פרידה אסקובדו נבחרה לתכנן את ביתן הקיץ של גלריית סרפנטיין

האדריכלית המקסיקנית בת ה-39 היא הצעירה ביותר שנבחרה לתכנון הביתן היוקרתי בלונדון. הביתן שלה יהיה שילוב של חצר מקסיקנית עם חומרי בנייה בריטיים

אורן אלדר

|

08.02.18 | 19:26

הביתן של אסקובדו. הקירות מורכבים מאריחי בטון כהים המותירים מרווחים למבט החוצה אל הגנים הירוקים. "חלל הפנים המרשים שעיצבה אסקובדו מגדיר מחדש את משמעותו של החלל הציבורי", כתבו אוצר הביתן והמנהלת שלו   (עיצוב: Frida Escobedo, הדמיה: Atmósfera)
הביתן של אסקובדו. הקירות מורכבים מאריחי בטון כהים המותירים מרווחים למבט החוצה אל הגנים הירוקים. "חלל הפנים המרשים שעיצבה אסקובדו מגדיר מחדש את משמעותו של החלל הציבורי", כתבו אוצר הביתן והמנהלת שלו (עיצוב: Frida Escobedo, הדמיה: Atmósfera)
בין המראות בתקרה למים בבריכה ייווצרו משחקי השתקפויות "שהדהודם ישתנה לפי מיקום השמש לאורך שעות היממה"   (עיצוב: Frida Escobedo, הדמיה: Atmósfera)
בין המראות בתקרה למים בבריכה ייווצרו משחקי השתקפויות "שהדהודם ישתנה לפי מיקום השמש לאורך שעות היממה" (עיצוב: Frida Escobedo, הדמיה: Atmósfera)
״הבמה האזרחית״, עבודה של אסקובדו בטריאנלה לארכיטקטורה בליסבון ב-2013 . במת עץ שהיא פלטפורמה לדיון ציבורי   (עיצוב: Frida Escobedo, צילום: Frida Escobedo, Catarina Botello)
״הבמה האזרחית״, עבודה של אסקובדו בטריאנלה לארכיטקטורה בליסבון ב-2013 . במת עץ שהיא פלטפורמה לדיון ציבורי (עיצוב: Frida Escobedo, צילום: Frida Escobedo, Catarina Botello)
מוזיאון "לה טרלה" בקוארנבה מקסיקו. תכנון המוזיאון סימן את אסקובדו כאחד הקולות הבולטים באדריכלות המקסיקנית העכשווית   (עיצוב: Frida Escobedo, צילום: Rafael Gamo)
מוזיאון "לה טרלה" בקוארנבה מקסיקו. תכנון המוזיאון סימן את אסקובדו כאחד הקולות הבולטים באדריכלות המקסיקנית העכשווית (עיצוב: Frida Escobedo, צילום: Rafael Gamo)
ביתן אל אקו במקסיקו נבנה ב-2010. לדברי אסקובדו, הרעיון המרכזי שעומד מאחורי התכנון בעבודותיה, החל מראשיתן, הוא העברת מימד הזמן באדריכלות באמצעות שימוש בחומרים יומיומיים וצורות פשוטות   (עיצוב: Frida Escobedo, צילום: Rafael Gamo)
ביתן אל אקו במקסיקו נבנה ב-2010. לדברי אסקובדו, הרעיון המרכזי שעומד מאחורי התכנון בעבודותיה, החל מראשיתן, הוא העברת מימד הזמן באדריכלות באמצעות שימוש בחומרים יומיומיים וצורות פשוטות (עיצוב: Frida Escobedo, צילום: Rafael Gamo)
ביתן אל אקו במקסיקו (עיצוב: Frida Escobedo, צילום: Rafael Gamo)
ביתן אל אקו במקסיקו (עיצוב: Frida Escobedo, צילום: Rafael Gamo)

האדריכלית המקסיקנית הצעירה, פרידה אסקובדו (Escobedo), נבחרה לתכנן השנה את ביתן הקיץ המפורסם של גלריית סרפנטיין בלונדון. אסקוסבדו, ילידת 1979, היא האדריכלית הצעירה ביותר שזוכה בהזמנה היוקרתית.

 

פרידה אסקובדו. כבר לא אלמונית (צילום: Cuauhtemoc García)
    פרידה אסקובדו. כבר לא אלמונית(צילום: Cuauhtemoc García)

     

    מדי שנה, מאז שנת 2000, מזמינה הגלריה הלונדונית אדריכלים לתכנן את ביתן הקיץ שלה בגני קנסינגטון. בין השאר, תכננו עד היום את הביתן האדריכלים הנודעים זאהה חדיד, אוסקר נימאייר, דניאל ליבסקינד, טויו איטו, רם קולהאס, פרנק גרי, משרד סאנה היפני, ז׳אן נובל, האמן איי וייויי ועוד.

     

    משחקי אור וצל בחצר מקסיקנית

     

    הביתן של אסקובדו מוגדר, בהודעת הגלריה, כמשחק של מים, אור וגאומטריה. הוא מעוצב כחצר תחומה בקירות ״משרבייה״ (במקסיקו הם נקראים "סלוסיה"), המורכבים מאריחי בטון כהים. הבחירה באריחים כהים נועדה, על פי ההודעה, להבליט את צבעי הפארק הירוקים שמעבר לקיר המחורר, ואת תכול השמים שמעל. בתוך הביתן תהיה בריכת שיקוף (בריכת מים מים רדודה), ובאמצעות מראות שיותקנו בתקרה מעליה ייווצרו משחקי השתקפויות, "שהדהודם ישתנה לפי מיקום השמש לאורך שעות היממה".

     

    לדברי אסקובדו, הרעיון המרכזי שעומד מאחורי התכנון בעבודותיה, החל מראשיתן, הוא העברת מימד הזמן באדריכלות באמצעות שימוש בחומרים יומיומיים וצורות פשוטות. "הביתן ישלב בין הדהוד ושבירה של אור, ויהפוך את המבנה ל'יצירת-זמן'".

     

    "באמצעות משחקי האור והצל", מוסיפה ההודעה, "העיצוב אמור לעורר חוויה שמזכירה את אדריכלות הבתים המקסיקנית, תוך שימוש בחומרים בריטיים מקומיים והתייחסות לסביבה הלונדונית״. הביתן יהיה מכוון אל קו הזמן בגריניץ', כ"הוכחה למחויבות הבניין להוות יצירת-זמן", לשון ההודעה.

     

    אדריכלית, מורה ומרצה

     

    אסקובדו אלמונית למדי בזירה הבינלאומית. היא סיימה את לימודי המאסטר באוניברסיטת הרווארד בבוסטון, שם היא גם מלמדת מאז, במקביל להוראה באוניברסיטת קולומביה ובבית ספר AA הנחשב בלונדון, ולהרצאות ברחבי העולם. היא זכתה כבר בכמה פרסים, בהם ״האדריכלית העולה״ לשנת 2016 של מגזין Architectural Review.

     

    מוזיאון "לה טרלה". קירות משרבייה וציורים של האמן האקטיביסט סיקיירוס (עיצוב: Frida Escobedo, צילום: Rafael Gamo)
      מוזיאון "לה טרלה". קירות משרבייה וציורים של האמן האקטיביסט סיקיירוס(עיצוב: Frida Escobedo, צילום: Rafael Gamo)

       

      היא התפרסמה בפרויקטים שהביאו לתחייתם של חללים אורבניים שהיו נטושים. המפורסם בהם הוא מוזיאון "לה טלרה" בקוארנבקה מקסיקו, שנבנה ב-2010, שבו הציגה שימוש מקורי בחומרים. תכנון המוזיאון סימן אותה כאחד הקולות הבולטים באדריכלות המקסיקנית העכשווית. גם המוזיאון בנוי מקירות "משרבייה", שסביבם תלויים, על גבי קונסטרוקציית פלדה מנותקת מהמבנה, שני ציורים של האמן והאקטיביסט המקסיקני, דויד אלפרו סיקיירוס.

       

      "הבמה האזרחית". פלטפורמה לדיון ציבורי בכיכר העיר  (עיצוב: Frida Escobedo, צילום: Frida Escobedo, Catarina Botello)
        "הבמה האזרחית". פלטפורמה לדיון ציבורי בכיכר העיר (עיצוב: Frida Escobedo, צילום: Frida Escobedo, Catarina Botello)

         

        אסקובדו גם הציגה פרויקטים אמנותיים שונים, בין השאר בביאנלה לאדריכלות בוונציה ב-2012; בטריאנלה לאדריכלות בליסבון ב-2013, שבה הציגה את ״הבמה האזרחית״ - במת עץ שהוצבה בכיכר ציבורית בעיר והיוותה פלטפורמה לדיון ציבורי; והשנה השתתפה גם בבינאלה לאדריכלות בשיקגו.

         

        מקום של התבוננות עצמית

         

        אוצר ביתן הקיץ של סרפנטיין, התיאורטיקן הגרמני האנס אולריך אובריסט, ומנהלת הביתן, יאנה פיל, מסרו בהודעתם כי עיצובה של אסקובדו יהפוך את הביתן "למקום של התבוננות עצמית, כמו גם לאתר דינמי למפגשים. חלל הפנים המרשים שעיצבה מגדיר מחדש את משמעותו של החלל הציבורי".

         

        "מקום להתבוננות עצמית כמו גם אתר דינמי למפגשים" (עיצוב: Frida Escobedo, הדמיה: Atmósfera)
          "מקום להתבוננות עצמית כמו גם אתר דינמי למפגשים"(עיצוב: Frida Escobedo, הדמיה: Atmósfera)

           

          לתהליך הבחירה ייעצו גם האדריכל הבריטי הידוע, ריצ׳ארד רוג׳רס (שתכנן בין היתר את מרכז פומפידו בפריז), והאדריכל הבריטי ממוצע גנאי, דייויד אדג'ייה, שהתפרסם בעיקר בזכות תכנון המוזיאון להיסטוריה ותרבות אפרו-אמריקנית בוושינגטון.

           

          נקודת זינוק לקריירה

           

          תכנון ביתן גלריית סרפנטיין נחשב לנקודת הזנק משמעותית לקריירות של אדריכלים. אחרי האדריכלים הנודעים שתכננו את הביתן בעבר, בשנים האחרונות נבחרים למשימה שוב ושוב אדריכלים אנונימיים יחסית. בשנה שעברה, לדוגמה, תכנן את הביתן האדריכל האפריקני פרנסיס קרה, שהפך מאז לאחד המוכרים בקרב אדריכלי הדור הצעיר. הביתן שתכנן ב-2016 האדריכל הדני ביארקה אינגלס היה, על פי הודעת הגלריה, תערוכת האדריכלות והעיצוב שזכתה להכי הרבה מבקרים בעולם.

           

          הביתן יפעל בין ה-15 ביוני ל-7 באוקטובר 2018.

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד