הילד הברזילאי אומץ בישראל,
למד קרוספיט ונעשה אלוף הארץ

קוביות בבטן? "צוחקים עליי". גוף חטוב? "תוצר לוואי". שרירים? "זו לא המטרה". אז מה בכל זאת גרם לרם דובר, הזוכה בתחרות RFA, להקדיש את כל חייו (כמעט) לכושר גופני?

אופיר טל

|

21.03.18 | 03:31

רם דובר. "כמדריך, אני מנסה ללמד את החניכים שלי לא להתמכר לכושר, אלא לנוח ולאכול כמו שצריך ולאזן בין הגוף לנפש" (צילום: טל שחר)
רם דובר. "כמדריך, אני מנסה ללמד את החניכים שלי לא להתמכר לכושר, אלא לנוח ולאכול כמו שצריך ולאזן בין הגוף לנפש" (צילום: טל שחר)
"אני לא יודע למה לא נשארתי אצל המשפחה שבה נולדתי. אולי האמא לא הייתה מסוגלת לגדל אותי; אולי נחטפתי ממשפחה אחת לאחרת" (צילום: טל שחר)
"אני לא יודע למה לא נשארתי אצל המשפחה שבה נולדתי. אולי האמא לא הייתה מסוגלת לגדל אותי; אולי נחטפתי ממשפחה אחת לאחרת" (צילום: טל שחר)
"עברתי גיור וברית מילה, ולפני שנה וחצי, כשהתחתנתי, עשו לי בעיות. למזלי, מצאתי את כל האישורים ויכולתי להתחתן בטקס יהודי"  (צילום: טל שחר)
"עברתי גיור וברית מילה, ולפני שנה וחצי, כשהתחתנתי, עשו לי בעיות. למזלי, מצאתי את כל האישורים ויכולתי להתחתן בטקס יהודי" (צילום: טל שחר)

רם דובר הוא האיש בעל הכושר הגופני הטוב ביותר בישראל, ולא מדובר בדעה סובייקטיבית או בתפארת מליצה: דובר הוא הזוכה בתחרות RFA האחרונה, אליפות הארץ בכושר גופני, שבה נבחרו הגבר והאישה בעלי הכושר הטוב בישראל תוך בחינה של כלל מרכיבי הכושר, כולל אלמנטים מתחומי הרמת המשקולות, ההתעמלות, האתלטיקה ועוד. מדובר, אם כך, בעובדה, אבל גם בלי התואר הזה נחשב דובר לאורים ותומים בתחום הכושר הגופני בכלל והקרוספיט בפרט. הוא גם משקיע בכך שעות רבות מדי יום - "לא מתוך רצון להשיג מבנה גוף מסוים, אלא מתוך שאיפה לאתגר את עצמי ולהיות בריא", הוא אומר. "אני לא מתעסק בדימוי גוף ברמה הרגשית, אלא אוהב את האדרנלין ואת הריגוש שבתחרות. כמדריך, אני מנסה ללמד את החניכים שלי לא להתמכר לכושר, אלא לנוח ולאכול כמו שצריך ולאזן בין הגוף לנפש".

 

>> תאהבו אותנו גם בפייסבוק

 

עוד בערוץ אנשים:

 

 

ולמרות העובדה שהוא טוען שגוף שרירי וחטוב אינו המטרה שלו, אי אפשר להתעלם מהמראה המרשים שמתגלה כשהוא מוריד את החולצה. "צוחקים עליי לפעמים שיש לי כרס של קוביות", אומר דובר, "אבל הגוף הזה הוא בסך הכל תוצר לוואי, לא הסיבה לכך שאני עושה כושר. אצל הרבה אנשים אחרים זו המטרה העיקרית. אם היו ממציאים כדור קסמים שהיה גורם לאנשים להיראות טוב, המון אנשים היו עומדים בתור לקחת אותו. אנשים רוצים להיראות טוב ועובדים קשה בשביל זה: בקושי ישנים, בקושי אוכלים, קורעים את עצמם במכון. לדעתי, זה לא הולך ככה. מבחינתי, כושר גופני טוב צריך לאפשר להורה להגיע למצב שיותר קל לו להרים את התינוק שלו או להעביר ארגזים לדירה החדשה. זה גורם לחיים להיראות אחרת, ואפשר להשיג את זה באמצעות קרוספיט". 

 

הכירו אותו (הראיון ניתן לפודקאסט Crosscast):

 

 

 

הרגשתי שאני רק מתנפח

 

המפגש עם דובר (31) מתקיים ב"בוקס" שלו שבהדר יוסף, ולא מדובר הפעם באגרוף: "בוקס" הוא גם כינוי למועדון קרוספיט, שבו עוסקים בפעילויות כמו הנפת מוטות אולימפיים ו"אימון הפוגות בעצימות גבוהה" (יש דבר כזה), משלבים בין תרגילים אירוביים לאימוני כוח ושולפים מונחים כמו "דד-ליפט" ו"האנדס אנד פושאפס" (המבין יבין). בכל האימונים משתתפים גברים ונשים יחד. דובר לא מנצל את הראיון כדי לוותר על אימון: הוא מסיים לבצע את כל התרגילים ורק אז מתפנה לשיחה. "כשהתאמנתי בחדר כושר רגיל, הרגשתי שאני רק מתנפח ולא מקבל כלום", הוא אומר. "כשהגעתי לשיעור קרוספיט ראשון, הבנתי כמה אני לא בכושר וכמה אני עוד צריך ללמוד". ואיך הוא מגדיר קרוספיט? "חינוך באמצעות כושר גופני, שבמסגרתו לומדים מיומנויות וטכניקות, ומה שמעניין זה שאף אימון לא דומה לאחר. למדתי כאן לעשות תרגילים שבחיים לא חשבתי שאעשה".

 

סיפור החיים שלו לא שגרתי. "נולדתי בברזיל, למשפחה שאני לא יודע עליה הרבה. אני גם לא יודע למה לא נשארתי אצלה. אולי האמא לא הייתה מסוגלת לגדל אותי; אולי נחטפתי ממשפחה אחת לאחרת".

 

כשהיה בן 26 שבועות, הגיעו לברזיל בני זוג מישראל ואימצו אותו, את אחותו ואת אחיו. "הם סיפרו לי שאני מאומץ כשהייתי בבית ספר יסודי. הם גם דאגו לדבר עם המורה ולעזור לילדים בכיתה להבין מה זה. בהתחלה זה היה לי מוזר, אבל מיד הבנתי איזה מעשה מטורף ומדהים הם עשו. במסגרת האימוץ עברתי גיור וברית מילה, ולפני שנה וחצי, כשהתחתנתי, עשו לי בעיות. למזלי, מצאתי את כל האישורים על הגיור שעברו אז ילדים מאומצים מברזיל, ויכולתי להתחתן בטקס יהודי".

 

ראשיתה של דרכו הספורטיבית החלה בילדותו, בחוג ג'ודו; משם הוא נדד בין מספר חוגים עד שהתביית על חוג שחייה ששינה את חייו. "הגעתי לקבוצה של מכבי תל אביב, ובגיל תשע היו לי תוצאות שהתאימו לשנתון שמעליי. בגיל עשר כללה שגרת האימונים שלי שישה אימונים בשבוע, ובגיל 13 זה הגיע לתשעה אימונים, כולל שלושה שהתחילו בחמש וחצי בבוקר בבריכה. לכל זה הוספתי אימוני כדורסל וכדורגל. בתקופה הזו הייתי צורך בין 6,000 ל-8,000 קלוריות ביום. כשהגעתי לתיכון, קצת התעייפתי מהאימונים. הלימודים היו מאתגרים, וגם רציתי חיי חברה. היו לי חברים בבית הספר, אבל לא יכולתי להיפגש איתם, כי תמיד היה לי אימון. היו גם ימי שישי שהיו לי בהם תחרויות, ומיד אחריהן הייתי חוזר לבית הספר".

 

בשלב הבא של חייו נוסף לעומס הגופני עומס נפשי ורגשי.

 

רם דובר. "הרגשתי שאני חייב לעזור להורים שלי אחרי כל מה שהם העניקו לי בילדות" (צילום: טל שחר)
    רם דובר. "הרגשתי שאני חייב לעזור להורים שלי אחרי כל מה שהם העניקו לי בילדות"(צילום: טל שחר)

     

    גם הילד יתאמן בקרוספיט

     

    כשהיה בן 18, לקה אביו במחלת כליות שהביאה בסופו של דבר למותו, ונדרש לדיאליזה על בסיס קבוע. הנער השאפתן, שחלם להצטרף ליחידה קרבית, הסתפק בתפקיד של אחראי מערכות מחשוב, שאפשר לו להמשיך לטפל באביו החולה גם במהלך שירותו הצבאי. "הרגשתי שאני חייב לעזור להורים שלי אחרי כל מה שהם העניקו לי בילדות", אומר דובר. "הייתי מגיע מהבסיס לטיפולי הדיאליזה של אבא, שבהתחלה היו בתדירות של שלוש פעמים בשבוע ואחר כך ארבע פעמים. לפעמים הייתי בורח לחדר הכושר, להתאמן".

     

    באותה תקופה ערך את ההיכרות עם הקרוספיט. "אחד המאמנים המליץ לי להגיע לאימון קרוספיט. זה קרה אחרי שהתאמנתי בחדר כושר במשך שבע שנים, ובכל זאת הייתי חלש". בעזרת הקרוספיט התחיל להתחזק בהדרגה, והדבר בא לידי ביטוי בתחרויות בארץ ובחו"ל שבהן השתתף. מכיוון שאימוני הקרוספיט קצרים וממוקדים, החל להתפנות לו זמן לחיי חברה ולהיכרויות רומנטיות, וכך הוא הכיר את אשתו מיכל, מורה, שבקרוב תהפוך אותו לאבא. "ברור לי שהילד יתאמן יום אחד בקרוספיט", אומר דובר, שכבר יודע איך הוא רוצה לחנך את הדור הבא.

     

    "אני רוצה להנחיל לילדים הרגלים טובים שיחליפו הרגלים רעים שקשה להשתחרר מהם פסיכולוגית", הוא אומר. "בבתי הספר לא מסבירים להם מה כדאי לאכול ומה לא. הם גם נחשפים לפרסומות בעייתיות; למשל, כאלה שמציגות קורנפלקס כמאכל של אלופים. שלא תהיה טעות: גם אני אוכל קינוחים פה ושם. אני חולה על קאפקייקס ועל סופגניות, וזה לא נורא לאכול מתוקים מדי פעם, כל עוד יש בסיס טוב של בריאות גוף ונפש. באימון קצר של שעה אפשר להשיג את זה".

    ______________________________________________________

     

    לימור שמש נפצעה באורח אנוש, אבל קרה לה נס. הקליקו על התמונה:

     

    "החלטתי שאני אעשה הכל כדי שאוכל ללכת שוב כמו שצריך". הקליקו על התמונה (צילום: אלון פרס)
    "החלטתי שאני אעשה הכל כדי שאוכל ללכת שוב כמו שצריך". הקליקו על התמונה (צילום: אלון פרס)

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד