אחת התופעות שרווחות בעולם הנדל''ן היא ניצול של חללים העומדים ריקים בטרם ייהרסו או ישופצו, ומתן אפשרות למיזמי פופ-אפ בעלי תוכן אמנותי לפעול בהם. המגמה הוותיקה הגיעה בשנים האחרונות גם לישראל, וכך אפשר למצוא אמנים ויזמי תרבות שפועלים בבניינים נטושים, בפרקי הזמן הארוכים שנדרשים ליזמי הנדל''ן עד שמתקבלים האישורים לבניית פרויקט חדש במקום. שתי דוגמאות בולטות הן ''הבית האדום'' בשכונת שפירא בדרום תל אביב, ו''בית אליאנס'' ליד שוק מחנה יהודה בירושלים.
אליהם מצטרף השבוע "הייתי חלום", שייפתח ביום חמישי בחלל המיתולוגי של ''קפה תמר'', בפינת הרחובות שינקין ואחד העם בלב תל אביב. לפני שנתיים וחצי, בהיותה בת 90, החליטה בעלת הקפה שרה שטרן לסגור את שעריו, לאחר 74 שנות פעילות. במשך השנים הפך למקום מפגש של הבוהמה התל אביבית, ונחשב לאחד מסמלי התרבות של העיר.
שטרן היתה דיירת מוגנת ובמשך 25 שנים ניסו בעלי הנכס לסלק אותה משם, מספרת נכדתה, ח"כ איילת נחמיאס ורבין. "הם דאגו שישללו לה את רשיון העסק למשך ארבע שנים והתנהלו מולה בבתי משפט, אך הפסידו בכל המשפטים", היא מוסיפה.
מאז סגירתו עמד הקפה נטוש, וכך גם החנות הצמודה אליו. בקומה העליונה של הבניין הקטן מתגוררים בצוותא כמה מוזיקאים. אבל, כצפוי, פנינה נדל"נית שכזו במרכז תל אביב לא תעמוד ריקה לאורח זמן. לפני כמה שנים קנתה קבוצת יזמים את הבניין הישן מבעליו הקודמים, ועליו מתוכנן לקום בניין מגורים מפואר בן שש קומות וחצי (ארבע מתוקף תב"ע קיימת, ועוד שתיים וחצי לפי תוכנית הרבעים של לב העיר).
עד שיתקבל היתר הבנייה מבקשת חבורה של יזמים תל אביבים צעירים להפיח במקום רוח תרבותית, בפעם האחרונה. בשבוע האחרון הם עמלו על הכנת החלל לפתיחה של סלון מוזיקלי ואמנותי, שבו יהיה גם תפריט קטן של אוכל ושתייה. כרגע מדובר על שנה של פעילות, ברוח הקפה המיתולוגי. הוגת הרעיון היא שרונה קרני כהן, יזמית ואוצרת אמנות, שחברה לדוד שטרית (פסנתרן, אמן ויזם היי טק), איתי גולן (אוצר), אלעד דויד (מסעדן) ועו"ד ספי אטון (ממקימי עמותת מידברן).
הקונספט הוא סלון צרפתי קלאסי, מסבירים החולמים: "מפלט מהסחות הדעת של העולם. השולחנות יהיו לצורך אכילה, שיחה וכתיבה, ולא לישיבה ממושכת מול מחשבים". מי שיסכים להפקיד את הסמארטפון שלו מאחורי הבר יקבל 20% הנחה במחיר. בתכנון תערוכות, סדנאות אמן והרצאות, הופעות של מוסיקה קלאסית, ג'אז ומוסיקת עולם, ושיתופי פעולה עם אמנים מקומיים.
למרות שהמקום לא שופץ באופן רציני מאז שנות ה-60 ומצבו ירוד במיוחד, שיפוץ מסודר אינו בא בחשבון עקב לוחות הזמנים. כדי להביאו למצב סביר ולהעניק לו אופי מחודש הוציאו היזמים קול קורא לאמני רחוב ומעצבים לבוא ולקחת חלק בעיצוב החלל. מתושבי השכונה הם ביקשו לתרום רהיטים וחפצים, ולמלאכת החידוש הם רתמו סטודנטים לעיצוב. בימים האחרונים המה המקום מצעירים שתפרו, ניגרו וציירו על הקירות. עוברי האורח הוזמנו להיכנס ולצפות במתרחש.
ומה הלאה?
בסופן של הביורוקרטיות וההתנגדויות צפויה הפינה הקטנה להפוך את פניה. סביב הבניין הישן ומעליו יצמח לגובה עוד פרויקט יוקרה, שממנו ייהנו ששה רוכשים בלבד.
מעיון בתיק הבניין, תהליך התכנון של הבניין החדש החל לפני סגירתו של ''קפה תמר'', ועבר תחת ידיהם של שני אדריכלים לפני שהגיע לשולחנו של אדריכל אלון בן נון, שחתום על התוכניות העדכניות שהוגשו לעירייה. במשך שנים הגישו שכנים מהבניינים הסמוכים התנגדויות שונות. הם טענו שההקלות שביקשו היזמים יביאו לצל שיוטל על דירותיהם, לפגיעה בפרטיותם, בנוף ובאוורור. בנוסף טענו כי פתרון החניה אינו מספק. כיום נמצא הפרויקט לפני החלטת הוועדה המקומית.
מהתוכניות שהוגשו אפשר ללמוד כי הבניין החדש יהיה גבוה בקומה אחת משכניו שעל הרחובות שינקין ואחד העם. סביב הבניין הישן שיחוזק תיבנה קומת מסחר כפולה, ומעליה חמש קומות מגורים שבהן בסך הכל שש דירות: בקומה הראשונה והשנייה יהיו שתי דירות בקומה; בקומה השלישית דירה עם בריכה פרטית ובקומות הרביעית והחמישית דופלקס עם בריכה על הגג. כנראה שזה יהיה הבניין הראשון במרכז העיר שיכלול שתי בריכות פרטיות. רף חדש של יוקרה.