מתארחים וחוגגים? כך תשמרו על
מדדים תקינים של רמת הסוכר בדם

שהחופש לא יבלבל אתכם: דווקא בתקופת החגים לא מתירים את הרסן - הדיאטנית עינת מזור נותנת טיפים להתנהלות נכונה לסוכרתיים וגם לאנשים בריאים

עינת מזור-בקר

|

01.10.17 | 09:10

חשוב לשמור על רמת הסוכר גם שמתארחים בחגים (צילום: Shutterstock)
חשוב לשמור על רמת הסוכר גם שמתארחים בחגים (צילום: Shutterstock)

אנחנו בעיצומם של חגי תשרי ובחלוף ההתרגשות של המועדים הראשונים, עולים החששות לגבי ניהול הסוכרת בתקופה שכזו. עבור סוכרתיים רבים ארוחות החג עלולות להקשות על איזון רמות הסוכר אם בגלל אכילת כמויות גדולות מהרגיל של פחמימות או שמא בגלל קושי בספירת פחמימות של מזונות מורכבים.

המאכלים המוגשים מורכבים יותר ולא תמיד ניתן לדעת בוודאות מה הם מכילים. בנוסף, האכילה החברתית וריבוי המנות גורמת לאנשים רבים לאכול עם "העיניים", בכמויות גדולות יותר ממה שהם רגילים לאכול.

 

אחת המנות שעל השולחן, יכולה להיות מעשה ידיכם (צילום: Shutterstock)
    אחת המנות שעל השולחן, יכולה להיות מעשה ידיכם(צילום: Shutterstock)

     

    להלן טיפים על מנת לסיים את התקופה הזאת בשלום:

     

    1. מומלץ לתכנן ולהתכונן לכל מצב (ארוחת חג, טיול וכדומה) באופן מיטיבי (למשל להתארגן מראש לטיול עם צידה מתאימה, מים בכמות מספקת, נעליים בריאות, ציוד למצב של היפוגליקמיה וכו'). התכנון ימנע מצב שבו אתם עושים בחירה לא חכמה מבחינה בריאותית רק כי "זה מה שיש".

     

    2. מספר שעות לפני ארוחה חגיגית/אירוח מומלץ לעשות פעילות גופנית. בדרך כלל, הפעילות תוריד את רמות הסוכר בשעות שלאחריה. לחילופין, אפשר לעשות הליכה לאחר הארוחה (אך לא מיד לאחריה). באופן כללי, מומלץ לשמור על שגרת הספורט במהלך החגים, ובמידת האפשר, לנצל את החופש ואף לעשות יותר ספורט מהרגיל.

     

    3. היצמדו לתכנית הטיפול התרופתית שלכם ואף התייעצו עם הרופא כיצד יש להתנהל אחרת מבחינת התרופות, במקרה בו אתם יודעים שתאכלו יותר.

     

    4. שאלו את המארחים מהו התפריט המתוכנן, כך תוכלו לתכנן מראש אילו מנות לבחור או שתוכלו לבדוק מהי תכולת הפחמימות במאכל זה או אחר (למשל כמה פחמימות יש בקציצת גפילטע פיש). כך רמת הסוכר שלכם לא תפתיע אתכם ותדעו להתנהל נכון בשאר הזמן. כך, אם בחרתם לאכול לזניה שהיא מנת הדגל של המארחת, תדעו לצמצם או אף לוותר על עוגת שוקולד לקינוח.

     

    5. הוזמנתם לארוחה? הכינו אתם מאכל אחד או תבשיל שאתם יודעים בוודאות את הרכבו התזונתי. עדיף כמובן שהמאכל יהיה דל פחמימות ועל טהרת הירקות או החלבונים.

     

    6. במידה וסיימתם את כל מה שהנחתם על הצלחת שלכם, קומו מהשולחן, עזרו לפנות או התיישבו ליד אדם אחר שסיים לאכול. המטרה היא להפסיק את האכילה האוטומטית רק בגלל שהאוכל עדיין מצוי על השולחן. המארחת לא צריכה עזרה? קומו וצלמו את האורחים האחרים או עשו סיבוב בחדר.

     

    7. הגבילו באופן מודע את כמות הפחמימות שתאכלו בארוחה מכיוון שהן המשפיעות העיקריות על רמות הסוכר. דוגמאות לפחמימות: אורז, תפו"א, פסטה, בורגול, אטריות או קניידלך במרק, חלה וכדומה.

     

    8. התמקדו במשפחה, בחברים ובפעילויות ולא רק בארוחות כגורם האושר וההנאה העיקריים.

     

    9. במידה ואתם בוחרים לשתות אלכוהול, הגבילו את הכמות שלו וזכרו כי אלכוהול "נקי" נוטה להוריד את רמות הסוכר. לכן כדאי לבדוק את רמות הסוכר גם מספר שעות לאחר הארוחה. בחרו בשתייה לא ממותקת כמו מים, סודה, משקה דיאטטי תוסס וכדומה.

     

    שתיתם אלכוהול? תהיה עירניים במיוחד גם כמה שעות לאחר מכן  (צילום: Shutterstock)
      שתיתם אלכוהול? תהיה עירניים במיוחד גם כמה שעות לאחר מכן (צילום: Shutterstock)

       

      הנה מספר דוגמאות לאופן בו ניתן לשפר מנות מסוימות מבחינה תזונתית, כך שיכילו פחות סוכר או שיכילו סוכר בעל אינדקס גליקמי נמוך יותר או שיכילו פחות שומן:

       

      • גפילטע פיש או קציצות דגים מכילות בדרך כלל פירורי לחם או חלה. במקום: הכינו אותם עם קוואקר או קמח שקדים.
      • צימעס מכיל בדרך כלל גזר, המבושל עם סוכר לבן/חום עם צימוקים. במקום: החליפו חלק מהגזר בדלעת שמכילה חצי מכמות הפחימות שיש בגזר. השתמשו בסטיביה במקום בסוכר וקטינו את כמות הצימוקים.
      • סלט עם חתיכות פרי מכיל בדרך כלל סוגי חסות, עלי בייבי, רוטב עם סוכר/סילאן וחתיכות פרי. במקום: שמרו על כמות העלים הירוקים, הכינו רוטב המבוסס על שמן זית, חומץ, לימון ותבלינים (ללא סוכר או סילאן). אם בכל זאת רוצים להמתיק, השתמשו בסטיביה. הקטינו את כמות הפירות והחליפו אותם בירק נוסף, למשל קולורבי שמשתלב מצויין בסלטים כאלה.
      • תבשיל עם בשר ראש או כבש מבוסס בדרך כלל על בשר שומני מאוד. במקום: החליפו את הבשר עם אחוז גבוה של שומן רווי במנות המבוססות על נתחים רזים כמו כתף, פילה, פילה מדומה או סינטה.

       

      עינת מזור-בקר היא דיאטנית קלינית במרכז DMC

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד