מצטלמים ומוחים: כל הפגנות הסלבס על השטיחים האדומים בהוליווד

שמלות שחורות נגד הטרדות הן לא חידוש באוסקר - מבטי דיוויס בבגדי עוזרת בית, כיריקה בפרצוף של האחים וורנר, ועד ניקול קידמן הלבושה לחיסול המלחמה בעיראק

איתי יעקב

|

07.01.18 | 13:34

צנועה בכמות הבד, לא בסגנון. ג'ינג'ר רוג'רס בטקס האוסקר בשנת 1941 (צילום: AP)
צנועה בכמות הבד, לא בסגנון. ג'ינג'ר רוג'רס בטקס האוסקר בשנת 1941 (צילום: AP)
מחאה נגד המלחמה בעיראק. ניקול קידמן וקתרין זיטה ג'ונס עם אדריאן ברודי בטקס האוסקר בשנת 2003 (צילום: AP)
מחאה נגד המלחמה בעיראק. ניקול קידמן וקתרין זיטה ג'ונס עם אדריאן ברודי בטקס האוסקר בשנת 2003 (צילום: AP)
מחאה על הגזענות בחברה האמריקאית. קרלי קלוס באוסקר, 2017 (צילום: Gettyimages)
מחאה על הגזענות בחברה האמריקאית. קרלי קלוס באוסקר, 2017 (צילום: Gettyimages)

עונת הטקסים שתיפתח הערב עם פרסי גלובוס הזהב, צפויה להפוך לזירת מחאה. כפי שפורסם לאחרונה, שחקניות רבות הודיעו כי יגיעו לטקס לבושות שמלות ערב שחורות כאות מחאה על ההטרדות המיניות בהוליווד, ואליהן יצטרפו לא מעט שחקנים גברים שהודיעו כי ילבשו שחור לטקס לאות הזדהות (עם טוקסידו שחור, כך נראה, קל יותר לציית לקוד הלבוש החדש). עוד נודע בסוף השבוע האחרון כי בנוסף לקוד הלבוש השחור, שחקניות רבות, ביניהן אמה סטון, אמריקה פררה, ג'סיקה צ'סטיין ואחרות, יתייצבו הערב על השטיח האדום עם סיכה ועליה הכיתוב Time's Up, כשם התנועה החדשה למאבק בהטרדות מיניות בכל ענפי התעסוקה.

 

 

מאחורי הסיכה עומדות השחקנית ריס ווית'רספון ומעצבת התלבושות הנודעת אריאן פיליפס (שעובדת בצמוד למעצב טום פורד ומדונה), שנפגשו לפני כחודש במפגש של סוכנות הטאלנטים הגדולה בארצות הברית CAA, כדי לדון כיצד לפעול בנושא הטרדות מיניות. "ריס ביקשה ממני לבוא למפגש וסיפרה שהשחקניות הולכות ללבוש שחור. היא ביקשה שאשקול ליצור סיכה למועמדים לפרסים ולמגישי הפרס", סיפרה פיליפס להוליווד ריפורטר. "עמדנו לפני תקופת החגים, אבל אמרתי שאעשה זאת, ויחד עם מייקל שמידט, מעצב התכשיטים הנודע מלוס אנג'לס, יצרנו את הסיכה".

 

 

הסיכה שעיצבו פיליפס ושמידט היא בצורת מלבן שחור ועליו מתנוסס כיתוב כסוף ובולט של שם הארגון TIME'S UP. במקביל, השיקו בארגון מוצרים נוספים, ובהם גם חולצות טי, ויצאו בקריאה נרגשת לבתי אופנה ולמעצבים לתרום לקרן, שכבר גייסה 13 מיליון דולר מתרומות של שחקנים ואנשי תעשיית הקולנוע. "אני לא יכולה לחשוב על שותף הולם יותר ממותגי אופנה שיתרמו לקופה שלנו, לאחר שבנו את הקריירה שלהם בעזרת שחקניות על השטיח האדום", הוסיפה פיליפס, ושחררה עוד רמז לדילים מאחורי הקלעים: "מותגים שיבינו את החשיבות החברתית הזו, יזכו לתשומת לב, ואשמח לעשות איתם עסקים בעתיד".

 

אלא שהמחאה הצפויה לבלוט הלילה במלבושיהם של כוכבי הוליווד היא לא הראשונה, וודאי לא האחרונה שנראתה על השטיחים האדומים. הנה תזכורת לכמה מהם.

 

2017: סרט כחול נגד גזענות באוסקר

השחקניות רות נגה ואמה סטון, והדוגמנית קרלי קלוס, היו בין הנציגות הבולטות של המחאה באוסקר 2017, כשהופיעו על השטיח האדום ובאפטר פארטיז של הטקס כשהן עוטות סיכה כחולה של ACLU - האיגוד האמריקאי לחירויות אזרחיות, שהוקם בשנת 1920. הסיכה הביעה מחאה כפולה בגזענות בחברה האמריקאית - כנגד היעדרותם של שחורים מרשימות המועמדים לאוסקר בשנים האחרונות, וכנגד התבטאויותיו הגזעניות של נשיא ארצות הברית הנכנס דונלד טראמפ, שהושבע לתפקיד חודש קודם לכן.

 

סיכה כחולה של ACLU - האיגוד האמריקאי לחירויות אזרחיות. קרלי קלוס, רות נגה, מישל מונהאן ובוסי פיליפס (צילום: Gettyimages)
    סיכה כחולה של ACLU - האיגוד האמריקאי לחירויות אזרחיות. קרלי קלוס, רות נגה, מישל מונהאן ובוסי פיליפס(צילום: Gettyimages)

     

    2003: שמלות שחורות נגד המלחמה בעיראק

    גם רעיון השמלות השחורות במחאה הצפויה הלילה אינו חדש. כבר בטקס האוסקר בשנת 2003 פקדו את השטיח האדום שחקניות כניקול קידמן, ג'וליה רוברטס, מריל סטריפ וג'ינה דיוויס בשמלות ערב שחורות, כאקט של מחאה נגד המלחמה בעיראק, אליה נשלחו עשרות אלפי חיילים אמריקאים באותם ימים, חלקם שבו למולדתם בארונות קבורה. על אף הקריאות לביטול הטקס, לבסוף הוא נערך במתכונת מעט מצומצמת, כשעל השטיח האדום הוצבו 14 צלמים בלבד, בהשוואה למאות שניתן לספור מדי שנה. קידמן עצמה, שזכתה אותה שנה בפרס האוסקר לשחקנית הטובה על תפקידה כ-וירג'ינה וולף בסרט "השעות", הסבירה כי החליטה להגיע לטקס, כי "האמנות נמצאת מעל לכל".

     

    הנשים בשחור. ג'וליה רוברטס, ניקול קידמן, ג'ינה דיוויס וקמרון דיאז (צילום: AP)
      הנשים בשחור. ג'וליה רוברטס, ניקול קידמן, ג'ינה דיוויס וקמרון דיאז(צילום: AP)

       

      1993: סיכות אדומות נגד אפליית חולי איידס

      בעידן של יחצנים וסוכנים השומרים על שחקנים מפני פליטות פה ואמירות פוליטיות שעשויות לעלות להם בתפקיד הבא בקולנוע, נדיר יותר לראות היום שחקנים שמנצלים את בימת הטקס שניתנה להם להענקת פרס במטרה לקדם אג'נדות חברתיות חשובות, כפי שעשו בזמנו השחקנים (ובני הזוג דאז) סוזן סרנדון וטים רובינס, שעלו להגיש את האוסקר כשהם עונדים סיכות אדומות למאבק במחלת האיידס. "HIV אינו פשע!", זעקה סרנדון על הבמה, בימים שבהם הנגיף עדיין נחשב היה כגזר דין מוות, והשניים יצאו בקריאה ברורה לממשל האמריקאי לשחרר את 206 העצורים מהאיטי שאובחנו כנשאי HIV, שהוחזקו בבסיס הצבאי במפרץ גואנטנמו, לאחר שנאסרה כניסתם לארצות הברית.

       

      "HIV אינו פשע!" סוזן סרנדון וטים רובינס (צילום: AP)
        "HIV אינו פשע!" סוזן סרנדון וטים רובינס(צילום: AP)

         

         

        1941: שמלות צנועות כאות לסולידריות כלכלית

        בשנה שבה הצטרפה ארצות הברית למלחמת העולם השנייה התבקשו השחקניות להגיע לטקס האוסקר בשמלות צנועות ולא מנקרות עיניים, כאות לסולידריות כלכלית עם האומה האמריקאית. השחקנית ג'ינג'ר רוג'רס בחרה להשתמש במינימום בד, והגיעה בשמלת תחרה שקופה שעוררה הדים, ולא בהכרח סביב צניעותה.

         

        סולידריות כלכלית עם האומה האמריקאית. ג'ינג'ר רוג'רס (צילום: AP)
          סולידריות כלכלית עם האומה האמריקאית. ג'ינג'ר רוג'רס(צילום: AP)

           

          1936: שמלה עלובה כמחאה על חוזה דרקוני

          כבר בעשור הראשון לקיומו של טקס האוסקר בחרה השחקנית בטי דייוויס למחות במלבושיה כנגד החוזה הדרקוני שעליו הוחתמה על ידי אולפני האחים וורנר, כשהופיעה בשמלה במראה של "עוזרת בית", שיצר עבורה מעצב התלבושות אורי ג'ורג' קלי, שהיה מהפופולאריים בהוליווד של אותם ימים.

           

          שמלה במראה של "עוזרת בית". בטי דיוויס (צילום: AP)
            שמלה במראה של "עוזרת בית". בטי דיוויס(צילום: AP)

             

            ______________________________________________________

             

            ומהן השמלות הבלתי נשכחות של טקס גלובוס הזהב בכל הזמנים?

            שמלות של זהב. לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: AP)
            שמלות של זהב. לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: AP)

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד