 דקות, עד שהשמרים תוססים.
      3. מוסיפים את הקמח, השמן, המלח, הבזיליקום והצ'ילי (אם רוצים) ומערבבים. מוסיפים את הגבינות, התרד והעגבניות המיובשות ולשים, תוך שמוסיפים באופן הדרגתי 1/2 כוס מים נוספת, עד שמתקבל בצק אחיד ורך, אבל לא דביק (אם הבצק יבש מדי, מוסיפים עוד מעט מים). מכסים בניילון ומתפיחים כשעה.

       

      הצמה

      1. מערבבים בקערה גדולה 1/3 כוס מים פושרים עם הסוכר והשמרים, מכסים ומניחים ל-15 דקות, עד שהשמרים תוססים.
      2. מוסיפים את הקמח, השמן והמלח ולשים, תוך שמוסיפים באופן הדרגתי 1/2 כוס מים נוספת, עד שמתקבל בצק אחיד ורך, אבל לא דביק (אם הבצק יבש מדי, מוסיפים עוד מעט מים). מכסים בניילון ומתפיחים כשעה.

       

      הרכבת הלחם והאפייה

      1. מרפדים את תחתית התבנית בנייר אפייה. לשים קלות את בצק הבסיס, כדי להוציא ממנו את האוויר, מעבירים לתבנית ומשטחים.
      2. מוציאים את האוויר גם מבצק הצמה. מחלקים אותו ל-4 חלקים שווים, מרדדים כל חלק ל"נחש" וקולעים מכל צמד נחשים צמה. מניחים את הצמות על בסיס הלחם בצורת ספירלה – מתחילים מבחוץ ומתקדמים למרכז.
      3. מתפיחים 30 דקות ומחממים את התנור ל-180 מעלות.
      4. אופים 40 דקות, פותחים את הקפיץ של התבנית כדי לשחרר את הדפנות, מנמיכים את הטמפרטורה ל-150 מעלות ואופים 40 דקות נוספות, עד שהלחם מזהיב.
      5. מכבים את התנור, פותחים מעט את הדלת ומניחים ללחם להתקרר בתוכו לחלוטין.

       

      _______________________________________________________

       

      ויש גם מתכון נהדר ללחמניות שום ועשבי תיבול. לחצו על התמונה

       

        (צילום: אורלי חרמש)

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      כשר פרווה
      דרגת קושי בינונית
      דירוג הגולשים (2 מדרגים)
      לחצו על הלבבות כדי לדרג