חמוץ מרכזי: שני מתכונים שנותנים לטעמו של הלימון לככב במנה

הלימונים זולים וטעימים עכשיו, אז עשו כמו אסנת לסטר ונצלו את המצב כדי לכבוש אותם עם פפריקה ושמן זית או להכין מהם מרק מצרי חמצמץ עם קציצות ותפוחי אדמה

אסנת לסטרפורסם: 15.02.18 17:57
חמי צ'אמי – מרק מצרי עם קציצות, תפוחי אדמה ולימון (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
חמי צ'אמי – מרק מצרי עם קציצות, תפוחי אדמה ולימון (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

חמי צ'אמי – מרק מצרי עם קציצות, תפוחי אדמה ולימון

מתכון שנתנה בשידור אנה תם מקצרין. אנה למדה את המתכון מחמותה, לונה תם, שמשפחתה חיה תקופה ארוכה במצרים.

 

מרכיבים

5-4 מנות

 

  • 2 ליטר מים
  • עלים קצוצים מ-4 גבעולי סלרי
  • 5 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל כ-2 ס"מ
  • 1 כף כורכום
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1/4 עד 1/3 כוס (ואפילו יותר) מיץ לימון

 

לקציצות
  • 1/2 ק"ג בשר בקר טחון
  • 2 ביצים
  • 2 כפות פירורי לחם או קמח מצה
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה
  1. שמים בסיר את המים, עלי הסלרי, תפוחי האדמה והתבלינים ומביאים לרתיחה.
  2. בינתיים לשים היטב יחד את מרכיבי הקציצות לתערובת אחידה.
  3. כשהנוזלים שבסיר רותחים יוצרים מתערובת הבשר כדורים קטנים קצת יותר מפלאפל ומוסיפים אותם לסיר. מעבירים לאש הכי קטנה, מכסים חלקית ומבשלים 50-40 דקות.
  4. מוסיפים את מיץ הלימון ומערבבים (מתחילים ברבע כוס ומוסיפים בהדרגה, עד שמגיעים לטעם הרצוי). מסירים מהכיריים.

 

 

לימונים כבושים עם פפריקה

מתכון של יואל אבידן מיקנעם.

 

לימונים כבושים עם פפריקה (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
    לימונים כבושים עם פפריקה(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

     

    מרכיבים

    צנצנת בינונית

     

    • 7-5 לימונים עם קליפה דקה, פרוסים
    • מלח גס
    • 4 פלפלים חריפים יבשים
    • 1 כפית פפריקה חריפה
    • 1 כפית פפריקה מתוקה
    • 1/4 עד 1/2 כוס שמן זית
    • כ-1/2 כוס מיץ לימון

     

    אופן ההכנה
    1. מפזרים בתחתית הצנצנת שכבה דקה של מלח גס.
    2. עורמים בצנצנת את פרוסות הלימון – לאחר הוספת כל פרוסה ממליחים אותה מעט ודוחסים את הערימה, כדי שהלימונים יגירו מיץ. מדי פעם מוסיפים גם פלפל חריף יבש.
    3. שמים את שני סוגי הפפריקה בספל, מוסיפים מעט מים רותחים ומערבבים. מוסיפים לכוס גם את השמן ומיץ הלימון ומערבבים שוב. יוצקים את הנוזל על הלימונים (חשוב שהוא יכסה אותם – אם יש צורך, מוסיפים מיץ לימון).
    4. סוגרים את הצנצנת במכסה ומנערים, כדי שהנוזל יתפזר בין פרוסות הלימון. דוחפים כף עץ בין פרוסות הלימון לדפנות הצנצנת בכמה מקומות, כדי להוציא בועות אוויר.
    5. מניחים את הצנצנת במקום מוצל בטמפרטורת החדר למשך כחודש, כשפעם בשבוע מנערים אותה.

     

    שדרוג
    • לאחר שהלימונים מוכנים אפשר להפוך אותם לממרח: מעבירים אותם לבלנדר (את הנוזלים משאירים בצנצנת ומשתמשים בהם לתיבול תבשילים), מוסיפים כף אריסה (או קצת יותר) וטוחנים לממרח אחיד. שומרים במקרר.

     

    • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

    וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

    בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

    כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

    עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

    (צילום: אסף אמברם)