חלב שקדים ביתי בקלי קלות:
מתכון פשוט מאוד שתמיד מצליח

כל מה שצריך זה קערה, מסננת ובלנדר (אפילו ידני) – ואתם יכולים להכין בעצמכם חלב שקדים משובח ואפילו גבינת שקדים. אסנת לסטר מסבירה איך

אסנת לסטרפורסם: 10.05.18 19:14
בסיס מעולה לשייקים טבעיים. חלב שקדים ביתי (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
בסיס מעולה לשייקים טבעיים. חלב שקדים ביתי (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

יותר ויותר אנשים עוברים בשנים האחרונות לשימוש בחלב צמחי במקום בחלב פרה. עם זאת, מעטים מהם מכינים את החלב בבית, על אף שזה עניין פשוט מאוד שלא דורש כלים מיוחדים או מיומנות כלשהי.

 

מיד אשתף אתכם במתכונים הסופר-קלים שלי לחלב שקדים ביתי ולגבינת שקדים – כל מה שצריך זה קערה, מסננת ובלנדר. אבל לפני זה, כמה מילים על היתרונת הבריאותיים של המשקה הזה.

 

"חלב שקדים הוא משקה דל קלוריות ודל שומן באופן יחסי", אומרת יולה חלפין, נטורופתית ומטפלת בצמחי מרפא. "אם בכוס חלב פרה יש כ-8 גרם שומן, בכוס חלב שקדים יש כגרם אחד, והשומן שבשקדים הוא בלתי רווי. חלב השקדים גם אינו מכיל כולסטרול, ולכן בריא יותר למי שסובלים מיתר לחץ דם, טרשת עורקים או פרופיל שומנים לא מאוזן".

 

מה עוד יש בחלב שקדים? חלבון, סידן, ויטמין E, ויטמין A, ויטמיני B ומגנזיום, כאשר חלב שקדים תעשייתי מועשר פעמים רבות גם בוויטמינים נוספים. עם זאת, חלפין ממליצה להכין אותו בבית, מפני שלדבריה ערכו התזונתי וטעמו עולים על הגרסה התעשייתית. "אם בכל זאת בחרתם לצרוך חלב שקדים קנוי, שימו לב שאינו מכיל סוכר ותוספים בלתי רצויים אחרים", היא אומרת.

 

חלב שקדים ביתי בקלי קלות

קל מאוד להכין חלב שקדים ביתי ובו זמנית גם גבינת שקדים מעולה.

 

אפשר להכין את החלב משקדים טבעיים לא קלויים או משקדים קלופים. רצוי להשרות אותם במים 8 שעות לפחות – כך הם מתנפחים והטחינה קלה יותר. עם זאת, מניסיוני גם אם לא משרים את השקדים לפני ההכנה מתקבל חלב מעולה.

 

יש המקפידים להשרות את השקדים גם במים רותחים במשך כמה דקות ולקלפם לפני הכנת החלב – אבל שוב, זו לא חובה.

 

מרכיבים

לכ-1/2 ליטר חלב

 

  • 2 כוסות שקדים
  • 2 כוסות מים או יותר

 

אופן ההכנה
  1. שמים את השקדים ו-1 כוס מים בבלנדר (אפשר להשתמש גם בבלנדר מוט) או במעבד מזון. טוחנים 5-2 דקות, ואם רוצים מוסיפים בזמן הטחינה עוד 3-1 כוסות מים, לפי מידת הסמיכות הרצויה של החלב. ככל שהטחינה תהיה ארוכה יותר, החלב שיתקבל יהיה עשיר יותר.
  2. מניחים מסננת צפופה מעל קערה ויוצקים לתוכה את תכולת מכל מעבד המזון. בעזרת כף מערבבים ומהדקים את השקדים הטחונים, כדי לסחוט מהם כמה שיותר נוזלים.
  3. מעבירים את חלב השקדים לבקבוק ושומרים במקרר, ומהשקדים הסחוטים מכינים גבינה (מתכון בהמשך).

 

גיוונים
  • אם רוצים לחלץ מהשקדים הטחונים יותר חלב, אחרי הסינון הראשוני אפשר לצרור אותם בשקית בד או בפיסת בד ולסחוט היטב. החיסרון הוא שלאחר מכן אי אפשר יהיה להכין מהשקדים גבינה כי הם יהיו יבשים מדי.
  • אם רוצים להמתיק מעט את החלב מחזירים אותו למכל הבלנדר או מעבד המזון, מוסיפים כמה תמרים מגולענים או כמה כפות של רוטב מייפל, סילאן או דבש, ומעבדים יחדיו.
  • כדי להפוך את החלב למילקשייק אפשר לטחון אותו עם פירות, כמו תותים, בננה או אננס (אפילו משומר).

 

 

גבינת שקדים

אפשר להכין את הגבינה גם מהשקדים הטחונים שנותרו מהכנת החלב שבמתכון הקודם. במקרה שכזה שמים את השקדים במעבד המזון, מוסיפים את מיץ הלימון, שמן הזית והמלח, וממשיכים במתכון מסעיף 2.

 

אפשר להכין גם בטעמים. גבינת שקדים (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
    אפשר להכין גם בטעמים. גבינת שקדים(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

     

    מרכיבים
    • 2 כוסות שקדים (מושרים או לא, קלופים או לא)
    • 1/2 כוס מים
    • 1/4 כוס מיץ לימון
    • 2 כפות שמן זית
    • 1 כפית מלח
    • אפשרויות לתוספות: זיתים קצוצים, שמיר קצוץ, בצל ירוק קצוץ, עירית קצוצה, פלפל שחור גרוס, בזיליקום, צ'ילי גרוס, פפריקה

     

    אופן ההכנה
    1. שמים את השקדים והמים במעבד מזון או בבלנדר וטוחנים 2 דקות לפחות (ורצוי יותר) - הגבינה צריכה להיות כמה שיותר חלקה.
    2. מוסיפים את שאר המרכיבים, בהדרגה ותוך טעימה.
    3. יוצרים מהגבינה כדורים, או לחלופין דוחסים אותה לרינגים ממתכת או למכל מתאים. מכסים בניילון נצמד ומניחים במקרר לכמה שעות, להתייצבות (הגבינה תישמר במקרר עד שבוע).
    4. לפני ההגשה אפשר לגלגל את גבינת השקדים בתבלינים או בעשבי תיבול.

     

    • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

    וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

    בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

    כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

    עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

    (צילום: אסף אמברם)