אוהבים לצלם סלפי? ייתכן שאתם סובלים מהפרעה נפשית

מחקר חדש קובע כי לקיחת תמונות עצמיות ופרסומן ברשתות החברתיות בצורה אובססיבית, היא סימן להפרעת אישיות בשם סלפיטיס. איפה אתם על הסקלה?

איתי יעקב

|

17.12.17 12:40

סלפי הפרעה נפשית סלפיטיז צילום עצמי
סלפי הפרעה נפשית סלפיטיז צילום עצמי (סלפי על המסלול. שבוע האופנה בסין)
סלפי הפרעה נפשית סלפיטיז צילום עצמי טומי הילפיגר
סלפי הפרעה נפשית סלפיטיז צילום עצמי טומי הילפיגר (הכוריאוגרפיה של הסלפי. טומי הילפיגר ודוגמניות בתצוגה שלו)
סלפי הפרעה נפשית סלפיטיז צילום עצמי אלן דג'נרס ברדלי קופר ג'ניפר לורנס צ'יינינג טייטום מריל סטריפ
סלפי הפרעה נפשית סלפיטיז צילום עצמי אלן דג'נרס ברדלי קופר ג'ניפר לורנס צ'יינינג טייטום מריל סטריפ (מאז נבחר הסלפי כמילת השנה של מילון אוקספורד, מדובר במכה עולמית חוצה גבולות, מגדרים ומעמדות. אלן דג'נרס, ברדלי קופר, ג'ניפר לורנס, בראד פיט, מריל סטריפ וכוכבים נוספים בטקס האוסקר)
סלפי הפרעה נפשית סלפיטיז צילום עצמי אמילי רטאייקאוסקי נינה אגדל קונסטנס יבלונסקי
סלפי הפרעה נפשית סלפיטיז צילום עצמי אמילי רטאייקאוסקי נינה אגדל קונסטנס יבלונסקי (סלפי גם בשורה הראשונה. תצוגת אופנה של DKNY בניו יורק)

מי לא מזהה כבר ממרחקים את הכוריאוגרפיה של הסלפי: היד עם הנייד מושטת מעלה אל מול הפנים, בזווית מחמיאה של 45 מעלות, השפתיים מתכווצות למצב ברווז והעיניים נפתחות לרווחה. הדרך לסלפי המושלם כבר מזמן אינה נחלתן הבלעדית של מתבגרות צעירות מדור המילניום. מאז נבחר הסלפי כמילת השנה של מילון אוקספורד, מדובר במכה עולמית חוצה גבולות, מגדרים ומעמדות, וכוללת מלבד האזרח הפשוט, גם נשיאי מדינות, כוכבי ספורט, דוגמניות, שחקניות, וכמובן, קים קרדשיאן אחת, שכבר בשנת 2015 איגדה את תמונות הסלפי שלה לספר התצלומים Selfish, בהוצאת Rizzoli היוקרתית.

 

צילום: Gettyimages
הכוכבת הבלתי מעורערת של הז'אנר. קים קרדשיאן עם נעמי קמפבל (צילום: Gettyimages)

 

אלא שמחקר חדש שפורסם בימים אלו על ידי חוקרים מהאוניברסיטאות נוטינגהאם טרנט באנגליה ובית הספר תיאנגרג'אר לניהול בהודו, טוען כי צילומי סלפי אובססיביים הם לא פחות מהפרעה נפשית חדשה, סלפיטיס.

 

A post shared by Gal Gadot (@gal_gadot) on

 

המחקר בוצע ב-400 בני אדם בהודו, שבה אחוז משתמשי הפייסבוק הגדול בעולם, ואחוז מקרי המוות הגדול ביותר של אנשים כתוצאה מתאונה בעת לקיחת סלפי. בשנת 2015, למשל, 27 בני אדם נהרגו בעולם מתאונה בעת ביצוע סלפי, יותר ממחציתם בהודו.

 

צילום: Gettyimages
כולם בפריים? ג'יג'י חדיד, דוטזן קרוס, לילי דונלדסון, ג'ארד לטו וקארין רויטפלד (צילום: Gettyimages)

 

החוקרים העריכו את תשובות הנבדקים לשאלות כמו "אני מרגיש יותר פופולארי כשאני מפרסם את עצמי במדיה חברתית", או "כשאני לא מצלמת סלפי, אני מרגישה מנותקת מקבוצת החברים שלי", ומצאו, בין היתר, כי קיים קשר בין חיזוק הדימוי העצמי לנטילת סלפי, כמו גם התעוררות של דופמין בגוף כתגובה לקבלת לייקים על תמונות, כמעין טפיחה וירטואלית על השכם.

 

צילום: AP
לא לשכוח פני ברווז. קנדל ג'נר (צילום: AP)

 

האם גם אתם לוקים בסלפיטיס? תוכלו לגלות אם אתם סובלים מההפרעה הנפשית על פי הסולם הבא:

 

אם אתם מצלמים שלושה סלפיז ביום, ללא צורך לפרסם אותם ברשתות החברתיות – כנראה שיש לכם הפרעת סלפיטיס גבולית. אם אתם מצלמים שלושה סלפיז ביום וגם מפרסמים אותם – על פי המחקר אתם סובלים מהפרעת סלפיטיס אקוטית. צילום בלתי נשלט ופרסום של יותר משש תמונות ביום, מוגדר כהפרעה כרונית שעלולה לפגוע בתפקוד היומיומי.

 

 

כך או כך, אנחנו ממתינים למחקר הבא, שיבדוק את אחוז הסובלים מהפרעת הסלפיטיס בתעשיית האופנה והבידור. מבלי לחקור לעומק, אנחנו יכולים להעיד כי מדובר בתעשייה בהפרעה.

 

______________________________________________________

 

ואיך הפכה אדווה אבואה לדוגמנית השנה?

צילום: Gettyimages
אדווה אבואה דוגמנית השנה בריטניה אנגליה (צילום: Gettyimages)

 

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד