בקשה לדיון דחוף של ועדת הפנים של הכנסת, ושל הוועדה לשמירה על הסביבה החופית (הוולחו''ף), בעקבות תחקיר Xnet על עסקת המגדלים בכיכר אתרים בתל אביב, שאותה מקדמת העירייה שלא כחוק.
במכתב ששיגר יושב ראש השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת), ליו"ר הוולחו"ף, רונית מזר, הוא כותב: "התחקיר חשף החרגה של 15 קומות נוספות ואופציה למגדלי מגורים, שלא הובאה לאישור הוועדה לשמירת הסביבה החופית כפי שקובע החוק". הוא מזכיר, כי לפי חוק שמירת הסביבה החופית (2004) סעיף 4א', לא ניתן להפקיד ו/או לאשר תוכנית ללא קבלת אישור הוועדה לשמירה על החופים. "מלבד השפעות הלוואי של החלטה זו על המרחב הציבורי, הרי שהחרגת הכיכר פוגעת בעיקרון של השארת החוף העירוני פתוח", מזהיר חנין. "המשך קידום תוכנית המתאר כפי שהיא עלול ליצור תקדים מסוכן, כאשר יתר בעלי זכויות הבנייה בקו החוף ידרשו להגדיל את זכויותיהם ולהציע גם הם מגורי פאר מול הים".
הוא דורש מיו"ר הוועדה לעצור את תוכנית המתאר לאלתר, עד שיתקיים דיון מחודש בוועדה, ולהבהיר לכל המעורבים בפרויקט כי לתוכנית המתאר העירונית אין כל תוקף - עד שהוולחו"ף לא תאשר את הנוסח הסופי שלה."אבקש גם לדעת אם דפוס פעולה כזה קרה בתוכניות מתאר נוספות, וכיצד בדעתכם לטפל בנושא", כותב חנין. על המכתב מכותבים גם ראש העירייה רון חולדאי, ראש מינהל התכנון דלית זילבר, שר האוצר משה כחלון וחברי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בתל אביב.
במקביל דורש חנין דיון בוועדת הפנים של הכנסת. הוא פנה ליו"ר הוועדה, ח"כ דוד אמסלם (ליכוד), כדי לכנס דיון דחוף בוועדה בנושא זה.
מה תענה היועצת המשפטית של העירייה?
בתוך כך, חברת מועצת עיריית תל אביב-יפו, ציפי ברנד, המתנגדת לתוכנית המגדלים כפי שהיא מקודמת, פנתה ליועצת המשפטית לוועדה המקומית והמשנה ליועץ המשפטי של העירייה, עו"ד הראלה אוזן-אברהם, כדי שתבהיר כיצד העירייה פעלה ועומדת לפעול בפרשה.
"כידוע לך, חוף הים של תל אביב הוא משאב בעל חשיבות לאומית", כתבה ברנד. "אין מחיר לחוף ולערך של הגישה לים עבור הציבור, ולכן גם המחוקק קבע חוקים ברורים לדרכים להגנה על אוצר זה. לצערי, מתרבות העדויות כאילו עיריית תל אביב מתואמת עם קבוצת המיעוט בכיכר אתרים (היזמים הפרטיים) כדי ליצור עובדות בשטח ולאפשר בנייה מאסיבית במקום, תוך התעלמות מהנחיות המחוקק בכל הקשור לבנייה בחופים ותוך כנראה פגיעה ממשית בחובת העירייה להגן על האינטרס הציבורי בחוף הים.
''מתנה ליזמים'': לחצו לתחקיר המלא
על ממצאי התחקיר של Xnet כותבת ברנד, כי הם ממחישים "כיצד שונתה תוכנית המתאר של תל אביב (תא/5000) במתחם כיכר אתרים בניגוד להוראות החוק. נראה כי תוקפה המשפטי והמוסרי של תכונית המתאר הועמד בסכנה, לטובת הכשרת ניפוח זכויות הבנייה בכיכר אתרים (...) למיטב ידיעתי, דברים אלו ידועים היטב למינהל התכנון והוולחו"ף, ובשבועות האחרונים אף בוצע בירור פנימי בנושא".
ברנד מזכירה ליועצת המשפטית, כי בדרך זו התחמקו העירייה והיזמים מדיון ציבור בשינויים מפליגים שעשו בזכויות הבנייה בכיכר אתרים. היא מחשבת את שווי השינויים כך: הגדלת השטח הבנוי בכ-20%, הגדלת גובה הבנייה בכ-60%, ומתן אישור חריג למגורים ממערב לירקון. היא מבקשת מהראלה אוזן-אברהם תשובות לשאלות הבאות:
1. מדוע לא התריע הסיוע המשפטי של הוועדה המקומית, כי תוכנית המתאר מאושרת בהליך הנוגד את חוק התכנון וחוק החופים?
2. אם כן התריע, כיצד פעלה העירייה ומדוע הדבר לא הוביל לדיון חוזר בוולחו"ף?
3. האם ימליץ הייעוץ המשפטי להעביר את תוכנית תא/5000 לדיון חוזר בוולחו"ף?
4. האם הליך שיתוף הציבור שיזמה כעת העירייה על כיכר אתרים, מהווה מבחינתה תחליף לדיון נוסף בוולחו"ף.
מרצ דורשת לבדוק
גם סגנית ראש העירייה מסיעת מרצ, מיטל להבי, הביעה תרעומת בעקבות ממצאי התחקיר. "יש חשש כי לכאורה נפל פגם מהותי בהליך אישור התוכנית", אומרת להבי, שתמכה יחד עם כל חברי סיעתה בתוכנית המגדלים. היא אמרה ל-Xnet, כי תבקש הבהרות מדניאלה פוסק, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, וכי ח"כ תמר זנדברג (מרצ) תגיש שאילתא דחופה לשר האוצר, משה כחלון, בתפקידו כאחראי על מינהל התכנון.
"דווקא משום שהצבענו בעד תוכנית אתרים", הבהירה להבי, "חשובה הבדיקה האחראית שלנו - לא רק בהיבט התדמיתי, אלא בעיקר בהיבט הפרקטי: יש לנו אחריות לוודא שאיננו מוכרים נכס יקר תמורת נזיד עדשים, ומקנים זכויות שלא לתועלת הציבור. לכן, אולי יידרש שינוי בעיצוב האדריכלי ושיפור באופן הירידה לים או עירוב שימושים שונה, ובעיקר נדרשת בחינה אם באמת קיימת חובה להקנות את היקף הזכויות שלכאורה הוכתב על ידי החוקר בוועדה המחוזית, ועד כמה חלילה תקדים אחד עלול להיות סימן לבאות. בתוכנית רגישה כל כך יש לנו חובה להוכיח לציבור שאנחנו עושים את המיטב, ואסור להתנהל באווירה של חוסר אמון שתחזור לכולם כבומרנג, כולל ליזמים ולעירייה".