כולנו חולמים שהבית שלנו יעבור מהפך בכמה ימים במקום להיתקע עם שיפוץ ארוך ומייגע, שלעתים מצריך מאיתנו סבלנות וכוחות אדירים. מה אם נספר לכם שיש מסלול מהיר, ממש בקצב מסחרר, המאפשר לכם לקבל בית מעוצב או חלק מרכזי ממנו בתוך יומיים־עד־שבוע? הנה המעצבות שעושות את הבלתי ייאמן:
מעצבת הפנים טל מידן להמן, בעלת "דירתי-לי" המתמחה בעיצוב דירות קטנות ושכורות, מלבישה ומעצבת בתים במסלול בזק באופן כמעט קבוע. לאחרונה הייתה מידן להמן עסוקה בשני פרויקטים שלקחו יומיים-שלושה בסך הכל.
מה כלל מסלול הבזק?
"שלושה ימים מרוכזים שבמהלכם מעצבים את החלל הציבורי - סלון, פינת אוכל, מטבח ופינת משחק במרפסת. לפני שמתחילים, יש עבודת הכנה ותכנון, שמאפשרת תחילת התקנות מיום העבודה הראשון: בחירת טפטים אם יש, בחירת צבעים, תכנון ריהוט ועוד. לאחר מכן ההנדימן המוצלח שלי מגיע איתי ליום מרוכז של צבע וטפטים. במהלך העבודה שלו אני יוצאת עם הלקוחות לבחור את שאר הדברים הנדרשים, ובהם טקסטיל וריהוט.
"הימים השני והשלישי מוקדשים לשאר ההתקנות, בחירת הצמחייה וסידור האמנות עד להשגת התוצאה המושלמת. המסלול הזה נולד מתוך תשוקה לעניין שפגשה בצורך ממשי. חשבתי שאם אקח את כל המשימות והבחירות וארכז אותן, יצאו לי בערך שלושה-ארבעה ימי עבודה מלאים, שבסופם אני אמנם קורסת, אבל גם מסיימת פרויקט מרשים ומרגישה שחוללתי מהפך.
"כשמרכזים שלושה ימי עבודה זה מאפשר ללקוחות להיות מגויסים, פנויים מחשבתית ונחושים להספיק מקסימום תוצאה במינימום זמן והוצאה. לימים גיליתי שזה גם אחלה מסלול לכל מי שמעוניין להפתיע את בן או בת הזוג לאחר חופשה בחו"ל, מילואים או אפילו לידה. בכלל, המסלול המהיר הפך זה שבו בוחרים רוב הלקוחות שפונים אליי".
"לקוח שראה דירה אחרת שעיצבתי התקשר אליי וסיפר שאשתו טסה לחו"ל לארבעה ימים, שבועיים מרגע השיחה. הוא אמר שלכבוד יום הולדתה הוא רוצה להפתיע אותה עם מהפך מתנה", מספרת מעצבת הפנים עדי זאבי־חליפי. "הוא לא הגדיר מה בדיוק הוא רוצה, רק ביקש שיצא יפה ונתן לי תקציב. לקראת המהפך התגנבתי לדירתם כשהאישה הייתה בעבודה, נכנסתי עם אנשי מקצוע למדידות ותכנונים. בשאר הזמן רצתי בין חנויות כדי לקנות הכל, תוך כדי שאני מדברת עם המון ספקים ומארגנת פועלים ואנשי מקצוע. היה מאתגר מאוד אבל שווה את התוצאה: האישה הופתעה ושמחה והילדים ממש השתוללו מאושר".
כמה יסודיים אפשר להיות במסגרת זמן כל כך לוחצת?
"עיצוב בזק או 'זבנג וגמרנו' הוא עיצוב התָחוּם בזמן ויש לו דדליין, אבל שלא נטעה לרגע ונסיק מכך שהוא נעשה כלאחר יד וללא שימת לב לפרטים הקטנים והגדולים כאחד", אומרת לימור אורן, מעצבת פנים ומלבישת בתים, המעבירה סדנאות הום סטיילינג לצילומים. "גם בפרויקט בזק עובדים לפי רשימת צרכים מדויקת. אני מתנהלת עם שאלון חשקים ומנסה לדלות מהלקוח כמה שיותר מידע על צרכיו האישיים והמשפחתיים. חשוב להדגיש שגם הילדים הם בהחלט לקוחות, כך שעל אף הקוצר בזמן, יש להקשיב להם ולהבין את הניואנסים הקטנים בבקשותיהם".
מן הסתם יש למסלול כזה גם חסרונות.
"אין אפשרות להתפנק", מודה מידן להמן. "אם משהו לא במלאי, לא בדיוק בצבע שרצינו, לא בזווית שחלמנו וכדומה - צריך להתמודד, לקחת בפרופורציות, לסמוך על התוצאה הסופית ולבחור מהקיים. בנוסף, יש הרבה פחות אפשרות לקנות דרך לוחות יד שנייה, שאני מאוד מחבבת, כי בקניות כאלה נדרשת המון סבלנות. לבסוף, בגלל שיקולי הזמן, רוב השינויים מתרכזים בחלל הציבורי בלבד. מצד שני, גם בחסרונות אפשר למצוא צד חיובי: אם קונים פריט או רהיט מתצוגה, המחיר נמוך יותר; משלבים יום או כמה שעות בשוק הפשפשים, כך שלא מוותרים על חוויית הליקוט, המיקוח והמראה משובב הנפש שמתקבל לבסוף משילוב של ישן וחדש; והמיקוד בחלל הציבורי בלבד זה בדיוק מה שמאפשר לנו לתקתק אותו ברמה של מגזין בתוך שלושה ימים".
פז מביאה כדוגמה מרתף בבית פרטי של בלוגרית ומנחה בתחום ה-Pinterest שעיצובו תוכנן והושלם תוך כשבוע. "מטרת הפרויקט הייתה להפוך את המרתף למרחב שימושי, פעיל ומשתנה, בו ניתן לארח קבוצות לסדנאות לצד מתחם המשמש ביום יום את הילדים, והכל בתקציב נמוך מאחר שמדובר בבית בשכירות".
כישוריה של הלקוחה נוצלו לטובת יצירת לוח השראה ענק על פני קיר שלם, "כך יכולנו לחסוך בעלויות של הטפט וגם להטביע את חותמה האישי". מאחר שאת מירב נפח החדר תופס שולחן מרכזי, שכנעה פז את הלקוחה לוותר על פרקט משיקולי תקציב ולוחות זמנים. "נגר אומן בנה את השולחן הענק מפלטות על 'חמורים' מאיקאה, שניתן לחבר ולהפריד, ואת יחידת המגזינים הנשענת על קיר ההשראה. יום אחד הוקדש לסבב קניות וביום אחר הזמנו בעל מקצוע שתלה את גופיי התאורה החדשים.
"הלקוחות נהנים מהתהליך המואץ , חווית העיצוב והיצירה הופכת למרכזית וסיעור מוחות פורה מעלה את האדרנלין והרעיונות לא מאחרים להגיע", מסכמת פז. "כולם יוצאים מרוצים".