כל הארץ דקלים דקלים: מטעמים
עם תמרים ליושבים מתחת לסכך

בתשרי נתן הדקל פרי שחום נחמד - ואסנת לסטר שילבה אותו בשלושה מעדנים מתוקים שכיף להגיש בסוכה: רולדת שמרים, כדורים עם קוקוס ועוגה בציפוי קרם וניל

אסנת לסטרפורסם: 01.10.17 07:35
עוגת תמרים עם קרם וניל (צילום: אסנת לסטר)
עוגת תמרים עם קרם וניל (צילום: אסנת לסטר)

עוגת תמרים עם קרם וניל

מתכון של דליה רוזנפלד מטבריה.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 26-24 ס"מ

 

  • 1 כוס (150 גרם) תמרים מגולענים, חתוכים לקוביות קטנות מאוד
  • 1 כוס (240 מ"ל) מים
  • 1 כף אבקת סודה לשתייה
  • 50 גרם חמאה רכה רכה
  • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר
  • 2 ביצים
  • 1 כוס (140 גרם) קמח תופח
  • 1 כפית תמצית וניל

 

לקרם
  • 50 גרם חמאה רכה
  • 1 כוס (240 גרם) סוכר חום
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמנת מתוקה

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
  2. שמים בסיר את התמרים, המים והסודה. מביאים לרתיחה ומצננים לטמפרטורת החדר.
  3. מערבבים בקערה את החמאה, הסוכר, הביצים, הקמח ותמצית הווניל, רק עד שמתקבלת בלילה אחידה (עיבוד יתר יפגע במרקם העוגה).
  4. מוסיפים את התמרים לבלילה ומערבבים רק עד שהם נטמעים.
  5. יוצקים את הבלילה לתבנית. אופים כ-35 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.
  6. בזמן שהעוגה בתנור מכינים את הקרם: שמים בסיר קטן את החמאה והסוכר, ומחממים על אש נמוכה עד להמסה. מוסיפים את תמצית הווניל והשמנת המתוקה ומערבבים עד לקבלת קרם אחיד.
  7. יוצקים את הקרם על העוגה בעודה חמה.
  8. אם לא מגישים את העוגה מיד, שומרים במקרר.

 

 

כדורי תמרים עם קוקוס

מתכון של דליה אסטנוביץ.

 

לגיוון, אפשר להחליף את מחית השקדים בטחינה גולמית או במחית חלבה; ואת שמן הקוקוס בטחינה גולמית. כדי להפוך את המתכון לנטול גלוטן אפשר להחליף את הגרנולה בפצפוצי אורז.

 

 

כדורי תמרים עם קוקוס (צילום: אסנת לסטר)
    כדורי תמרים עם קוקוס(צילום: אסנת לסטר)

    מרכיבים

     

    לכדורים
    • 8 משמשים יבשים
    • 1/2 ק"ג (1 חבילה) תמרים מגולענים
    • 1 כף מים
    • 3 כפות גדושות מחית שקדים
    • 1 כוס גרנולה
    • 1 כוס קוקוס טחון
    • קליפה מגוררת מלימון אחד
    • 3 כפות אבקת קקאו
    • 1 כפית תמצית רום
    • 1 כפית תמצית וניל
    • 1 כפית מיץ לימון
    • 3 כפות שמן קוקוס

     

    לציפוי
    • 1/2 כוס קוקוס טחון לציפוי הכדורים

     

    אופן ההכנה
    1. משרים את המשמשים המיובשים במים כ-15 דקות. מסננים וקוצצים דק.
    2. מועכים את התמרים בידיים ומוציאים מהם שאריות גלעינים, אם יש. נעזרים ב-2-1 כפות מים כדי לרכך את התמרים תוך כדי העבודה.
    3. מוסיפים לתמרים את שאר המרכיבים. מערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
    4. יוצרים מהתערובת כדורים קטנים, ומגלגלים אותם בקוקוס הטחון.
    5. מאחסנים במקפיא בכלי אטום.
    6. מפשירים כמה שעות במקרר לפני ההגשה.

     

     

    רולדת תמרים ואגוזים

    מתכון של סימה סבן מבית שאן.

     

    רולדת תמרים ואגוזים (צילום: אסנת לסטר)
      רולדת תמרים ואגוזים(צילום: אסנת לסטר)

      מרכיבים

      כ-40 עוגיות

       

      לבצק
      • 1 ק"ג קמח פחות 1 כוס - נשתמש בכוס הזאת בשלב הרידוד
      • 1/2 כפית מלח
      • 1/2 1 שקיות אבקת אפייה
      • 3 שקיות סוכר וניל
      • קליפה מגוררת מלימון אחד
      • 200 גרם חמאה רכה או מרגרינה רכה
      • 3/4 כוס (180 מ"ל) שמן
      • 1 כוס (240 מ"ל) מי סודה

       

      למלית
      • 500 גרם (חבילה) תמרים מגולענים בוואקום (כדאי לקנות שקיות כמה שיותר טריות, כדי שהתמרים יהיו עדיין רכים ונוחים יותר לעבודה)
      • 1/2 כפית ציפורן טחונה
      • 1 כפית קינמון טחון
      • 1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר או 1 כפית ג'ינג'ר יבש טחון
      • קליפה מגוררת מתפוז אחד
      • 1 כוס (100 גרם) אגוזי מלך חתוכים

       

      אופן ההכנה
      1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
      2. הבצק: מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את כל המרכיבים היבשים ומערבבים. מוסיפים, תוך ערבול אטי, את החמאה ולאחר מכן את השמן והמים. ממשיכים לערבל רק עד שמתקבל בצק רך מאוד אבל לא דביק (אם הבצק יבש מדי, מוסיפים עוד 1/4 כוס מי סודה).
      3. המלית: מחממים את התמרים כ-10 שניות במיקרוגל, כדי לרכך אותם. מוסיפים את שאר מרכיבי המלית ולשים היטב יחד.
      4. מחלקים את הבצק ל-4 או 6 חלקים שווים. מרדדים כל חלק לעלה מלבני בעובי של כ-2 מ"מ.
      5. משמנים את הידיים ומורחים את המילוי על עלי הבצק.
      6. מגלגלים את עלי הבצק לרולדות ומניחים בתבנית כשה"תפר" פונה כלפי מטה. חורצים על חלקן העליון של רולדות התמרים חריצים קטנים, לסימון הפרוסות.
      7. אופים 40-35 דקות, שהרולדות מתחילות להראות סימנים של הזהבה.
      8. כשרולדות התמרים מתקררות פורסים בזהירות.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)