את עפרה שטראוס לא צריך להציג. מי שגדלה לתוך עסק שהקימה אותו אישה היא כיום יו"ר קבוצת שטראוס הנחשבת לחברת המזון הגדולה בישראל, בתוך עסק שנשים הן חלק מהעשייה, גם בבעלות. אבל לא רק, עפרה גם מכהנת כנשיאת ארגון יסמין לקידום עסקים קטנים בבעלות נשים.
בשיחה גלויה פורסת עפרה את הרגעים שהפכו את מה שהיא היום: "איך אבא שלי מספר, שסבתי הלכה לבנק לבקש הלוואה וחזרה הביתה עם דמעות, כדי שאבא לא יראה. הוא שאל אותה מה קרה והיא אמרה שהיא חיכתה שעות ואמרו לה 'לא'. זה משהו שמלווה אותנו. התשובה הזו שאמרו לסבתא שלי שהייתה אחראית על הכספים, אמרו לה לא".
צפו בראיון המלא
"אני שמעתי בעיקר את ה-כן מסבתי. רק כשנהייתי יושבת ראש קבוצה ובריאיון הראשון שאלו אותי איך זה להיות אישה בעולם העסקים, הבנתי שזה נושא. הסתכלתי על המספרים וראיתי שגם בתוך שטראוס, בין המנהלות, אחוז הנשים הוא נמוך ופתאום כשהסתכלתי סביבי בכל חדרי הישיבות, גם בארץ וגם בעולם והייתי האישה היחידה. ואז הבנתי שיש לי תפקיד. שזה שאני הגעתי, זה שלי נתנו את ההזדמנות, זה שאני לא הרגשתי מעולם תקרה של זכוכית, זה כי היה לי אבא מדהים, שחשב שהשמיים זה הגבול, זה לא אומר שזה ככה לכולם".
את הראיון אנחנו מקיימים לקראת ועידת יסמין לקידום עסקים בבעלות נשים - עסקים קטנים מניעים את הכלכלה, שתתקיים בעוד כשבועיים (11בדצמבר). הוועידה בראשות עופרה שטראוס תתקיים בהשתתפות שרת המשפטים איילת שקד. מקום חשוב יינתן בוועידה למקומו של הדיגיטל כמעצים עסקים בכלל וכאלה של נשים בפרט. במהלכה, מיטב נשות המקצוע יחלקו עם יזמיות מכל התחומים והמגזרים את הידע שלהן במטרה שכל אחת תוכל להקים את החלום שלה על הרגליים.
"יסמין היא עמותה ששמה לעצמה מטרה שיהיו במדינת ישראל יותר ויותר עסקים בבעלות נשים. עסקים קטנים במדינת ישראל, שהם כמעט 90 אחוז מהעסקים שקיימים פה, הם המעסיקים הגדולים, הם אלה שמניעים את הכלכלה, ואנחנו רואים שיש פשוט פחות מדי עסקים בבעלות נשים".
הכול אפשרי - הכול
עפרה גדלה במשפחה של יקים, שבה העבודה נחשבה תמיד לערך חשוב מאין כמוהו. לדבריה, גדלה להאמין בשוויון הזדמנויות אבל גם בשוויון בנטל. "אמי ואבי נטעו בי תחושה עמוקה שהכול אפשרי, שאני רק צריכה לרצות. כשאני נשאלת חדשות לבקרים, איך הצליחו להעמיק בי את התחושה הזו, אני יכולה לומר בפה מלא: זה לא היה אירוע מכונן אחד, זה מכלול של רגעים, חוויות, אנשים, אמירות - שהופכים אותך למי שאתה".
עפרה מספרת שגדלה במחיצת נשים שתמיד עבדו והשפיעו, כל אחת בדרכה, על סביבתן. סבתה זלטה, מהצד של אמה שהייתה אחות בצלב האדום במלחמת העולם השנייה. אמה, אלה, שבחרה ללכת בעקבותיה ולמדה אף היא להיות אחות. שטראוס מציינת שהיא תמיד האמינה שכדי שאישה תצליח לשרוד ולהיות עצמאית בכל מקום בעולם בכל רגע נתון, היא חייבת שיהיה לה מקצוע, והיא לא הפסיקה לומר זאת לביתה עופרה מאז היותה קטנה.
אבל אולי יותר מכולן זו סבתה השנייה, הִילדה שהקימה יחד עם סבה את חברת שטראוס. עופרה מציינת שעד היום היא ממשיכה להוות עבורה מקור השראה גם להחלטות הניהוליות היומיומיות ובוודאי לראיית העולם שלה בכל הקשור לשוויון לכל אדם ולנשים בפרט.
לדבריה החסמים לעסקים בבעלות נשים הם בעיקר בירוקרטים. "אין מספיק תשתית שהדבר הזה יקרה. אז בהשוואה גם לעולם אנחנו מפגרים בכמות העסקים בבעלות נשים". מניסיונה, הקושי הכי גדול הוא קבלת הליווי הפיננסי והכסף הראשון להתחלת העסק. "התשובה 'כן' היא משהו שכל עסק בבעלות אישה מתקשה לקבל", אומרת בצער.
"במסע שלי בעשור האחרון ביסמין, ראיתי בעיקר נשים שרוצות, נשים שחושבות שיש להן רעיונות מדהימים, ורק צריך לעשות באמת את התשתית שהדבר הזה יקרה. לכן 'יסמין' קמה. שיותר ויותר נשים, גם יהודיות וגם ערביות, גם נשים חרדיות, גם נשים דתיות, יהיו להן עסקים ושהעסקים האלה יצמחו".
"כיום, כשאני פוגשת אלפי נשים בארץ ובעולם, כחלק מקבוצת שטראוס ובמסגרת פעילותי בארגונים שאותם בחרתי להוביל - אני מבינה שמה שהיה תמיד מובן מאליו עבורי, אינו מובן מאליו עבור הרבה נשים".
"היום, כשאני מכירה את העוּבדות והמספרים אני רואה בבירור: לנשים אין ייצוג הולם בממשלה, בכנסת, בראשות האוניברסיטאות ובהנהגה. הן מהוות 50 אחוז מהאוכלוסייה, 47% אחוז מכוח העבודה ויותר מ-50 אחוז מכוח הקנייה, אבל רק שישה אחוז ממספר המנכ"לים במדינה; ככל שהדרג עולה, יורדת בהתאמה נוכחות נשית. בישראל שנחשבת ל"אומת הסטארט אפ", רק מיעוט מהיזמויות והעסקים הם בבעלות נשים". כתבה במאמר שפורסם כאן לפני כשנה אך עדיין רלוונטי.
"צריך להיות חלק מהשינוי הזה. על נשים לתפוס את המקום שלהן בעצמן! להשמיע את קולן. עליהן לשאוף ולהעז. לרצות לצאת לעבודה, לרצות להתקדם בעבודה, לרצות להגשים את עצמן בכל דרך בה הן בוחרות ולהילחם על מה שחשוב להן. לשאוף למצוינות. לרצות להשפיע".
"כשמוניתי ליו"ר קבוצת שטראוס אבי עשה רק דבר אחד מעל הבמה: הוא נתן לי פרח. הפרח הזה היה עוד אחד מאותם סימנים שפוזרו לאורך הדרך ואשר בעזרתם הוא שב ואמר לי: "את יכולה. יהיה לא פשוט, יהיו רגעים לא קלים, אבל אני והמשפחה יודעים שאת יכולה. השאלה אם את רוצה".
גם אתן יכולות להשתתף בוועידה ובשולחנות השיח בה ולפגוש נשים חזקות, שמחזקות נשים. הקליקו כאן להרשמה
בשיתוף עמותת יסמין