צילום: שי יחזקאל

להכין קטשופ, אבקת מרק ומיונז בבית - האם זה שווה את הטרחה?

ה־Clean Eating קפצה מדרגה והרשת מוצפת במתכונים ביתיים למוצרים מעובדים כמו חטיף צ'יפס, מיונז וחלב סויה. ניסינו ובדקנו: להכין בבית או להמשיך לקנות בסופר?

לחם כוסמין, מיונז טבעוני,  חלב שקדים וטופו. לקנות או לעשות? (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)
לחם כוסמין, מיונז טבעוני, חלב שקדים וטופו. לקנות או לעשות? (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)

מדד הטעם: 1 = מחריד, 5 = מדהים

מדד הטרחה: 1 = כלום עבודה, 5 = מטרחן בטירוף

____________________________________________________

 

1. חטיף צ'יפס במיקרוגל

--------------------------------

  • למה בבית: חטיפי הצ'יפס המתועשים עמוסים בשמן לא בריא, מלח וקלוריות ריקות. בבית אפשר להשתמש בשמן זית איכותי ולהפחית את כמויות השמן באופן דרסטי.
  • מדד הטעם: 5
  • מדד הטרחה: 4 (לא מסובך להכין אבל צריך לחזור על הפעולה פעמים רבות כדי לקבל כמות מקבילה לשקית צ'יפס מוכן).
  • מדד הכיס: הרבה יותר זול בבית.
  • לעשות או לקנות: לעשות, כי ככה תשיגו שליטה מלאה בכמות הנתרן והשמן באחד המוצרים היותר מתועשים שיש. התוצאה מוצלחת מאוד ופריכה, כך שגם הילדים הכי בררנים אהבו אותה מאוד.

 

מה צריך?

תפוחי אדמה + שמן זית + מלח

 

אופן ההכנה:

1. פורסים במנדולינה את תפוחי האדמה לפרוסות דקיקות. מורחים או מרססים מעט שמן על נייר אפייה ומסדרים אותן בשכבה אחת על הנייר.

2. מרססים או מורחים על הפרוסות מעט שמן זית ומפזרים מלח. מכניסים למיקרוגל ומפעילים למשך 5 דקות. אם הפרוסות לא פריכות כמו חטיף צ'יפס, מפעילים את המיקרוגל עוד חצי דקה עד דקה.

 

צ'יפס במיקרו, מיונז וחרדל (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)
    צ'יפס במיקרו, מיונז וחרדל(צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)

     

    2. מיונז ביתי ללא ביצים

    ---------------------------------

    • למה בבית: המיונז התעשייתי מכיל שמן לא איכותי, חומרים משמרים, מייצבים, חומרי טעם ועוד. המיונז הביתי חף מכל אלה, ובגרסה הטבעונית הוא גם בטוח לחלוטין משום שאינו מכיל ביצים לא מבושלות העלולות לגרום לזיהום של סלמונלה.
    • מדד הטעם: 5 פלוס פלוס.
    • מדד הטרחה: 1
    • מדד הכיס: פחות או יותר אותו הדבר.
    • לעשות או לקנות: לרוץ לעשות. פלא מדהים. לא ברור איך נוזלים כמו שמן וחלב סויה מתאחדים בערבול למרקם נוקשה וסמיך מאוד בדיוק כמו של מיונז והטעם מפתיע ומצוין. יש כאן אפס טרחה והתוצאה מעולה, ומכיוון שאפשר לבחור באיזה שמן משתמשים, הרווח כאן גדול במיוחד.

     

    מה צריך?

    1 כוס שמן או שמן זית בטעם עדין + 1/2 כוס חלב סויה לא ממותק + 2 כפיות חרדל + 3־4 כפיות מיץ לימון + 1/4 כפית מלח

     

    אופן ההכנה:

    שמים את המרכיבים בקערה עמוקה ומעבדים בעזרת מוט בלנדר.

     

    3. ממרח חרדל

    ----------------------

    • למה בבית: חרדל נחשב אמנם לממרח דל קלוריות ובריא, אבל רוב הגרסאות המוכנות מכילות חומרים משמרים, מווסתי חומציות ועוד.
    • מדד הטעם: 3
    • מדד הטרחה: 3
    • מדד הכיס: גרגירי חרדל הם מרכיב לא זול, כך שהעלות זהה.
    • לעשות או לקנות: לקנות. לחרדל שהכנו בבית היה טעם חריף וטעים שמזכיר קצת חזרת, אבל הבעיה הייתה שלמרות שהשתמשנו בבלנדר חזק למדי הוא לא הצליח לטחון את הגרגירים למרקם חלק לגמרי כמו בחרדל קנוי. אפשר גם לקנות ממרח חרדל ללא חומרים משמרים וחומרי עיבוד.

     

    מה צריך?

    1 כוס גרגירי חרדל + 2 כפות חומץ + 1 כף כורכום + מלח

     

    אופן ההכנה:

    1. משרים את גרגירי החרדל למשך כמה שעות או לילה. מסננים ומעבירים לבלנדר עם כל המרכיבים האחרים בתוספת כמה כפות מים.

    2. מעבדים עד לקבלת מרקם חלק (במידת הצורך מוסיפים עוד קצת מים או חומץ או כורכום) עד לקבלת מרקם חלק ככל האפשר.

     

    4. חלב סויה

    ------------------

    • למה בבית: לא כל סוגי חלב הסויה נעשים באותה הצורה. יש מעובדים מאוד ויש שמכילים רק מים ופולי סויה.
    • מדד הטעם: 5
    • מדד הטרחה: 4
    • מדד הכיס: אם אתם צורכים הרבה חלב סויה - שווה מאוד. להכנת ליטר חלב סויה צריך כ־100 גרם פולים שמחירם שקל אחד. מחיר ליטר חלב סויה מגיע לכ-15 שקל.
    • לעשות או לקנות: לעשות, אם יש לכם זמן פנוי ואתם אוהבים את המטבח. החלב שמתקבל הומוגני וטעים מאוד גם ללא תוספות של מלח או סוכר.

     

    מה צריך?

    1 כוס פולי סויה יבשים (לא אדממה)

     

    אופן ההכנה:

    1. משרים את הסויה במים למשך הלילה. שוטפים את הפולים ומעבדים בבלנדר עם 2 כוסות מים.

    2. מסננים ומעבירים את החלב לסיר גדול עם עוד 4 כוסות מים (מרסק פולי הסויה אפשר להכין קציצות). מרתיחים את החלב ומבשלים ברתיחה עדינה במשך 10 דקות, תוך כדי קרצוף רצפת הסיר.

    3. מסננים את החלב שוב עם מסננת ורצוי גם חיתול, מחזירים לסיר, מביאים לרתיחה ומבשלים 10 דקות נוספות.

     

    5. חלב שקדים

    --------------------

    • למה בבית: רוב סוגי חלב השקדים המוכנים מכילים שקדים באחוז נמוך, כנראה בגלל מחירם היקר מאוד.
    • מדד הטעם: 5
    • מדד הטרחה: 1
    • מדד הכיס: ככה־ככה. 100 גרם שקדים יעלו לכם כ־7 שקלים וחלב שקדים מוכן כ־15 שקל.
    • לעשות או לקנות: אם יש לכם זמן פנוי — לעשות. בהכנה הביתית מקבלים חלב שקדים נקי שיוצא טעים מאוד ובלי תוספות.

     

    מה צריך:

    3/4 כוס (100 גרם) שקדים טבעיים + 3 כוסות מים + 1 תמר (לא חובה)

     

    אופן ההכנה:

    1. משרים את השקדים ללילה. מסננים וטוחנים בבלנדר עם המים והתמר למשך כמה דקות.

    2. מסננים ומאחסנים במקרר.

     

    סויה, חלב שקדים וטופו תוצרת בית (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)
      סויה, חלב שקדים וטופו תוצרת בית(צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)

       

      6. טופו ביתי

      ----------------

      • למה בבית: אנשים שטעמו טופו טרי (אפשר להשיג ביפן) טוענים שטעמו משובח בהרבה מטופו בוואקום שנרכש בסופרמרקט.
      • מדד הטעם: 3
      • מדד הטרחה: 5
      • מדד הכיס: אם אתם מכינים את חלב הסויה בבית — משתלם מאוד, אבל אם אתם קונים מוכן — יקר יותר להכין טופו בבית.
      • לעשות או לקנות: לקנות, בלי ספק בכלל. הטופו שהתקבל היה טעים אבל מעט גרגירי, מתפורר ולא חלק ואחיד כמו הקנוי. אפשר לרכוש טופו לא מעובד שמכיל רק פולי סויה ומים.

       

      מה צריך:

      1 ליטר חלב סויה עשוי או קנוי, ללא סוכר או מלח + 3 כפות מיץ לימון טבעי + 1/4 כוס מים + 2־1 כפות חומץ

       

      אופן ההכנה:

      1. מכינים מראש קערה עם מסננת עטופה בחיתול בד. מחממים את החלב בסיר עד ל־70 מעלות, רצוי להשתמש במד חום. מוסיפים לסיר את המים והלימון ומערבבים בעדינות כדי להזיז את הגבן שנוצר.

      2. מבשלים על להבה בינונית במשך 10 דקות. מוסיפים לסיר כף חומץ וממשיכים לערבב בעדינות כ־7 דקות נוספות. במידת הצורך מוסיפים עוד כף חומץ ומבשלים עוד 10 דקות.

      3. מעבירים את הנוזל והגבן לסינון וסוחטים היטב. מעבירים את הגבן לכלי ומהדקים. מקררים כמה שעות במקרר לפני השימוש.

       

      7. לחם כוסמין

      --------------------

      • למה בבית: לחם כוסמין מוכן מכיל כמעט תמיד חומרי שימור ומייצבים שונים. יש פיתות ולחמים מוכנים שאינם מכילים חומרים משמרים אך הם יקרים ופחות זמינים. במתכון הזה משתמשים בגרעין המלא ולכן ערכיו התזונתיים נשמרים במלואם.
      • מדד הטעם: 5
      • מדד הטרחה: 3
      • מדד הכיס: אותו המחיר פחות או יותר.
      • לעשות או לקנות: לעשות. התוצאה הסופית מצדיקה את הטרחה בהכנה. עם זאת, טחינת הגרעינים במעבד המזון לא הייתה קלה, ואפילו מעבד מזון חזק התקשה במשימה.

       

      מה צריך?

      1 שקית (500 גרם) גרעיני כוסמין שלמים + 2 כפיות שמרים יבשים + 1 כף דבש + ½1 כפיות מלח

       

      אופן ההכנה:

      1. שמים את גרעיני הכוסמין בסיר, יוצקים מים רותחים ומכסים למשך כמה שעות או כל הלילה.

      2. מסננים את המים, יוצקים על הגרעינים שוב מים רותחים ומכסים למשך שעתיים או יותר.

      3. מסננים את המים ומעבירים למעבד מזון עם להב פלדה בתוספת השמרים והדבש (בלי המלח). מעבדים ומוסיפים מעט מים בהדרגה עד לקבלת בצק. מוסיפים את המלח וממשיכים לעבד במשך 7־8 דקות לפחות (אפשר להעביר למערבל).

      4. מעבירים את הבצק למשטח מקומח ומעבדים לצורה מוארכת. מעבירים לתבנית אינגליש קייק משומנת לצורך תפיחה עד להכפלת הנפח.

      5. מחממים תנור ל־180 מעלות ואופים בחלק התחתון במשך 45־60 דקות.

       

      לחם כוסמין ואבקת מרק (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)
        לחם כוסמין ואבקת מרק(צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק)

         

        8. אבקת מרק

        -------------------

        • למה בבית: אבקת מרק קנויה מכילה מחזקי טעם וסוכרים, ועם זאת היא שימושית מאוד להרבה מתכונים.
        • מדד הטעם: 5
        • מדד הטרחה: 1
        • מדד הכיס: ככה־ככה. אבקת מרק מוכנה היא לא מוצר יקר, והתבלינים אינם זולים במיוחד.
        • לעשות או לקנות: לעשות, בלי ספק בכלל. לאבקת המרק שהכנו בבית היה מראה וריח כמו של אבקת מרק קנויה, רק בלי כל החומרים המזיקים.

         

        מה צריך:

        1 כוס קמח טפיוקה + 3 כפות שבבי בצל (או אבקת בצל) + 2 כפות עלי כוסברה מיובשים (לא התבלין, אלא הירק מיובש) + 2 כפות פטרוזיליה מיובשת + 1/2 כף שמיר מיובש + 1 כף שבבי שום מיובשים (או אבקת שום) + ½1 כפות כורכום + ½1 תבלין קארי הודי או חוואיג' + 1 כף מלח

         

        אופן ההכנה:

        מעבדים את כל המרכיבים במעבד מזון.

         

        9. לא לנסות בבית: קטשופ 

        -----------------------------------

        ניסינו לא מעט מתכונים, וכולם, ללא יוצא מן הכלל, יצאו לא טעימים. נוסף על כך הם לא הזכירו בטעם ובמרקם את המוצר המקורי, אלא היו גרסה לא מוצלחת של רוטב עגבניות, שלא עבר את מבחן הילדים.

         

         

        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        כשר פרווה
        טבעוני
        דרגת קושי קלה
        דירוג הגולשים (1 מדרגים)
        לחצו על הלבבות כדי לדרג