מרב אבישי

"הצילו! החתונה השבוע והכלה שלי לא מסכימה לחתום על הסכם ממון"

איך חותמים על הסכם ממון לפני החתונה בלי לחרב לחלוטין את היחסים ואת השמחה ובלי שהכלה תברח? עוה"ד מרב אבישי עם כמה הצעות חשובות

עו"ד מרב אבישי

|

26.04.18 | 11:13

""אני לא מבין למה היא כל כך נפגעה. היא מרוויחה יפה ומהיום הראשון שלנו יחד היא הקפידה להבהיר לי שהיא לא רוצה ממני כלום ושאני לא אחשוב לרגע שאני מחזיק אותה. הייתי צריך לריב איתה אפילו כדי שתיתן לי לשלם במסעדות". צילום אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
""אני לא מבין למה היא כל כך נפגעה. היא מרוויחה יפה ומהיום הראשון שלנו יחד היא הקפידה להבהיר לי שהיא לא רוצה ממני כלום ושאני לא אחשוב לרגע שאני מחזיק אותה. הייתי צריך לריב איתה אפילו כדי שתיתן לי לשלם במסעדות". צילום אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)

כשהטלפון הנייד צפצף והתריע על מייל חדש שנכנס בשעה 24:10 ביום ראשון, פקחתי עין אחת והצצתי בו. המייל היה מיואל, גבר שייצגתי לפני שנים רבות בהליך גירושים עקוב מדם. הוא כתב שהוא מתחתן ביום ה' הקרוב ושארוסתו יצאה הערב בסערה ממשרדו של עורך הדין שלו לאחר שהתבקשה לחתום על הסכם ממון. 

 

יואל סיפר שכל ההכנות לחתונה, שאמורה להיערך על גג של מלון מפואר בירושלים, כבר נערכו ושתי קומות במלון נשכרו בכדי לאכלס אורחים הצפויים להגיע מחו"ל ביומיים הקרובים. בניגוד לדרכו הוא נשמע נואש ואובד עצות. למראה היומן שלי ליום המחרת ביקשתי שיגיע למשרדי בשעה 7:00 בבוקר.

 

הפוסטים הקודמים של עו"ד אבישי:

הרווק הנצחי מתחייב

בימים כתיקונם היה יואל גבר מטופח במיוחד – מגולח למשעי, ריחני, לבוש חליפות יקרות, חולצותיו מגוהצות בקפידה, בלוריתו הבלונדינית שופעת למרות 55 שנותיו ושיניו לבנות כל כך, עד שתמיד דימיתי לראות את השן הקדמית מנצנצת כשחייך את אחד מחיוכיו שופעי הביטחון. עכשיו, לראשונה אי פעם, פגשתי אותו עם זיפים בני יום, לבוש חולצת טריקו ועיגולים שחורים מתחת לעיניו.

 

הוא סיפר שבמשך תקופה ארוכה לאחר הגירושים התהולל והקפיד שלא לאפשר לאף אישה להישאר ללון בלופט עצום הממדים שלו ברחוב הירקון, שחזיתו חלונות הצופים אל הים מרצפה עד תקרה. כל זה השתנה לפני שנתיים, כשפגש את אנה, מהנדסת צעירה, שהתחילה לעבוד במחלקת הפיתוח בחברה שלו. הוא חיזר אחריה בעקשנות במשך חודשים, כשהיא שבה ודוחה אותו בטענה שהוא מבוגר מדי ושהיא לא מעוניינת לערב יחסים אישיים עם יחסי עבודה.

 

כשנעתרה לו לבסוף העניינים התקדמו מאוד מהר. אחרי שבועות ספורים כבר הגיע לדירת הוריה בבת ים על מנת לערוך היכרות רשמית ויצא מגדרו על מנת להרשים אותם בכמה מילים ברוסית אותן למד במיוחד לרגל האירוע. אחרי ארבעה חודשים עברה אנה להתגורר איתו ושנה לאחר מכן, הפתיע אותה בנסיעה לרומא, שם הציע לה נישואים.

 

"מה היא רוצה? היא מרוויחה יפה"

ניסיתי להבין איך השתבשו העניינים זמן קצר כל כך לפני החתונה. יואל התוודה שחשש מאוד מתגובתה לרעיון של הסכם ממון ולכן שב ודחה את השיחה בנושא. עורך הדין המסחרי שמטפל בענייני החברה הציע לערוך את ההסכם והסביר לו שמדובר בעניין פשוט ביותר. בעצתו, הגיעו אנה ויואל למשרדו אתמול בערב, שם הציג לה עורך הדין את ההסכם וביקש שתחתום עליו כדי שניתן יהיה לאשרו בביהמ"ש עוד לפני החתונה.

 

לדברי יואל, אנה נראתה המומה ופגועה ופרצה בבכי כשהיא מטיחה בו שאם הוא חושב שהיא מתכננת לגנוב לו את הכסף, לא ברור לה למה הוא רוצה להתחתן איתה. היא יצאה מהמשרד נסערת והודיעה לו שהיא הולכת לישון אצל הוריה. ביקשתי לראות את ההסכם. יואל הגיש לי מסמך בן 15 עמודים, אשר נוסח בשפה משפטית סבוכה וקבע משטר של הפרדה רכושית מוחלטת. כלומר, היה והצדדים יתגרשו, יישאר כל רכושו של יואל בבעלותו הבלעדית ואנה לא תהיה זכאית לכל חלק ממנו.

 

"אני לא מבין למה היא כל כך נפגעה", אמר לי יואל בתסכול. "היא מרוויחה יפה ומהיום הראשון שלנו יחד היא הקפידה להבהיר לי שהיא לא רוצה ממני כלום ושאני לא אחשוב לרגע שאני מחזיק אותה. הייתי צריך לריב איתה אפילו כדי שתיתן לי לשלם במסעדות".

 

כל הטעויות האפשרויות נעשו

השיחה עם יואל הבהירה לי שוב, בפעם האלף, כמה גדול עשוי להיות הפער בין מידת האינטליגנציה השכלית של אדם לבין מידת האינטליגנציה הרגשית שלו. הסברתי לו שבניגוד מוחלט לאמירה של עורך הדין המסחרי שלו, לפיה הסכם ממון הוא עניין פשוט, הרי שבפועל מדובר בשדה מוקשים, שהניווט בו דורש רגישות, עדינות והבנה של נפש האדם לא פחות, ואולי אפילו יותר, משהוא דורש כושר ניסוח, יצירתיות משפטית והבנת החוק.

 

הסיפור של יואל הוא דוגמא מובהקת, ולצערי אופיינית, למקרה בו נעשו כל הטעויות האפשריות בעריכת הסכם ממון: בני הזוג לא ניהלו שיח לגבי ההסדר הכלכלי בו הם מעוניינים, הן במהלך נישואיהם והן במקרה של פרידה; אנה לא הייתה מיוצגת על ידי עורך דין מטעמה ולא הייתה שותפה לניסוח הסכם הממון; יואל לא הביע בפני אנה את רצונו בעריכת הסכם ממון, אלא השאיר את "העבודה השחורה" לעורך דינו, אדם שאותו אנה לא הכירה ואשר היה ברור כי השיקול היחיד העומד לנגד עיניו הוא השמירה על האינטרסים של יואל וגרוע מכל – יואל השאיר את כל זה לרגע האחרון, ארבעה ימים לפני מועד החתונה, מועד בו ממילא הצדדים מתוחים מאוד וכל דבר קטן עלול בקלות להצית תבערה גדולה.

 

לאור היכרותנו המוקדמת הרשיתי לעצמי להיות בוטה והבהרתי ליואל שלאור התנהגותו הייתה תגובתה של אנה כמעט בלתי נמנעת. עוד הבהרתי לו שעם כל הכבוד להצהרתה של אנה לפיה היא לא רוצה ממנו דבר, לא יעלה על הדעת כי במקרה של פירוד היא תצא בידיים ריקות גם אם הצדדים יהיו נשואים משך שנים ארוכות ויביאו ילדים משותפים לעולם, וכי לו עצמו יש אינטרס להבטיח את עתידה במסגרת ההסכם שייחתם, גם לשם הרגשתה הטובה וגם על מנת להקשות על ביטול ההסכם בעתיד בטענה כי הוא מקפח את אנה.

 

"אולי אני אשכנע אותה שנבוא אליך?" הציע יואל. "את תצליחי לעזור לי להרגיע אותה". אמרתי לו שאשמח להיפגש עם שניהם ולערוך הסכם שיהיה מקובל עליהם, אבל אעמוד על כך שאנה תהיה מיוצגת על ידי עורך דין מטעמה שיעבור על ההסכם. לאור מחאותיו והחשש אותו הביע כי עורך דינה "יעשה בעיות", הבהרתי לו שהדבר חיוני על מנת להגן עליו ולהקשות על ביטול ההסכם בטענה שאנה לא הייתה מיוצגת ושיואל לקח אותה לעורכת דין מטעמו זמן קצר לפני החתונה ואילץ אותה לחתום על הסכם אותו לא הבינה.

 

שלחתי אותו להתנצל ולקחת על עצמו את מלוא האחריות על מעשיו. למחרת בבוקר, כשאנה ויואל נכנסו למשרדי, הבנתי בדיוק מה גרם לו לחזור בו מהחלטתו שלא להינשא שוב לעולם – אנה הייתה אינטליגנטית, מקסימה ויפהפייה. מתחת לדמעות ולכעס אפשר היה לראות אהבה גדולה. אחרי יומיים מרתוניים נחתם ההסכם ושבוע אחר כך נחתה בתיבת המייל שלי תמונה של החתן והכלה על רקע חומות העיר העתיקה – זוג מהסרטים.

 

מסקנות אופרטיביות

  • לעולם לא לדחות את עריכת הסכם הממון עד למועד קרוב לפני החתונה. שיחה שנראית לא נעימה חצי שנה לפני החתונה, תהיה נעימה הרבה פחות שבוע לפני.

 

  • תפקידו של עורך הדין העורך את הסכם הממון הוא להעלות על הכתב את הסכמות הצדדים. לא לגבש הסכמות במקומם. פנייה לעורך דין איננה מחליפה שיחה רצינית בין הצדדים בה יבהירו ויגבשו את רצונותיהם וכוונותיהם לגביי ההסדר הרכושי בו הם מעוניינים, גם במהלך החיים המשותפים וגם במקרה של פרידה.

 

  • רצוי שכל אחד מהצדדים יהיה מיוצג על ידי עורך דין מטעמו, בעיקר כאשר קיימים פערי כוחות משמעותיים בין הצדדים – כאשר צד אחד עשיר הרבה יותר מהצד השני, מבוגר יותר, בקי יותר בעניינים כלכליים ומשפטיים וכיוצא בזאת.

 

  • כאשר אחד מהצדדים אמיד הרבה יותר ממשנהו לא רצוי לערוך הסכם המותיר את הצד השני ללא כל רכוש, ללא התחשבות במשך הנישואים, הולדת ילדים משותפים וכיוצא בזאת.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עורכת דין לענייני משפחה בעלת משרד עצמאי. עוסקת בגירושים, הסכמי ממון, אימוץ והסכמי הורות, צוואות עזבונות ואפוטרופסות. מאמינה שתפקידו של עורך הדין בתחום דיני המשפחה הוא להעביר את הלקוח לצדו השני של הנהר הסוער הנקרא סכסוך משפחתי כשהוא בריא ושלם. מדובר במסע מפרך והקשר שנוצר במהלכו עם האנשים אותם יש לי הזכות ללוות היא הדבר שגורם לי לקום כל בוקר בשמחה לעבודה.
הכאב והכעס שמתעוררים במהלך סכסוך משפחתי מובילים במקרים רבים להידרדרות במדרון חלקלק והרסני. אני משתדלת, ולשמחתי בדרך כלל גם מצליחה, לעזור ללקוחות שלי לא רק להגיע לתוצאה טובה מבחינה כלכלית, אלא גם למזער את הפגיעה במערכת המשפחתית כדי שתוכל להמשיך לתפקד גם אחרי שההליך המשפטי יסתיים.