שפרה קורנפלד: 'כדי שיבוא שינוי צריך להתחשבן גם עם האהובים'

קורנפלד משיקה מועדון קריאה בהשראת אופרה ווינפרי, ומסבירה מדוע היא חוששת לחייך לגברים, ולמה היא רואה מאבק בין המינים גם כשהיא מסתכלת על הספרייה

שפרה קורנפלד מתראיינת לשער "לאשה" ועונה על שאלות טריוויה (השאלות נכתבו בעזרתה של יוענה גונן)
צילום: אורי דוידוביץ' עריכה: אמיר סולומון
שפרה קורנפלד. "כמות הפעמים שאני צריכה לא לחייך לגבר שהייתי שמחה לחייך אליו – שלא יחשוד בטעות שאני מפלרטטת – היא עצומה" (צילום: אייל נבו, סגנון: חיה וידר)
שפרה קורנפלד. "כמות הפעמים שאני צריכה לא לחייך לגבר שהייתי שמחה לחייך אליו – שלא יחשוד בטעות שאני מפלרטטת – היא עצומה" (צילום: אייל נבו, סגנון: חיה וידר)
"עכשיו יש מהפכה - והיא מהממת" (צילום: אייל נבו, סגנון: חיה וידר)
"עכשיו יש מהפכה - והיא מהממת" (צילום: אייל נבו, סגנון: חיה וידר)

בעיצומו של קמפיין MeToo# יצאה שפרה קורנפלד מדירתה הנאה במרכז תל־אביב, ופגשה ברחוב את בעל המכולת השכונתית. "בוקר טוב", אמר לה, והוסיף: "אני מקווה שזה בסדר להגיד 'בוקר טוב'".

 

מה ענית?

"האמת היא שזה קצת הרגיז אותי, אז עניתי לו שבוקר טוב זה בסדר גמור, אבל השאלה אם זה בסדר כבר פחות נעימה לי. זה לא שהוא חשש לפגוע, זו הייתה אמירה קצת מתריסה נגד האווירה הציבורית, כמו להגיד: 'חמודה, אם לא תירגעו לא נגיד לכן גם בוקר טוב'".

 

כשהגיעה הביתה סיפרה לבעלה, מולי שגב, העורך הראשי של "ארץ נהדרת", על ההערה המשונה. שבועיים אחר כך הפכה השיחה הסתמית הזו למערכון בתוכנית הפופולרית: חבורת גברים שיושבת בפרזנטציה מפריעה לשני כהן בשאלות לגבי מה אסור להם להגיד.  

 

"תמיד יש לי ספר בתיק, למקרה שיזדמן לי רגע פנוי לא צפוי" (צילום: אייל נבו, סגנון: חיה וידר)
    "תמיד יש לי ספר בתיק, למקרה שיזדמן לי רגע פנוי לא צפוי"(צילום: אייל נבו, סגנון: חיה וידר)

     

    קורנפלד (37), זוכת העונה הראשונה של "האח הגדול", מנחה בהצלחה את התוכנית היומית "מועדון תרבות" (ערוץ כאן 11, 23:30), ובזמן שנותר בין ניהול הבית לגידול הבנות עמליה (שבע) ודריה (שלוש וחצי) היא מעדיפה לקרוא ספרים. לא פחות מ־11 ספרים מונחים ליד מיטתה, חלקם לעיון בלבד, חלקם לקריאה מעמיקה, והם מצטרפים להמוני הספרים בספרייה שבסלון. לפני שלוש שנים הוציאה ספר בעצמה, "החצי השני של הלילה" (הוצאת זמורה־ביתן), ששאב השראה מילדותה ברובע היהודי בירושלים, ובעבר גם כתבה טור אישי ב"לאשה".

     

    חיבתה הגדולה לספרות הולידה לאחרונה את הפינה "מועדון קריאה" (בשיתוף "צומת ספרים"),

    "ביקשתי מאנשי ספרות המלצות לתוכנית, ואיש מהגברים שפניתי אליהם לא המליץ על ספר שכתבה אישה. אחד מהם אמר לי: 'האמת, אני לא כל כך קורא נשים'"

    בהשראת תוכניתה של אופרה ווינפרי, שתשודר במסגרת "מועדון תרבות", ובה תבחר בכל חודש את "ספר החודש" שיזכה לליווי חודשי בכתבות ובראיונות. 

     

    איך התחילה הפינה?

    "מהכיוון הפמיניסטי דווקא. מזה שהורדתי מהמדפים שלנו את כל הספרים שכתבו גברים, ונדהמתי לראות כמה מעט נשארו. זה נוח לחשוב שכל אחד יכול לכתוב, אבל השאלה היא האם כל אחד יכול לפרסם. בצמרת הספרות הישראלית יש ארבעה גברים: עמוס עוז, מאיר שלו, דוד גרוסמן וא.ב. יהושע. ואיפה הנשים?"

     

    אני יכולה לחשוב על די הרבה סופרות שנמצאות אצלי בצמרת, נגיד צרויה שלו.

    "גם אצלי הצמרת כוללת גם סופרות, אבל לא בחנויות הספרים, שזה אבסורד, כי רוב הקונים הן קונות. סופרות לא נחשבות פה לאוטוריטות שיבקשו מהן מאמרי מערכת, למשל".

     

    ואפילו בספרייה הפרטית שלך רוב הספרים הם של סופרים גברים.

    "זה בגלל שהספרייה מורכבת מספרים שלי ושל מולי, ובאמת רוב ספרי הנשים שמצאתי היו שלי. ספר שכתבה אישה אוטומטית מקוטלג כ'ספרות נשים', והסקרים מוכיחים שגברים לא קוראים 'ספרות נשים'. לקראת הפינה החדשה ביקשתי המלצות מכל מיני אנשי ספרות כדי לא להסתמך רק על הטעם האישי שלי, והתפלאתי לגלות שאיש מהגברים שפניתי אליהם לא המליץ על ספר שכתבה אישה. אחד מהם אמר לי בפירוש: 'האמת, אני לא כל כך קורא נשים'".

      

    יש לך הסבר להבדלי הקריאה בין נשים לגברים?

    "קריאה היא בהכרח חוויה אמפטית, ולנשים יותר טבעי להזדהות עם מישהו שהוא לא הן. אני לא חושבת שזה הבדל טבעי בין גברים ונשים, אבל אני חושבת שאת הבנות מלמדים מגיל צעיר להזדהות עם האחר יותר מאשר את הבנים".

     

    עם אסתר רדא ב"מועדון תרבות" (צילום: יאיר מיוחס)
      עם אסתר רדא ב"מועדון תרבות"(צילום: יאיר מיוחס)

       

      "לוחמות לא חמות" 

       

      אביה, יוסף קורנפלד, עלה לארץ בגיל 21 ופגש פה את רות, שעלתה מקנדה. בתוך זמן קצר שניהם חזרו בתשובה והחליטו להתחתן ולהקים בית יהודי כשר ברובע היהודי בירושלים. כמה שנים אחר כך התרופפה אחיזתה של רות בדת, עד

      "כשיש ילדים צריך לעשות שולם עם כל הקושי. החלטתי להיפטר ממעגל הקסמים השלילי שהכביד לי על הנפש. גם מולי מאוד התעקש איתי, הוא אמר: 'איך שאת מתנהגת להורים שלך, הבנות שלך יתנהגו אלייך'"

      שלבסוף בחרה בחילוניות והתגרשה מבעלה.

       

      כשהוריה התגרשו, אמה עזבה לקנדה, אביה נישא מחדש לאישה שהייתה בעצמה אם לשישה ועבר לביתה. שפרה, שהייתה רק בת 15, מצאה את עצמה מטופלת באחיה הקטנים. "ההורים לא היו ממש סמכותיים ולא ממש נוכחים, ובמובן הזה דווקא הרקע הדתי היה המזל שלנו, כי זה נתן לנו מסגרת וגבולות שההורים לא ידעו לתת", היא אומרת.

       

      איך הקשר שלך עם ההורים היום?

      "יש כעס ויש קושי, היו שנים שלא רציתי שום קשר עם שניהם, אבל יש גבול לאנרגיה שאני יכולה להפנות לדברים שקרו לי בעבר. היום אנחנו בשולם".

       

      איך זה קרה?

      "כשיש ילדים צריך לעשות שולם עם כל הקושי. החלטתי להיפטר ממעגל הקסמים השלילי שהכביד לי על הנפש. גם מולי מאוד התעקש איתי, הוא אמר: 'איך שאת מתנהגת להורים שלך, הבנות שלך יתנהגו אלייך'. חששתי להעביר את הפתולוגיה הזאת לבנות שלי ולכן לקחתי על עצמי לעשות..."

        

       

      A post shared by Shifra Cornfeld (@shifra_c) on

        

      מתי חזרת בשאלה?

      "לקראת סוף התיכון, רגע לפני הגיוס. אמנם התגייסתי כשכבר הייתי כמעט חילונית, אבל בצבא נאחזתי בדת, כי הזהות שלי כ'בת של רב' די שמרה עליי מכל מיני הטרדות למיניהן".

       

      את מתכוונת הטרדות מיניות?

      "כן. בצבא זה שמר עליי, אבל אני לגמרי אחת מתוך אחת. אמנם

      "לא הוטרדתי מינית במובן הפלילי, אבל חשבו שאם קיבלתי חמשוש, זה כי אני אישה ובטח עשיתי למישהו עיניים. היה לזה שם במג"ב, 'כוח החור' והבנות כונו בזלזול  'לוחמות לא חמות'"

      לא הוטרדתי במובן הפלילי – אף אחד לא דחף אותי לקיר ואף אחד לא התנפל עליי בסמטה חשוכה – אבל אם קיבלתי חמשוש, אז ברור שחשבו שזה לא כי הצטיינתי, אלא כי אני אישה ובטח עשיתי למישהו עיניים. היה לזה אפילו שם, 'כוח החור'. שירתי במג"ב, וכל הבנות היו מכונות בזלזול 'לוחמות לא חמות'. עד היום, ככל אישה שמסתובבת במרחב הציבורי, גם אני מוטרדת כל הזמן".

       

      אז קמפיין MeToo# משמח אותך?

      "כן, משמח אותי שאנחנו מתחילות לדבר גם על הניואנסים ולא רק על השחור־לבן, כי המקרים המובהקים הם ברורים, אבל הרבה יותר קשה לשנות את הנורמה. אני זוכרת שאחרי המקרה באלנבי 40, שמעתי את האנשים הכי חמודים והכי אהובים עליי מדברים על זה בצורה שזעזעה אותי, למשל: 'היא בכלל לא ידעה שהיא נאנסה עד שהפמיניסטיות אמרו לה'".

       

      עם אסי עזר וארז טל בגמר "האח הגדול" (צילום: רועי חביב)
        עם אסי עזר וארז טל בגמר "האח הגדול"(צילום: רועי חביב)

         

        את לא חוששת שקמפיין כזה רק יוסיף למתח הקיים בין המינים?

        "ממילא יש מתח בין המינים, ואפילו מלחמה. כמות הפעמים שאני צריכה לא לחייך לגבר שהייתי שמחה לחייך אליו – שלא יחשוד בטעות שאני מפלרטטת – היא עצומה. נפגשתי לא מזמן עם אדם שמאוד הערכתי בענייני עבודה, ובמשך שעתיים של שיחה

        "את הדברים שיורם זק אמר לא ראוי לומר באף פורום, וכך גם לגבי המייל שהוא שלח. עם זאת, התגובה שלו חשובה בעיניי, כי הוא מודה שהוא טעה. אני מאמינה לו שהוא מצטער"

        הרגשתי שהוא דוחק אותי למקום שלא רציתי להיות בו. נראה היה כאילו שאני אומרת לו: 'אנחנו שווים, בוא נדבר על תרבות', והוא כאילו עונה: 'אל תחשבי שאנחנו שווים: אני איש חשוב ואת כוס'. ישבנו בבית קפה, לאור היום, לא היה מגע, אבל הרגשתי מאוד מוטרדת. ועכשיו יש מהפכה, והיא מהממת".

          

        את שמה את כל המקרים באותו סל?

        "לא, כל מקרה לגופו ויש קווים אדומים – למשל במקרים שבהם הבן אדם מת ולא יכול להגיב לאשמה, או במקרים כמו של ינון מגל, לואי סי־קיי או ארי שביט, שהודו וביקשו סליחה. זה לא עונש לכל החיים, אבל כדי שהשינוי יבוא, צריך להתחשבן גם עם האנשים האהובים עלינו".

         

        מה לגבי יורם זק, אדם שאהוב עלייך במיוחד, שהיה עורך "האח הגדול"?

        "את יורם אני באמת מאוד אוהבת, גם מקצועית וגם אישית. לא הכרתי אותו ב'האח הגדול', הוא הצטרף באמצע העונה ואז הדמות של 'האח' לא הייתה כל כך דומיננטית".

         

        הופתעת ממה שהוא אמר לדנה רון, או מ"מייל הזקפה" ששלח בעבר לעובדי קשת?

        "תראי, זה לא קרה מתחת לשולחן, הדברים נאמרו בשידור בפריים טיים. כולם ראו ושמעו. זה אמנם שודר בטעות, אבל את הדברים שהוא אמר לא ראוי לומר באף פורום, וכך גם לגבי המייל שהוא שלח. עם זאת, התגובה שלו חשובה בעיניי, כי הוא אמר שכשהוא קורא את המילים שהוא עצמו כתב הוא מתכווץ ממבוכה ומודה שהוא טעה. הוא לא גאה בזה, ואני מאמינה לו שהוא מצטער".

         

        • הראיון המלא עם שפרה קורנפלד בגיליון "לאשה" החדש, השבוע בדוכנים

         

        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד