הכינותי מראש: 5 מנות עיקריות שמחכות במקפיא לרגעי רעב

איך מתארגנים על אוכל ביתי גם בשבועות לחוצים? מתכוננים מראש! את רוב העבודה עושים בפעם אחת, ומאחסנים במקפיא. במהלך השבוע שולפים, מחממים ואוכלים

מימין: תבשיל בקר טלה, מרק עוף ורוטב בולונז (צילום: שרית גפן)
מימין: תבשיל בקר טלה, מרק עוף ורוטב בולונז (צילום: שרית גפן)

תבשיל בקר וטלה

מנה שהולכת מעולה עם אורז וטחינה - שילוב טעמים מנצח. מכינים את התבשיל ומקפיאים כשהוא מחולק למנות. בזמן שמחממים אותו, מבשלים אורז ומכינים סלט טחינה – ויש ארוחה במקסימום ‭20‬ דקות

 

תבשיל בקר וטלה (צילום: שרית גפן)
    תבשיל בקר וטלה(צילום: שרית גפן)

     

     

    המרכיבים (4 מנות)

    • שמן זית
    • 1 בצל גדול, קלוף וקצוץ
    • 2 שיני שום, מעוכות, קלופות ופרוסות
    • 800 גרם בשר בקר טחון
    • 200 גרם בשר טלה או כבש טחון
    • 2 עגבניות, קצוצות
    • ‭1-1/2‬ פלפל ירוק חריף, פרוס (לפי הטעם)
    • מלח, פלפל שחור גרוס
    • ‭1/2‬ כפית קינמון טחון
    • ‭1/2‬ כפית כמון
    • ‭1/2‬ כפית פפריקה מתוקה
    • ‭1/2‬ כוס עלי כוסברה או פטרוזיליה, קצוצים
    • ‭1/2‬ כוס צנוברים קלויים

     

    מכינים מראש

    ‭.1‬ מחממים את שמן הזית בסיר רחב. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא מתרכך והופך שקוף. מוסיפים את השום ואת שני סוגי הבשר, מטגנים ומפוררים תוך ערבוב, עד שהבשר הופך פירורי ומשנה את צבעו. מוסיפים את העגבניות, הפלפל החריף והתבלינים, מערבבים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-5 דקות, תוך ערבוב מדי פעם.

    ‭.2‬ מוסיפים את הכוסברה והצנוברים, טועמים ומתקנים תיבול. מסירים מהכיריים.

     

    מקפיאים

    מצננים, מחלקים למנות בקופסאות אטומות ומאחסנים עד 3 שבועות במקפיא.

     

    אוכלים

    מחממים את התבשיל בסיר או במיקרוגל. בינתיים, מכינים אורז (מומלץ צהוב, עם מעט כורכום) וכדאי להכין גם סלט טחינה ביתי. מגישים.

     

    מרק עוף והפתעות

    המרק הזה הוא תולדה של דרישה למרק עוף, כאשר לא הייתי ערוכה לכך מבחינת חומרי גלם (במילים אחרות, לא היה כלום במקרר, ולילדים בדיוק התחשק. קורה). כשחפרתי במקפיא מצאתי שם קצת עוף; בטטות מאודות, מרוסקות וקפואות; עלי שמיר וסלרי, שטופים, חתוכים ומסודרים במנות בשקיות הקפאה ועדשים כתומות (כן, גם אותן אני שומרת במקפיא). מכל אלה, בשילוב תפוחי אדמה, הצלחתי לארגן מרק שזכה להצלחה רבה. מאז הוספתי לנוסחה שוקי עוף וזה הפך להיות הבסיס למרק העוף הקבוע שלנו.

     

    מרק עוף והפתעות (צילום: שרית גפן)
      מרק עוף והפתעות(צילום: שרית גפן)

       

       

      המרכיבים (‭6-4‬ מנות)

      • ‭10‬ כוסות (‭2 1/2‬ ליטרים) מים
      • 1 בצל גדול, חתוך לרבעים
      • 2 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות
      • 4 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות
      • 1 בטטה, קלופה, מאודה ומרוסקת למחית
      • 6 שוקי עוף
      • 2 גבעולי סלרי (עם העלים), חתוכים גס
      • ‭3-2‬ כפיות עלי שמיר, או ‭2-1‬ ענפי שמיר
      • ‭1/2‬ כוס עדשים כתומות
      • ‭1/2‬ כפית כורכום
      • פלפל שחור, גרוס מלח

       

      מכינים מראש

      ‭.1‬ שמים את כל המרכיבים, פרט למלח, בסיר גדול. מביאים לרתיחה. מכסים חלקית, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה, עד שהעוף מתרכך. מדי פעם מסירים את הקצף המצטבר על פני המרק.

      ‭.2‬ טועמים ומתבלים במלח לפי הטעם.

       

      מקפיאים

      מצננים את המרק, מחלקים למנות בקופסאות סגורות ומאחסנים במקפיא, עד 3 שבועות.

       

      אוכלים

      מחממים את המרק בסיר על הכיריים. מומלץ להגיש עם קוסקוס.

       

      רוטב בולונז

      תמיד טוב שיהיה בפריזר. בעתות מצוקה מבשלים פסטה (או אורז), במקביל מחממים את הרוטב בסיר, מערבבים ומגישים. 20 דקות גג.

       

       

      רוטב בולונז (צילום: שרית גפן)
        רוטב בולונז(צילום: שרית גפן)

         

         

        המרכיבים (4 מנות)

        • 2 כפות שמן קנולה או זית
        • 1 בצל, קלוף וקצוץ
        • 1 גזר, קלוף וקצוץ
        • 2 שיני שום, קלופות ופרוסות
        • 2 גבעולי סלרי, קצוצים דק
        • ‭1/2‬ קילו בשר בקר טחון
        • ‭1/2‬ כוס יין אדום
        • 2 כפות רסק עגבניות
        • 1 פחית (‭400‬ גרם) עגבניות מרוסקות
        • 1 כוס מים
        • 1 כפית אורגנו מיובש
        • 2 עלי דפנה
        • מלח, פלפל שחור
        • ‭1/2‬ כפית פפריקה מתוקה

         

        מכינים מראש

        ‭.1‬ מחממים את השמן בסיר רחב. מוסיפים את הבצל ומטגנים קלות, עד שהוא מתרכך והופך שקוף. מוסיפים את הגזר, השום והסלרי ומטגנים כ-5 דקות, עד שהם מתרככים. מוסיפים את הבשר, מטגנים ומפוררים תוך ערבוב, עד שהוא הופך פירורי ומשנה את צבעו. מוסיפים את היין, מערבבים ומבשלים כ-3 דקות נוספות.

        ‭.2‬ מוסיפים את כל יתר המרכיבים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה, עד שהרוטב מסמיך.

         

        מקפיאים

        מניחים את הבולונז לצינון מלא. מחלקים אותו למנות בקופסאות אטומות ושומרים במקפיא עד 3 שבועות.

         

        אוכלים

        מעבירים את כמות הרוטב הרצויה לסיר, מוסיפים מעט מים ומבשלים על להבה נמוכה, תוך כדי ערבוב, עד שהרוטב חם ומוכן. במקביל, מכינים פסטה או אורז. מגישים.

         

        פלפלים ממולאים

         

        פלפלים ממולאים (צילום: שרית גפן)
          פלפלים ממולאים(צילום: שרית גפן)

           

          המרכיבים (‭8-6‬ מנות)

          ‭8-6‬ פלפלים

           

          למלית

          • ‭1/2‬ כוס בורגול
          • 2 כפות שמן קנולה
          • 1 בצל, קלוף וקצוץ
          • 2 שיני שום, קלופות וכתושות
          • ‭1/2‬ קילו בשר בקר טחון
          • 2 עגבניות, מגוררות בפומפייה
          • ‭1/2‬ כוס עלי כוסברה או פטרוזיליה קצוצים
          • מלח, פלפל שחור טחון
          • ‭1–1/2‬ כפית כמון
          • 1 כפית פפריקה אדומה מתוקה
          • ‭1/2‬ כפית כורכום
          • ‭1/3‬ כוס צנוברים קלויים

           

          מכינים מראש

          ‭.1‬ המלית: שמים את הבורגול בקערה ומכסים במים רותחים. מניחים לכ־‭20‬ דקות, עד שהמים נספגים והבורגול מתרכך. אם צריך, מסננים מעודפי מים.

          ‭.2‬ מחממים את השמן בסיר רחב ומטגנים את הבצל עד שהוא מתרכך. מוסיפים את השום ומטגנים כחצי דקה. מוסיפים את הבשר, מטגנים ומפוררים, עד שהוא משנה את צבעו. מוסיפים את שאר מרכיבי המלית ומערבבים. מוסיפים את הבורגול, מערבבים בעדינות, טועמים ומתב קנים תיבול. מסירים מהכיריים ומצננים קלות.

          ‭.3‬ מסירים את כיפות הפלפלים ומנקים את התוך. ממלאים במלית (אם רוצים, סוגרים בכיפות).

           

          מקפיאים

          מעבירים את הפלפלים הממולאים לכלי מתאים, סוגרים ומאחסנים במקפיא עד 3 שבועות.

           

          אוכלים

          לפני ההגשה, מכינים את הרוטב ומשלימים את הבישול:

           

          לרוטב

          • 2 כפות שמן קנולה
          • 2 שיני שום, מעוכות, קלופות ופרוסות
          • 1 קופסה (‭400‬ גרם) עגבניות מרוסקות
          • 2 כפות רסק עגבניות
          • 2 כוסות מים
          • מלח, פלפל שחור טחון
          • מיץ מ-‭1/2‬ לימון
          • 1 כפית סוכר

           

          ההכנה

          ‭.1‬ מחממים את השמן בסיר רחב שיכיל גם את הפלפלים. מוסיפים את השום ומטגנים קלות. מוסיפים את שאר מרכיבי הרוטב, טועמים ומב תקנים תיבול. מביאים לרתיחה.

          ‭.2‬ מוסיפים לסיר את הפלפלים (היישר מהמקפיא). יוצקים מעט מרוטב העגבניות לתוך כל פלפל. מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה. במהלך הבישול, יוצקים מדי פעם מהרוטב לתוך הפלפלים. מגישים חם (את הפלפלים המוכנים אפשר לשמור עד 4 ימים).

           

          קובה במרק עגבניות ובמיה

          הקובה מתאים גם למרק סלק או דלעת. אבל אני אוהבת במיוחד את מרק העגבניות והבמיה, לפי מתכון של חברתי יפית חגי.

           

           

          קובה במרק עגבניות ובמיה (צילום: שרית גפן)
            קובה במרק עגבניות ובמיה(צילום: שרית גפן)

             

            המרכיבים (6 מנות)

             

            למלית הקובה

            • 250 גרם בשר בקר טחון
            • 1 בצל קטן, קלוף, מגורר וסחוט היטב
            • ‭1/3‬ כוס עלי פטרוזיליה קצוצים
            • 2 גבעולי סלרי, קצוצים דק
            • 1 כפית בהרט
            • מלח, פלפל שחור טחון

             

            לבצק הקובה

            ‭2 1/4‬ כוסות סולת

            1 כוס מים

             1 כף שמן קנולה

             ‭1/8‬ כפית מלח לאחסון

             

            מכינים מראש

            ‭.1‬ המלית: מערבבים את כל מרכיביה היטב. יוצרים ממנה כדורים קטנים )בגודל של אגוז מלך(. מאחסנים במקרר כחצי שעה.

            ‭.2‬ בינתיים, מכינים את הבצק: שמים בקערה גדולה את כל מרכיביו, מערבבים ולשים עד שנוצר בצק גמיש ונוח לעבודה. אם הבצק יבש מדי, מוסיפים ‭2-1‬ כפות מים. אם רטוב ודביק, מוסיפים ‭2-1‬ כפות סולת.

            ‭.3‬ מוציאים את כדורי הבשר. בוצעים מה›ב צק חתיכות בגודל של שזיף קטן ומשטחים אותן לעיגול דק )אפשר להרטיב מעט את הידיים(. מניחים במרכז כל עיגול כדור בשר, מקפלים מעליו את הבצק ומב חליקים לכדורים שלמים.

             

            מקפיאים

            מפזרים בקערה את חצי כוס הסולת. מגלגלים בה את כדורי הקובה, לציפוי מלא. מעבירים אותם לכלי אטום )מומלץ להפריד בין השכבות בנייר אפייה( מאחסנים עד שבוע במקפיא.

             

            אוכלים

            לפני ההגשה, מבשלים את המרק ומשלימים את הבישול.

             

            למרק

            • 2 כפות שמן קנולה
            • ‭1/2‬ חבילה (‭300‬ גרם) במיה קפואה, שטופה (אין צורך להפשיר)
            • 2 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות
            • 1 קישוא, חתוך לקוביות
            • 1 בצל, קלוף וקצוץ
            • 2 שיני שום, מעוכות, קלופות ופרוסות
            • 2 גבעולי סלרי עם העלים, חתוכים גס
            • 6 כוסות מים
            • 1 קופסה (‭400‬ גרם) עגבניות מרוסקות
            • 1 קופסה (‭100‬ גרם) רסק עגבניות
            • מלח, פלפל שחור טחון
            • ‭1-1/2‬ כפית בהרט
            • 1 כף סוכר

             

            ההכנה

            ‭.1‬ מחממים את השמן בסיר גדול. מוסיפים את הבמיה ומטגנים כ־3 דקות. מוסיפים את הגזר, הקישוא, הבצל, השום והסלרי ומטגנים ‭5-3 ‬ דקות, עד שהירקות מתרככים מעט. מוסיפים את כל יתרת המרכיבים, ומביאים לרתיחה. טועמים ומתקנים תיבול.

            ‭.2‬ מנמיכים את הלהבה ומוסיפים את הקובה (היישר מהמקפיא). מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה כ־‭40‬ דקות. מגישים חם.

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד