אל תתנו לרעב להפתיע אתכם
או למה חשוב שתתכננו מראש

מתישהו אחרי הצהריים, תקף אותך רעב בלי נשלט, אז טרפת כמה חטיפים על הדרך ושוב התבאסת על עצמך. מפתיע? ממש לא. ורד לוביץ' על חשיבות תכנון הארוחות

ורד לוביץ'

|

17.10.17 | 09:11

לא אכלת מהבוקר ועכשיו את מופתעת שבא לך לאכול את הנייד? (צילום: Shutterstock)
לא אכלת מהבוקר ועכשיו את מופתעת שבא לך לאכול את הנייד? (צילום: Shutterstock)

 כששאלתי פעם את אחת המטופלות שלי למה היא אוכלת כל כך הרבה חטיפים וממתקים במיוחד כשהם גורמים לה להרגיש רע עם עצמה אחר כך, היא ענתה לי בפשטות: "אם יש, אני אוכלת. אם אין, אני לא אוכלת". בעיני זה משפט מדוייק ואני עושה בו שימוש מאז, שהרי הוא מסכם את כל העניין.

תשאלו את עצמכם, כמה פעמים אכלתם משהו רק בגלל שהוא היה שם? כשחזרתם רעבים אחרי יום ארוך, כמה פעמים אכלתם את הדבר הראשון שנכנס לשדה הראייה שלכם ואחר כך כעסתם על עצמכם והתבאסתם על 'חורבן הדיאטה'? תזכרו בתחושת היעדר השליטה שחוויתם בתוך המצב הזה ותסכימו שיש חשיבות לתכנון. תכנון הדברים מראש הוא הבסיס להצלחה של כל דיאטה או שינוי תזונתי שתבחרו.

 

 

האוכל מהצלחת של אמא תמיד טעים יותר (צילום: Shutterstock)
    האוכל מהצלחת של אמא תמיד טעים יותר(צילום: Shutterstock)

     

    זה בגדול, ועכשיו  נתרגם את זה לפרקטיקה של היומיום: אל תתנו לרעב להפתיע אתכם כל כמה שעות מחדש. זה נשמע מצחיק, אבל הרבה אנשים ממש מתפלאים שהם רעבים, אחרי שהם לא אכלו כמה שעות. כששבעים, קשה לחשוב על אוכל ולתכנן את הארוחות הבאות ואז, אחרי כמה שעות, כשהבטן מאותתת שכדאי להכניס משהו לפה, אנחנו מופתעים מחדש וחוטפים מכל הבא ליד, כי הנה שוב נתקענו בלי משהו 'נורמלי' לאכול. אז כדי להימנע מהרבה רגשות אשם וגם קלוריות מיותרות אמצו מספר טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם תופעת החטפנות המיותרת:

     

    אל תופתעו - זה לא סוד שתהיו רעבים ממש עוד כמה שעות. תתכוננו מראש ותחליטו מה אתם מתכוונים לאכול לא רק בעוד כמה שעות. אפשר ורצוי לתכנן את הארוחות שלכם עד סוף היום ואפילו כמה ימים קדימה.

     

    כל בוקר תכניסו בקבוק מים ותפוח לתיק. זה שימושי יותר משנדמה לכם. כשהרעב יתקוף שוב, תוכלו להציע לעצמכם תפוח שיחזיק אתכם עד שתוכלו לאכול משהו שאתם באמת רוצים לאכול. וגם, אם אתם לא מספיק רעבים כדי לאכול תפוח, אתם לא רעבים.

     

    במהלך השבוע, פנו זמן להכנת אוכל שמתאים וטעים לכם. לא פעם נשים אומרות לי שהן מכינות אוכל למשפחה ואז הן פשוט אוכלות את מה שהכינו לילדים כי אין להן זמן להכין לעצמן משהו מיוחד. אל תוותרו, אפשר להכין אוכל בריא ומזין במעט זמן והשקעה. מה גם שזה פותח את האפשרות לכך שהילדים יטעמו דברים שהם לא רגילים אליהם ועל הדרך ילמדו שזה ממש מצוין להשקיע בעצמנו.

     

    תעשו קניות עם רשימת קניות חכמה. כל הטיפים הנ"ל ניתנים ליישום אם אתם מבצעים נכון את הסעיף הזה, שכן אם לא קניתם תפוחים, איך תוכלו לשים אותם כל יום בתיק? זה נשמע מוזר, אבל נסו לחשב כמה ירקות ופירות אתם צריכים ואל תשכחו לרשום זאת. אם תכננתם סלט לארוחת צהריים במשרד, חשוב שיהיו לכם ירקות טריים וזמינים, אחרת שוב תצאו לאכול בחוץ או תסתפקו בחטיפים.

     

    אין סיבה אחרת: אוכלים את זה - כי זה שם (צילום: Shutterstock)
      אין סיבה אחרת: אוכלים את זה - כי זה שם(צילום: Shutterstock)

       

      קחו שליטה על מה שנכנס אליכם הביתה. צאו מהראש שאם יש לכם ילדים בבית, צריך למלא את הבית בממתקים וחטיפים. אם תבדקו את ההרגל הזה בכנות תגלו שזה רק תירוץ עבורנו לקנות כמויות מיותרות שלהם. ובסוף? אנחנו אוכלים את זה! זה הרגל יקר ומיותר שכדאי להיגמל ממנו. החליטו מה אתם לא מוכנים לקנות יותר והיצמדו לכך. ואם הילד רוצה חטיף? אפשר לקנות לו במכולת במיוחד (והבונוס? זה גם יקטין את כמות החטיפים שלו).

       

      כשאתם קונים אוכל, נסו לאמץ קו מחשבה חדש ושאלו את עצמכם: איך האוכל הזה משרת אותי? האם הוא ישביע אותי? האם הוא בריא באמת? האם הוא טעים לי ויש סיכוי שאני באמת אוכל אותו? תענו בכנות! בנוסף, הקלו על עצמכם, רכשו ירקות קפואים או שטופים ומוכנים לאכילה, כך יש יותר סיכוי שבאמת תכינו מהם משהו. לפשטידה מכרובית קפואה וחתוכה יש הרבה יותר סיכוי להיאפות מאשר לפשטידה מכרובית טרייה שצריך לנקות, לקצוץ ולחלוט אותה.

       

      מצד שני, תתיידדו עם הירקן וקנו פירות וירקות טריים שמגרים אתכם, גם כאלה שאתם לא קונים בדרך כלל. תתכננו להכין מאכל בריא שנראה לכם טעים במיוחד. ההתרגשות מאפשרויות חדשות שנפתחות תעלה על הבאסה שאתם מנועים מלאכול בורקסים מהמזנון.

       

      וכשאתם חושבים שאתם רעבים, תשתו מים כי הרבה פעמים אתם בכלל צמאים.

       

      ורד לוביץ' היא נטורופטית ומנחה של סדנאות לשינוי תזונתי

       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד