
1. לא כל שימוש הוא התמכרות
כולנו מווסתים לעתים את הרגשות באמצעות שימוש באוכל, מסכים, שופינג, הימורים, סקס, אבל קיים ספקטרום: שימוש, שימוש לרעה, התמכרות. ניתן להדגים אותו היטב באמצעות אלכוהול. אם בסופ"ש אתם במצב רוח טוב אבל שותים קצת כדי לחזק אותו, זה שימוש. כשמצב הרוח לא טוב (יום מבאס בעבודה, ריב עם בן הזוג) ואתם שותים כדי להרגיש טוב, זה שימוש לרעה. בהתמכרות, לעומת זאת, אין מרכיב בחירה. השימוש משתלט עלינו. מכור אומר לעצמו: "לא אקנה בקבוק אלכוהול" ובכל זאת קונה.
2. המתמכר רואה באובייקט ההתמכרות "שד חלופי"

על פי התיאוריה הפסיכואנליטית של התיאורטיקנית הנודעת מלאני קליין, הגורם העיקרי להתמכרות הוא חוסר בשלות נפשית הנובע מתהליכים פגומים בין האם לילד. כפי שהתינוק רואה בשדי אמו את הגורם המרכזי לאושר, כך המתמכר בוחר אובייקט או התנהגות שהם "שד חלופי" ותולה את אושרו בצריכה הסדירה שלו.
3. הפרעת קשב היא גורם סיכון להתמכרות
הסיכון של ילד עם הפרעות קשב לפתח התמכרות בבגרות גבוה פי שניים מילד ללא הפרעת קשב, וגבוה פי 3.5 בקרב בני נוער שאינם מטופלים תרופתית.

4. 6־8 מיליון אמריקאים מכורים להימורים
תעשיית ההימורים בארצות הברית מגלגלת כ־40 מיליארד דולר בשנה. על פי ההערכות, ל־3%־4% מהאמריקאים יש בעיית הימורים. במספרים מוחלטים מדובר בלא פחות מ־6־8 מיליון אנשים! 41.3% מהמהמרים הכפייתיים סובלים גם מהפרעת חרדה, וגברים מכורים יותר להימורים מנשים.
5. מכורים לסקס אינם מכורים לאורגזמה
הם מכורים לריגוש המיני. מדובר בדחף מיני שיוצא מכלל שליטה, ולעתים קרובות זו התמכרות שמסלימה במהירות וגוררת תחושות אשמה, בושה וייאוש. בין ההתנהגויות הנפוצות: צורך כפייתי במין עם אותו פרטנר או עם פרטנרים מתחלפים; התמכרות לצ'טים בעלי אופי מיני לצורך אוננות כפייתית; התמכרות לצפייה בפורנו מדי יום על חשבון עבודה, חברים, משפחה ותוך לקיחת סיכון להיתפס על חם; הליכה למועדוני חשפנות או זנות באופן אובססיבי.
6. תחושת העונג מהשימוש מופעלת על ידי מערכת התגמול במוח

המערכת פועלת כך שכשאנו עושים דברים החיוניים להישרדות שלנו (אוכל, סקס), אנו מתוגמלים בתחושת עונג באמצעות עלייה ברמות המוליך העצבי דופמין. המוח מתוכנת "לחפש" התנהגויות שגורמות לעלייה בדופמין - מה שאכן חיוני להישרדות, אבל בעייתי כשמדובר בהתנהגויות של התמכרות המסכנות אותנו, מכיוון שכך גדל הסיכון שנחזור עליהן.
7. גברים מכורים למין יותר מנשים

והסיבה? רמת הטסטוסטרון, הורמון המין החזק ביותר בטבע, גבוהה אצלם יותר מאשר בנשים.
8. נשים מתמכרות מהר יותר מגברים
הזמן בין תחילת השימוש בחומרים והתפתחות ההתמכרות אליהם אצל נשים קצר לעומת גברים, וההתמכרות מתקשרת אצלן באופן חזק לטראומות מוקדמות ומורכבות, כולל מיניות.
9. בארצות הברית קיימים מכוני גמילה מסקס
התמכרות ששווה 5 מיליון דולר. מייקל דגלאס וקתרין זיטה ג'ונס (צילום: Jamie McCarthy/GettyimagesIL)

הם פועלים בדומה למכונים לגמילה מאלכוהול וסמים. השחקן מייקל דגלאס, שהודה כי הוא מכור למין, עבר טיפול גמילה במכון כזה. לפני נישואיו לשחקנית קתרין זיטה ג'ונס הוא חתם על הסכם שלפיו אם יבגוד בה זה יעלה לו ביוקר: 5 מיליון דולר שיעברו לחשבונה.
10. מכורי המסכים נוגעים בסלולרי 5,427 פעמים ביממה

משתמשים כבדים במסכים נוגעים בסלולרי שלהם (מחליקים, לוחצים, גוללים, גולשים, מקלידים) 2,617 פעמים ביממה, והמכורים מגיעים ל־5,427 אינטראקציות עם המכשיר ביממה, כלומר כ־2 מיליון בשנה! לשם השוואה: אדם מבוגר שאינו מכור או משתמש כבד נוגע בסלולרי שלו בין 50 ל־300 פעמים ביום.
11. רבים מאיתנו "מתמכרים" לאיתותי הסלולר
אנו מפתחים כלפי המכשיר התניה פבלובית: כל צלצול, צפצוף, או רטט "מודיע" לנו שעל המסך מחכה לנו פרס מסוג כלשהו, ובכך מאותתים למוח לשחרר דופמין. במהלך הזמן הצליל עצמו הופך למענג יותר מאשר התוכן שממתין לנו על המסך. כפועל יוצא של שחרור הדופמין, עבור מספר הולך וגדל של אנשים הדרך להתמכרות קצרה.
12. להתמכרות למשככי כאב יש בסיס גנטי
במחקר שכלל 5,000 אמריקאים ממוצא אירופי שנחשפו למשככי כאב אופיאטיים, זיהו החוקרים שוני גנטי בוויסות הגן RGMA אצל הנבדקים שפיתחו תלות והתמכרות. ממצא זה הוא נדבך חדש ומשמעותי בהבנה של הפתו־פסיכולוגיה הקשורה בתלות באופיאטים.
13. גם בהתמכרויות יש ביזאר

תוכנית הטלוויזיה "ההתמכרות הביזארית שלי" עלתה לאוויר בשנת 2010 ומאז צברה מעריצים מושבעים. אחת מההתמכרויות שזכו לאהדת הקהל היא זו של רבקה, המכורה ל־200 זוגות הנעליים שלה. היא דואגת לשלומם כשהיא לא בסביבה, בטוחה שיש לכל זוג וזוג מגוון של רגשות ואף אינה מהססת לקרוא להם ולהתייחס אליהם כאל "התינוקות שלי".
14. אחת משיאניות המכורים לניתוחים פלסטיים היא אישה בשם ג'וסלין ווילדשטיין
היא הוציאה יותר מ־4 מיליון דולר על ניתוחים פלסטיים לאורך השנים. רוב המכורים לניתוחים סובלים מהפרעה בשם Body Dysmorphic Disorder שגורמת להם לדימוי גוף מעוות ולאמונה שככל שיעברו יותר ניתוחים, כך ירגישו טוב יותר עם עצמם. הגורם המדויק ל־BDD אינו ידוע, אבל מעריכים שמדובר בשילוב של הפרעות ביולוגיות, פיזיות והשפעות סביבתיות. על פי ההערכות, גם מייקל ג'קסון סבל מההפרעה הזאת.
15. יש דבר כזה התמכרות לשיזוף

ויש לזה אפילו שם: "טנורקסיה" (Tanorexia), שילוב של המלים "שיזוף" ו"אנורקסיה". המכורים מדווחים שהשיזוף גורם להם ל"היי" הדומה לזה שרצים חווים אחרי כמה קילומטרים של ריצה.
16. וגם לקעקועים
32% מהאמריקאים שעשו קעקועים דיווחו שהם מרגישים מכורים לעניין. פרופ' קירבי פארל, פסיכולוג מאוניברסיטת מנצ'סטר שבחן את הנושא מקרוב, מסביר שאנשים סבורים שקעקועים יכולים לשנות את המראה ואת האופן שבו אחרים תופסים אותם, ולפיכך יכולים להשפיע לחיוב על דימוי הגוף ולשפר את ההערכה העצמית. אלא שגם כאן הגבול בין חיבה לאמנות הקעקוע ובין התמכרות של ממש דק מאוד.
17. לאורך ההיסטוריה כמה מהמוחות הגדולים של האנושות סבלו מהתמכרויות שונות
צ'ארלס דיקנס היה מכור לאופיום, ארנסט המינגוויי ואדגר אלן פו היו אלכוהוליסטים, קורט קוביין היה מכור להרואין (שגם הרג אותו), לפי השמועות זיגמונד פרויד, אבי הפסיכואנליזה, היה מכור למורפיום, והרשימה עוד ארוכה.
18. התמכרות נתפסת כמחלה כרונית ופרוגרסיבית

כרונית, משום שבלתי אפשרי לרפא אותה - אדם מכור תמיד יצטרך להיות עם האצבע על הדופק כדי להימנע מחזרה לשימוש בחומר או בהתנהגות. פרוגרסיבית, משום שכל עוד היא אינה מטופלת - ההתמכרות רק תלך ותחמיר ולעתים עלולה אף להוביל למוות.
19. בין הדברים המוזרים שאפשר להתמכר אליהם נמצא גם שפתון לחות לשפתיים

יש לזה אפילו סיבה מדעית: ד"ר סמנתה קונרד, מומחית לרפואת עור מבית החולים נורת'ווסטרן ממוריאל בשיקגו, מצאה שחלק מהמרכיבים של שפתוני הלחות גורמים לייבוש יתר של השפתיים, מה שגורם לחזור ולהשתמש בהם יותר ויותר. בנוסף, מי שמכור לשימוש בשפתון לחות מתמכר לתחושת הלחות המוגברת על השפתיים, וכשהוא לא מורח את השפתון, הוא מרגיש שמשהו חסר לו ונעשה עצבני.
20. אחד הארגונים המפורסמים ביותר בעולם שעוזרים למכורים להיגמל הוא AA — אלכוהוליסטים אנונימיים

הארגון הוקם בשנת 1934 על ידי ביל ווילסון, אלכוהוליסט שחיפש מוצא מההתמכרות שלו לאחר שהקריירה שלו ניזוקה. הוא הצליח להיגמל בזכות קבוצת תמיכה נוצרית בשם "קבוצת אוקספורד". מאוחר יותר הוא פגש את ד"ר בוב סמית, שהיה מכור לאלכוהול, ועזר לו להתפכח. היום שבו ד"ר סמית הפסיק לשתות נחשב ליום ההיווסדות של AA — ה־10 ביוני 1935. הקבוצה הראשונה מנתה 40 חברים, ואחרי שנתיים זינק המספר הזה למאה. ב־1946 נוסדה שיטת 12 הצעדים. כיום מיליוני אנשים בעולם מגיעים לקבוצות של AA, ואפשר למצוא גם קבוצות לגמילה משימוש בסמים, התמכרות למין, התמכרות לאוכל ועוד. כולן פועלות בשיטת 12 הצעדים.
21. בסוף המאה ה־19 היו רופאים שהאמינו שאפשר לרפא אלכוהוליזם באמצעות זריקות אלכוהול לווריד
ממש כמו חיסון נגד מחלות. התיאוריה שלהם הייתה שאם הגוף מצליח להתחסן נגד חיידקים מסוימים עד ידי הזרקתם לגוף במינון מסוים, מדוע שזה לא יעבוד גם עם אלכוהוליזם? במאמר קצר שפורסם בכתב העת הרפואי New York Medical Journal ב־1898 מתואר ה"חיסון" הזה כזריקה קפואה שמשלבת פחם עם נוזלים אחרים וניתנת אחת לשבוע במשך 8־9 שבועות. מיותר לציין שמהר מאוד התברר שהשיטה הזאת יותר נוטה להרוג את המטופלים.
22. אנחנו אוהבים סיפורי גמילה

באוקטובר 2017 יצא לאור ספרו של המוזיקאי ראסל ברנד על גמילה מהתמכרויות, והוא מדורג במקום השני ברשימת רבי המכר של אמזון. הספר נקרא Recovery: Freedom from Our Addictions והוא מתואר כך: "מדריך לכל סוגי ההתמכרויות, מכוכב שנאבק בהתמכרות להרואין, אלכוהול, סקס, תהילה, אוכל ואי.ביי - שיעזור למכורים ולאהוביהם ויוביל אותם לצעד הראשון להחלמה".
23. גם גיבורי־על סובלים מהתמכרויות
כך מתברר, למרות שלא תראו את זה בסרטים של מארבל. איירון מן מכור לאלכוהול (כך לפחות בקומיקס המקורי), באטמן מכור לכדורים שהופכים אותו לחזק יותר, הסייד קיק שלו, רובין, מכור לאלימות, וקפטן אמריקה מכור לקריסטל מת'. מזל שעל וונדרוומן זה פסח.
24. להתמכרויות יש שיא גינס
ב־2010 הוכתרה קבוצת נשים אפגניות והתינוקות שלהן ל"קבוצת המכורים הצעירה בעולם". הנשים, מכורות להרואין ואופיום, לרוב בעקבות הבעלים שלהן, המשיכו להשתמש בסמים גם במהלך ההיריון, וכך נולדה באפגניסטן קבוצה של תינוקות מכורים לסמים. במדינה זו נהוג גם לתת לילדים צעירים, בני שנתיים, סמים קשים כדי להקל על כאבים.
ייעוץ מקצועי: ד"ר אילן טל, מומחה בפסיכיאטריה, מרכז ד"ר טל לתמיכה אישית ורגשית; פרופ' רפי חרותי, מנהל חטיבת השיקום במרכז השיקומי רעות, מנהל אישי - המרכז לטיפול מיני, זוגי ופרטני וטיפולי סרוגייט