לכו כבר לישון, החופש נגמר: כך תחזירו את הילדים לשיגרת שינה

השיגרה חזרה, אבל הילד שלכם עוד לא הסתנכרן אליה? סיגל פולר, יועצת שינה, עם כמה הצעות לשינה טובה ונעימה להם והכי חשוב - לכם

סיגל פולרפורסם: 16.10.17 08:39
אפשרו להם כניסה הדרגתית ורגועה לשינה (צילום: Shutterstock)
אפשרו להם כניסה הדרגתית ורגועה לשינה (צילום: Shutterstock)
תינוקות וילדים מאוד אוהבים שגרה. גם הם, כמו כולנו, נהנים מחופש ומזמן איכות עם המשפחה, אך מבחינתם שגרה היא דבר טוב ומרגיע. בניגוד להרבה מבוגרים, סדר יום ולוחות זמנים עושים לילדים סדר בראש (אז אם שקלתם פנימייה צבאית - לכו על זה). הם לא דרוכים ומחכים לראות מה הולך להיות עכשיו, אלא מתנהלים עם וודאות ובטחון. טקס שינה הוא הדוגמא האולטימטיבית לכך בהקשר של שנת תינוקות כבר מגיל לידה.

 

אחרי הרבה יציאות מהשגרה, שקצת הפכו כבר לשגרה החדשה שלנו, מגיעה סוף סוף החזרה למסלול. אוגוסט כבר נשכח (המינוס בבנק שבא איתו, קצת פחות), אבל משום מה עדיין לא ממש הצלחנו לחזור לתלם, עם כל החגים שתמיד מלווים במפגשים משפחתיים, טיולים ושינה מחוץ לבית, המשבשים את סדר היום.

 

זיכרונות מהחופשה זה כיף, אבל בשיגרה - מיטה זה בשביל לישון (צילום: Shutterstock)
    זיכרונות מהחופשה זה כיף, אבל בשיגרה - מיטה זה בשביל לישון(צילום: Shutterstock)

     

    אז כן, החזרה המבורכת לשגרה הגיעה. מעכשיו ועד חנוכה אין חופשים וכולנו ובעיקר הילדים, מתאפסים וחוזרים למציאות. איך מחזירים את הילדים לשגרת שינה מהר ככל האפשר?

     

    זיהוי סימני עייפות (או 10% סוללה, זמן להטענה)

    בימים הראשונים חזרה בגנים הילדים עלולים להיות עייפים מוקדם מהרגיל. אל תחששו להרדים אותם בשעה מוקדמת יותר. הם לא יקומו מוקדם בבוקר אם הם לא רגילים לעשות זאת בשגרה.

     

    הקפדה על זמני שינה וסדר יום (או יאללה, תחזרו להיות בעיה של הגננת)

    התחילו להחזיר את השגרה הביתה בפועל. הקפידו על סדר יום קבוע - התעוררות מוקדמת ואם צריך - שנת צהרים בזמן שלה. אם שעת ההשכבה הפכה למאוחרת משמעותית מזו הנהוגה ביומיום, ניתן להתחיל להקדים כל יום בכרבע שעה את ההרדמה כך שהמעבר יהיה הדרגתי וקל יותר לילדים. 

     

    צמצום גירויים (או לילה טוב לרינת ויויו)

    חשוב תמיד לאפשר לילדים כניסה הדרגתית ורגועה לשינה, אך יותר מתמיד לאחר חופשה עמוסת אירועים. בימים הראשונים של החזרה לשגרה, הילד צריך להסתגל ורצוי לאפשר לו זמן רגוע ללא מסכים וגירויים עוד לפני שנכנס לטקס השינה. אז קצת לפני המקלחת או ארוחת הערב אפשר להגיד ביי ביי לסמי, מיקי, מיכל הקטנה והחברים.

     

    הצלחתם? עכשיו שימרו על עקביות גם בימים הבאים (צילום: Shutterstock)
      הצלחתם? עכשיו שימרו על עקביות גם בימים הבאים(צילום: Shutterstock)

       

      טקסי שינה (או מסדר לילה)

      אם במהלך החופש והחגים הרשיתם לעצמכם קצת לעגל פינות, לא לקיים טקסי שינה כפי שאתם עושים בשגרה, כל ילד ישן איפה שיצא רק לא במיטתו או בחדרו - זה בדיוק הרגע להשיב את הסדר על כנו. חזרו לקיים טקסי שינה. הם עוזרים לילדים להבין מה מצופה מהם ומה הולך לקרות. זה נותן להם הרבה שקט ורוגע וכך גם הלילה שליו יותר.

       

      הכנה (או בתכלס מיצינו אתכם 24/7)

      סכמו את החופש עם הילדים, דברו על מה עשיתם, איפה טיילתם וממה כל אחד נהנה בחופש (בהתאם לגיל וליכולת של כל ילד). הכינו את הילדים לכך שהם חזרו לשגרה ושסדר היום חוזר לעצמו גם בבית, הזכירו מהו סדר הפעולות והטקס המוביל לשינה במידה ושכחו.

       

      עקביות ובדיקת גבולות (או 354,972 פעמים זה לא מספיק פעמים כדי שתבינו?)

      כמו בכל דבר עם ילדים, עקביות היא מילת המפתח. סביר להניח שהחזרה לשגרה תלווה בהתנגדות בימים הראשונים. המשיכו בדרך שאתם מכירים ובזו שנהוגה בבית מלפני החופש והחגים. אם הילד היה רגיל להירדם באופן עצמאי בחדרו, כך יחזור להיות. אין צורך לשבת לידו או להחזיר אותו להרגלים ישנים שהוא כבר מזמן הספיק לשכוח. הילד יצא מהמסלול לתקופת החגים, אך אם בבסיס הרגלי השינה שלו טובים, ניתן להחזיר אותם בבת אחת למה שהיו קודם. הילדים, באופן טבעי, מנסים לבדוק ולמתוח את הגבול. אם תהיו עקביים ותתמידו במסר אחיד אותו אתם משדרים ומעבירים להם, החזרה לתלם תהיה מהירה וקלה יותר.

       

      הכניסה למסגרת אחרי חופש היא קשה. גם לנו קשה לחזור למסלול ולעבודה אחרי חופש ואפילו אחרי סתם סופ"ש מהנה, אז היו סבלניים, תהיו שם בשביל הילדים, ספרו להם שגם לכם קשה ותנו להם כלים להתמודד עם הקושי. הכילו את הרגשות שלהם והזכירו לעצמכם שממש בעוד יום-יומיים זה חולף והם כבר ישכחו מהחופש שהיה עד הפעם הבאה.

       

      זכרו שאתם ולא הילדים הם אלו שנותנים את הטון בהרדמות. אפשר להכיל ולקבל את הקושי של הילדים, אך עם זאת, לעמוד על שלכם שהכל חוזר להיות כפי שהיה לפני החופש. אם אמרתם שעכשיו זה זמן לישון - כך יהיה. חשוב להיות ברורים, עקביים ואחידים ביניכם בדרך ההרדמה והיקיצות בלילה. אם הילד רגיל להירדם לבד, כך חוזר להיות עם שני ההורים. חזית אחידה תסייע לילד להבין את המסר מכם בצורה המהירה ביותר.

       

      • סיגל פולר – יועצת שינה לתינוקות וילדים בשיטת 'לילה טוב' ופוסט פארטום דולה.

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" - מענה תמידי ומיידי לבכי ומלווה משפחות לאחר לידה (פוסט פארטום דולה). חושבת שבכי של תינוק הוא השפה שלו ודרכו היחידה לתקשר עם העולם ולכן יש להיענות לו ולהיות שם עבורו בכל פעם שהוא זקוק לכם.

      נשואה לליאור ואמא לתומאס, שבזכותו ובזכות המון לילות לבנים והרדמות מורטות שיער הגעתי לאיפה שאני עכשיו. מאמינה בהעצמת ההורים, חיזוק האינטואיציה שלהם ומתן כלים להתמודדות עתידית.