"את לא מבינה מה קרה", היא הייתה נסערת מהעבר השני של הקו ואצלי כבר רצו תסריטים בראש. "אמה קפצה הלילה ממיטת התינוק שלה. מה עושים?" זה באמת הסימן הכי מובהק וברור שהגיע הזמן להעביר את הפעוט שלכם למיטה של גדולים. אבל, עוד לפני ההתרסקות, אפשר לראות סימנים לכך שהוא מתעניין או מנסה לטפס ולצאת החוצה מהמיטה או שפשוט נראה לכם שהוא מספיק גבוה וזה עלול לקרות גם מבלי שהוא ממש ינסה.
רוב ההורים מפחדים מהמעבר הזה ובעיקר מההשלכות שלו - תינוק שיכול לצאת מתי שבא לו לאן שבא לו - אבל האמת היא שממש לא בצדק. אם לתינוק שלכם יש הרגלי שינה טובים, המעבר יהיה קל ומהיר ולמעט בדיקת גבולות נורמלית, לא תרגישו שום דבר יוצא דופן. במקרה של תינוק עם תלות בהירדמות ויקיצות תכופות, אני ממליצה קודם לטפל בשינה שלו ולאחר מכן להעבירו למיטה פתוחה.
מיטה של גדולים
מצאתם מיטה מתאימה, קניתם מצעים חדשים עם הדמות האהובה עליו, אבל מה עכשיו? קודם כל, דברו עם הילד והכינו אותו למעבר. זה בדרך כלל קורה סביב גיל שנתיים, כשגם ככה הילד רוצה מאוד להיות עצמאי וגדול, אז נצלו זאת לטובתכם. הסבירו לו שזו מיטה של גדולים, שאתם סומכים עליו שיישן בה ממש כמו גדול. ניתן לתת לו לעזור בתהליך הכנסת המיטה לחדרו - לעזור בהרכבה (מספיק שיגיש לכם כלים והוא ירגיש בעננים), לבחור מצעים או בובה שתוכל לישון איתו שם. בלילה הראשון, השכיבו אותו לישון לאחר טקס השינה כרגיל. אם הוא נרדם עצמאית ללא נוכחות שלכם, כך יהיה גם עכשיו (אל תכניסו לו רעיונות חדשים לראש).
ומה קורה כשהוא מגיע לביקור בסלון או בחדר שלכם? בלי הרבה מילים, בלי להתעצבן ובלי לצחוק, קחו אותו יד ביד לחדרו, הכניסו למיטה וצאו בחזרה לעיסוקכם. העניין תלוי באופי הילד ובכמה הוא אוהב לבדוק את הגבולות שלכם, אבל סביר להניח שיהיו עוד מספר פעמים כאלה במהלך הערב או בלילות הבאים. זה יסתיים מהר יותר ככל שתהיו ברורים ועקביים יותר. שוב, חוזרת ומציינת כי מדובר בילד עם הרגלי שינה טובים בשגרה. לאחר מספר ימים כאלה כבר תשכחו מה היה קודם. הילד יחזור להירדם במיטתו לבד מבלי לצאת משם, לישון לילה מלא ולצאת בבוקר בליוויכם מהמיטה.
כמה סיפורי שינה
שירלי היא אם יחידנית לשתי בנות. לקראת מעבר דירה רצתה להתחדש במיטת נוער לבתה הגדולה (4) ולהעביר את הקטנה (כמעט שנתיים) למיטת המעבר. שאלתי אותה איך הבנות מתמודדות עם שינויים, האם הן מסתגלות מהר, זורמות עם מצבים חדשים או שלוקח להן זמן לעכל? מתברר שהגדולה היא מהילדים האלו שבכל מקום שתשימו אותה היא תסתדר, אבל דווקא הקטנה (זו ששנה קודם עשינו לה ייעוץ שינה) לוקחת דברים קצת יותר קשה ומגיבה לפעמים בבכי והסתגרות. מעבר הדירה שלהן כלל גם גן חדש, בית חדש וסביבה חדשה. להעמיס על זה גם מיטה חדשה, שבמהות שלה שונה ממיטת התינוק, יכול להיות עומס רגשי גבוה מדי על ילדה. המלצתי לאם, למרות הרצון שלה להיכנס לבית מרוהט כרצונה, לחכות עם זה קצת ולהעביר את חדר השינה של הבנות בצורה דומה למה שהיה בבית הישן. לאחר כחודש / חודשיים שהקטנה תתאקלם, ניתן להחליף את המיטות.
אמא בהריון ועוד מעט יגיע תינוק חדש הביתה. הזדמנות מצוינת להעביר את הילד הגדול למיטה ולפנות את מיטת התינוק. אז זהו, שלא בדיוק כך הדבר. הריון של אמא ובטח לידה והגעת אח חדש הביתה, הם שינוי עצום בשביל ילד. לא הייתי ממליצה להצמיד שני שינויים כה גדולים אחד לשני. זהו מתכון בטוח לרגרסיה וקושי רגשי אצל הגדול. אם יש מספיק זמן עד הלידה (חודשיים לפחות), ניתן להעביר את הילד למיטה פתוחה. רצוי לשים את מיטת התינוק בצד, כדי שלא ירגיש שהוא מפנה אותה עבור מישהו, אלא כי הוא גדול ועובר למיטה של גדולים. אם הלידה קרובה, חכו עם המעבר. אל תקשו על הילד ועל עצמכם. כחודשיים לאחר הלידה (כל ילד והקצה האישי שלו), כשהילד כבר הסתגל לסטטוס המשפחתי החדש, ניתן לעשות את ההעברה.
מיטת נוער או מיטת מעבר?
שאלה אחרונה שכמעט כל הורה שואל - איך בוחרים מיטה? אז אני ממש לא מעצבת פנים ואין לי שום הבנה בנושא. אני יועצת שינה ויודעת מה טוב עבור ילדים והורים. אם מתאימה לכם מיטת נוער - לכו על זה. קחו בחשבון מספר דברים: היא גבוהה יחסית ואם יש סיכוי שהילד ייפול או יקפוץ ממנה דאגו לרפד את אזור הנפילה. כמובן שמעקה הוא הכרחי. המיטה גדולה ביחד למימדי הילד, רצוי לפחות בהתחלה, לתחום אותה עבורו ולהקל על השינוי.
מיטת מעבר כשמה כן היא, מעבר בין מיטת תינוק למיטת נוער. אם יש לכם בעיית מקום זה פתרון מצוין. אם הילד קטן יחסית (כמו אצל הצפלון שלי למשל), היא נותנת פתרון טוב, היא קטנה, נמוכה ולא מאיימת. אין נכון או לא נכון. מה שמתאים לכם זה בסדר, כל עוד דאגתם לפתרון בטיחותי עבור הילדים.
לשאלות נוספות מוזמנים לפנות בתגובות או בפרטי.