קינואה, נעים להכיר – 'דגן' פלא דרום אמריקאי שכל שוחר בריאות גאה להיות מכור לו בשנים האחרונות. היא עשירה מאוד בוויטמינים מקבוצת B, סידן, מגנזיום, אשלגן ומכילה גם ברזל. כמו כן, היא מכילה חלבון מלא אם כי בכמות קטנה יחסית ביחס לקטניות למשל. לאחר הבישול, כמות החלבון שבה יורדת אף יותר, כך שכוס קינואה מבושלת מכילה 200 קלוריות, 36 גרם פחמימות ורק 7 גרם חלבון.
עם זאת, מדובר על דגן קל לעיכול ולכן מומלץ בתזונת ילדים (מגיל שנתיים ומעלה) ולכל מי שרוצה להעשיר את התפריט שלו בדגנים מלאים, משביעים ובעלי ערך תזונתי גבוה.
אלה מכם שלא מבינים על מה כל הרעש, כנראה טעמו ממנה כאשר הוכנה לא נכון. זרעי הקינואה עטופים מטבעם בחומרים רעילים, בעלי טעם מר בשם ספונינים. הציפוי הזה מוסר כאשר מעבדים את הקינואה ואפשר לראות את השאריות שלו בקצף שנוצר בעת הבישול. לכן, אם ברצונכם לקבל קינואה טעימה חשוב שתשטפו אותה היטב: הניחו את הקינואה במסננת ושטפו אותה טוב-טוב במים קרים, עד שהם הופכים צלולים.
קינואה - מתכון בסיסי
- 1 כוס קינואה
- 2 כוסות מים רותחים
- מלח ופלפל לפי הטעם
אופן הכנה
- מניחים את הקינואה במסננת ושוטפים אותה היטב.
- שמים את הקינואה בסיר, יוצקים את המים הרותחים ומתבלים לפי הטעם.
- מכסים ומבשלים 20-15 דקות, על אש בינונית, עד שכל המים מתאדים והקינואה מוכנה.
- מכבים את האש ומניחים לקינואה לעמוד בסיר החם, בלי לפתוח אותו במשך 5 דקות נוספות.
- פותחים את המכסה ומאווררים עם מזלג. אם נותרים נוזלים בסיר, מסננים במסננת, אך לא שוטפים!
שדרוגים בסיסיים:
- אפשר להוסיף בשלב השני, שתי כפיות אבקת מרק אורגנית.
- נסו להוסיף בשלב השני כף וחצי כורכום טחון, מיץ וקליפה מגוררת מחצי לימון.
ואיך יודעים שהקינואה מוכנה?
כאשר רואים כי הזרעים נפתחו ותפחו, הקינואה מוכנה. כמו כן, רואים את הנבט בשולי הגרגירים ונקודה קטנה במרכזם. ועכשיו כשהיא מוכנה - מה עושים איתה? להלן מתכונים לסלטים מטריפים עם רטבים קלילים ומרעננים. כדי להכין את הסלטים מערבבים את מרכיבי הסלט בסמוך למועד ההגשה ושומרים בצד. את רוטב, אפשר להכין לפני - פשוט מערבבים את כל מרכיביו בצנצנת או בקערה ויוצקים על הסלט ממש לפני ההגשה.
סלט קינואה עם דלעת קייל וחמוציות
המרכיבים
4-3 מנות
לסלט
- 2 כוסות קוביות דלעת, צלויה בתנור
- החלק הירוק של 4 עלי קייל (רק העלה, ללא הגבעול), מאודה וקצוץ גס
- 1/3 כוס חמוציות מיובשות ללא סוכר
- 1 כוס קינואה מבושלת
- חופן עלי בזיליקום טרי, קצוצים (לקישוט)
לרוטב
- 4 כפות חומץ יין אדום
- 1/2 1 כפות חרדל דיז׳ון
- 1/2 כפית אורגנו יבש
- 1 כף בזיליקום מיובש, טחון
- 1 שן שום, כתושה
- 1/3 כוס מים
- מיץ מלימון שלם
- מלח ופלפל שחור לפי הטעם
סלט קינואה עם תרד, תפוח אדום ופאקנים
המרכיבים
6-4 מנות
לסלט
- 1/2 כוס אגוזי פקאן טבעיים
- 6 כוסות עלי בייבי תרד, טריים
- 1 תפוח אדום, רצוי מהזן פינק ליידי, חתוך לקוביות קטנות
- 120 גרם גבינה בולגרית 5%, חתוכה לקוביות
- 1 כוס קינואה מבושלת
לרוטב
- 1/4 כוס מיץ לימון
- 1/4 כוס מים
- 2 כפות דבש
- 1/2 כפית טימין יבש
- 1/2 כפית מיורן יבש
- 1/2 1 כפות חרדל דיז׳ון
- מלח ופלפל שחור לפי הטעם
סלט קינאה עם סלק, רימון וצנוניות
מרכיבים
4-3 מנות
לסלט
- 1/2 2 סלקים בינונים בוואקום או מבושלים, חתוכים לקוביות
- 1/2 שקית של תערובת חסות לסלט
- 1/2 כוס גרגירי רימון
- 3 מלפפונים, קצוצים לקוביות קטנות
- 1 כוס עשבי תיבול (פטרוזיליה וכוסברה) קצוצים דק
- 9 כפות קינואה מבושלת
- חופן גרעיני חמניה ודלעת, טבעיים לקישוט
לרוטב
- 1/4 כוס חומץ בלסמי איכותי
- 3 כפיות חרדל (רצוי דיז׳ון אבל אפשר גם עם גרגרים)
- 1/2 1 כפות סילאן
- 1/4 כפית מלח טבעי כמו הימלאיה
- פלפל לפי הטעם
סלט קינואה עם פירות, אגוזי מלך וגבינת רוקפור
מרכיבים
6-4 מנות
לסלט
- 1/2 כוס אגוזי מלך אבעיים
- 1/2 שקית של תערובת חסות ועלים לסלט
- 1 תפוח ירוק, חתוך לקוביות קטנות
- 2 אגסים, חתוכים לקוביות קטנות
- 100 גרם גבינת רוקפור, מפוררת
- 1 כוס קינואה מבושלת
לרוטב
- 1/2 כוס מיץ לימון
- 1/2 כוס חומץ בלסמי
- 1 כף בזיליקום מיובש, טחון
- 3 כפות סילאן
- מלח ופלפל שחור לפי הטעם
ייעוץ מקצועי: ליאורה חוברה , דיאטנית קלינית M.Sc ומסטר NLP לבריאות ולהרזיה
ענבר חוברה היא בעלת בלוג Endless Trip העוסק בטיולים, לייף סטייל, אוכל ובריאות