מי היתה מלכת המדליות הישראלית ומי הנציגה הצעירה באולימפיאדות?

70 נשים, 70 שיאים: לכבוד יום האישה הבינ"ל ואירועי ה־70 לישראל, השבועון "לאשה" מצדיע לנשים ששברו שיאים בתחומן. והפעם - בספורט

שיאניות ישראליות בספורט (צילום: גל חרמוני, אורן אהרוני, גיל נחושתן, ריאן פרויס, אלבום פרטי)
שיאניות ישראליות בספורט (צילום: גל חרמוני, אורן אהרוני, גיל נחושתן, ריאן פרויס, אלבום פרטי)

 

  • לפרויקט 70 שיאניות ישראליות

 

אגנס קלטי: המתעמלת שיש לה הכי הרבה מדליות אולימפיות בארון

בגיל ארבע היא כבר התחילה להתאמן בשחייה ובהתעמלות, ובגיל 96 קיבלה את פרס ישראל לספורט. בין שתי הנקודות האלה מחבר סיפור חיים מרתק. אגנס קֶלֶטי, הספורטאית שעל צווארה נתלו לא פחות מעשר מדליות אולימפיות, נולדה ב־1921 בהונגריה. כישרונה כמתעמלת אמנותית בלט כבר בגיל צעיר מאוד, אבל היא לא יכלה להתמסר לאימונים משום שנאלצה לעזור בפרנסת המשפחה בעבודה במפעל לייצור פרוות. במלחמת העולם השנייה, הצליחה לרכוש מסמכים מזויפים, נישאה פיקטיבית (לספורטאי ההונגרי אישטבאן שראקאן) וחיה תחת זהות בדויה כפועלת בבית חרושת לתחמושת. אביה נספה באושוויץ, אמה ואחותה ניצלו בסיועו של ראול וולנברג. כשחזרה להתאמן, קלטי כבר הייתה בת 24, גיל שנחשב היום מבוגר מאוד בענף. למרות זאת, הפכה לאלופת הונגריה בהתעמלות ושמרה על התואר במשך עשור שלם. אחרי שקטפה תארים גם באליפויות אירופה, ייצגה את נבחרת הונגריה באולימפיאדת לונדון 1948 – שם נפלה ונפצעה; באולימפיאדת הלסינקי 1952 – שם זכתה בארבע מדליות זהב, במדליית כסף בתחרות הקבוצתית ובשתי מדליות ארד; ובאולימפיאדת מלבורן 1956 שם גרפה שש מדליות נוספות, מהן ארבע זהובות. קלטי מדורגת כספורטאית האולימפית העשירית בכל הזמנים ונכנסה להיכל התהילה של ההתעמלות העולמית.

 

במהלך אולימפיאדת מלבורן קיבלה קלטי מקלט מדיני באוסטרליה, בעקבות הפלישה הסובייטית להונגריה. שנה לאחר מכן הגיעה ארצה ולקחה חלק במכביה החמישית. לאחר שפרשה מתחרויות, נישאה וילדה שני בנים. היא אחת ממקימי ענף ההתעמלות בישראל, לקחה חלק בהקמת היחידה לטיפוח מתעמלים צעירים מצטיינים במכון וינגייט ושימשה מאמנת ראשית. קלטי מתגוררת בהרצליה ומבלה חלק ניכר מזמנה אצל בנה, המתגורר בבודפשט.

 

 
אגנס קלטי. קיבלה 10 מדליות אולימפיות (צילום: גל חרמוני, אלבום פרטי)
    אגנס קלטי. קיבלה 10 מדליות אולימפיות(צילום: גל חרמוני, אלבום פרטי)

     

    לוריס עפארה: הקראטיסטית עם הכי הרבה מדליות

    אלופת ישראל בקראטה שבע פעמים ברציפות, בין השנים 2010-2004, אלופת שלוש מכביות ובעלת מדליית ארד באליפות אירופה משנת 2006, מדליית זהב באליפות אירופה הפתוחה בהונגריה ובאליפות יוון הפתוחה, שנה אחר כך. בזכות כל אלה לוריס עפארה היא לוחמת הקראטה בעלת הכי הרבה מדליות ותארים. עפארה, ילידת 1980 מהכפר מזרעה, הייתה הישראלית הראשונה שזכתה במדליה בענף זה. כשפרשה מתחרויות בשנת 2010, אחרי שסיימה תואר ראשון בחינוך גופני במכללת אוהלו, החלה לאמן קבוצות בכפרה וכיום היא משמשת שגרירה בפרויקט "אתנה", המאתר נערות בעלות פוטנציאל בקראטה ומעודד אותן להשתלב בענף.

     

    לוריס עפארה. לוחמת הקראטה בעלת הכי הרבה מדליות ותארים (צילום: גיל נחושתן)
      לוריס עפארה. לוחמת הקראטה בעלת הכי הרבה מדליות ותארים(צילום: גיל נחושתן)

       

      נטע ריבקין: המתעמלת הכי מקורית

      לא רק שהיא נחשבת לבכירת המתעמלות הישראליות, נטע ריבקין המציאה אלמנט בהתעמלות אמנותית עם סרט וההתאחדות העולמית להתעמלות רשמה אותו על שמה. את האלמנט המיוחד פיתחה ריבקין עם הכוריאוגרפית איילת זוסמן לקראת הופעתה באולימפיאדת ריו. היא קיבלה תוספת ניקוד של עשירית נקודה בכל פעם שביצעה אותו, כמחווה למקוריות שלה. ריבקין, נזכיר, היא המתעמלת הראשונה מישראל שזכתה במדליה באליפות העולם בהתעמלות אמנותית (מדליית כסף, ב־2011) ובריו היא נשאה את דגל הנבחרת האולימפית. היא פרשה מתחרויות בסוף 2016.

       

      נטע ריבקין. המציאה אלמנט בהתעמלות אמנותית  (צילום: אורן אהרוני)
        נטע ריבקין. המציאה אלמנט בהתעמלות אמנותית (צילום: אורן אהרוני)

         

        אנסטסיה גלושקוב־לבנטל: השתתפה בהכי הרבה אולימפיאדות

        המומחית לשחייה צורנית, אנסטסיה גלושקוב־לבנטל, היא הספורטאית הישראלית שהשתתפה בהכי הרבה אולימפיאדות – ארבע ברציפות: היא השתתפה בתחרויות השחייה האמנותית באתונה 2004, בייג'ינג 2008, לונדון 2012 וריו דה־ז'נרו 2016. גלושקוב, כיום בת 31, נולדה במוסקבה ועלתה לישראל בגיל תשע. היא נחשבת לחלוצת התחום בישראל והחלה להתאמן בהדרכת אמה, טטיאנה צים. גלושקוב־לבנטל פרשה בשנה שעברה ומאחוריה 16 זכיות רצופות באליפות ישראל בתחום. אגב, היא הייתה האם היחידה במשלחת הישראלית לאולימפיאדת ריו. בנה הבכור, תום, נשאר אז בבית ואמה, המאמנת הוותיקה, סייעה כשמרטפית.

         

        אנסטסיה גלושקוב-לבנטל. 4 אולימפיאדות ברציפות (צילום: אוהד צויגנברג)
          אנסטסיה גלושקוב-לבנטל. 4 אולימפיאדות ברציפות(צילום: אוהד צויגנברג)

           

          קרן רגאל: הישראלית הכי צעירה באולימפיאדה

          השחיינית קרן רגאל הייתה הספורטאית הצעירה ביותר שייצגה את ישראל באולימפיאדה. זה קרה בברצלונה, בשנת 1992, כשרגאל הייתה בת 15 וחצי בלבד. רגאל, ילידת קיבוץ חפציבה, החלה לשחות בהפועל גלבוע כשהייתה בת שמונה. בגיל 14 שברה את השיא הישראלי ב־50 מטר בסגנון חופשי ואת שיא המשחה המעורב אישי למרחק 200 מטר. אגב, השיא הזה נשבר רק לאחרונה, אחרי 25 שנה, על ידי לאה פולונסקי. עד שפרשה מתחרויות, בגיל 17 בלבד, הספיקה רגאל לזכות במדליית זהב במכביה ה־14, ועל הדרך לשבור עוד שיא ישראלי או שניים. כיום היא עוסקת ברפואה וטרינרית ומגדלת באופן מקצועי כלבים מסוג ניופאונדלנד, המשתתפים בתחרויות.

           

          קרן רגאל. קרן רגאל. הייתה בת 15 וחצי בלבד כשייצגה את ישראל בברצלונה (צילום: אלבום פרטי)
            קרן רגאל. קרן רגאל. הייתה בת 15 וחצי בלבד כשייצגה את ישראל בברצלונה(צילום: אלבום פרטי)

             

            ציפורה (ציפי) רובין: הספורטאית הפאראלימפית הכי מעוטרת

            שמונה אולימפיאדות ו־30 מדליות הופכות את ציפי רובין (מ"איל"ן – מרכז הספורט לנכים ברמת גן") לספורטאית הישראלית המעוטרת ביותר בספורט הנכים. ואם זה לא מספיק מרשים, הרי שאת 15 מדליות הזהב שלה, שמונה מדליות הכסף ושבע מדליות הארד קיבלה רובין בזכות הישגיה בארבעה ענפים שונים. בעולם היא מדורגת במקום העשירי בכל הזמנים בצבירת מדליות זהב בספורט נכים.

            רובין, בת 72 כיום, משותקת בפלג גופה התחתון ומתניידת בכיסא גלגלים. היא השתתפה בשמונה אולימפיאדות רצופות. באחרונה, ברצלונה 1992, רובין הייתה כבר בת 46. במהלך הקריירה הארוכה והמפוארת שלה התחרתה בהדיפת כדור ברזל, בשחייה, בהטלת דיסקוס, בהטלת כידון ובכדורסל. רשימת ההישגים שלה מסחררת, וכוללת שבירה חוזרת של שיאי עולם ומבחר שיאים אישיים וקבוצתיים.

             

             

            נילי אברמסקי: הזוכה בהכי הרבה אליפויות אתלטיקה

            ניצחונות ב־50 אליפויות ישראל באתלטיקה וב־11 מרתונים הופכים את נילי אברמסקי, אצנית למרחקים ארוכים, לשיאנית. חלק מהשיאים שקבעה – בריצות 2,000 מטר ו־10,000 מטר, כמו גם במרוצי כביש ל־10 ול־25 ק"מ – עדיין לא נשברו. שיאים אחרים שלה – בריצת 5,000 מטר, בחצי מרתון ובמרתון – נשברו רק אחרי 13 ו־15 שנה.

            בממוצע, קילומטרז' האימונים השבועי של אברמסקי, במרבית שנות הקריירה שלה, עמד על לא פחות מ־160 ק"מ בשבוע. אברמסקי פרשה מתחרויות בשנת 2010, בגיל 40, אחרי 25 שנה על המסלול, כולל השתתפות באולימפיאדת אתונה 2004 ובשלל אליפויות עולם. עם פרישתה אמרה: "בסך הכל רצתי בערך 125 אלף קילומטרים, איזו דרך מדהימה!" אגב, כשנתיים אחרי פרישתה מתחרויות החלה אברמסקי לרוץ אולטרה־מרתון והיא ממשיכה גם כיום לאמן רצים למרחקים ארוכים.

             

             
            נילי אברמסקי. ניצחה ב־50 אליפויות ישראל באתלטיקה וב־11 מרתונים  (צילום: אביהו שפירא)
              נילי אברמסקי. ניצחה ב־50 אליפויות ישראל באתלטיקה וב־11 מרתונים (צילום: אביהו שפירא)

               

              ענת דרייגור: קלעה הכי הרבה סלים במשחק אחד

              במקרה הזה מדובר לא רק בשיא ישראלי, אלא בשיא גינס עולמי: באפריל 2006, במשחק של הפועל מטה יהודה מול אליצור גבעת־שמואל, השיגה ענת דרייגור 136נקודות במשחק אחד! דרייגור, אז בת 46, שברה באותו ערב את השיא של כדורסלנית אגדית אחרת, אורנה אוסטפלד, שעמד שאותה שעה על 108 נקודות. וכן, קשה לכתוב את המילה "בלבד" נוכח מספרים כאלה. הקריירה המרשימה של דרייגור החלה בגיל 14 וחצי, בקבוצת אליצור תל־אביב (שנקראה לימים אליצור חולון), עמה זכתה ב־16 אליפויות ו־14 גביעי ישראל. דרייגור הייתה קפטן נבחרת ישראל בכדורסל וצברה רקורד מרשים של 79 הופעות במדי הנבחרת, שיחקה בליגות מקצועיות בצרפת וקיבלה את תואר "שחקנית היובל" מטעם איגוד הכדורסל הישראלי.

               

              ענת דרייגור. זכתה ב־16 אליפויות ו־14 גביעי ישראל (צילום: אלבום פרטי)
                ענת דרייגור. זכתה ב־16 אליפויות ו־14 גביעי ישראל(צילום: אלבום פרטי)

                 

                אולגה רזניק: טיפסה הכי גבוה

                אולגה רזניק (35), אחות טיפול נמרץ וסטודנטית שנה ד' לרפואה, כבשה את פסגת פיק קומוניזם, 7,495 מטרים מעל פני הים – וכך הפכה, לפי נתוני "מועדון המטפסים הישראלי", לישראלית שטיפסה הכי גבוה. את ההישג היא כבשה עם אחיה, דימה ("את האהבה לטיפוס קיבלנו מההורים, שלקחו אותנו לטרקים ארוכים בהרי הקווקז. לישראל עלינו בשנת 1999").

                 

                את המסע לפסגה עשו בשנת 2007: "יצאנו למסע טיפוס ברכס הרי פמיר שבמרכז אסיה, שבו כמה פסגות מהגבוהות בעולם. מסוק הנחית אותנו במחנה הבסיס, בגובה 4,500 מטר. לחץ האוויר שם נמוך, הדופק במנוחה עומד על 130, כמעט כפול מהרגיל, הליכה של מאה מטר נמשכת כחצי שעה. את הר השיא, פיק קומוניזם (לפסגה קוראים כיום Ismoil Somoni Peak, צ"ב), לא תכננתי לטפס – הוא נחשב לקשה ובאותה שנה גם ירדה כמות שלגים חריגה – אבל החלטתי ללכת על זה.

                "הטיפוס נמשך ארבעה ימים, ועוד יומיים נמשכה הירידה בחזרה למחנה. מדובר בחוויה מאוד מאתגרת. הייתי האישה היחידה שהגיעה לפסגה באותה שנה. עברו עלינו הרבה רגעים קשים, אבל למעלה שכחתי מהכל, חלמתי רק על מקלחת חמה ועל סלט ירקות קטן".

                 

                ומה הלאה?

                "אני ממשיכה כמובן לטפס, יש לי תוכניות לכבוש עוד פסגות ועוד שיאים, אבל כרגע זה לא מסתדר בגלל הלימודים. עוד אגיע לזה".

                 

                 

                אולגה רזניק. כבשה את פסגת פיק קומוניזם (צילום: אלבום פרטי)
                  אולגה רזניק. כבשה את פסגת פיק קומוניזם(צילום: אלבום פרטי)
                   

                   

                  תלמה הלפרין: הכדורגלנית הצעירה ביותר בליגה

                  כבר בשנת 2016, כשהייתה רק בת שבע ובכיתה א', נרשמה תלמה הלפרין בהתאחדות לכדורגל. השחקנית הצטרפה אז לליגה חדשה, ליגת הטרומיות לבנות עד גיל עשר. הליגה מונה שש קבוצות, ומחולקים בה גם כרטיסים ירוקים על מחוות של הוגנות במשחק. גם כעת, כשהיא בכיתה ג', הלפרין משחקת בקבוצת אס"א תל־אביב.  

                   

                  תלמה הלפרין.הצטרפה לליגה בגיל 6 (צילום: ריאן פרויס)
                    תלמה הלפרין.הצטרפה לליגה בגיל 6(צילום: ריאן פרויס)

                     

                    • עוד שיאניות ישראליות בגליון "לאשה" החדש והחגיגי, עכשיו בדוכנים

                     

                     

                    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                     
                    הצג:
                    אזהרה:
                    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד