עפולה זה לא רק גרעינים: בית משפחה שמשקיף אל שדות העמק

    בני זוג, הורים לשלוש בנות ובעלי בתי קפה מצליחים, החליטו להישאר בעיר שבה נולדו ולבנות בה את ביתם: קומה אחת, 340 מטרים רבועים, בריכת שחייה ופטיו פנימי

    מיכל בלאו

    |

    08.02.18 | 08:41

    בית משפחת גבאי בשכונה המערבית בעפולה. השכונה הפרברית מרוחקת כקילומטר ממרכז העיר, והבתים הפרטיים בה, הטובלים בגינות מטופחות, בנויים על מגרשים של חצי דונם או דונם   (צילום: גלעד רדט)
    בית משפחת גבאי בשכונה המערבית בעפולה. השכונה הפרברית מרוחקת כקילומטר ממרכז העיר, והבתים הפרטיים בה, הטובלים בגינות מטופחות, בנויים על מגרשים של חצי דונם או דונם (צילום: גלעד רדט)
    את הבית החד-קומתי, בן 340 מטרים רבועים, תיכננה שירלי דן בצורת H ובסגנון הכפרי המזוהה איתה. בצלע המערבית שלו ממוקמים החללים הציבוריים, ובמזרחית - האגף הפרטי עם חדרי השינה, משרד ביתי וחדר כביסה. הגדר בחזית הבית אוורירית ושביל אבן מוביל אל דלת הכניסה הרחבה  (צילום: גלעד רדט)
    את הבית החד-קומתי, בן 340 מטרים רבועים, תיכננה שירלי דן בצורת H ובסגנון הכפרי המזוהה איתה. בצלע המערבית שלו ממוקמים החללים הציבוריים, ובמזרחית - האגף הפרטי עם חדרי השינה, משרד ביתי וחדר כביסה. הגדר בחזית הבית אוורירית ושביל אבן מוביל אל דלת הכניסה הרחבה (צילום: גלעד רדט)
    הדלת נפתחת אל מול הפטיו הירוק שמפריד בין שני אגפי הבית. משמאל הסלון, עם תקרת עץ משופעת ובעלת נוכחות מודגשת (צילום: גלעד רדט)
    הדלת נפתחת אל מול הפטיו הירוק שמפריד בין שני אגפי הבית. משמאל הסלון, עם תקרת עץ משופעת ובעלת נוכחות מודגשת (צילום: גלעד רדט)
    מבט מהמבואה לכיוון פינת האוכל. בני הזוג חלמו על בית כפרי, והמתכננת השתמשה בחומרים טבעיים ובצבעים חמים (צילום: גלעד רדט)
    מבט מהמבואה לכיוון פינת האוכל. בני הזוג חלמו על בית כפרי, והמתכננת השתמשה בחומרים טבעיים ובצבעים חמים (צילום: גלעד רדט)
    בעלי הבית, לבנת ודותן גבאי, הם ילידי עפולה. כסטודנטים הם עבדו בבית קפה ותיק בעיר, וכיום הם בעליהם של שני בתי קפה בעיר (השלישי בדרך) ושל חברת קייטרינג. "ההחלטה להישאר בעפולה", אומר דותן, "היתה ההחלטה הטובה ביותר שעשינו"   (צילום: גלעד רדט)
    בעלי הבית, לבנת ודותן גבאי, הם ילידי עפולה. כסטודנטים הם עבדו בבית קפה ותיק בעיר, וכיום הם בעליהם של שני בתי קפה בעיר (השלישי בדרך) ושל חברת קייטרינג. "ההחלטה להישאר בעפולה", אומר דותן, "היתה ההחלטה הטובה ביותר שעשינו" (צילום: גלעד רדט)
    הסלון ופינת האוכל. הבית מרוצף באריחי אבן בעיבוד כמו-עתיק. החלונות הגדולים מכניסים לתוכו את הנוף  (צילום: גלעד רדט)
    הסלון ופינת האוכל. הבית מרוצף באריחי אבן בעיבוד כמו-עתיק. החלונות הגדולים מכניסים לתוכו את הנוף (צילום: גלעד רדט)
    מבט מכיוון המטבח אל מבואת הכניסה והאגף הפרטי של הבית. ארונות המטבח עוצבו עם דלתות זכוכית סבתא וקרניזים. מעל האי קולט אדים גדול שיוצר בהזמנה מיוחדת, ותעלת מיזוג האוויר (למעלה משמאל) עשויה מנחושת (צילום: גלעד רדט)
    מבט מכיוון המטבח אל מבואת הכניסה והאגף הפרטי של הבית. ארונות המטבח עוצבו עם דלתות זכוכית סבתא וקרניזים. מעל האי קולט אדים גדול שיוצר בהזמנה מיוחדת, ותעלת מיזוג האוויר (למעלה משמאל) עשויה מנחושת (צילום: גלעד רדט)
    בפטיו הפנימי שמפריד בין אגפי הבית עץ זית ננסי (בתמונה מימין). מסדרון ארוך גובל בו ומסתיים בשירותי האורחים (משמאל) (צילום: גלעד רדט)
    בפטיו הפנימי שמפריד בין אגפי הבית עץ זית ננסי (בתמונה מימין). מסדרון ארוך גובל בו ומסתיים בשירותי האורחים (משמאל) (צילום: גלעד רדט)
    במרכז חדר ההורים מיטה מרופדת בעור. חדר ארונות מוביל לחדר רחצה רומנטי  (צילום: גלעד רדט)
    במרכז חדר ההורים מיטה מרופדת בעור. חדר ארונות מוביל לחדר רחצה רומנטי (צילום: גלעד רדט)
    חדרי שלוש הבנות בהירים. בין שניים מהחדרים יש חדר רחצה משותף. לחדר השלישי יש מקלחת צמודה (צילום: גלעד רדט)
    חדרי שלוש הבנות בהירים. בין שניים מהחדרים יש חדר רחצה משותף. לחדר השלישי יש מקלחת צמודה (צילום: גלעד רדט)
    בריכת השחייה, שולחן האירוח והבר בחצר האחורית. במגרש הסמוך מתגוררים הוריה של בעלת הבית ובגדר האחורית יש פתח שהבנות יכולות לעבור דרכו ישירות לביתם של סבא וסבתא  (צילום: גלעד רדט)
    בריכת השחייה, שולחן האירוח והבר בחצר האחורית. במגרש הסמוך מתגוררים הוריה של בעלת הבית ובגדר האחורית יש פתח שהבנות יכולות לעבור דרכו ישירות לביתם של סבא וסבתא (צילום: גלעד רדט)

    השכונה המערבית, כפי שהיא מכונה בפי עפולאים, מרוחקת כקילומטר ממרכז העיר עפולה, והיא בעלת אופי פרברי. רחובות רחבים, בתים צמודי קרקע בני קומה או שתיים, טובלים בגינות ירוקות ומטופחות. בתים פרטיים בסגנונות שונים, בנויים על מגרשים של 500 עד 1,000 מטרים רבועים ומוקפים בגדרות וחומות.

     

    השכונה החלה להיבנות בסוף שנות ה-90 על אדמות חקלאיות. לבנת ודותן גבאי, שניהם ילידי העיר, רכשו בה לפני שנים אחדות מגרש בן חצי דונם. באותם ימים התגוררו בני הזוג בדירתם הראשונה - דירת 120 מטרים רבועים בעיר - והמגרש שרכשו צמוד למגרש שעליו בנו הוריה של לבנת את ביתם.

     

    בשכונה פרברית: גינה מטופחת, גדר ונופי העמק (צילום: גלעד רדט)
      בשכונה פרברית: גינה מטופחת, גדר ונופי העמק(צילום: גלעד רדט)

       

      היכרות שהחלה בגורן

       

      לבנת ודותן הכירו בנסיבות מפתיעות ב"גורן" שבקיבוץ מרחביה, מקום בילוי פופולרי בסוף שנות ה-90 וראשית שנות ה-2000. בתחרות תחפושות שנערכה במקום דותן זכה בכרטיס זוגי לחדר במלון הנסיכה באילת, והזמין את לבנת להצטרף.

       

      כשהיו סטודנטים - לבנת למדה כלכלה וניהול, דותן למד ראיית חשבון ומינהל עסקים - עבדו שניהם ב"מקלות וניל", בית קפה וקונדיטוריה מפורסמת בעפולה. דותן עבד כטבח אחראי, ולבנת כמלצרית, ואחר כך כמנהלת בית הקפה. לאחר סיום הלימודים, ב-2006, הם התחתנו. דותן עשה סטאז' במשרד רואי חשבון בחיפה, אך רצה לחזור ולעסוק בהסעדה, והחליט לפתוח בית קפה.

       

      בני הזוג עבדו בבית קפה כשהיו סטודנטים. כיום הם בעליהם של שני בתי קפה, ובקרוב גם שלישי  (צילום: גלעד רדט)
        בני הזוג עבדו בבית קפה כשהיו סטודנטים. כיום הם בעליהם של שני בתי קפה, ובקרוב גם שלישי (צילום: גלעד רדט)

         

        כשנתקלו ברשת בתי הקפה "גרג" החליטו להביא את הבשורה לעפולה. הם פתחו סניף ראשון שזכה להצלחה גדולה, ובהמשך פתחו סניף שני במרכז העיר, שהפך, לדבריהם, לאחד מהסניפים הרווחיים של הרשת. כיום הם נמצאים בעיצומן של ההכנות לפתיחת סניף של רשת "ביגה", רשת בתי מאפה ובריאות, גם הוא במרכז העיר, שבו ישולבו חדרי אירוח פרטיים. בנוסף הם מפעילים קייטרינג לאירועים, ובין לקוחותיהם גם מוסדות ציבור - עיריית עפולה, בנקים, מכללות ועוד.

         

        הסיור המקדים כלל ביקור בבית האדריכלית

         

        כשמשפחתם הצעירה התרחבה, החלו בני הזוג, כיום הורים לשלוש בנות, לחשוב על בנייה במגרש שלהם, שעמד ריק במשך כשלוש שנים. הם חלמו על בית בן קומה אחת עם גינה ובריכת שחייה, בית גדול ומרווח בסגנון כפרי. כדי להגשים את חלומם החליטו לקנות גם את המגרש הצמוד למגרש שלהם, וכך עמד לרשותם שטח של כדונם לבנייה.

         

        החצר בקדמת הבית (צילום: גלעד רדט)
          החצר בקדמת הבית(צילום: גלעד רדט)

           

          את שירלי דן, הנדסאית אדריכלות המתמחה בוילות יוקרה, הכירו דרך קולגה שהראתה להם תמונות של בית בתכנונה. "עוד באותו ערב", מספרת לבנת, "דותן התקשר לשירלי ואמר לה: 'צריך לקבוע פגישה, דחוף, דחוף, דחוף'. הוא כבר החליט שהיא תהיה המתכננת". בני הזוג סיירו עם דן בבתים שתכננה, ובהם גם ביתה הפרטי, כדי להתרשם מקרוב ובשטח. הם אהבו את הסגנון, והפקידו את כל ההחלטות העיצוביות בידיה של דן.

           

          חלל כניסה מחבר בין שני אגפי הבית

           

          הבית החדש שלהם, בן קומה אחת, משתרע על שטח של כ-340 מטרים רבועים, ומתוכנן בצורת H על המגרש המלבני. הוא מוקף בגדר נמוכה ואוורירית, עם שער כניסה בין שני עמודי אבן נמוכים. בצלע המערבית של הבית, הצלע הקצרה יותר, ממוקמים החללים הציבוריים: מטבח, פינת אוכל וסלון. בצלע המזרחית ממוקם האגף הפרטי: סוויטת הורים, שלושה חדרי ילדים, חדרי רחצה, חדר כביסה וחדר עבודה. בין שני האגפים מחברת מבואת הבית. "כשהתחלתי לתכנן", אומרת דן, "חיפשתי את ההפרדה בין האגף הפרטי לציבורי ואת הדרך הטובה לחבר בין פנים וחוץ".

           

           

          תוכנית בצורת H. האגף הפרטי בזרוע הארוכה  (תוכנית: דן שירלי)
            תוכנית בצורת H. האגף הפרטי בזרוע הארוכה (תוכנית: דן שירלי)

             

            אל הבית מוביל שביל אבן רחב. משני צידיו גינה פורחת ובקצהו שלוש מדרגות אל רחבת כניסה עם ספסל. על הקיר מנורה ופעמון תלוי מברזל. דלת כניסה רחבה מעץ אלון בשילוב זכוכית סבתא, מוקפת בקיר לבנים, מכניסה את הבאים למבואה פנימית המשקיפה לפטיו ירוק ומרשים ביופיו, שבמרכזו עץ זית ננסי.

             

            דלת הכניסה והמבואה הרחבה (צילום: גלעד רדט)
              דלת הכניסה והמבואה הרחבה(צילום: גלעד רדט)

                

              הדלת נפתחת אל פטיו פנימי ירוק ומרשים  (צילום: גלעד רדט)
                הדלת נפתחת אל פטיו פנימי ירוק ומרשים (צילום: גלעד רדט)
                  

                 

                התקרה המשופעת היא תקרת עץ גושני בעיבוד חום כהה, בסגנון עתיק. היא חשופה ודומיננטית, ונמשכת כך בכל חלקי הבית, שמאופיין בסכמת צבעים חמה, ובחומרים טבעיים: עץ אלון מוברש, ריצוף באריחי אבן בעיבוד עתיק, ושימוש בנחושת ובלבנים מפירוק.

                 

                המבואה. שימוש נרחב נעשה בלבנים מפירוק (צילום: גלעד רדט)
                  המבואה. שימוש נרחב נעשה בלבנים מפירוק(צילום: גלעד רדט)

                   

                  לקולט האדים ארובת נחושת ארוכה

                   

                  משמאל למבואת הכניסה נפתח האגף הציבורי אל פינת אוכל עשויה עץ, הממוקמת בין המטבח לבין הסלון, מול חלון גדול המשקיף אל נוף שדות העמק הירוקים. המטבח, המשלב צבעי לבן וחום, בנוי כשני קווים מקבילים. ארונות נמוכים מול ארונות גבוהים, שבחלקם חלונות עם זכוכית סבתא, ומעליהם קרניז.

                   

                  המטבח בנוי כשני צירים מקבילים (צילום: גלעד רדט)
                    המטבח בנוי כשני צירים מקבילים(צילום: גלעד רדט)

                     

                    במרכז המטבח אי רחב מאוד מעץ אלון מוברש, ובו מוטמע תנור בישול משולב בכיריים. מעליהם מותקן קולט אדים לבן עם ארובת נחושת, שיוצר בהזמנה אישית. בארונות המטבח ובאי משולבים עיטורי כותרות פרחים. בניצב לאי יש דלתות יציאה לחצר, עם פינת ישיבה ומעליה מאוורר תקרה.

                     

                    לצד האי הרחב 6 מקומות ישיבה. קולט האדים יוצר בהזמנה אישית (צילום: גלעד רדט)
                      לצד האי הרחב 6 מקומות ישיבה. קולט האדים יוצר בהזמנה אישית(צילום: גלעד רדט)

                       

                      עיטורי עץ מגולפים בפינות האי (צילום: גלעד רדט)
                        עיטורי עץ מגולפים בפינות האי(צילום: גלעד רדט)

                         

                        מבט מהסלון לכיוון המטבח (צילום: גלעד רדט)
                          מבט מהסלון לכיוון המטבח(צילום: גלעד רדט)
                           

                           

                          בחדר המגורים עומדת ספה רחבה וארוכה מול קיר לבנים מפירוק, שמחביא בתוכו מערכות שונות: בחלקו התחתון קמין מודרני, במרכזו טלוויזיה, ובחלקו העליון חיבור לתעלת נחושת של מיזוג האוויר. מכאן נשקפת החצר האחורית, עם בריכת שחייה, שולחן אירוח ובר.

                           

                          בחצר האחורית פינות ישיבה שונות (צילום: גלעד רדט)
                            בחצר האחורית פינות ישיבה שונות(צילום: גלעד רדט)

                             

                             

                            בריכת השחייה מוקפת בצמחייה (צילום: גלעד רדט)
                              בריכת השחייה מוקפת בצמחייה(צילום: גלעד רדט)

                               

                              שולחן האירוח גדול וגם ממנו נשקף נוף ירוק  (צילום: גלעד רדט)
                                שולחן האירוח גדול וגם ממנו נשקף נוף ירוק (צילום: גלעד רדט)

                                 

                                בגדר האחורית של החצר יש פתח גישה לבית השכן, שבו גרים הסבא והסבתא. "הילדות כל הזמן עוברות מפה", מספר דותן.

                                 

                                אל החדרים באגף הפרטי מוביל מסדרון רחב, הגובל בפטיו.  

                                 

                                המסדרון באגף הפרטי של הבית  (צילום: גלעד רדט)
                                  המסדרון באגף הפרטי של הבית (צילום: גלעד רדט)

                                   

                                  שירותי האורחים (צילום: גלעד רדט)
                                    שירותי האורחים(צילום: גלעד רדט)

                                     

                                    בצדו האחד של המסדרון שירותי אורחים, ממ"ד, חדר עבודה עם שולחן שחור, וחדר כביסה שממנו ניתן לצאת לחצר.

                                     

                                    חדר העבודה הביתי (צילום: גלעד רדט)
                                      חדר העבודה הביתי(צילום: גלעד רדט)

                                       

                                      בצדו השני של המסדרון חדרי השינה. סוויטת ההורים ממוקמת בקצה הבית, ומוגבהת בכ-50 סנטימטרים, כדי ליצור לה הפרדה. בכניסה לסוויטה מבואה אינטימית ובמרכזה מיטה רחבה בריפוד עור חום כהה. על הקיר טפט פרחוני בהיר ומול המיטה קיר לבנים אפור, שידה לבנה ומסך טלוויזיה תלוי.

                                       

                                      3 מדרגות מובילות מהמסדרון הגובל בפטיו אל סוויטת ההורים (צילום: גלעד רדט)
                                        3 מדרגות מובילות מהמסדרון הגובל בפטיו אל סוויטת ההורים(צילום: גלעד רדט)

                                         

                                        הסוויטה של בני הזוג. חדר הארונות מוביל לחדר הרחצה הצמוד  (צילום: גלעד רדט)
                                          הסוויטה של בני הזוג. חדר הארונות מוביל לחדר הרחצה הצמוד (צילום: גלעד רדט)

                                           

                                          יש יציאה אל גינה פרטית (צילום: גלעד רדט)
                                            יש יציאה אל גינה פרטית(צילום: גלעד רדט)

                                             

                                            חדר ארונות רחב מוביל לחדר רחצה רומנטי, שבו ארון עם שני כיורים בעיבוד שמעניק לו מראה ישן, ומקלחת זוגית עם שני ספסלים. 

                                             

                                            בחדר הרחצה מקלחת זוגית עם שני ספסלים  (צילום: גלעד רדט)
                                              בחדר הרחצה מקלחת זוגית עם שני ספסלים (צילום: גלעד רדט)

                                               

                                              עיבוד פטינה מעניק לארון הכיורים מראה ישן  (צילום: גלעד רדט)
                                                עיבוד פטינה מעניק לארון הכיורים מראה ישן (צילום: גלעד רדט)

                                                 

                                                מסוויטת ההורים יש יציאה לגינה פרטית, מוגבהת משאר החצר. חדרי הילדות זהים. בשלושתם רצפה של פרקט אלון, קירות לבנים וקיר אחד עם טפט בהיר ועדין בשילוב פרחים סגולים. המראה הכללי משרה שלווה. 

                                                 

                                                חדרי הילדות זהים ובהירים (צילום: גלעד רדט)
                                                  חדרי הילדות זהים ובהירים(צילום: גלעד רדט)

                                                   

                                                  בשלושת החדרים קיר אחד מכוסה בטפט בהיר ועדין  (צילום: גלעד רדט)
                                                    בשלושת החדרים קיר אחד מכוסה בטפט בהיר ועדין (צילום: גלעד רדט)

                                                     

                                                    לשניים מחדרי הבנות יש חדר רחצה משותף  (צילום: גלעד רדט)
                                                      לשניים מחדרי הבנות יש חדר רחצה משותף (צילום: גלעד רדט)

                                                       

                                                      שני חדרים מחוברים ביניהם בחדר רחצה משותף, ולחדר השלישי מקלחת צמודה.

                                                       

                                                      העיר מחזירה אהבה

                                                       

                                                      בני הזוג שבעי רצון מהבית. "ההחלטה להישאר בעפולה", מסכם דותן, "היתה ההחלטה הטובה ביותר שעשינו. תמיד אמרתי 'אני נשאר בעפולה לעשות פה משהו למען העיר, שתתפתח ותגדל'. זו עיר חמה ומשפחתית, כולם פה מכירים את כולם. העיר והאנשים שחיים בה מחזירים לנו אהבה, ואנחנו עושים הכל כדי לתת לה ולהם בחזרה".

                                                       

                                                      נוף ירוק בעיר שמחזירה אהבה  (צילום: גלעד רדט)
                                                        נוף ירוק בעיר שמחזירה אהבה (צילום: גלעד רדט)

                                                         

                                                        • מפקח בנייה: חן קרויטורו (חן הנדסה)
                                                        • נגרות: יניב נגר
                                                        • ריצוף: רמי קירי אבן ושיש
                                                        • מסגרות: הדר מעקות
                                                        • טפטים: גולדשטיין
                                                        • רהיטים: דולה רהיטים
                                                        • פרקט ולבנים: Parqueteam
                                                        • קולט אדים: דורון אונטר
                                                        • מרזבים: שי שחם
                                                        • גג ופרגולות: מתן מוגלי
                                                        • קמין: אורטל
                                                        • דלתות: עץ ירוק
                                                        • וילונות: דומוס
                                                        • קרניזים: דקור סטאר
                                                        • חלונות: מרווין
                                                        • תאורה: גדעון קלאס
                                                        • אביזרי נוי: חותם
                                                        • מצעים: אורית טראוב
                                                        • שטיחים: צמר שטיחים
                                                        • בריכה: אדר בריכות שחיה עפולה

                                                         

                                                         

                                                         

                                                         
                                                        הצג:
                                                        כל התגובות לכתבה "עפולה זה לא רק גרעינים: בית משפחה שמשקיף אל שדות העמק"
                                                        אזהרה:
                                                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד