מגישים את האביב: שלוש תוספות לליל הסדר מירקות שעכשיו בעונה

פסח הוא גם חג האביב – אז מה נכון יותר מאשר לחגוג אותו עם הדברים הטובים שהטבע מציע לנו עכשיו? משומר בשום ירוק ולימון עד לאורז עם פול ירוק

מערכת Xnet

|

20.03.18 | 14:32

שומר צלוי עם שום ירוק ולימון (צילום: אורלי חרמש)
שומר צלוי עם שום ירוק ולימון (צילום: אורלי חרמש)

שומר צלוי עם שום ירוק ולימון / אורלי חרמש

האביב וכל מה שהוא מביא אתו כבר כאן, וזה הזמן ללכת לשוק - לא לסופר! נכון שבסופר יש המון ירקות שטופים, קפואים ומוכנים בשקיות, אבל למה? עכשיו הכל כל כך טרי וריחני וטעים, וזה לא מגיע באף אריזה מוכנה מראש.

 

לא תאמינו כמה שהמנה הזאת טעימה עד שתנסו אותה: השומר ריחני עם טעם אניסי מרוכז ומשגע, הלימונים מתוקים אבל עדיין בועטים, והשום הירוק – סוכריות! הכפילו כמויות לארוחת חג גדולה, כי הירקות מאבדים מעט מנפחם באפייה.

 

מרכיבים

4 מנות

 

  • 3-2 פקעות שומר
  • 2 לימונים, שטופים
  • 3-2 ראשי שום ירוק
  • 5-4 כפות שמן זית
  • מיץ מלימון אחד
  • 1/2 כוס מים
  • מלח גס, פלפל שחור גרוס
  • אפשרות: 1 כפית זרעי שומר
  • עלי שומר טריים

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. שוטפים את פקעות השומר היטב ופורסים אותן לאורכן. מניחים בתבנית
  3. חותכים את הלימונים לפרוסות דקות ואת ראשי השום לרבעים או לשישיות, תלוי בגודלם. מפזרים בתבנית בצורה אחידה.
  4. מערבבים את שמן הזית עם הלימון ומברישים את הירקות שבתבנית. מוסיפים את המים ומתבלים במלח גס, פלפל שחור וזרעי שומר (אם רוצים). מפזרים מעט עלי שומר.
  5. צולים כשעה, עד שהשומר מזהיב ומתרכך.
  6. מגישים חם או בטמפרטורת החדר. אם רוצים, לפני ההגשה מברישים את המנה בשמן זית ומפזרים עלי שומר.

 

  • עוד מתכונים של אורלי חרמש - בבלוג Brown Sugar

 

 

ארטישוק עם נענע ואנשובי / רומי נדלר

ברומא משתמשים המון בארטישוקים (שנקראים באיטלקית קרצ'ופי - Carciofi) ומכינים אותם בהרבה דרכים מסורתיות. הפעם בחרתי להכין מעין סלט חם, עם שילוב נהדר בין המליחות של האנשובי לקריצת הטריות של הנענע.

 

ארטישוק עם נענע ואנשובי (צילום: נעם בן אהרון)
    ארטישוק עם נענע ואנשובי(צילום: נעם בן אהרון)

     

    מרכיבים

    4 מנות

     

    • 4 ארטישוקים
    • מיץ מ-1/2 לימון
    • 5 כפות שמן זית
    • 2 שיני שום, קלופות ומעוכות קלות בסכין
    • 4 נתחי פילה של אנשובי
    • חופן עלי נענע
    • מלח, פלפל שחור גרוס

     

    אופן ההכנה

    1. ממלאים קערה במים ומוסיפים מיץ מ-1/2 לימון.
    2. מסירים את העלים החיצוניים והסיביים מאחד הארטישוקים, עד שמגיעים לעלים עדינים יותר ובעלי שני גוונים. קוטמים את ראש הארטישוק (זהירות מהקוצים) ומקלפים את הגבעול. חוצים לאורך ומוציאים את הליבה (החלק ה"שעיר"). חוצים כל מחצית לאורכה ואז חוצים כל רבע, כך שמתקבלות שמיניות.
    3. שמים את הארטישוק החתוך במי הלימון (כדי שלא ישחיר) וחותכים באותו אופן את הארטישוקים הנוספים.
    4. מחממים במחבת 3 כפות משמן הזית עם שיני השום על אש בינונית. מוסיפים את הארטישוקים, ומתבלים במעט מלח (קחו בחשבון שהאנשובי מלוחים) ובפלפל. מקפיצים כ-5 דקות, עד שהארטישוקים מתרככים אך עדיין נגיסים (אפשר להקפיץ כ-5 דקות נוספות, אם מעדיפים את הארטישוקים רכים יותר). מעבירים לצלחת.
    5. קוצצים את האנשובי עם הנענע, מערבבים עם 2 כפות שמן זית ויוצקים על הארטישוקים.
    6. מגישים חם, פושר או קר. אם רוצים, סוחטים על המנה 1/2 לימון לפני ההגשה.

     

    • עוד מתכונים של רומי נדלר - בבלוג Romina e La Cucina

     

     

    אורז בסמטי עם פול ירוק / דליה למדני, "לאשה"

    השילוב של אורז ופול ירוק חביב על עדות הספרדים ממצרים ועד איראן. אוכלים אותו בעיקר בפסח, בעונה הקצרה של הפול הטרי, אך בזכות הפול המוקפא אפשר ליהנות ממנו כל השנה. הגרסה הזאת, של קלודיה רודן, מביאה את השילוב במיטבו, בשל התוספת המרעננת של השמיר והלימון.

     

    אורז בסמטי עם פול ירוק (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
      אורז בסמטי עם פול ירוק(צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

       

      מרכיבים

      6 מנות

       

      • 500 גרם פול ירוק קלוף, טרי או מוקפא
      • מעט מלח
      • 2 כפות שמן
      • ‭5-4‬ שיני שום כתושות
      • מיץ מ־‭1/2‬ לימון
      • 1 כפית סוכר
      • ‭2 1/2‬ כוסות אורז בסמטי
      • 1 כוס שמיר קצוץ
      • 4 כפות שמן או 75 גרם חמאה, חתוכה לקוביות

       

      אופן ההכנה

      1. שמים את הפול בסיר, מכסים במים, מוסיפים את המלח ומבשלים עד לריכוך. מסננים.
      2. מחממים בסיר 3 כפות שמן, מוסיפים את השום ומטגנים כחצי דקה, תוך בחישה (נזהרים שלא ייחרך). מוסיפים את מיץ הלימון, הסוכר ואת הפול ומבשלים תוך בחישה דקה או שתיים.
      3. יוצקים לפחות 8 כוסות מים לסיר גדול נפרד, ממליחים מעט ומרתיחים על להבה גבוהה. מוסיפים את האורז ומבשלים ללא כיסוי, בלי להנמיך את הלהבה, 10 דקות. מסננים ומחזירים את האורז לסיר. מצרפים את השמיר ומערבבים היטב.
      4. מעבירים את הפול לסיר האורז, מוסיפים 4 כפות שמן (או 75 גרם חמאה), מכסים ומבשלים על להבה נמוכה ככל האפשר כ-20 דקות, עד שהאורז רך מאוד. מגישים חם.

       

      גיוונים

      • אפשר להוסיף למי הבישול של האורז חצי כפית זעפרן טחון.
      • אפשר להוסיף לאורז ביחד עם הפול 400 גרם תחתיות ארטישוק טריות, או מוקפאות ומופשרות. 

      _______________________________________________________

       

      ויש גם 3 תוספות חגיגיות עם תפוחי אדמה. לחצו על התמונה כדי לעבור למתכונים

       

        (צילום: אפיק גבאי)

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      כשר פרווה
      דרגת קושי קלה
      דירוג הגולשים (1 מדרגים)
      לחצו על הלבבות כדי לדרג