''בתים מבפנים'', אירוע-הדגל האדריכלי בתל אביב, מתבטל

אחרי 12 שנים של סופי שבוע מצליחים, שבהם נפתחו מאות בתים ומבני ציבור לקהל, התייאשה המייסדת מהיעדר התקצוב. האירוע הירושלמי ממשיך וחיפה מצטרפת

מיכאל יעקובסון

|

09.04.18 | 13:21

ביקור מודרך בגן יעקב בת''א. ''אחרי 12 שנה עם אירוע כל כך מצליח ופופולרי'', אומרת אביבה לוינסון, ''לא סביר להיות במצב הישרדותי ללא תקציב מובטח'' (צילום: אדריכל רון הנזל)
ביקור מודרך בגן יעקב בת''א. ''אחרי 12 שנה עם אירוע כל כך מצליח ופופולרי'', אומרת אביבה לוינסון, ''לא סביר להיות במצב הישרדותי ללא תקציב מובטח'' (צילום: אדריכל רון הנזל)
סיור מודרך באשכול הגנים בצומת רמז-ארלוזורוב בצפון ת''א, בתכנון מייזליץ כסיף. אחד מני מאות פרויקטים שנחשפו באירועים (צילום: אדריכל רון הנזל)
סיור מודרך באשכול הגנים בצומת רמז-ארלוזורוב בצפון ת''א, בתכנון מייזליץ כסיף. אחד מני מאות פרויקטים שנחשפו באירועים (צילום: אדריכל רון הנזל)

"בתים מבפנים" – אירוע האדריכלות הבולט ביותר בתל אביב בעשור האחרון – מפסיק להתקיים. כך נודע לערוץ האדריכלות של Xnet.  

 

יותר מאלף בתים ומבנים פתחו את שעריהם בפני הציבור הרחב, בתריסר השנים שבהן התקיימו אירועי "בתים מבפנים" מדי חודש מאי. תושבי העיר ושוחרי אדריכלות ועיצוב מהארץ ומהעולם הורגלו לקבל הזדמנות מסקרנת וחינמית, לבקר בחופשיות בדירות פרטיות ובמבני ציבור שסגורים בדרך כלל בפניהם, תוך שהם נהנים מסיורים מודרכים עם אדריכלים ופעילים עירוניים, ומרחיבים את אופקיהם.

 

האירועים הצליחו למשוך מדי שנה כ-50 אלף מבקרים, ולחשוף – הרבה יותר מכל תערוכה או הרצאה – את הציבור הרחב לאדריכלות הישראלית ולהיכרות עם הסביבה העירונית. בעקבות ההצלחה, התרחבו האירועים גם לירושלים ובקרוב גם לחיפה, אך דווקא בתל אביב – שהפריחה הנדל"נית והמודעות האדריכלית בה צועדות יד ביד עם "בתים מבפנים" – הוא נאלץ להיקטע. כך תישאר העיר, שכה מתגאה באדריכלות שלה, ללא אירוע אדריכלות. האירועים בירושלים יתקיימו השנה כרגיל.

 

"לא היה לי כוח יותר", מסבירה אביבה לוינסון, מייסדת ומנהלת הפרויקט במשותף עם בן זוגה, האדריכל אלון בן נון. "אחרי 12 שנה עם אירוע כל כך מצליח ופופולרי, כבר לא סביר להיות במצב הישרדותי, ללא תקציב מובטח ויציב שיאפשר אורך נשימה לפתח את האירוע משנה לשנה".

 

מה דורשת הפקת האירוע?

 

"כדי לעשות את האירוע כמו שצריך יש צורך בשלושה אנשי צוות לפחות, שבמשך כחמישה חודשים יבקרו במאות בתים, יאתרו מקומות ומחקרים חדשים שיכולים לייצר סיורים מקוריים, ויעבדו בעיקר על יצירת תוכן מגוון, חדש ומעשיר. גם ניהול אתר האינטרנט הוא מורכב. הפקת האירוע כוללת צילומים, גרפיקה, שליחויות והדפסות. בשנים שבהן אני לא מצליחה לגייס את התקציב הנדרש, אני נאלצת לעבוד בשתי משרות מסביב לשעון, ומגייסת בהתנדבות משפחה וחברים".

 

מצביעים ברגליים. תור לאחד הבתים ב''בתים מבפנים'' (צילום: אדריכל רון הנזל)
    מצביעים ברגליים. תור לאחד הבתים ב''בתים מבפנים''(צילום: אדריכל רון הנזל)

     

    למרות ההצלחה המוכחת של "בתים מבפנים", שמושך קהל רב ואף נגיש בחלקו לבעלי מוגבלויות, לא מדובר באירוע יקר במונחים תל אביביים. בהשוואה לאירועים כמו "פסטיבל הפסנתר", "צבע טרי" או מרתון תל אביב, אין צורך בחסימת כבישים ובאבטחה, אין צורך להקים האנגר ממותג בכיכר רבין, אין בכלל תוכן שיווקי ולא עומדים בבסיסו גופים מסחריים. ממילא, חלק מהאירוע נעשה בהתנדבות של מדריכים וסדרנים.

     

    "עיריית תל אביב תומכת בנו כל השנים והסכימה השנה להגדיל את התמיכה ל-50% מהעלות", אומרת לוינסון, "אבל זה משאיר אותנו עם חסר של 50%. במשך שנים גייסתי את הכסף מגורמים מסחריים, ופשוט התעייפתי. אני רואה ב'בתים מבפנים' המון ערך וחושבת שזה אירוע תרבות ותיירות חשוב, אבל אני צריכה שיהיו גופים נוספים שיראו בו ערך ויבטאו את זה בתמיכה ממשית".

     

    משרדי התרבות והתיירות לא הגיבו לבקשות חוזרות ונשנות לסייע, לדברי לוינסון. באופן אירוני, דווקא עלותו הנמוכה של האירוע פגעה בסיכוי: משרד התיירות תומך רק באירועים שעלותם הכוללת היא 500 אלף שקלים ומעלה, ובתים מבפנים הוא זול מדי.

     

    בלונדון קיבלו מימון ממשלתי 

     

    לוינסון ובן נון ייסדו את "בתים מבפנים" בהשראת אירועים דומים בעולם, ובמרוצת השנים הצטרפו עוד ועוד אירועים לפסטיבל, שמונה כיום 40 ערים. כיצד מממנים אותו במקומות אחרים? בלונדון, למשל, יש תקצוב ממסדי קבוע לפרויקט. ויקטוריה ת'ורנטון יזמה את האירועים בבירת בריטניה מביתה הפרטי, ולפני חמש שנים זכתה בתואר אצולה מבית המלוכה הבריטי, הודות לתרומה התרבותית והעירונית שהיא מעניקה לעיר מדי שנה. הארגון הבריטי פועל היום ממשרדים ולא מהבית (בניגוד ללוינסון), מעסיק שישה עובדים, וכך גם יכול לפזר עוד אירועים במשך השנה, כגון סופשבוע שמוקדש לילדים, פעילויות בבתי ספר ועוד.

     

    אביבה לוינסון. נאלצת לבקש טובות מחברים ומשפחה (צילום: תומר פולטין)
      אביבה לוינסון. נאלצת לבקש טובות מחברים ומשפחה(צילום: תומר פולטין)

      האדריכל אלון בן נון, אוצר האירועים ובן זוגה של לוינסון. בלי תקציב מסודר - האירוע גווע
        האדריכל אלון בן נון, אוצר האירועים ובן זוגה של לוינסון. בלי תקציב מסודר - האירוע גווע

         

        הבשורה המשמחת היא שחיפה מצטרפת לפסטיבל, ובעוד חודשיים יתקיים בה לראשונה "בתים מבפנים". ירושלים תקיים את האירוע גם השנה, באוקטובר. האם ייקבר האירוע התל אביבי, או שגורמים חדשים יירתמו להצלתו? בית הספר 6B הביע נכונות לגייס את הסכום הנדרש, ואם יצליח בכך – דבר שאינו מובן מאליו – יידחה האירוע לנובמבר השנה או יחזור במאי 2019. אם לא יתקבל התקצוב המתאים, יהיה זה אירוע "בתים מבפנים" הראשון בעולם שפעילותו נפסקת. כך ייסתם הגולל על מפעל תרבות חינמי ומרתק, כשהמפסיד העיקרי הוא לא רק ענף האדריכלות שזכה לחשיפה מרובה – אלא הציבור הרחב.

         

        הרבה בתים ודירות נחשפו לראשונה באירוע, למשל ''בנק אנגלו פלשתינה'' ביפו (צילום: יוסי סאליס)
          הרבה בתים ודירות נחשפו לראשונה באירוע, למשל ''בנק אנגלו פלשתינה'' ביפו(צילום: יוסי סאליס)

           

          מעיריית תל אביב-יפו נמסר: "העירייה רואה חשיבות רבה באירוע 'בתים מבפנים', ואף הכפילה השנה את המימון העירוני בעבורו לכ-400 אלף שקל, כולל פרסום. העירייה כולה תקווה שהאירוע יתקיים גם השנה. העירייה מרבה לקיים אירועים בשיתוף פעולה עם יוזמות שמוצגות לה, וככל שהן נמצאות בעלות תרומה לעיר וערך מוסף לציבור, היא מסייעת ומשתתפת בהפקתן. בכל המקרים האלה העירייה אינה נושאת לבדה בעלות האירוע, והיזמים מביאים איתם משאבים ממקורות נוספים".

           

          בואו להיזכר בדירות ובתים מרהיבים שפרסמנו כאן מ''בתים מבפנים'': 

          בואו להיזכר בדירות ובתים מרהיבים שפרסמנו מ''בתים מבפנים'' (צילום: איתי סיקולסקי)
          בואו להיזכר בדירות ובתים מרהיבים שפרסמנו מ''בתים מבפנים'' (צילום: איתי סיקולסקי)

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד