את פני הבאים לבית המשפחה, במושב אוהד שבחבל אשכול בנגב, מקבלת פרגולת רעפים הפרושה מעל המרפסת הקדמית כולה, ונשענת על עמודים שכוסו בלבנים מפירוק. יחד עם קיר הכניסה, שחופה גם הוא בלבנים, והקיר שנבנה על הגג ומסתיר את מנועי המזגנים והדודים, נוצר לבית מראה מיוחד ויוצא דופן במושב החקלאי שמורגל בבנייה פשוטה ובגגות שטוחים.
בעלי הבית, בני 40 והורים לארבעה (2, 8, 11, 13), הקימו את ביתם במושב כבר לפני 15 שנה. הוא יליד המושב והיא גדלה במושב במרכז הארץ, ואת ביתם, בן 200 המטרים הרבועים, הם בנו בנחלה המשפחתית, מתוקף זכותו כבן ממשיך.
בשנים האחרונות שהתה המשפחה בחו"ל, ולקראת שובם לארץ, לפני כשנה, החליטו לשפץ את הבית ולהגדילו. למשימה גויסה מעצבת הפנים מיכל סמץ, גם היא בת המושב. "הם לא ידעו להגדיר מהו הסגנון העיצובי שהם רוצים", מספרת סמץ, "אז דיברו על ביתיות וחום, ושלחו תמונות של בתים שהם אוהבים לצורכי השראה. מהתמונות שאבתי את הרעיון להביא מראה מעט טוסקני לעוטף עזה".
מיקומו של הבית בקצה המגרש, כשהגינה פונה לכיוון הרחוב, היה מאתגר. מדשאה גדולה ושביל של אבני מדרך מוביל מהגדר אל דלת הכניסה. "רציתי ליצור אינטימיות", מספרת סמץ. "הזמנו גדר מאווררת ונטענו צמוד אליה עצי הדר. העצים נשתלו במקור בפרדס של סבא של בעל הבית בשנה שבה הוא נולד, והעתקנו חלק מהם לגינה". יחד עם צמחייה גבוהה נוצר חיץ בין הבית לבין הכביש.
דלת הכניסה נפתחת למבואה עם קיר מחופה בלבנים, וכנגדו שידה שחורה שעליה הוצב סמובר שהביאו בני הזוג ממוסקבה.
במסגרת השיפוץ שונתה חלוקת הפנים של הבית: מעין פטיו שהיה מול דלת הכניסה נסגר והפך לחדר משפחה; מקלחת הילדים המקורית הפכה לחדר ארונות שמשרת את חדרי הילדים ומולו יש חדר רחצה מרווח; חלל פתוח נוסף נסגר והפך לחדר ילדים נוסף. "לבית יש מרחב ציבורי גדול מאוד", אומרת סמץ, "והיה לי חשוב לייצר בו חמימות. לשם כך השתמשנו, בין השאר, בפרקט שעשוי מקורות עץ אלון רחבות וארוכות בגוון חום חם ובגימור לקה, שהוא פרקטי יותר".
הסלון נפתח לגינה
משמאל לדלת הכניסה נמצא הסלון, ובני הבית, שמרבים לארח, ביקשו שיהיו בו הרבה מקומות ישיבה. לשם כך נרכשו שתי ספות זהות, שרופדו האחת בבד כחול והשנייה בבד אפור. על שטיח אפור בהיר במרכז ניצבים גם שני שולחנות עץ שנרכשו בשוק הפשפשים וכיסא נדנדה שהיה ברשות בעלי הבית. ויטרינות גדולות, שהותקנו בחלונות שנפתחו בשיפוץ, מאפשרות יציאה ישירה מהסלון לגינה.
המטבח, נסתר מאחורי קיר הלבנים של המבואה, בנוי בצורת האות ח'. הוא כולל שתי צלעות של ארונות נמוכים ואחת של ארונות גבוהים. מעל משטח העבודה והכיור יש חלונות גדולים הפונים לחצר. דלתות הארונות עוצבו עם מסגרת עדינה ובצביעה שולב גוון מושחר, שמדגיש את המסגרת הפנימית. על הקיר הורכבו מדפי עץ קטנים בתפזורת. במרכז ניצב אי, המשמש כשולחן בגובה משטח העבודה, ולצדו כיסאות מרופדים.
למטבח צמוד ממ"ד, המשמש כחדר עבודה. לצדו דלת שמחברת לחניה, צבועה בטורקיז תואם לצבע המנורות מעל האי במטבח.
פינת האוכל מוקמה מול הכניסה, במרחב פתוח ומרווח בין המטבח לסלון. בני הבית ביקשו שתכלול עשרה מקומות ישיבה קבועים, ואפשרות לפתוח ולהגדיל את השולחן בקלות, כך שיכיל מקומות ישיבה ל-40 איש. השולחן הוא שולחן עץ עתיק עם רגליים מגולפות, שהיה בשימוש המשפחה גם לפני השיפוץ, והוא ניצב על שטיח דק בצבע חול.
פינת משפחה צבעונית
פינת האוכל צמודה לקיר שאינו מגיע עד התקרה ומפריד בינה לבין פינת משפחה. בעלי הבית ביקשו שלילדים יהיה מקום אינטימי שבו יוכלו להתפרקד, ובשיפוץ נסגר בקיר מעין פטיו שהיה בבית, וכך נוסף לו מרחב חדש. בחלקו התחתון של הקיר המפריד, לכיוון פינת האוכל, נבנו ארונות אחסון עם דלתות שקופות, ובחלקו העליון שולבה משרבייה מוזהבת, שמייצרת תחושה מאווררת.
המרבץ הורכב, בהשראת אם המשפחה (שאותה מתארת סמץ כ"צבעונית במיוחד") מכריות רבועות, מרופדות בבדים בצבעים ובדוגמאות שונות, שניתנות לפיזור בחלל. תחת המשרבייה המוזהבת יש מדף להנחת פריטי נוי ודליי פופקורן.
פינת רחוב פנימית
אל אגף הילדים בבית מובילה מה שסמץ מכנה "פינת רחוב", שמוקמה לצד הקיר שמול המטבח. בעבר היה צמוד לקיר הזה קמין, שעליו החליטו בני הבית לוותר.
הקיר חופה בלבנים ולידו הוצבו שתי כורסאות מרופדות - אחת ירוקה ושנייה בוורוד מעושן - ושידת עץ שהובאה מבית אמה של בעלת הבית. "הסלון רחוק מהמטבח ואין קשר בין שני המרחבים", מסבירה סמץ, "את רוב הזמן המשפחה מעבירה במטבח, ורציתי לייצר פינה נוספת, שבה ניתן יהיה לקרוא או לעבוד במחשב נייד".
אגף חדרי הילדים כולל שלושה חדרי שינה, חדר ארונות וחדר רחצה מרווח, שעוצב לבקשת בעלת הבית בהשראה יוונית, עם אריחים בצבעי כחול ולבן. לארון העץ הותאם כיור גדול במיוחד, עם שני ברזים. "המשכתי את עיבוי הגבס מהניאגרה", מספרת סמץ, "והקפתי את חדר הרחצה במדף עץ, שעליו מונחים מוצרי טואלטיקה ועציצי נוי".
משאל פייסבוק על גוון השידה
מחדר ההורים יש יציאה החוצה, לפינת ישיבה קטנה בוורוד פוקסיה. אחד מקירות החדר חופה בטפט בגוון כחול, שבמרכזו חלון הממסגר את פריחת הבוגונוויליה.
רצפת חדר הרחצה הצמוד חופתה באריחי קרמיקה מעוטרים בשחור ולבן. השידה צבועה בורדו. "ערכתי משאל בפייסבוק על גוון השידה", מספרת סמץ. "אני רציתי ירוק בקבוק, אבל לבעלת הבית היה קשה עם הגוון הזה. למרות שהרוב בחרו בירוק, הלכנו על הבורדו".
שירותי האורחים, הממוקמים במעין מבואה קטנה בין הסלון לחדר ההורים, טויחו באפור, ועבורם נבחרו אריחים בצורת כינורות בגווני אפור, חמרה ושחור. הכיור השחור נעשה בעבודת יד והוא מונח על משטח מעץ.
מטבח חיצוני ובית עץ לילדים
בחצר, צמוד לבית, מתחת לפרגולה נוספת, יש פינת הסבה, מטבח חוץ ושולחן אוכל גדול מעץ. הקיר האחורי של אזור האכילה החיצוני עשוי מסרגלי עץ שנצבעו בגוון שמנת ועליהם תלויות אדניות צבעוניות.
המטבח החיצוני, שמוסתר מאחורי דלפק גבוה, כולל עמדת בישול וארונות. יש בו מקרר, כיור וכלי אוכל, שמקלים על אירוח בחוץ. הפינה צופה לעבר המדשאה רחבת הידיים ובית עץ שנבנה עבור הילדים.
- קבלן שיפוץ, כולל פרגולת הכניסה: אשר הרוש
- קבלן פיתוח, מטבח חיצוני וריהוט חוץ: ביאוגרדן
- חימום תת ריצפתי: פתרונות חימום - אאא בנית
- חשמל חכם: SD SYSTEMS
- דלת כניסה ומשנית: דלתות כפר חוגלה
- דלתות פנים: דואט B2B
- לבנים: קרן סטון
- פרקט, וילונות וטפט: יוריסטה סנטר
- נגרות: הנגריה של נדב
- משרבייה: דקובריק
- אריחים וכלים סניטריים: טרבלסי קרמיקה
- פינות רביצה פנים וחוץ, הדומים ושולחנות קפה: סיטקה
- מנורות: טליה גופי תאורה
- אלומיניום: פ.א. כוכב
- תאורת חוץ: אופק תאורת חוץ ופנים
- ספות בסלון: KIYANO SHOW ROOM
- כורסאות ב''פינת רחוב'': בדולינה
- שטיחים, כריות: מיקלולה
- פריטים משלימים: פשוט לעצב יפה, נעמי גלריה לתאורה וריהוט, אסופה, יערה ניר כחלון, שיר סניור, טלי יאלונצקי, רהיטי וינטאג', צחי נבו, לה פורט בלאנש, משתלת ארמון בחול
- סטיילינג לצילומים: רעות פרידמן ברוכי
-------------------------------------------------------------
לא רחוק משם, בקיבוץ ניר עם, בית בשחור, חום ולבן. לחצו על התמונה לכתבה המלאה: