עלי גפן ממולאים באורז מלא
וקינואה עם כוסברה ונענע

אולגה טוכשר מכינה גרסה בריאה לממולאים הקלאסיים, אבל לא שוכחת להשקיע בטעם עם צ'ילי לחריפות, צימוקים למתיקות ועשבי תיבול לעניין הכללי

אולגה טוכשר

|

14.11.17 | 16:59

נראים כמו מבוך שמוביל לעולם מופלא של ריחות וטעמים. עלי גפן ממולאים באורז מלא וקינואה (צילום: אולגה טוכשר)
נראים כמו מבוך שמוביל לעולם מופלא של ריחות וטעמים. עלי גפן ממולאים באורז מלא וקינואה (צילום: אולגה טוכשר)
לפני כמה זמן יצא לי להשתתף בסדנה של "נעמן" עם שף אורן גירון, ובין השאר למדנו להכין בה את עלי הגפן הממולאים האלה. כבר בשלבי הגלגול המוקדמים ידעתי שאני הולכת להכין את המנה הזאת בבית, ואכן לא נרגעתי עד שזה קרה.

 

כאמור, המתכון הוא של אורן גירון, אבל הכנסתי בו כמה שינויים ונשארתי מרוצה. בין השאר, החלפתי בורגול בקינואה אדומה והשתמשתי באורז מלא במקום בלבן. מלאכת גלגול העלים ממש כיפית ולא מאתגרת, גם למתחילים, והסידור שלהם בתוך הסיר בכלל עונה להגדרה "ריפוי בעיסוק".

 

תראו איך הם יושבים בסיר מעגלים-מעגלים: צפופים, שמנמנים וחמודים. נראים כמו איזה מבוך שמוביל לעולם מופלא של ריחות וטעמים. הוספתי צ'ילי לחריפות, צימוקים וקצת דבש למתיקות, לימון לחמיצות, ועשבי תיבול וסלק לטעם, צבע וארומה.

 

בישול של 40 דקות עד שעה, ויש לכם סיר של ממולאים שכיף לנשנש גם כשהם חמים וגם כשהם קרים. אני מתה עליהם בתוספת טחינה שאני מכינה לבד, עם הרבה לימון ותבלינים. כל ביס זה פיצוץ קטן של אושר.

 

אל תוותרו על הטחינה בהגשה. עלי הגפן הממולאים (צילום: אולגה טוכשר)
    אל תוותרו על הטחינה בהגשה. עלי הגפן הממולאים(צילום: אולגה טוכשר)

     

    מרכיבים

    כ-50-40 יחידות

     

    • 1 צנצנת עלי גפן במי מלח
    • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן זית
    • אפשרות: 1 סלק בינוני, חתוך ל- 8 פלחים

     

    למילוי
    • 1 כוס (200 גרם) אורז מלא
    • 1 כוס (200 גרם) קינואה אדומה
    • 1 בצל, מגורר בפומפייה
    • 2 עגבניות בשלות, מקולפות ומגוררות בפומפייה
    • 1 צרור כוסברה, קצוצה
    • 3-2 כפות עלי נענע, קצוצים
    • אפשרות: 1/2 פלפל צ'ילי, קצוץ דק
    • חופן צימוקים כהים, קצוצים
    • מלח
    • פלפל שחור גרוס
    • 1 כפית כמון
    • 1/2 כף סוכר חום

     

    לרוטב
    • 2 כוסות מים
    • מיץ מ-2 לימונים
    • 3 שיני שום, כתושות
    • אפשרות: 2 כפות דבש
    • מלח
    • פלפל שחור גרוס

     

    אופן ההכנה

    • מערבבים היטב את כל מרכיבי המילוי.
    • מסננים את עלי הגפן מנוזלי השימור ושוטפים אותם תחת מים זורמים, כדי להוציא מהם את המליחות. ממיינים את עלי הגפן, ומרפדים בעלים הקרועים את התחתית של סיר רחב ושטוח.
    • פורשים על משטח העבודה עלה גפן, כשבסיסו (החלק שהיה מחובר לענף) פונה אליכם. מניחים מעט מהמילוי קרוב לבסיס העלה, מקפלים מעליו את חלקו התחתון של העלה, ואז גם את צדו השמאלי והימני. מגלגלים לגלילה הדוקה. ממלאים באותו אופן את שאר העלים.
    • מסדרים את עלי הגפן הממולאים בסיר במעגלים צפופים – מתחילים מהדפנות ומתקדמים אל המרכז (אפשר להניח אותם בכמה קומות זה על זה, תלוי בגודל הסיר). יוצקים על הממולאים את שמן הזית ומסדרים עליהם את פלחי הסלק, אם רוצים.
    • מערבבים את כל מרכיבי הרוטב ויוצקים לסיר. הרוטב צריך לכסות את הממולאים – אם יש צורך, מוסיפים מים.
    • מניחים על הממולאים צלחת שקוטרה קטן מעט יותר מזה של הסיר.
    • מביאים לרתיחה על אש בינונית, מנמיכים את האש למינימום ומבשלים כ-50 דקות בכיסוי חלקי, עד שרוב הנוזלים נספגים בעלי הגפן הממולאים.
    • מגישים מיד בליווי טחינה.

     

    גיוונים

    • אפשר להחליף את האורז המלא בכמות זהה של אורז לבן, ואת הקינואה בכמות זהה של בורגול גס.
    • אם אתם אוהבים טעמים מתוקים יותר, אפשר להעשיר את עלי הגפן בתוספת של משמשים מיובשים קצוצים וצנוברים קלויים קצוצים.

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    כשר פרווה
    טבעוני
    דרגת קושי בינונית
    דירוג הגולשים (2 מדרגים)
    לחצו על הלבבות כדי לדרג