איך הם מעוצבים? על 3 עסקים שמבקשים לבלוט בעיר של גירויים

גלידריה במראה בוגר, קליניקה וטרינרית בקווים נקיים ומרחב עבודה משותף שפונה למעצבים ועושה שימוש יצירתי בעץ ממוחזר - ביקרנו ב-3 מקומות חדשים בת''א

אביטל ברוידא

|

07.10.17 | 00:46

הגלידריה החדשה ''אותלו''. השותפים ביקשו מסטודיו OPA שהמקום לא ישדר ילדותיות. הגלידה אינה חלק מהאסתטיקה, והיא שמורה בתוך מכלי נירוסטה. הדגש הושם על מכונות הגלידה, מרצפות מצוירות ושולחנות מחומר דמוי טראצו, בסגנון איטלקי (צילום: שי אפשטיין)
הגלידריה החדשה ''אותלו''. השותפים ביקשו מסטודיו OPA שהמקום לא ישדר ילדותיות. הגלידה אינה חלק מהאסתטיקה, והיא שמורה בתוך מכלי נירוסטה. הדגש הושם על מכונות הגלידה, מרצפות מצוירות ושולחנות מחומר דמוי טראצו, בסגנון איטלקי (צילום: שי אפשטיין)
אכן, נדרש יותר ממבט אחד בחזית כדי להבין שזוהי גלידריה (צילום: שי אפשטיין)
אכן, נדרש יותר ממבט אחד בחזית כדי להבין שזוהי גלידריה (צילום: שי אפשטיין)
workshop הוא מרחב עבודה משותף בדרום פלורנטין, שמיועד למעצבים. האדריכל ערן שמש החליט על שימוש בשני חומרים עיקריים: עץ ממוחזר וברזל שחור. כאן בתמונה ספרייה מול פינת הישיבה ובצד השני לוקרים לשוכרים (צילום: אביב פרסבורגר)
workshop הוא מרחב עבודה משותף בדרום פלורנטין, שמיועד למעצבים. האדריכל ערן שמש החליט על שימוש בשני חומרים עיקריים: עץ ממוחזר וברזל שחור. כאן בתמונה ספרייה מול פינת הישיבה ובצד השני לוקרים לשוכרים (צילום: אביב פרסבורגר)
הבניין בן ארבע הקומות אכלס בעבר בתי מלאכה שונים. היום הוא מציע סדנאות עבודה לשוכרים. כאן בתמונה, למשל, כלי עבודה לעיצוב מוצר (צילום: אביב פרסבורגר)
הבניין בן ארבע הקומות אכלס בעבר בתי מלאכה שונים. היום הוא מציע סדנאות עבודה לשוכרים. כאן בתמונה, למשל, כלי עבודה לעיצוב מוצר (צילום: אביב פרסבורגר)
בקומה העליונה יש סטודיו לצילום. מהגג אפשר להביט על הנוף המשנה של גגות השכונה - בתי מלאכה נמוכים וישנים לצד בנייני מגורים חדשים וגבוהים (צילום: וורקשופ)
בקומה העליונה יש סטודיו לצילום. מהגג אפשר להביט על הנוף המשנה של גגות השכונה - בתי מלאכה נמוכים וישנים לצד בנייני מגורים חדשים וגבוהים (צילום: וורקשופ)
''וטרינר במרכז'' היא קלינקה בחנות קטנה על רחוב סואן, בצבעי שחור-לבן ועץ, וגריד משובץ (צילום: הגר דופלט)
''וטרינר במרכז'' היא קלינקה בחנות קטנה על רחוב סואן, בצבעי שחור-לבן ועץ, וגריד משובץ (צילום: הגר דופלט)
הריהוט הבסיסי עשוי עץ ליבנה וברזל לבן (צילום: הגר דופלט)
הריהוט הבסיסי עשוי עץ ליבנה וברזל לבן (צילום: הגר דופלט)

שלושה עסקים שנפתחו בחודשים האחרונים מסמנים את המגמות העיצוביות העכשוויות.

 

Work Shop הוא מרחב עבודה שיתופי למעצבים, שנפתח לפני מספר חודשים בדרום פלורנטין, בבניין תעשייתי שאכלס בעבר בתי מלאכה שונים. "בחרנו

בפלורנטין בעיקר כי זיהינו שבשכונה גרים ופועלים הרבה מעצבים, ובגלל הערך המוסף של הקרבה לבעלי מלאכה באזור", מסביר עמית דוידוב, שפתח את המקום עם שותפיו אורי סגל ועופר זהבי.

 

על השיפוץ והעיצוב החדש של הבניין אחראי האדריכל ערן שמש, שחילק את ארבע הקומות לסוגים שונים של מרחבי עבודה ויצירה, בלי לאבד את מאפייניו המודרניסטיים ואת אופיו התעשייתי של הבניין.

לעומת משרדים משותפים הנפוצים יותר היום – שעיצובם מהוקצע ומלוקק יותר, קורץ לסטארט-אפיסטים – כאן ההתערבויות העיצוביות הן מינוריות. שמש החליט על שימוש בשני חומרים בלבד – עץ ממוחזר וברזל שחור. ההחלטה המודעת נובעת מאופיו השונה של קהל היעד וההקשר לשכונה המחוספסת.

 

חלל הכניסה, עם בר מעץ ממוחזר (צילום: אביב פרסבורגר)
    חלל הכניסה, עם בר מעץ ממוחזר(צילום: אביב פרסבורגר)

     

    מהלוחות הממוחזרים בנה האדריכל קופסה שמכילה את תאי השירותים. על החזית החיצונית שלה, שפונה לחלל הכניסה, נבנה מאותו החומר בר, ולצדו עגלת קפה ניידת. בקומה השנייה משמש העץ הממוחזר ליצירת מחיצה בעל נפח בין אזור העבודה לאזור המנוחה. בצדה האחד של המחיצה הותקנו לוקרים עבור העובדים בחלל המשותף, וקיר טלוויזיה שמשמש את חדר הישיבות. בצדה השני היא מתפקדת כספרייה מול פינת הישיבה, וכקיר מסתור למטבח.

     

    סגנון תעשייתי, בהתאם לסביבה (צילום: אביב פרסבורגר)
      סגנון תעשייתי, בהתאם לסביבה(צילום: אביב פרסבורגר)

       

      הברזל השחור מופיע בחלונות ובוויטרינת הכניסה הגדולה, במערכת המחיצות של המשרדים הפרטיים ובמעקה שעוטף את קומת הגלריה ומדגיש את גבולות החלל הכפול.

       

      לצד עמדות עבודה משותפות בחלל פתוח ומשרדים סגורים, הוקצה בכל קומה אזור עבודה ייעודי למעצבים. בקומת הקרקע - סדנא לעיצוב מוצר עם נגרייה; בגלריה סדנת צורפות לצד סטודיו לעיצוב אופנה עם מכונות תפירה תעשייתיות, שולחן גזירה ובובות דיגום; ובקומה העליונה סטודיו לצילום.

       

      בובות דיגום ומכונות תפירה לרשות המעצבים (צילום: וורקשופ)
        בובות דיגום ומכונות תפירה לרשות המעצבים(צילום: וורקשופ)

         

        בניגוד למקומות אחרים שנפתחו בעיר, כאן קהל היעד אינו סטארט-אפיסטים (צילום: וורקשופ)
          בניגוד למקומות אחרים שנפתחו בעיר, כאן קהל היעד אינו סטארט-אפיסטים(צילום: וורקשופ)

           

          מרפסת הגג הגדולה מכוסה דשא סינטטי, ועליו ספסלי רביצה ושמשיות בד גדולות. את המעקה ההיקפי מעטרים ציורי גרפיטי ברוח השכונה המשתנה, שעל גגותיה – בתי מלאכה נמוכים וישנים לצד בנייני מגורים חדשים וגבוהים – אפשר להביט מכאן.

           

          • כמה: 800 שקלים למנוי חופשי חודשי, שכולל עמדה באופן ספייס ושימוש בסדנאות; 1,700 שקלים לעמדה קבועה; והחל מאלפיים שקלים לחודש, למשרד פרטי.

           

          גם לחיות מגיע

           

          ברחוב אבן גבירול הסואן, בתוך חלל של 15 מטרים רבועים, עיצבו האחיות מיטל שגיא-ברנקה ושרון שגיא-אבס (סטודיו Apen) קליניקה וטרינרית קטנה בקווים נקיים וצבעוניות מונוכרומטית.

           

          את החלל הקטן של ''וטרינר במרכז'' הן חילקו לשניים: בחלקו הקדמי מיקמו אזור קבלה והמתנה, שקוף כלפי הרחוב. את הקירות תחמו באפור בהיר ואת הריהוט הבסיסי – ספסל עץ שנבנה לרוחב חלון הראווה ועמדת קבלה ניידת במרכז – התקינו מלוחות פשוטים של עץ ליבנה. אליהם הוסיפו מערכת מדפים קטנה מברזל לבן, קופסאות ליבנה לתצוגת מוצרים ועמדת מגזינים ורטיקלית בשחור. דלת הזזה מעץ על גבי מסילת ברזל מובילה לחלק האחורי, שם נמצא חדר הטיפולים.

           

          דלת הזזה מעץ מובילה לחדר הטיפולים (צילום: הגר דופלט)
            דלת הזזה מעץ מובילה לחדר הטיפולים(צילום: הגר דופלט)

             

            פסיפס שחור-לבן, שחיפה את קיר החזית מתחת לחלון הראווה, שימש כנקודת התחלה לעיצוב. את דוגמת הרשת הכניסו פנימה באמצעות ריצוף אריחי קרמיקה שחורים, ונתנו לה תזכורת על הקירות באמצעות מסגרות רשת מברזל של איקאה. אלו משמשות כאן לתליית תמונות זוגיות של פציינטים ובעליהם.

             

            את נקודת הצבע היחידה בחלל המונוכרומטי בחרו להוסיף באמצעות צמחים, שאותם שילבו כחלק בלתי נפרד מהריהוט: בספסל, במדפים הזעירים ובחוץ על רשת הברזל. הירוק חוזר על עצמו בכרטיס הביקור של הווטרינר, שגם אותו עיצבו האחיות.

             

            בלי לראות את הגלידה

             

            ברחוב דיזינגוף 165, בבניין ששיפוצו הסתיים לאחרונה, פתחו מתן סלע וגיא בראון גלידריה חדשה בשם Otello , על שם ממציא מכונת הגלידה שבה הם משתמשים. מהמעצבים, סטודיו OPA, הם ביקשו שהמקום לא ישדר ילדותיות ויפנה לקהל בוגר ואנין טעם. ואכן, צריך יותר ממבט אחד בחזית השחורה, שספסל עץ לאורכה, כי להבין שמדובר בגלידריה.

             

            את ההשראה החומרית קיבלו המעצבים מאיטליה, אך הם ניסו גם להעניק למקום שפה אורבנית בינלאומית. מה שתרם למראה הבוגר היא ההחלטה להשאיר את הגלידה במכלי נירוסטה סגורים, כך שהיא לא מהווה חלק מהאסתטיקה של החלל. במקום זה הדגישו המעצבים את שאר המרכיבים הדרושים להכנת המנה, כולל מכונת הגלידה עצמה ושני ברזי נירוסטה, שמהם זורם שוקולד לבן וחלב.

             

            שולחנות עם משטח דמוי טראצו בגווני המקום - חום וכחול (צילום: שי אפשטיין)
              שולחנות עם משטח דמוי טראצו בגווני המקום - חום וכחול(צילום: שי אפשטיין)

               

              הרהיטים מחוברים למעטפת (צילום: שי אפשטיין)
                הרהיטים מחוברים למעטפת(צילום: שי אפשטיין)

                 

                הצבעוניות של החלל מתבססת על שילובים חומריים של חומים (חיפוי עץ אלון, כיסאות וספסלי עץ בהירים), לכחולים (מרצפות מצוירות של גלוסקא, דלפק ומערכת מידוף מברזל, שעליה תלוי התפריט). עוד רמז להשראה מהסגנון האיטלקי מגיע בדמות חומר דמוי טראצו, עם אגרגטים כחולים וחומים, שממנו עשויים השולחנות, משטח הדלפק הגדול וחיפוי הקיר מסביבו. מלבד הגלידה, שעשויה מחומרים טבעיים בלבד, מכינים פה גם שוקולד בעבודת יד, שמוצגים בוויטרינת זכוכית פינתית.

                 

                לא הרחק משם, צפונה על דיזינגוף, בוהקת בוורוד הגלידריה הקטנטונת Crème, של קבוצת R2M. כמו ממתק, היא מתבלטת על רקע הבניינים האפרוריים. העיצוב, מתוק ומוקפד, ממשיך גם בתוך החנות הקטנה.

                 

                ורוד בוהק, ובכל זאת לא מתיילד. ''קרם'' (צילום: עידית בן עוליאל)
                  ורוד בוהק, ובכל זאת לא מתיילד. ''קרם''(צילום: עידית בן עוליאל)

                   

                   

                   
                  הצג:
                  אזהרה:
                  פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד