תארוז, אתה עובר דירה: מתי הזמן הנכון להעביר תינוק מחדר ההורים?

הגוזל שלכם גדל והגיע הזמן שיעבור לחדר משלו, או שאולי עדיין לא? סיגל פולר, יועצת שינה, עושה לכם סדר בהתלבטויות ומזכירה מה השיקולים ואיך מחליטים

סיגל פולרפורסם: 30.01.18 09:19
תוך כמה ימים כולם יתרגלו לשינוי. גם האחים הגדולים (צילום: Shutterstock)
תוך כמה ימים כולם יתרגלו לשינוי. גם האחים הגדולים (צילום: Shutterstock)

במרבית הבתים התינוק ישן בחדר עם הוריו בחודשים הראשונים לחייו. כך נוח יותר להיענות לבקשות (הרבות שלו) עם קרבה פיזית, הוא זקוק לחום, בטחון וגם אנחנו מרגישים בטוחים ורגועים יותר כשהוא ממש פה לידנו ויכולת וזמן התגובה שלנו מהיר יותר במקרה של מצוקה בלילה.

 

לאחר פרק זמן מתחילות לעלות תהיות מתי הזמן הנכון להעביר את התינוק לחדר משלו ולצאת מחדר ההורים. כל מחקר מציע על גיל אחר ובכל חודש יוצא מחקר חדש, אבל בשורה התחתונה - זה תלוי רק בכם. בואו בכל זאת נדבר על זה קצת וננסה למנות את השיקולים העיקריים.

 

האמונות שלכם כהורים

האם אתם רוצים להשאיר את התינוק איתכם בחדר כי אתם מאמינים בכך כאידיאולוגיה? האם אתם דוגלים בלינה משותפת או עקרון הרצף? אם כן, אז כמובן שתדבקו באמונות ואל תתנו לגורמים וקולות חיצוניים לערער אתכם. בדקו עם בני הזוג שלכם שהאמונה היא משותפת לשניכם, על מנת לא ליצור בעיות בזוגיות על רקע זה.

 

הבשלות שלכם

מרגיש לכם מתאים לעשות זאת בגיל 3-4 חודשים? זה הזמן המתאים עבורכם. אתם לא מרגישים מוכנים לשחרר את הילד עדיין, אז חכו עם זה. חשוב שכאשר מחליטים לעשות את המעבר הזה הוא יהיה בלב שלם, כשהתינוק בשל לכך וכשאתם מרגישים שזה הדבר הנכון עבורו ועבורכם.

 

האכלות בלילה

כמובן שנוח יותר להניק או לתת בקבוק כשהתינוק כבר ממש שם לידכם, אבל אם שעות ההאכלה הן פחות או יותר במרווחים קבועים ויש כבר קצת יותר סדר בלילה, אז אפשר לעשות את המעבר מהבחינה הזו ולקחת בחשבון שבשביל כל האכלה צריך לצאת מהמיטה ולהגיע לחדר התינוק (כך שכדאי גם לדאוג לכיסא נוח עליו ניתן לשבת ולהאכיל).

 

חרדת נטישה

סביב גיל 7-8 חודשים תינוקות נוטים לפתח חרדת נטישה. אם טרם העברתם את התינוק לחדר משלו, נסו לבדוק איך הוא מגיב כשהוא לא רואה אתכם. האם הוא נלחץ ובוכה? אם כן, חכו שתקופה זו תעבור. אם גם ככה קשה לו להיפרד מכם, זה בטח לא הזמן הנכון להעביר אותו לחדר חדש לבדו. אם חרדת הנטישה טרם התחילה, אין בעיה להעבירו חדר. כדאי רק לקחת בחשבון שברגע שעוברים, אין לחזור אחורה. כלומר, זה החדר החדש שלו ושם הוא נשאר לישון. אחרת תבלבלו אותו והוא לא יבין איפה המקום בו מצופה ממנו להירדם ולישון.

 

הירדמות עצמאית

הורים רבים מעדיפים לחכות שתהיה איזושהי התחלה של למידת הירדמות עצמאית ויכולת לעבור מחזורי שינה לבד בלילה, כדי שלא יצטרכו לקום וללכת לחדר התינוק כל שעה בלילה. אין ספק שזה יהפוך את כל העניין לפשוט יותר. להתחיל ללמד את התינוק להירדם עצמאית או לפחות לקחת מוצץ בכוחות עצמו בלילה, בהחלט יכולה להפוך את המעבר למעט פשוט יותר עבורכם, ההורים.

 

הזוגיות והאינטימיות שלכם

הרבה זוגות מתקשים לחזור לעצמם לאחר הצטרפות תינוק חדש למשפחה. הדינמיקה משתנה, העייפות אינסופית וכמובן שאם הוא גם באותו חדר, אז אין בכלל מה לדבר. אם מרגיש לכם שזה גובה מחיר גבוה מהקשר שלכם ואתם מוכנים להעביר את התינוק לחדר משלו - עשו זאת. חשוב לשמור ולקחת בחשבון את כל בני הבית בהחלטה.

 

אחים נוספים

כבר החלטתם שאתם רוצים להעביר את התינוק, אבל אתם מפחדים שהוא יעיר את הגדולה, שההרדמות יהיו קשות יותר עם שניהם? זוהי אכן דאגה מובנת, אבל לא סיבה למנוע את המעבר. לאחר כמה ימי הסתגלות, הבית מתאזן בחזרה וכולם ישנים מצוין (בהנחה שישנו מצוין לפני כן).

 

איך שורדים את המעבר לחדר?

אחרי שבדקתם והחלטתם שהגיע הזמן המתאים למעבר, איך עושים זאת בצורה היעילה והטובה ביותר ומקלים על ההסתגלות של כל המעורבים?

 

1. הכנת החדר והילדים: ברמה הפיזית, חשוב לוודא שהחדר נעים, נוח ומוכן לשינה. להכין את התינוק הקטן לכך שהוא הולך לעבור לחדר חדש (לבד או עם אחים). כן! הוא מבין! להכיר לו את החדר והסביבה החדשה. וכמובן, להכין את האח הגדול בחדר. זה בסדר שהוא יתנגד, אך אם קיבלתם את ההחלטה, אתם אלו שקובעים וזה מה שהולך להיות. שווקו לו את זה, ספרו לו שהוא האח הבוגר. יכול להיות שיהיה לתינוק קשה בהתחלה, אבל הם יחד ויהיה להם כיף.

 

2. התנהלות בחדר משותף: בין אם זה התינוק או הגדול שמתעוררים בלילה, אל תילחצו מהתעוררות של השני. כן, זה בהחלט עלול לקרות, אבל הם יתרגלו לזה בהמשך. אל תוציאו את הילד שבוכה לחדר שלכם או לסלון כדי להירגע. הרגיעו אותו בחדר שלו. שם מקומו לישון. תוך כמה ימים הם מתרגלים לרעשים אחד של השני ולומדים לחיות ולישון גם ככה.

 

3. טקס שינה: חשוב לבצע את טקס השינה בחדר בו התינוק עומד לישון. מהיום הראשון למעבר שם מתבצע הטקס. זה עוד נדבך בהסתגלות הילד לחדר ומקל על כניסה הדרגתית ורגועה יותר לשינה. בהתאם לגיל, ניתן להחליט אם טקס השינה הוא משותף לאחים או נפרד לכל אחד מהם. אם התינוק הקטן הולך לישון לפני הילד הגדול, הסבירו לילד הגדול שאתם כרגע משכיבים את אחיו ולאחר שתסיימו יהיה לכם זמן המוקדש רק לכם. ניתן לתת לו ספר, משחק או קצת זמן טלוויזיה, כדי להתפנות להשכבת התינוק. כמובן שאם שני ההורים בבית באותו זמן, זה פשוט יותר וכל הורה נמצא עם ילד אחד. גם טקס השינה של הגדול מתקיים בחדר. כן, גם כשהקטן ישן שם. טקס שינה זה משהו רגוע וכאמור, הם באמת מסתגלים לרעשים אחד של השני.

 

4. מענה לבכי: בעיני כשתינוק או ילד בוכה, הוא זקוק לכם. לא משנה אם זה בכי של קושי להירדם, של געגוע או פחד - אתם צריכים להיות שם עבורו. לחבק, ללטף ולהרגיע ויחד עם זאת להעביר את המסר שזהו החדר החדש, זוהי המיטה ופה ישנים.

 

5. היו שלמים עם ההחלטה: לאחר שהחלטתם להעביר את התינוק לחדר משלו או לחדר האחים, חשוב שתעמדו מאחורי ההחלטה. גם אם קשה בלילות הראשונים, לא מוציאים את הילד לחדר שלכם. גם אם האחים הגדולים מתעוררים לא מוותרים. אם בקשיים ההתחלתיים או בכלל תתנו לתינוק אופציה להבין שאם יבכה מספיק הוא יגיע אליכם לחדר, תמצאו את עצמכם בלילות קשים ומאתגרים. התכוננו מראש למספר לילות קשים יותר, היו שם עבורם, אבל אל תחזרו אחורה. זה מכניס להם המון בלבול וחוסר שקט ורק מגביר את הבכי ועוצמתו.

 

הצלחת המעבר ואיך הוא יורגש אצל הילדים תלויה בכם. אם אתם מרגישים שהתינוק מוכן, שאתם בשלים ועשיתם את ההכנות הדרושות, אין סיבה שהמעבר לא יהיה מוצלח. הסתגלות היא טבעית והיא חלק מהדרך. תהיו שם עבורם, תכילו את הקושי, חבקו ואל תילחצו. ממש בעוד כמה ימים זה יהיה מאחוריכם ותקבלו בחזרה את החדר והמיטה שלכם רק לעצמכם (לפחות עד הילד הבא).

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" - מענה תמידי ומיידי לבכי ומלווה משפחות לאחר לידה (פוסט פארטום דולה). חושבת שבכי של תינוק הוא השפה שלו ודרכו היחידה לתקשר עם העולם ולכן יש להיענות לו ולהיות שם עבורו בכל פעם שהוא זקוק לכם.

נשואה לליאור ואמא לתומאס, שבזכותו ובזכות המון לילות לבנים והרדמות מורטות שיער הגעתי לאיפה שאני עכשיו. מאמינה בהעצמת ההורים, חיזוק האינטואיציה שלהם ומתן כלים להתמודדות עתידית.