לא רק במרק: 3 מתכונים טעימים
עם סלרי – גם השורש וגם העלים

אסנת לסטר שולפת את הסלרי מסיר המרק ומכינה איתו מנות קלות וסופר טעימות: "מפרום", ממולאים ותלוליות של פירה אפוי

אסנת לסטרפורסם: 25.04.18 20:50
שורשי סלרי ממולאים (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
שורשי סלרי ממולאים (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

שורשי סלרי ממולאים

מתכון של סימה סבן מבית שאן.

 

מרכיבים

4 מנות

 

  • 2 שורשי סלרי, קלופים
  • שמן לטיגון
  • 2 בצלים בינוניים, קצוצים
  • 1/2 1 כוסות אפונה קפואה
  • 4-3 גבעולי סלרי, קצוצים (ללא העלים)
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית כורכום

 

למלית
  • 350 גרם בשר בקר טחון
  • 1 בצל קטן, קצוץ דק-דק
  • 1 תפוח אדמה קטן, מגורר
  • 1 כף פירורי לחם
  • 1/3 כוס עלי סלרי קצוצים
  • 1/3 כוס עלי פטרוזיליה קצוצים
  • 1 כף שמן
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית פפריקה
  • אפשרות: 1/4 כפית פפריקה חריפה

 

אופן ההכנה
  1. שמים בקערה את כל מרכיבי המילוי ומערבבים היטב. מכסים ומכניסים למקרר ל-20 דקות.
  2. חוצים את שורשי הסלרי ומרוקנים אותם בעזרת כפית – מקפידים להשאיר דפנות בעובי ס"מ לפחות (אם השורשים קשים מדי, אפשר לבשל אותם כמה דקות לפני הריקון).
  3. ממלאים את "סירות" הסלרי בתערובת הבשר.
  4. מחממים שמן בסיר ומטגנים את הבצלים עד שהם מתחילים להזהיב. מוסיפים את האפונה וגבעולי הסלרי, ומניחים עליהם את שורשי הסלרי. מוסיפים מים עד לגובה המרכיבים שבסיר ומביאים לרתיחה. מעבירים לאש נמוכה, מכסים חלקית ומבשלים כ-40 דקות, עד שהסלרי רך והבשר מוכן. מדי פעם מרטיבים את הבשר בנוזלים שבסיר.

 

 

מאפה פירה סלרי ותפוחי אדמה

מתכון של אנה תם מקצרין.

 

מאפה פירה סלרי ותפוחי אדמה (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
    מאפה פירה סלרי ותפוחי אדמה(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

     

    מרכיבים

    3-2 מנות

     

    • 1 שורש סלרי
    • 1 תפוח אדמה גדול
    • 1 חלמון
    • 1 כפית מלח
    • 1/4 כפית פלפל לבן
    • קורט אגוז מוסקט

     

    אופן ההכנה
    1. מבשלים את שורש הסלרי ותפוח האדמה עד לריכוך. מועכים יחד לפירה.
    2. מוסיפים לפירה את שאר המרכיבים ומערבבים היטב.
    3. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית גדולה בנייר אפייה ומשמנים אותו מעט.
    4. יוצקים לתבנית תלוליות של פירה בעזרת שתי כפות או שק זילוף עם צנתר גדול ומשונן.
    5. אופים 25-20 דקות, עד שהמאפים מזהיבים קלות.

     

     

    "מפרום" סלרי

    מתכון של אסתר מיקנעם.

     

    "מפרום" סלרי (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      "מפרום" סלרי(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

       

      מרכיבים

      4 מנות

       

      • 6-5 גבעולי סלרי - רק החלק הרחב והבהיר יותר שלהם
      • 2 שורשי סלרי
      • 1 כפית כורכום
      • מלח
      • פלפל שחור טחון
      • 1/2 כוס קמח
      • 1 ביצה, טרופה
      • שמן לטיגון
      • מיץ מ-2-1 לימונים

       

      למילוי
      • 500 גרם בשר בקר טחון
      • 1 בצל, קצוץ דק דק

       

      אופן ההכנה
      1. חותכים את גבעולי הסלרי למקטעים באורך כ-5 ס"מ.
      2. קולפים את שורשי הסלרי, חוצים אותם וחותכים כל מחצית לפרוסות בעובי של פחות מ-1/2 ס"מ.
      3. מערבבים את כל מרכיבי המילוי. יוצרים קציצות, מניחים כל אחת מהן בין שתי פרוסות סלרי ומהדקים מעט.
      4. שמים את גבעולי הסלרי בסיר רחב ומוסיפים את התבלינים וכ-2 כוסות מים. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות.
      5. בזמן שהגבעולים מתבשלים מצפים כל צמד פרוסות סלרי ממולאות בקמח ולאחר מכן בביצה טרופה, ומטגנים קלות משני הצדדים עד להזהבה קלה.
      6. מוסיפים את הממולאים המטוגנים לסיר. הנוזלים צריכים להגיע עד לגובהם – אם יש צורך, מוסיפים מים ומתקנים תיבול (אפשר להוסיף גם את הנוזלים שנותרו במחבת שבה טיגנו את הממולאים).
      7. מביאים לרתיחה, מכסים ומעבירים לאש קטנה. מבשלים 45-40 דקות, עד שהממולאים רכים. מדי פעם יוצקים עליהם מהרוטב שבסיר.
      8. מוסיפים לסיר את מיץ הלימון ומנערים אותו קלות, לערבוב. מבשלים 5 דקות נוספות.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)