פרופ' ריאד אגבאריה, חוקר ומרצה לרוקחות בבית הספר לרוקחות בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון, הגיע לשמן הקצח במקרה. "הייתי בהרצאה בצפון, ובחוץ עמדה אישה בדואית ומכרה שמן כהה. שאלתי אותה מה זה, והיא ענתה שזה שמן קצח שהיא מפיקה ושהוא יעיל נגד כל המחלות בעולם - סוכרת, כולסטרול ואפילו מרפא סרטן. חשבתי לעצמי: איזה שטויות. אין דבר כזה תכשיר אחד שהוא טוב נגד כל המחלות. אבל מתוך סקרנות רכשתי בקבוק אחד והחלטתי לבדוק אותו במעבדה באוניברסיטה.
"בדקתי את פעילות השמן על תאים סרטניים, ולמרבה ההפתעה מצאנו שיש לו יכולת בלימה חזקה של התרבות תאים סרטניים. בעקבות הממצא הזה החלטתי לנסות להפיק שמן קצח בעצמי ולבדוק אותו שוב במבחנה על תאים סרטניים. קנינו זרעי קצח והפקנו ממנו שמן בעזרת מכונה מיוחדת, אבל הפעם הממצאים היו שונים - לשמן הזה לא הייתה יעילות כלשהי בבלימת התרבותם של תאים סרטניים.
אם הייתם מחפשים מחקרים מדעיים על תבלין הקצח (בשמו המדעי: Nigella Sativa) בספריית המאמרים PubMed לפני עשר שנים, הייתם מוצאים בקושי עשרה מאמרים. אבל אם תריצו את החיפוש הזה היום, תמצאו יותר מאלף מאמרים. לדברי פרופ' אגבאריה, בשנים האחרונות התבלין האקזוטי הזה הפך להיות אחד הצמחים הנחקרים ביותר. "כיום מיטב האוניברסיטאות בעולם עוסקות בחקר הקצח", הוא מספר. "אני בקשר עם חוקרים רבים בעולם שמשקיעים מאמצים בחקר התבלין הזה לטיפול נגד סרטן, איידס ועוד מצבים".
לאחרונה יצא התבלין הפלאי הזה גם מגבולות המעבדה והוא זוכה לאינספור אזכורים בבלוגים ובאתרי וולנס ברחבי ארצות הברית ואירופה. לפיהם, אכילה של שמן קצח או מריחה שלו על העור יעילות מאוד לטיפול ברמת סוכר גבוהה בדם, בכולסטרול גבוה, בלחץ דם גבוה ועוד. אם תוסיפו לכך את מחירו ואת העובדה שקשה להשיג אותו בארצות האלה, תבינו למה הוא זכה שם לכינוי "הפלא השחור".
את פרופ' אגבאריה כאמור התואר הזה לא מפתיע. בשנת 2015 הוא פרסם בכתב העת Drug Design Development and Therapy את המחקר שהדגים את יעילותו של התבלין בבלימת התרבותם של תאים סרטניים. במחקר נבדקה יעילותו של שמן קצח שהופק מזרעים שחוממו לשבע מידות חום שונות. נמצא שהפעילות נוגדת הסרטן החזקה ביותר התרחשה בחימום הזרעים ל־100־150 מעלות במשך עשר דקות.
"המדע כבר יודע שבקצח יש הרכב שמנים ייחודי שלא הכל ידוע עליו. אנחנו יודעים שמדובר ביותר מ־100 תרכובות שונות ושהשמן מכיל מרכיב נדיר ומיוחד שנקרא תימוקינון (Thymoquinone), שהוא נוגד חמצון רב עוצמה", מסביר פרופ' אגבאריה. "במחקר שערכנו מצאנו את הריכוז הגבוה ביותר של התימוקינון בשמן שהופק מזרעים שחוממו לטמפרטורה של 100־150 מעלות למשך עשר דקות. זהו גם ההסבר לפעילותו האנטי סרטנית של הקצח, אבל עדיין ברור לנו שרב הנסתר על הגלוי וכנראה יש לו תכונות נוספות שעדיין לא התגלו".
כאמור, בעשור האחרון הצמח נחקר במעבדות רבות ברחבי העולם. לפניכם כמה מהממצאים המרכזיים שעלו במחקרים השונים.
1. הוא מסייע לאיזון רמות הסוכר בדם
כמה מחקרים שפורסמו בספרות המדעית מצאו שצריכה יומיומית של קצח יעילה מאוד להורדת רמת הסוכר בדם אצל חולי סוכרת. במחקר שפורסם בכתב העת Indian Journal of Physiology and Pharmacology עקבו החוקרים אחר 94 חולי סוכרת. הם חולקו לשלוש קבוצות והתבקשו לצרוך קצח במינונים שונים: 1, 2 ו־3 גרם ביום. נמצא שכמות של 2 גרם קצח ביום (כחצי כפית) הייתה היעילה ביותר להורדת רמת הסוכר בדם לאחר צום, כמו גם שעתיים אחרי ארוחה, והיא הצליחה להוריד את רמות הסוכר באופן ניכר. לצריכה של 1 גרם קצח ביום היה יתרון מסוים, ובהגדלת הכמות ל־3 גרם ביום לא נמצא כל יתרון.
2. משפיע לטובה על סימני דיכאון
ברפואה העממית נהוג היה לטפל במקרים של דיכאון וחוסר מרץ בעזרת שמן קצח. במחקר שפורסם בכתב העת Journal of Pharmacy & Bioallied Sciences בשנת 2012 ונערך על עכברים, נמצא שמיצוי אלכוהולי של קצח משפיע לטובה על סימני דיכאון. החוקרים ציינו שמחקר זה מחזק ממצאים ממחקרים אחרים שלפיהם לקצח יש השפעה מיטיבה על מערכת העצבים המרכזית.
3. מקל על נזלת אלרגית
מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת American Journal of Otolaryngology עקב אחר 66 נשים וגברים שסבלו מנזלת אלרגית שהתבטאה גם בהתקפי התעטשות. מחציתם קיבלו שמן קצח ומחציתם לא. נמצא שחלה הטבה של ממש בתסמינים בקבוצת הקצח, ובסיכום המחקר המליצו החוקרים לשקול מתן שמן קצח לסובלים מנזלת אלרגית כחלק מהטיפול הרפואי.
4. יעיל נגד אסתמה
לפי הרפואה העממית, שמן הקצח יעיל מאוד נגד התקפי אסתמה. מחקר שפורסם בשנת 2010 בכתב העת Phytomedicine אכן מצא שמיצוי קצח יעיל מאוד לטיפול באסתמה. המחקר, שכלל 15 חולי אסתמה, השווה את יעילות שמן הקצח לתרופה ידועה נגד אסתמה - תאופילין (מוכרת גם בשמות: תאוטרד ותאוטרים). במחקר נבדקו מדדים רבים כמו תפקודי ריאות, נשימה בשינה וזרימת אוויר במאמץ. נמצא אמנם שהתרופה פעלה מהר יותר והייתה יעילה יותר, אבל גם לשמן הקצח הייתה יעילות גבוהה ומשמעותית בטיפול באסתמה. מסקנת החוקרים הייתה ששמן הקצח יעיל מאוד לטיפול בהרחבת דרכי הנשימה אבל פחות מתרופות.
5. מקל על תהליכי דלקת
שמן קצח נפוץ כתרופת סבתא לטיפול חיצוני (מריחת שמן ועיסוי) בכאבים במפרקים או בגב. במחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת American Association of Pharmaceutical Scientists נבדקה השפעת מיצוי הקצח על תאים ממערכת העצבים המרכזית של עכברים. נמצא שהדלקתיות בתאים פחתה באופן ניכר תחת מיצוי הקצח.
6. מסייע לאיזון רמות הכולסטרול
במחקר שפורסם בכתב העת Journal of Translational Medicine בשנת 2014 נמצא כי נטילת כמוסות קצח גרמה לשיפור ניכר בפרופיל שומני הדם בקרב נשים בגיל המעבר. במחקר השתתפו 40 נשים, מחציתן קיבלו בכל יום כמוסות שהכילו 500 מ"ג אבקת קצח, ומחציתן קיבלו פלצבו. כעבור חודשיים נמצאה ירידה ברמת הכולסטרול הכללי, הכולסטרול הרע (LDL) והטריגליצרידים ועלייה בכולסטרול הטוב (HDL) בקבוצת הקצח. בקבוצת הביקורת לא נמצא שיפור כלשהו בפרופיל השומנים בדם.
7. יעיל נגד צרבות ורפלוקס
אחת מתרופות הסבתא הנפוצות ביותר היא טיפול באי נוחות בקיבה בעזרת שמן קצח (בלעיסת התבלין או במריחה על הבטן). מחקר שפורסם בכתב העת Therapie בשנת 2000 בדק השפעה של תמצית מימית של קצח על החזר ושטי (רפלוקס) - זרימת חומצת קיבה במעלה הוושט שגורמת לצרבת ולאי נוחות. תוצאות המחקר, שנערך על עכברים, הראו שיפור משמעותי בחומציות הקיבה ובכיב קיבה. החוקרים כתבו במסקנותיהם שלסובלים מצרבת ומרפלוקס מומלץ לנסות טיפול בשמן קצח כי הוא יעיל ונטול תופעות לוואי.
8. מחזק את מערכת החיסון
מחקרים רבים מצאו שהקצח מחזק את מערכת החיסון. כך לדוגמה, במחקר שפורסם בשנת 1999 בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition נמצא שמתן שמן קצח חיזק את תפקוד מערכת החיסון של בני 65 פלוס והגביר אצלם את פעילות תאי ה-NK (Natural Killer), תאי הרג טבעי שנלחמים בפולשים לגוף.
9. מזרז משמעותית ריפוי פצעים
סקירת מחקרים שפורסמה בכתב העת Journal of Dermatology & Dermatologic Surgery בשנת 2015 מצאה שמריחת שמן קצח על העור יעילה מאוד לזירוז של ריפוי פצעים. החוקרים מצאו שהקצח מונע את התרבות החיידקים והפטריות בפצע ובדרך זו מזרז את הריפוי.
10. משפר את הפוריות
החומר הפעיל בקצח, תימוקינון, נמצא יעיל גם לטיפול בבעיות פוריות. כמה מחקרים שנערכו על בעלי חיים מצאו שהחומר מגביר את הסיכוי להשגת היריון. באחד המחקרים שפורסם בכתב העת Research Journal of Medical Sciences בשנת 2009 נמצא שהחומר גרם להגברת ייצור הזרע והתנועתיות שלו ובכך הגביר את הסיכוי להשגת היריון.
DIY תזונה: לקלות, לסנן, לאכול
למה עדיף להכין שמן קצח בבית וכמה מומלץ לצרוך?
לדברי פרופ' אגבאריה, מאחר שאי אפשר לדעת אם שמן זרעי הקצח שרוכשים בחנות אכן חומם ל־100־150 מעלות שזו הטמפרטורה המבטיחה את יעילותו, כדאי שתכינו את השמן בעצמכם בשיטה המסורתית.
כמה לצרוך? לכל היותר 2 כפיות שמן קצח ביום (שהן שוות ערך לצריכה של כ־200 גרם תבלין קצח). באכילת התבלין עצמו אין הגבלה, ואפשר לצרוך ממנו כמה שרוצים.
שמן קצח ביתי
מה צריך (לכ־125 מ"ל שמן):
1/2 ק"ג זרעי קצח
מה עושים:
1. מחממים תנור ל־100־150 מעלות.
2. שוטפים את זרעי הקצח היטב במים תחת מסננת ומעבירים לקלייה בתנור למשך 10 דקות.
3. טוחנים את זרעי הקצח במכונת קפה או בבלנדר עד לקבלת עיסה.
4. מעבירים לקערה גדולה ושופכים מעל העיסה מים רותחים. מכסים וממתינים עד שהמים מתקררים ובחלק העליון מצטברת שכבת שמן.
5. מעבירים את השמן לבקבוק כהה בעזרת כף גדולה ושומרים במקום אפל וקריר.
DIY טיפוח: יפה לך קצח
ד"ר זיאד דבור, מרצה בכיר לפרמקולוגיה קלינית וכימיה אורגנית במכללה האקדמית צפת והבעלים של מעבדות ד"ר דבור למוצרי קוסמטיקה טבעית, מכיר את נפלאות השמן עוד מאבות אבותיו הדרוזים ומשתמש בו במוצרים שלו. "אני יודע מהניסיון שלי ששמן הקצח יעיל מאוד לטיפול בבעיות עור שונות, כולל מחלות כמו פסוריאזיס. יש לו יכולת אנטי דלקתית ופעילות אנטי אייג'ינג חזקה מאוד, והוא יעיל מאוד גם נגד נשירת שיער ולטיפול בשיער יבש וחסר חיים", הוא מסביר ומנדב גם מתכון לסרום אנטי אייג'ינג ביתי:
סרום אנטי אייג'ינג עם שמן קצח
מה צריך:
- 10 מ"ל שמן זית כתית מעולה
- 5 מ"ל שמן קוקוס
- 5 מ"ל שמן אבוקדו
- 1 מ"ל שמן קצח
- 10 טיפות שמן אתרי ורדים (1/2 מ"ל)
- 5 טיפות ויטמין E
מה עושים:
מערבבים היטב את השמנים בבקבוק כהה עם טפטפת ומורחים על עור נקי 3־2 טיפות בתנועות סיבוביות.
ייעוץ מקצועי: פרופ' ריאד אגבאריה, חוקר ומרצה לרוקחות בבית הספר לרוקחות בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון; ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא מומחה לרפואת משפחה, מומחה לסוכרת והרבליסט קליני; ד"ר זיאד דבור, מרצה בכיר
לפרמקולוגיה קלינית וכימיה אורגנית במכללה האקדמית צפת
___________________________________________________
מרוז היפ ועד נר הלילה - 8 טיפולי יופי משמנים טבעיים, צפו: