החיים אינטנסיביים ומלחיצים מדי? יכול להיות שזאת רק הבלוטה שלך

יש לך עייפות כרונית, כי אין לך מתי לנוח. יש לך הפרעות עיכול, כי בטח אכלת משהו לא טוב. את לא מצליחה לרדת גרם כי 'ככה' הגוף שלך - תירוצים 2018 עד מתי?

גלי הנדל

|

17.04.18 | 07:28

עייפה, עצבנית או מדוכאת? יכול להיות שהבעיה היא בבלוטה (צילום: Shutterstock)
עייפה, עצבנית או מדוכאת? יכול להיות שהבעיה היא בבלוטה (צילום: Shutterstock)

אולי גם את, בדיוק כמו שאני הייתי, עייפה וחסרת אנרגיה כל הזמן. אני מדברת על עייפות כזו שגם שנת לילה הכי טובה שבעולם לא תעביר - עייפות כרונית, כזו שמרגישים בכל הגוף. ואולי גם את מתמודדת עם נפיחות בבטן, תחושת אי נוחות, כאבי בטן ובעיות עיכול, עם שיער שנושר, ציפורנים שמתפצלות ועור יבש.

 

אולי יש לך, כמו שהיו לי, מצבי רוח, תשוקות למתוקים ובלאגן לפני מחזור וביוץ. ואפילו שאת עושה ספורט, מקפידה על אכילה בריאה ואוכלת חצי מכל קולגה שכנה וחברה, את לא מצליחה להבין למה דווקא המשקל שלך לא זז גרם, גם אם תעמדי על הראש ותשתי רק מים. ואולי את אומרת לעצמך שמה הפלא? שבין בית, זוגיות, משפחה, קריירה ברור שאת עייפה כל הזמן. שאלו החיים של כולנו, לא?

 

אז כן, יכול להיות שאת חיה חיים אינטנסיביים במיוחד. אבל אולי יש סיכוי שגם את, כמוני, לא אובחנת מעולם עם בעיה בבלוטת התריס. זה לא צריך להפתיע אותך, שכן בעיות בבלוטת התריס הן כבר מזמן בגדר מגיפה עם סטטיסטיקות שמצביעות על בעיות בקרב כ - 20% מהאוכלוסיה. לצערי נשים וגברים רבים נשלחים הביתה בלי טיפול או גרוע מכך, עם מרשמים לתרופות פסיכיאטריות, במקום לקבל את האבחון הנכון, מה שעלול להחמיר את התסמינים ואת הקשיים בתפקוד היומיומי שלהם.

 

מהן הבעיות הנפוצות של בלוטת התריס?

בעיות בבלוטת התריס מתחלקות לשני סוגים: תת-פעילות הבלוטה ויתר-פעילות. במקרים רבים, בעיות בבלוטת התריס הן תוצאה של מחלה אוטואימונית, מצב שבו הגוף תוקף את עצמו במחלות כגון השימוטו (תת פעילות של הבלוטה) או גרייבס (יתר פעילות).

 

 

אם את חושדת שיש לך בעיה כזו, בדיקות דם מקיפות ותשאול נכון יכולים לשפוך אור על התמונה. חשוב לזכור שגם אם בדיקת ה- TSH (הבדיקה המרכזית המוצעת לאבחון הפרעות של בלוטת התריס) יצאה תקינה, עדיין לא ניתן לשלול לחלוטין את קיומן של ההפרעות האלה. ערכים תקינים המקובלים בקופות החולים אינם בהכרח ערכים אופטימליים או כאלו שמצביעים על העדר בעיה. לכן חשוב לבקש את הפרופיל המלא לבלוטת התריס שכולל גם את רמות הורמוני ה- freet3 ,freet4 וכן את רמות הנוגדנים למחלות אוטואימוניות, למשל:

  • Thyroid Peroxidase Antibodies (למצבי תת)
  • Thyroid Globulin Antibodies (למצבי תת)
  • Thyroid-Stimulating Immunoglobulin (למצבי יתר)

פרופיל כזה, בנוסף לתשאול נכון ומקיף, יעזור לך להבין את מצבך ולפעול בהתאם.

 

מה עושים לאחר האבחנה?

רגע האבחנה היה אצלי רגע של הקלה גדולה: הנה, יש לי אישור שאני לא מדמיינת את התסמינים. אבל הוא גם היה רגע של פחד, שכן הציעו לי, כמו לרבים, לקחת את התרופה לכל החיים וללכת הביתה. לאט לאט למדתי שזו לא כל התמונה. גם אם החלטת לקחת טיפול תרופתי או לנסות אלטרנטיבה אחרת כגון דיקור, צמחים או הורמונים ביולוגיים טבעיים, חשוב לשקול גם טיפול תזונתי.

 

תזונה היא הדלק של הגוף ועל כן תזונה נכונה ובריאה יכולה לשפר משמעותית את התפקוד שלו, להפחית את הדלקת ולגרום לך להרגיש טוב יותר. מדובר כמובן על שינוי אורח חיים ולא רק של התזונה, כי הבלוטה רגישה במיוחד לסטרס, חוסר שעות שינה והעדר פעילות גופנית.

 

תזונה נכונה עזרה לי ולמטופלי גם לרדת במשקל, להיות חיוניים ואנרגטים יותר, להיפטר ממיגרנות, בעיות עיכול, עור ואלרגיות ולשפר גם התסמינים של מצבים אוטואימונים נוספים.

 

החברים החדשים שלכן: עלים ירוקים ושומנים טובים (צילום: Shutterstock)
    החברים החדשים שלכן: עלים ירוקים ושומנים טובים(צילום: Shutterstock)

     

    אז מה מומלץ לאכול?

    • ירקות ועלים ירוקים: אלה יעזרו לכם למלא חוסרים תזונתיים של ויטמין K, אשלגן, פולאט בצורתו הטבעית, סיבים וכלורופיל (בהנחה שאין בעיות קרישה או עודף של אשלגן). מעבר לכך, כדאי להרבות בצריכה של ירקות מכל הסוגים (למעט סולניים המעודדים דלקת). אם אתם מרגישים שאתם "מתנפחים" מירקות חיים, אדו, בשלו, אפו או הקפיצו אותם, אין כל צורך לאכול אותם דווקא חיים. מומלץ לצרוך לפחות 50% ירקות בכל ארוחה ולהגיע לעד 9 כוסות ביום.

     

    • שומנים בריאים: צרכו שמנים בריאים כגון שמן זית בכבישה קרה, שמן קוקוס בכבישה קרה, אבוקדו, זיתים והימנעו מכל שימוש בשמנים מזיקים מזוככים כגון שמן סויה, חמניות, תירס, מרגרינה או קנולה.

     

    • הגבירו את צריכת החלבונים שלכם - זה יעזור לכם להיות שבעים יותר, לשפר את תפקוד המיטוכודנריה, לאזן את רמות הסוכר בדם ואת המשקל. מטופלים רבים שלי חוו שיפור עם הוספה מדויקת של חלבונים איכותיים מן החי.

     

    • ציר עוף / ציר עצמות בקר מחזקים את מערכת החיסון (אם עשוי מעוף שגדל ללא הורמונים ואנטיביוקטיה) ומשקמים את ריריות המעיים. רבים מהסובלים מבעיות בבלוטה סובלים גם מבעיות במערכת העיכול, תסמיני עיכול שונים ומצב שנקרא מעי דליף וחשוב לטפל בהפרעות אלה.

     

    ממה כדאי להימנע?

    • ירקות סולניים - מעבר לתכונות המעודדת דלקת שלכם, הם עשירים בלקטינים - חומרים בעלי תכונת קשירת הסוכר מאפשרת להם להידבק אל תאים סוכריים במעי ופוגעת ביכולת שלהם לתפקד. לכן המנעו מירקות כגון פלפלים מכל הסוגים, חצילים, תפוחי אדמה, עגבניות, ותבלינים ממשפחה זו כגון פפריקה וצ'ילי.

     

    • דגנים מכילים גם הם לקטינים ועל כן העדיפו פחמימות ממקורות אחרים כגון ירקות שורש, ירקות אחרים ופירות. מומלץ לגוון בין דלעת, דלורית, דלעת ערמונים, בטטה, בטטה סגולה, קאסבה, גזר, סלק, שומר, לפת, שורשים שונים (אם אין מניעה בעקבות סוכרת).
    • פירות: כן, אמרו לכם שנים שפירות ופירות יבשים הם שיא הבריאות, אבל האמת היא שרבים מהסובלים מבעיות בלוטת התריס נמצאים בחוסר איזון הורמנלי ולכן גם רגישים יותר לאינסולין, ההורמון האחראי על כניסת הסוכר לתאים, חוסר האיזון הזה פעמים רבות תורם לקושי לאזן את המשקל. אם אתם אוכלים פירות, ותרו על פירות יבשים והעדיפו פירות דלי סוכר: פירות יער, תותים, רימונים המכילים גם כמות גדולה של נוגדי חימצון וגם פומלה, קיווי ופירות הדר.

     

    • גם אם אינכם צליאקים או שבדיקות האלרגיה שלכם לגלוטן יצאו שליליות, אני מציעה לשקול הסרה של גלוטן, מוצרי חלב וכל מוצרי הסויה. הסרה של מזונות אלו משפרת אצל רבים את התסמינים עצמם, את מדדי הנודגנים למחלות האוטואימוניות ואת התחושה הכללית מכיוון שמזונות אלו מכילים חלבוניים בעייתים למערכת העיכול שלכם.

     

    גלי הנדל היא יועצת לאורח חיים בריא בוגרת המכון לתזונה אינטגרטיבית ניו יורק (IIN) , מומחית לטיפול בבעיות בלוטת התריס, מרצה מנחת סדנאות בנושא תזונה לבלוטת התריס ומחלימה מהשימוטו בעצמה. היא תרצה בכנס מטעם ECO-LAB שיתקיים ביום שישי ה-27.04.18

     

    -----------------------------------

     

    קבלו מתכון ידידותי לבלוטת התריס: פאי רועים כתום של גלי הנדל

     

     לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: Shutterstock)
    לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: Shutterstock)

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד