אין כניסה לאבות: חניה לאם ולילד, החתלה רק לאמא. ומה עם אבא?

למה עדיין יש במדינה שלנו פינות החתלה עם ציור של אישה וחניות לאם ולילד? גיא רוה, פעיל לקידום אחריות הורית משותפת, יוצא נגד השילוט המגדרי בקניונים ובמרפאות

גיא רוה

|

13.02.18 | 08:18

"חשבתי לחנות בחניה מכיוון שהיא קרובה לכניסה וחוסכת את ההליכה עם הקטנטנים והעגלה בין המכוניות החונות, אבל מיד דמיינתי סיטואציה שבה אני חונה בחניה הזו ואחרי כן מגיעה אישה עם ילדים ורוצה לחנות" (צילום: זיו ולינסקי)
"חשבתי לחנות בחניה מכיוון שהיא קרובה לכניסה וחוסכת את ההליכה עם הקטנטנים והעגלה בין המכוניות החונות, אבל מיד דמיינתי סיטואציה שבה אני חונה בחניה הזו ואחרי כן מגיעה אישה עם ילדים ורוצה לחנות" (צילום: זיו ולינסקי)
 

בקנדה שינו החודש את ההמנון הלאומי על מנת שלא יהיה מגדרי. בישראל אבות כמוני עדיין מתמודדים עם הדרה יום יומית. אם היה מדובר על הדרת אמהות, היתה קמה צעקה גדולה מצד ארגוני הנשים, ובצדק. אך כאשר מדובר באבות, אין בדרך כלל מי שיצעק.

 

מדוע אב צריך להגיע לטיפת חלב עם ילדו הפעוט ולראות שלט "תחנה לאם ולילד"? מדוע אב אשר מגיע לקניון עם ילדו הקטן צריך לאלתר מקום להחלפת חיתול? האם כך מקדמת מדינת ישראל את הורותם של האבות?

 

תחנה לאם ולילד. ואבות לא מביאים את ילדיהם לחיסונים?
    תחנה לאם ולילד. ואבות לא מביאים את ילדיהם לחיסונים?

     

    הורה = אמא?

    "אני אבא. לא עוזר, לא שותף. אבא. כזה שמגדל את ילדיו", פנה אלי אחד האבות לעמותת "הורות משותפת = טובת הילד". "כאבא הייתי עם ילדיי בכל צעד. בחיסונים הראשונים, בבתי החולים, בטיפולי השיניים, מחבק ומחזק. באחד הימים הבחנתי בטיפת חלב בשלט 'תחנה לאם ולילד'. מתוסכל מחוסר ההבחנה בין אם להורה, חשבתי לעצמי, האם בעיני החוק האב הוא הורה משני?"

     

    מילים ותמונות יוצרים מציאות חברתית. נכון שפועלנו בעמותה עוסק בעיקר בקידום טובת ילדי ההורים הגרושים, אך לטעמנו גם נושא זה חשוב לקידום שינוי חברתי ולכן החלטנו להרים את הכפפה שזרק כאן אותו אב בפנייתו אלינו ולברר האם עדיין, בשנת 2018, הורה זה אומר בעיקר אמא.

     

    ולא, לא מדובר בפעילות למען האבות. מתן האפשרות לאבות לממש את הורותם, ללכת עם התינוק לטיפת חלב, להחליף לו חיתול בקניון, הוא כמובן אינטרס גם של האמהות.

     

    החלפת חיתולים: לאמהות בלבד (צילום: גיא רוה)
      החלפת חיתולים: לאמהות בלבד(צילום: גיא רוה)

       

      טיפת חלב - "לאם ולילד"

      אז הרמתי את הכפפה. פניתי לחברי הכנסת ולשמחתי ח"כ יעל גרמן, לשעבר שרת הבריאות, פנתה למשרד הבריאות. דר' רבקה שפר ענתה שאכן הצדק איתי ופנתה לקופת חולים כללית, כדי שיורידו את השלט ויציבו במקומו שלט ראוי יותר. כמו כן, נעשתה פניה לכל נותני שירותי טיפת חלב בקופות החולים על מנת שיבדקו אצלם את השילוט ובמידת הצורך יחליפו אותו. הידד למשרד הבריאות. עכשיו אנחנו מחכים לראות את השלטים בכל מקום משתנים.

       

      בעקבות פרסום התמונה עם הכותרת "תחנה לאם ולילד" בפייסבוק, שלח לי אב נוסף תמונה מחניון בקניון עופר השרון בנתניה. חניה מיוחדת להורים הבאים לקניון עם עגלת תינוקות, תחת השילוט "לאם ולילד". "באחת הפעמים, כשהגעתי לקניון עם שלושת ילדיי הקטנים, מחפש אחר מקום חניה פנוי, צדה את עיני חניה פנויה צבועה באדום ומעליה שלט 'לאם ולילד'", הוא מספר. "חשבתי לחנות בה, מכיוון שהיא קרובה לכניסה וחוסכת את ההליכה עם הקטנטנים והעגלה בין המכוניות החונות, אבל מיד דמיינתי סיטואציה שבה אני חונה בחניה הזו ואחרי כן מגיעה אישה עם ילדים ורוצה לחנות. הבנתי שזה לא יראה טוב, שגבר חונה בחניה שכתוב בה במפורש שהיא לאם ולילד".

       

      כשקיבלתי את הפניה הזו לעמותה, פניתי לקבוצת קניוני עופר ולשמחתי גם כאן התקבלה תשובה חיובית מהגברת אילנית גריוביץ-ברגר שהשילוט יוחלף. ואכן, לאחרונה קיבלתי עדכון שהשילוט הוחלף. הידד לקבוצת קניוני עופר. כנראה שכל מה שצריך זה לעורר את תשומת הלב.

       

      זה יכול להיראות גם אחרת. תיקון השלט בקניון  (צילום: ציון דעדוש)
        זה יכול להיראות גם אחרת. תיקון השלט בקניון (צילום: ציון דעדוש)

         

        החתלה - לאמהות בלבד

        אחד הנושאים היותר בעייתיים, מעצם היותו יום יומי, הוא שילוט לפינת החתלה לאם בלבד. שילוט כזה מאוד נפוץ בקופות החולים, בקניונים ועוד. כיצד מצופה מהאב להחליף חיתול לילדו? או שהשילוט המגדרי בעצם אומר שזהו תפקיד האם בלבד? אחד האבות כתב לי שהוא נהג להחליף חיתול לילדו על הספסל בקניון, פשוט כי לא היה חדר החתלה עבור האבות.

         

        פניתי גם בנושא זה למשרד הבריאות ואני ממתין לתשובתם. לפנות לכל הקניונים, לכל הגופים, אין באפשרותי ולכן פניתי פעם נוספת לחברי הכנסת. ח"כ איתן כבל הרים את הכפפה ופנה למרכז השלטון המקומי, בניסיון להביא לשינוי גורף ברשויות המקומיות. כרגע השינוי הגורף עוד לא נראה בפתח, מכיוון שאין שום חוק שמסדיר את העניין, אך אנחנו מקווים שרשויות פשוט יבינו עם הזמן שגם אם אין חוק בנושא, שילוט בנושאי הורות שפונה רק לאמהות - כבר לא ראוי בשנת 2018.

         

        ואולי השרה לשוויון מגדרי גילה גמליאל, שמשרדה אמון על הנושא, תבחר לקדמו כפי שקידמה לאחרונה כה יפה מאגר תמונות משפחתיות ממשלתי אשר מייצג עכשיו את כלל האוכלוסייה הישראלית - דתיים, חרדים וחילונים, אשכנזים ומזרחים, יהודים וערבים, נשים וגברים, צעירים ואזרחים ותיקים?

         

        זה יכול להיראות גם אחרת - כולם מחתלים את ילדיהם (צילום: דנה רוה ארבל)
          זה יכול להיראות גם אחרת - כולם מחתלים את ילדיהם(צילום: דנה רוה ארבל)

           

          אני מקווה שפרסום הנושא יביא גופים נוספים אשר עדיין יש בהם שילוט מיושן שכזה לפעול ללא צורך בהנחיה או חוק רשמי. פשוט כי בשנת 2018 זה הדבר הנכון. נמשיך ונעקוב. מוזמנים לשתף בקבוצת הפייסבוק שלנו שילוט מגדרי בו אתם נתקלים וגם שילוט מתוקן, כדי שנראה איך זה יכול להיות אחרת.

           

          גיא רוה הוא יו"ר עמותת "הורות משותפת=טובת הילד ", לקידום אחריות הורית משותפת.

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד