שוב זה קורה: אתם מוצאים את עצמכם בוחרים במעיל בגוון ורוד פודרה, או מתעניינים בכסאות אוכל ורודים, ובטוחים שעליתם על משהו חדש. ואז אתם מגלים שאתם לא לבד. זה פשוט הטרנד.
הסימנים הראשונים נראו, כמו תמיד, בעיצוב המסחרי - מסעדות, ברים ובתי קפה, חנויות וקמפיינים ממותגים. משם התפזר הוורוד לפריטים לבית, רהיטים וצבעי קיר, כמעט בלי ששמנו לב. ורוד פודרה כל כך עדין, שאנחנו שמחים להכריז עליו כעל הנייטרלי החדש - the new neutral.
לפני שננתח למה ומאיפה הגיע, בואו נציץ ל"קפיטריה", המסעדה החדשה בקניון TLV בתל אביב, שכשמה אין היא. מאיר גורי עיצב במיטב האלמנטים השולטים היום: הרבה זהב ושיש, עציצים גדולים ואווירה של אר-דקו. הקירות בגוון ורוד פודרה וכמותם הכסאות, שמרופדים בקטיפה, עוד טרנד רך ומפנק של השעה הזו.
מה מאפיין את הוורוד הזה? קודם כל, הוא שקט - לא ורוד בזוקה או ורוד ברבי, אפילו לא ורוד בייבי. הוא לא פלסטי, אלא שייך לגוף האדם, ויותר מכך, לגוף האשה. יש משהו נעים, טבעי ונשי בגוון הזה, שמכיל כמויות משתנות של צהוב, ולפעמים מתקרב לכתום - למה שפעם קראנו "אפרסק". אני חושבת שהגוון הזה תפס גם בגלל המקרונים ושאר קינוחים פריזאיים מעוצבים, שמתאימים בצורה מושלמת לגוון, ואין לדעת מה קדם למה.
חזאית הטרנדים הוותיקה לי אדלקורט הרצתה לאחרונה במלון "אלמא", בהזמנת חברת "אבן קיסר", על מגמות בעיצוב הבית. היא הסבירה שבניגוד לקצב של עולם האופנה, שצריכה להמציא את עצמה בכל עונה מחדש, מגמות בעיצוב הן תהליכים ארוכי טווח. את הוורוד כינתה The new neutral, לצד גוונים כמו גרייז', מוקה, טרקוטה שקטה, אפור וחאקי. אדלקורט סיפרה שיותר ויותר, כאשר היא עובדת עם חברות שונות על פלטת צבעים, הם מגלים כמה נכון לשלב בה ורוד, שנותן לפלטה ''סומק עדין'', כדבריה.
את סקצ' (Sketch) הלונדונית עיצבה האדריכלית הכוכבת אינדיה מאהדבי, והמקום עטוף כולו בקטיפה ורודה. הרצפה מורכבת מכמה גוונים של שיש בדוגמה של אדרת דג, פריטי המתכת בגוון נחושת כתמתם (שילוב מנצח שעוד יחזור בפוסט), ומה שנותן למקום את הטוויסט הם רישומיו של דייויד שרניגלי, שמכסים את הקירות.
אבל לא רק בלונדון. אם אתם דווקא בכיוון של מזרח אירופה, תוכלו לשבת לקפה ומשהו מתוק בקפיטריית "נאנאן" בוורוצלב, פולין:
את הקפה היפהפה הזה עיצבו דומיניקה ופאבל באק, בני זוג אדריכלים (Buck Studio). הם מלווים עסקים מתהליך המיתוג עד לעיצוב הסופי של המקום. גם כאן שולבו אבן טבעית ובהירה, זהב, עץ בהיר ו.. קינוחים.
בבית הקפה הזה אפשר לראות כמה טוב וטבעי הצירוף של ורוד פודרה עם צורות עגולות: הקווים מעוגלים ורכים, החל משולחנות האבן וכלה בגופי התאורה על הקירות. מעל לשולחן התצוגה האובאלי בחלל המרכזי יש גוף תאורה תואם, שמדגיש אותו ואת הקימורים של המעברים. בזכות העיצוב התואם של הלוגו, האותיות עצמן מוארכות ומעוגלות - מאוד אר-דקו. מתחשק לי לקפוץ לפולין לקפה (אגב, יש לי הרגשה שבמציאות המקום קטן בהרבה ממה שנדמה בצילומים, ראו הוזהרתם).
מפולין נצפין עוד קצת, לשבדיה. אם אינכם בטוחים כיצד התגנבה בשורת הוורוד אל תת המודע שלכם - חפשו את קטלוג איקאה האחרון. קדימה, אני יודעת שזה בשלוף.
עכשיו הביטו בשער. נכון, מוצגת בה ספה צהובה (צהוב? כל כך 2011!) עם שטיח ובו גוונים ירוקים. באופן כללי לא אהבתי את הסלון הזה, אבל הי! הקירות נראים לי יפים ומוכרים. ולא רק הקירות אלא גם הדלתות והחלונות. זה עוד טרנד שכתבתי עליו בעבר, ומבחינתי לא התחיל למצות את עצמו - טון סור טון: גוון על גוון. קיר ובו דלת, חלון ווילון, וכולם באותו הגוון. כמה פשוט ככה חזק. נסו זאת בבית. אחד היתרונות של הגוון הזה, שניכר במיוחד בצילום הזה של איקאה, הוא הנייטרליות הטבעית שלו, שמתאימה גם לגוונים קרים וגם לחמים.
צירופים
כמו גוונים נייטרליים אחרים, קל לצרף את הפודרה לצבעים ולחומרים אחרים. בהמשך למגמת ה"טון-סור-טון", הוא משתלב יפה גם עם השכנים שלו: הכתומים והאדומים. הוא מתחבר טוב לגוון הפסטל של הצבע המשלים שלו: ירוק מרווה (jade) או לגוונים נייטלרים ובהירים אחרים, כמו בצילום הבא (גם הוא של איקאה), שמשלב אפורים, בז'ים, לבנים. הוא לא מפריע לחומרים טבעיים אחרים כמו עץ בהיר, קש ומקרמה, ובכך מבטיח חיבור טוב לבוהו שיק:
העבודה הנהדרת של המותג הסקנדינבי MUUTO ניכרת בתמונה מעל, עם משחק של דרגות שונות של הגוון האדום-כתום: מהספה הבהירה, דרך הפוף העמוק יותר (כמעט כתום) דרך הכתומים של השטיח ועד לשולחן הקפה, שהוא כמעט אדום. קורות הברזל מעל צבועות באפור-ירקרק, וגם מקומו של הכחול העמוק יותר לא נפקד. חוץ מבורדו (מרסלה, אם להיות מדויקים בשמות הטרנדיים) כל הצבעים הנכונים לרגע זה נמצאים בתמונה.
גם בצילום הבא, של H&M Home, מתחבר הוורוד לכתום, אפור וזהב. השחור, הגוון ה"גברי" ששלט ובלט עד לא מזמן, נדחק הצידה ומאזן את הקומפוזיציה בקווים עדינים (ומתכתיים). החומרים הרכים בצבעים רכים, הקשים בשחור וזהב:
לי אלדקורט התייחסה בדבריה לתפיסה של הבית כמפלט מהעולם הלוחץ שבחוץ. כשאנחנו חוזרים הביתה אנחנו רוצים למצוא בו שקט ורכות. גם לזה מתחבר הוורוד, בצירוף חומרים טבעיים (עליהם כתבתי כאן), הרבה עלים ירוקים, פינות מעוגלות ואיזון בין גברי ונשי.
דוגמא מצוינת לשילוב של כמה טרנדים אפשר לראות בספרייה גדולה בדירה שעיצבה נעם רוזנבלט אלדן. הוורוד כאן כמעט כתום, אבל מופיע בשני גוונים (הבהיר גם ורוד יותר) ומתחבר לשני גוונים של אפור. העץ במדפים הפתוחים ובמשטח השולחן מוסיף עוד נגיעה טבעית:
פינה ורודה מפתיעה (או לא, בעצם) עוצבה באחד המטבחים המשותפים במשרדי "איירון סורס" החדשים, שתיכננו RUST אדריכלים. המטבחון הזה הוא מעין הכלאה של בית קפה ומטבח ביתי, וגם הוא משלב אריחי קרמיקה ורודים (שנראים כתומים יותר באזור המואר), גופי תאורה שחורים ומעט נחושת כתמתמה. כדי להשלים את האסוציאציה המתוקה, הכיתוב הלבן על הקיר קובע: "Muffin". במגירות בטח יש מקרונים.
כשהוורוד מגיע באריחים בסגנון לבנים בחדר רחצה, זה כבר לוקח אותנו לקרמיקות הצבעוניות של שנות השבעים. חנויות קרמיקה רבות, שעד עכשיו הציעו בעיקר גוונים של אפור ולבן, מציגות פתאום אפשרויות ורודות בין הצבעים המעטים הנוספים בחיפויים ואפילו בריצוף שלהן. בחדר הרחצה הברזילאי המגניב הזה, המראה והכיור הלבנים מדגישים את הוורוד, והאביזרים, כמובן, בנחושת כתמתמה:
כבר לפני כמה שנים גוון הוורוד פודרה הופיע לצד גווני המרסלה (חום-בורדו) והירוק בתערוכות עיצוב. בגרסה הכהה שלו הוא ישתלב היטב עם בורדו וכתום עמוק, וגם עם כחול כהה, צבעים שזוכים גם הם לפופולריות רבה לאחרונה. שלוש הדוגמאות הבאות לקוחות מהקולקציה החדשה של החברה הסקנדינבית Ferm Living (שאותה, אגב, מביאה לארץ טולמנ'ס):
ספה של ferm living: אפורה, או שהקיר משפיע?
שילוב יפה של אפור, ורוד ובורדו. כריות של ferm living. למטה: קיר ורוד, שבו נמהל מעט אפור
לא רק לילדות
למרות שהוורוד הזה יצא מחדרי הילדות, גם שם הוא עדיין מככב ומתאים מאוד, עכשיו הוא נוטה יותר לגוון אפרסקי ולא לוורוד-נעלי-בלט. חדר הילדות שעיצבה איריס ברקוביץ' שואב השראה גם הוא ממתוקים, כאילו פיזרו על הקירות והתקרה סוכריות צבעוניות. זה משתלב נהדר עם גוון הקירות:
בזכות הטוויסט האפרפר והכתמתם של הגוון, גם נערות מתבגרות, ואפילו כאלו שלא סבלו ורוד בתור ילדות, יכולות להתחבר לוורוד החדש. הוא מתוחכם יותר ומתקתק פחות. אפשר להוסיף רק נגיעה שלו לצד שחור-לבן, אפורים וטבעיים. חברת "פוזיטיב בין בגס" הבינה את זה כשבחרה בגוון כאחד המובילים לפופים הפופולריים בחדרי נוער:
בצירוף הצבעים הנכון אפשר גם להכניס את הוורוד לחדרי שינה של מבוגרים. בחדר שעיצבה רונה טמקין הירוק של ראש המיטה והקיר מתחבר נהדר לוורוד ולגוונים הנייטרליים של המצעים. אני לא בטוחה שגברים, שהפנימו במשך שנים ש"ורוד זה צבע של בנות", יחבבו חדר שינה ורוד מדי. הנה דרך טובה להגניב אותו לחדר וגם לפתור את בעיית ה"מה תולים על הקיר מעל למיטה". כלום!
סט המצעים של linenz, שבתמונה למטה, אמנם גבולי מבחינת ה"פודריות" שלו, אבל בשילוב הנכון - דווקא עם גוונים דומים או עם כריות לבנות, אפורות וירוקות בהירות - יכול להיראות טרנדי ביותר:
בשנות השמונים קראנו לגוון הזה "ורוד עתיק". זה לא בדיוק אותו האחד שחזר, אבל הוא די מזכיר. לפעמים כורסה אחת קטנה בסלון יכולה לשנות את הכיוון של כל החלל.
הוורוד מוסיף רכות, תחושה של משהו מהודר ומאובק מפעם. אנחנו תמיד נרגיש יותר נוח לשבת על כורסה ישנה ומהוהה מאשר על אחת מבריקה בלובנה החדש. זה חלק מהקסם של הגוון הזה: הוא מצד אחד ישן, מוכר וחם, ומצד שני אלגנטי, רך ונשי. הוא אמנם שקט, מה שמאפשר להפריז עם קירות של חללים שלמים, אבל גם במינון נמוך הוא מוסיף תחכום. שלא כמו הצהוב הצעקני, שבא, עשה רעש וכמעט נעלם - יש לי הרגשה שהוורוד הזה כאן כדי להישאר.