1. האם התרופה מתאימה למצבכם הרפואי?
ודאו למה משמשת התרופה ואם היא בטוחה לשימוש עבורכם ספציפית. דווחו לרוקח על היריון, הנקה, אלרגיות, רגישויות ומצבים רפואיים כמו סוכרת, בעיות כבד או כליות.
2. האם יש לה השפעות גומלין עם תרופות מסוימות או עם תוספי תזונה?
בדקו שלתרופה אין השפעות גומלין עם תרופות אחרות או עם תוספי תזונה שאתם נוטלים. גם תרופות OTC עלולות לגרום להשפעות גומלין כשהן ניטלות עם תרופות אחרות. דווחו לרוקח על כל תרופה אחרת שאתם נוטלים, גם על תוספי תזונה, שמכילים חומרים פעילים.
>> לבד מול המדף? כנסו לכתבות נוספות במדריך לתרופות ולתוספי תזונה שנמכרים חופשי
3. האם יש לה השפעות גומלין עם מזונות מסוימים או עם אלכוהול?
שאלו אם קיימות לגביה הגבלות על נטילה עם מזונות מסוימים. כמו כן, לחלק גדול מהתרופות יש השפעת גומלין עם אלכוהול. בדקו אם מותר לכם לשתות אלכוהול בתקופה שבה אתם נוטלים את התרופה.
4. מתי ליטול אותה ובאיזה מינון?
בררו עם הרוקח מהם המינונים והתדירות המקסימליים המותרים של התרופה, וכן האם יש ליטול אותה בשעה מסוימת ביום (בוקר, ערב), לפני האוכל, עם האוכל או אחרי האוכל כדי להפיק את מקסימום היעילות מנטילתה.
5. האם היא עלולה לגרום לטשטוש?
חלק מהתרופות עלולות לגרום לטשטוש או לתחושת נמנום. אם כן, אסור לכם ליטול אותן כשאתם נוהגים או מבצעים פעילויות המחייבות ערנות.
6. האם יש לתרופה תופעות לוואי, ואם כן, מהן?
שאלו את הרוקח אם התרופה עלולה לגרום לתופעות לוואי שחשוב שתדעו עליהן, כמו בחילות או הקאות, ומה עליכם לעשות אם הן מופיעות.
7. מהו משך השימוש המקסימלי בתרופה?
לחלק מהתרופות, למשל אלה המכילות קודאין, הגוף עלול להתרגל במשך הזמן - דבר המצריך את הגדלת המינון כדי להשיג את אותה השפעה. יש גם תרופות רבות נוספות המכילות מרכיבים נוספים שאין לצרוך אותם לזמן ממושך.
8. כמה קרוב תאריך התפוגה?
בדקו מהו תאריך התפוגה שרשום על אריזת התרופה (לרוב תחת המונח Exp Date). אם המועד המצוין קרוב מדי, בקשו מהרוקח תרופה שמועד תפוגתה רחוק יותר.
ייעוץ מקצועי: רמי פרחי, רוקח ראשי ומנהל מעבדות פרופשונל, סופר-פארם