עם סלון של 8 מ''ר: כך הפכה דירת קבלן חריגה לבית משפחתי משמח

כדי למקסם את שטחה, דירה חדשה בשכונת נגה ביפו תוכננה בצורה כמעט בלתי אפשרית, ועמדה ריקה. אחרי שנרכשה, במחיר נוח יחסית, המעצבות הצילו אותה

אביטל ברוידא

|

03.04.18 | 08:12

 השטח הציבורי של הדירה, המתפרשת על שתי קומות, מוקם דווקא בקומה העליונה, תחת גג הבניין המשופע. שטחו של הסלון רק 8 מטרים רבועים (צילום: עודד סמדר)
השטח הציבורי של הדירה, המתפרשת על שתי קומות, מוקם דווקא בקומה העליונה, תחת גג הבניין המשופע. שטחו של הסלון רק 8 מטרים רבועים (צילום: עודד סמדר)
הפיצוי נמצא בצורת מרחב אירוח באזור ביניים, בין פנים לחוץ, שבו יש שולחן אוכל גדול. האזור תחום בקירות הבניין ומקורה בפרגולה. "אנחנו חיים ומארחים בעיקר כאן", אומרת אם המשפחה (צילום: עודד סמדר)
הפיצוי נמצא בצורת מרחב אירוח באזור ביניים, בין פנים לחוץ, שבו יש שולחן אוכל גדול. האזור תחום בקירות הבניין ומקורה בפרגולה. "אנחנו חיים ומארחים בעיקר כאן", אומרת אם המשפחה (צילום: עודד סמדר)
בנוסף לאזור הביניים יש מרפסת גג גדולה - יחד הם גדולים משטח הפנים של הקומה - שבה פינות ישיבה מגוונות. "פחדנו בעיקר מהגודל של הסלון ומזה שאין פינת אוכל", אומרת בעלת הדירה, "אבל הבנו שאם אנחנו רוצים לגור בשכונה, זה מה שנוכל להרשות לעצמנו"  (צילום: עודד סמדר)
בנוסף לאזור הביניים יש מרפסת גג גדולה - יחד הם גדולים משטח הפנים של הקומה - שבה פינות ישיבה מגוונות. "פחדנו בעיקר מהגודל של הסלון ומזה שאין פינת אוכל", אומרת בעלת הדירה, "אבל הבנו שאם אנחנו רוצים לגור בשכונה, זה מה שנוכל להרשות לעצמנו" (צילום: עודד סמדר)
מול דלת הכניסה בקומה השנייה, שאליה האורחים מגיעים במעלית, יצרו המעצבות אלמנט נגרות שחור המשלב מדפים, דלפק למכונת קפה ומקרר שקוף. כך נוצרה גם הרחבה של שטחי אחסון במטבח, ששטחו בסך הכל 9 מטרים רבועים  (צילום: עודד סמדר)
מול דלת הכניסה בקומה השנייה, שאליה האורחים מגיעים במעלית, יצרו המעצבות אלמנט נגרות שחור המשלב מדפים, דלפק למכונת קפה ומקרר שקוף. כך נוצרה גם הרחבה של שטחי אחסון במטבח, ששטחו בסך הכל 9 מטרים רבועים (צילום: עודד סמדר)
קיר הארונות והאי במטבח בנויים בהתאמה לשיפוע הגג. האי משמש לבישול ולאכילה, על משטח העץ שהורכב עליו בהגבהה. המקרר הוסווה בקיר הארונות הלבנים  (צילום: עודד סמדר)
קיר הארונות והאי במטבח בנויים בהתאמה לשיפוע הגג. האי משמש לבישול ולאכילה, על משטח העץ שהורכב עליו בהגבהה. המקרר הוסווה בקיר הארונות הלבנים (צילום: עודד סמדר)
מבואת הכניסה לקומה התחתונה בדירה, שבה נמצאים חדרי השינה. קיר הבטון החשוף וגרם המדרגות נבנו כך במקור. המעצבות הפכו את המבואה לפינת משפחה קטנה, עם ספה ופינת יצירה. חדרי השינה וחדר הרחצה מאורגנים  סביבה (צילום: עודד סמדר)
מבואת הכניסה לקומה התחתונה בדירה, שבה נמצאים חדרי השינה. קיר הבטון החשוף וגרם המדרגות נבנו כך במקור. המעצבות הפכו את המבואה לפינת משפחה קטנה, עם ספה ופינת יצירה. חדרי השינה וחדר הרחצה מאורגנים סביבה (צילום: עודד סמדר)
חדר ההורים מרווח. יש לו מרפסת פרטית קטנה עם ויטרינת אלומיניום גדולה (שדרוג 1: ארגז התריס הוסווה בקיר, כך שאינו בולט. שדרוג 2: גריל המזגן לא סטנדרטי) (צילום: עודד סמדר)
חדר ההורים מרווח. יש לו מרפסת פרטית קטנה עם ויטרינת אלומיניום גדולה (שדרוג 1: ארגז התריס הוסווה בקיר, כך שאינו בולט. שדרוג 2: גריל המזגן לא סטנדרטי) (צילום: עודד סמדר)
האח והאחות הגדולים חולקים מיטת קומותיים בממ"ד שהפך לחדר ילדים. המיטה יוצרה בהזמנה, האבזרים בחדר לוקטו על ידי אם המשפחה אצל יצרנים קטנים בסביבה (צילום: עודד סמדר)
האח והאחות הגדולים חולקים מיטת קומותיים בממ"ד שהפך לחדר ילדים. המיטה יוצרה בהזמנה, האבזרים בחדר לוקטו על ידי אם המשפחה אצל יצרנים קטנים בסביבה (צילום: עודד סמדר)
לתינוקת יש חדר עם מרפסת קטנה. על הקיר תלויים אוסף צבעוני של בובות בד, לוכדי חלומות ארוגים ועבודות רקמה קטנות  (צילום: עודד סמדר)
לתינוקת יש חדר עם מרפסת קטנה. על הקיר תלויים אוסף צבעוני של בובות בד, לוכדי חלומות ארוגים ועבודות רקמה קטנות (צילום: עודד סמדר)

בני זוג תל אביביים - היא רופאה והוא ביוטכנולוג שעוסק בחקר המוח - רכשו לפני כשנה דירה בבניין בשכונת נגה, על גבול יפו. הם בני שלושים ומשהו, הורים לשלושה ילדים קטנים (6.5, 5 ותינוקת). במשך שנים התגוררו בשכונת פלורנטין, אך את זמנם הפנוי נהגו לבלות בבתי הקפה ובגן המשחקים בשכונת נגה הסמוכה. "היינו באים לפה המון", מספרת האם, "כיף פה, מלא משפחות צעירות כמונו, ונורא רצינו לגור פה. התחלנו לחפש דירה כשהמחירים פה כבר עלו, ומאז הם עלו עוד יותר".

 

במהלך החיפושים הגיעו לדירה בבניין חדש, שנבנה ב-2015; בניין בן חמש קומות ו- 14 דירות. הדירה, ששטחה כ-120 מטרים רבועים המתפרשים על שתי קומות (ארבע וחמש), עמדה ריקה במשך זמן רב ולא הצליחה להימכר בגלל התוכנית הלא קונבנציונאלית שלה: יש לה שתי כניסות, אחת בכל קומה; חדרי השינה ממוקמים בקומת הכניסה, התחתונה; החלק הציבורי - סלון ומטבח - ממוקם בקומה העליונה, תחת גג הבניין המשופע; וגרם המדרגות במרכז הבית תופס חלק נכבד מהמרחב, שאינו נרחב - הסלון קטנטן, המטבח פתוח אליו, ואין מקום לפינת אוכל.

 

גרם המדרגות וקירות הבטון מקנים טון מחוספס (צילום: עודד סמדר)
    גרם המדרגות וקירות הבטון מקנים טון מחוספס(צילום: עודד סמדר)

     

    נתוני הפתיחה הבעייתיים הם תוצאה של רצון היזם למקסם את זכויות הבנייה. הוא העדיף לייצר, בקומה הסטנדרטית התחתונה, יותר חדרי שינה, כדי שהבית יימכר כדירת 4 חדרים, על חשבון גודלו של הסלון, שעלה לקומה שמתחת לגג. בנוסף, הוא ניצל את השטח שמתחת לגג המשופע והשתמש בו כ''שטח עיקרי''. לפי החוק, חלל שנמצא מתחת לגג משופע נחשב כשטח עיקרי רק מגובה 1.80 מטרים, כך שהיזם ''הרוויח'' אשליה של סלון גדול יותר, אך חלקו נמוך מאוד (הדירה הסמוכה, אגב, בנויה הפוך - החלל הציבורי שלה בקומה התחתונה, ובקומה שתחת הגג יש פחות חדרי שינה).

     

    שם קוד: דירה משודרגת

     

    המבנה המוזר של הדירה שלח את בני הזוג להתייעץ עם אחותה של האם, האדריכלית שירה מוסקל, השותפה יחד עם מעצבת הפנים הדס רוט במשרד הלל אדריכלות ועיצוב פנים. "הם חשבו שהדירה לא מתאימה להם", מספרת מסקל, "אבל לאחר שבאנו וראינו את הנכס, הבנו איך אפשר להפוך את הדירה למתאימה. הם העלו בעיות, ואנחנו נתנו פתרונות. לפני ההחלטה על הרכישה הם קיבלו מאיתנו תוכנית העמדה, עם הערכה של עלויות השיפוץ".

     

    בז'רגון המקצועי נקראת דירה כזו "דירה משודרגת" - כזאת שיש בה כבר עיצוב ראשוני, הכולל חלוקה לחדרים, בחירה של ריצוף, כלים סניטריים וחיפויים (שבמקרה הזה נבחרו ברמה גבוהה יותר מהסטנדרט). על העיצוב הראשוני כאן אחראית האדריכלית שרון מעין, והיא הוסיפה אלמנטים שאינם מקובלים בדירות קבלן חדשות, כמו גרם מדרגות קל שעשוי ברזל ומדרכי עץ, וקיר בטון חשוף בכניסה לקומת החדרים.

      

    מבואת הכניסה לדירה לפני השיפוץ (צילום: שירה מוסקל)
      מבואת הכניסה לדירה לפני השיפוץ(צילום: שירה מוסקל)

       

      "מה שפיתה את הזוג לרכוש את הדירה", אומרת מסקל, "זו העובדה שיש בה אלמנטים מיוחדים. מה שנשאר לנו לעשות הן כמה התאמות, ובעיקר להשקיע בהלבשת החדרים. מהבחינה הזו, זה היה פרויקט קליל ביחס לפרויקטים אחרים שלנו, ולכן היה מאוד כיף".

       

      בקומה התחתונה: המבואה הפכה לפינת משפחה

       

      דלת הכניסה לקומה התחתונה נפתחת מול גרם המדרגות וקיר הבטון המקורי של הבניין, שיחד עם ריצוף באריחים דמויי בטון מעניקים לקומה טון מחוספס. כדי לרכך את המראה ולהפוך את המבואה, שמחברת בין כל חדרי השינה, לשימושית - היא עוצבה כפינת משפחה קטנה, עם ספת רביצה מתחת למדרגות, ופינת יצירה קטנה ממול.

       

      סביב המבואה נמצאים חדר הרחצה ושלושת חדרי השינה, שהיו כבר היו מתוכננים ומרוצפים בפרקט אלון. המעצבות רק שילבו בהם את הסגנון שאהוב על בני הבית, בשיתוף מלא עם אם המשפחה. "היא היתה הביצועיסטית", הן מספרות, "הלכה ואספה את כל הפריטים, ושלחה לנו להתייעצות ואישור". הלבשת הבית מתבססת על שילוב עכשווי - רקע לבן ופריטים בשחור, אפור ועץ טבעי - אך ניכר דגש על פריטים לא אחידים של יצרנים מקומיים קטנים, כולם מסביבות השכונה.

       

      השדרוגים בחדר השינה

       

      חדר ההורים גדול ומרווח. יש לו מרפסת פרטית קטנה עם ויטרינת אלומיניום גדולה (שדרוג 1: ארגז התריס מוטמע בקיר ולא בולט. שדרוג 2: גריל המזגן לא סטנדרטי). הקיר הארוך פוצל לארון בגדים גדול ולבן עם ידיות עץ, ובהמשכו - קיר טלוויזיה עם מדפי עץ צרים בגוון הפרקט.

       

      הפרקט בחדר השינה היה במקור. האביזרים המשלימים נבחרו בצבעים ובחומריות תואמת  (צילום: עודד סמדר)
        הפרקט בחדר השינה היה במקור. האביזרים המשלימים נבחרו בצבעים ובחומריות תואמת (צילום: עודד סמדר)

         

        בארון הקיר הלבן שולבו ידיות עץ (צילום: עודד סמדר)
          בארון הקיר הלבן שולבו ידיות עץ(צילום: עודד סמדר)

           

          שילוב עכשווי של לבן, אפור, שחור ועץ בכל הדירה (צילום: עודד סמדר)
            שילוב עכשווי של לבן, אפור, שחור ועץ בכל הדירה(צילום: עודד סמדר)
             

             

            השימוש בעץ הגושני חוזר גם מסגרת המראה שנשענת על הקיר ובמנורות הקריאה, לצד חומרים טבעיים נוספים בגוון דומה - שולחנות הצד עם בסיס השעם וסלי הנצרים. את הגוונים האפורים מספק הטקסטיל - השטיח, ריפוד המיטה, המצעים וכריות הראש הגדולות; והנגיעות השחורות בתמונה ובעבודת המקרמה שמעל המיטה הזוגית.

             

            בחדרי הילדים: אביזרים משוק הפשפשים

             

            בחדרי הילדים הבסיס זהה, אבל הצבעוניות רבה יותר. לתינוקת יש חדר פרטי עם מרפסת קטנה. על הפרקט פרוש שטיח עגול ועליו כרית רביצה גדולה באפור, ומסביב רהיטים קטנים - מיטת לול אליפטית עם כילה, סולם מדפים למשחקים, "אוניברסיטה" - עשויים כולם עץ טבעי. על הקיר תלויים אוסף צבעוני של בובות בד, לוכדי חלומות ארוגים ועבודות רקמה קטנות.

             

            לתינוקת נבחרה מיטת לול עם כילה (צילום: עודד סמדר)
              לתינוקת נבחרה מיטת לול עם כילה(צילום: עודד סמדר)

               

              הממ"ד משמש כחדרם של שני הילדים הגדולים. הבסיס לבן, הריהוט והאביזרים באפור, שחור ועץ. את הצבעוניות מעניקים הספרים, המשחקים והפריטים הקטנים של החיים. האח והאחות חולקים מיטת קומתיים מעץ, שנעשתה בהזמנה, ובגבה דופן עץ שניתן להתקין עליה מדפים לספרים ומשחקים.

               

              מיטת הקומותיים של הגדולים עוצבה עם גב מיוחד למדפים (צילום: עודד סמדר)
                מיטת הקומותיים של הגדולים עוצבה עם גב מיוחד למדפים(צילום: עודד סמדר)

                 

                שולחן הכתיבה והמדפים הלבנים נרכשו באיקאה (צילום: עודד סמדר)
                  שולחן הכתיבה והמדפים הלבנים נרכשו באיקאה(צילום: עודד סמדר)

                   

                  בחדר יש גם שולחן כתיבה ומדפים לבנים מאיקאה, לצד מדפים בצורת בית שעשוי מרשת ברזל שחורה, שבעלת הבית ליקטה, יחד עם שאר האביזרים הרבים בחדר, בחנויות קטנות בשכונה ובשוק הפשפשים.

                   

                  בקומה שני חדרי רחצה, אחד לילדים ואחד להורים, שגם בו שילוב צבעוני עכשווי:

                   

                  בחדר הרחצה המשפחתי (צילום: עודד סמדר)
                    בחדר הרחצה המשפחתי(צילום: עודד סמדר)

                     

                    בקומה השנייה: מעלית מביאה את האורחים לסלון

                     

                    אל החלל הציבורי של הדירה בני הבית עולים במדרגות, ואילו האורחים נכנסים אליה ישר מהמעלית, שעולה עד קומת הגג של הבניין. את פניהם מקבל החלל הכפול של גרם המדרגות, ולצדו קיר צר שעליו אלמנט נגרות המשלב גב מדפים שחור, ודלפק למכונת קפה שמתחתיו שולב מקרר שקוף. "רצינו ליצור מול הכניסה קיר אווירה, אבל גם עוד מקום אחסון למטבח", מסבירה רוט, "וכך נוצר השילוב בין השניים".

                     

                    קיר אווירה בכניסה לקומה השנייה כולל מדפים ומקרר שקוף  (צילום: עודד סמדר)
                      קיר אווירה בכניסה לקומה השנייה כולל מדפים ומקרר שקוף (צילום: עודד סמדר)

                       

                      הקומה הזו קטנה בשטחה מהקומה התחתונה, ועל פניו גודל החללים בה נראה בלתי אפשרי למשפחה עם שלושה ילדים. מלבד המבואה, יש כאן חלל אחד בן 17 מטרים רבועים סך הכל, וגם הוא בעל קיר משופע (שהוא גג הבניין). החלל הזה כולל את המטבח (9 מטרים רבועים), בהמשכו את הסלון (8 מטרים רבועים), ובקצהו כניסה לשירותי אורחים קטנים (שמיקומם מעורר תמיהה עוד יותר מאשר גודל הסלון).

                       

                      חדר שירותי האורחים. משודרג אך צפוף (צילום: עודד סמדר)
                        חדר שירותי האורחים. משודרג אך צפוף(צילום: עודד סמדר)

                         

                        הסלון לפני השיפוץ. חלון האלומיניום הוחלף בחלון בלגי עדין (צילום: שירה מוסקל)
                          הסלון לפני השיפוץ. חלון האלומיניום הוחלף בחלון בלגי עדין(צילום: שירה מוסקל)

                           

                          "היינו צריכות להיות מאוד מדויקות בסלון", מסבירה מוסקל, "לבחור ספה קלילה ולא להעמיס". מלבד הריהוט הדקיק והמונוכרומטי, הקיר האחורי נצבע באפור בהיר, וחלון האלומיניום המאסיבי הוחלף בחלון בלגי שחור ועדין (שדרוג 3: אין חלונות קבלן וארגזי תריס בסלון). "התוצאה", אומרות המעצבות, "היא בעצם שתי פינות משפחה - אחת למטה ואחת למעלה, במקום סלון אחד גדול".

                           

                          ואחרי. האי מפריד בין הסלון למטבח (צילום: עודד סמדר)
                            ואחרי. האי מפריד בין הסלון למטבח(צילום: עודד סמדר)

                             

                            בין הסלון למטבח מפריד אי ארוך, המשמש כמשטח עבודה. עליו יש דלפק אכילה מוגבה מעץ, ומאחוריו קיר ארונות אלכסוני, שמלווה את שיפוע הגג. בקיר הארונות הוטמע המקרר. המטבח כולו לבן, שמקל על מראה החלל הקטן.

                             

                            אזור ביניים: גם בפנים וגם בחוץ

                             

                            את בעיית המרחב הצפוף והעדרה של פינת אוכל משפחתית פתרו המעצבות באזור ביניים: מעבר לוויטרינה שפונה למרפסת הגג הן יצרו מעין הרחבה של חלל הפנים. האזור מרוצף בהמשך לסלון, תחום בקירות הבניין ומקורה בפרגולה של המרפסת. החלל הזה, בין פנים לחוץ, משמש כאזור אירוח חצי פתוח, עם שולחן אוכל גדול ולצדו נדנדה. גם סגנונו מחבר בין אלמנטים של פנים (מסגרות הברזל השחורות) לאלמנטים של חוץ (מעמד העציצים התלוי).

                             

                            אזור הביניים: פינת אוכל תחת פרגולה, בין פנים לחוץ  (צילום: עודד סמדר)
                              אזור הביניים: פינת אוכל תחת פרגולה, בין פנים לחוץ (צילום: עודד סמדר)

                               

                              "המחשבה הזו של חלל ביניים נהדרת", אומרת בעלת הדירה, "אנחנו חיים ומארחים בעיקר כאן". מעבר לאזור הביניים הזה משתרעת מרפסת גדולה (כ-70 מטרים רבועים), מכוסה בדק, ועליה רהיטי גן בצבעוניות המונוכרומטית שמאפיינת את הדירה.

                               

                              לייצר משהו יוצא דופן ולהישאר במסגרת התקציב

                               

                              בחירה בדירה כזו אינה מובנת מאליה. "החלוקה הזו היתה התלבטות", מספרת אם המשפחה. "פחדנו בעיקר מהגודל של הסלון ומזה שאין פינת אוכל. אבל במסגרת התקציב שהיה לנו, שאותה מתחנו מאוד, הבנו שאם אנחנו רוצים לגור פה בשכונה - זה מה שנוכל להרשות לעצמנו. ואנחנו מאוד נהנים מהדירה, על כל מגבלותיה".

                               

                              גם מוסקל ורוט מרוצות מהתוצאה. "היו כאן שני גורמים שהתחברו", הן אומרות, "מצד אחד הבנו שהמגבלות של הדירה הן דווקא אלו שעושות אותה מיוחדת ושונה. בגלל המגבלות האלה, המחיר שלה היה יחסית אטרקטיבי. בנוסף, חומרי הגמר היו ברמת גבוהה יותר מאשר בדירת קבלן סטנדרטית. לנו, החיבור בין שני הנתונים האלו נתן אפשרות להתבטא בעיקר באמצעות נגרות והלבשה; לייצר משהו יוצא דופן בנוף הקבלני, ועדיין להישאר במסגרת התקציב".

                               

                              אז מתברר שיש גם דירות קבלן מסוג אחר. דירות שמצליחות לנצח, לפחות חלקית, את המסגרת המקובלת והשכיחה, ולהציע פתרונות מגורים קצת יותר מעוררי השראה. "אנחנו רואות במקרה הזה את הביטוי האמיתי לכוחו של העיצוב", מסכמות המעצבות, "דירה שלא הצליחה להימכר הפכה לבית משפחתי מוצלח. אבל", הן מוסיפות מיד, "רק בתל אביב יצליחו למכור כזה חלל. בשום מקום אחר בארץ לקוחות לא יסכימו ללכת על זה".

                               

                              תוכנית הקומה התחתונה, שבה החלק הפרטי של הדירה (תוכנית: הלל אדריכלות)
                                תוכנית הקומה התחתונה, שבה החלק הפרטי של הדירה(תוכנית: הלל אדריכלות)

                                 

                                תוכנית קומת הגג, שבה החלק הציבורי של הדירה (תוכנית: הלל אדריכלות)
                                  תוכנית קומת הגג, שבה החלק הציבורי של הדירה(תוכנית: הלל אדריכלות)

                                    

                                  • נגרות: נדב שליט
                                  • מנורות מעל האי: מחסני תאורה
                                  • טקסטיל: אורית טראוב
                                  • רהיטים וחפצי נוי: אייטמס גלרי, שבירו ריהוט גן, אסף רהיטים, fine lab, pieces, אסופה, גלוריה מונדי, contrast, one bedroom, bellakoola, fibers, basic studio, שלום ג'רבי

                                   

                                  ------------------------------------------------------

                                  לחצו על התמונה לעוד דירות קבלן שהצליחו לצאת מהסטנדרט:

                                   

                                  קניתם דירה מהניילונים? אל תשאירו אותה כזו. לחצו לדוגמאות (צילום: שירן כרמל)
                                  קניתם דירה מהניילונים? אל תשאירו אותה כזו. לחצו לדוגמאות (צילום: שירן כרמל)

                                   

                                   

                                   
                                  הצג:
                                  אזהרה:
                                  פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד